”O luptă este întotdeauna tristă …”

Meditație după trei zile de boală la pat. Fără mîncare.

Zăcînd pur și simplu între somn, delir și realitate. 

În adolescență am fost fascinat de Musashi, legendarul samurai. Unii dintre prietenii mei știu de ce. Luptele sale sînt bîntuitoare. La întîlnirea sa cu Nikkan, un preot,  Musashi înțelege de ce este tot timpul trist:

”O luptă este întotdeauna tristă, fie că ești învins sau biruiești!”

 

Da, așa este!

O luptă este întotdeauna tristă! Dacă învingi, ești urmărit de tristețea învinsului, de compasiune, pentru că sîntem creați după Chipul și Asemănarea Sa, sîntem creați de Dragoste pentru Dragoste, pentru Har. N-a fost adversar pe care să-l fi tăvălit pe tatami și pentru care nu să îmi fi părut rău.

Dacă ești biruit, ești în cea mai adîncă tristețe pentru că sîntem construiți după Chipul și Asemănarea Sa, următori ai Gloriei, ai Slavei. Nu asta căutau samuraii fără să știe? Slava și Harul! N-a fost înfrîngere pe care să n-o fi gustat cu amar și care să nu mi se învîrtească în cap săptămîni și luni de zile. Nu pentru că m-aș fi făcut de rîs, ci pentru că pierdusem ceva ce voi fi fost, sau consideram eu că voi fi fost, înainte de înfrîngere. Înfrîngerile ne determină ființial în mintea noastră. Ni se pare că avem aura scobită. Sîntem împuținați ca învinși, de aceea căutăm uneori victoria ca expresie a unui egoism disperat, autoprotectiv.

Dialogul și privirile schimbate între cei doi adversari, Musashi și Gion Toji, fac mai mult decît lupta în sine. Cine își dă seama ce s-a întîmplat acolo de fapt? Ce mișcare a katanei l-a răpus pe adversarul lui Musashi? Priviți privirile! Triste!

Există lupte care trebuie neapărat purtate? Probabil da, de aceea și pe boltele catedralelor avem îngeri triști, pentru că îngerii au săbii și vor fi trebuit să lupte!

Da, avem și demoni triști. Demonii nu sînt veseli niciodată! Numai în poveștile balcanicilor demonii sînt veseli. În iconografia tradițională ei sînt, de asemenea, triști. De ce? Pentru că și ei trebuie să lupte. Și chiar cînd vor fi biruit pentru o vreme, tot triști rămîn. Una dintre cele mai fascinante scene din viața lui Musashi despre demonii care chinuie lăuntrul fiecărui luptător:

Musashi versus Katayama Yuuki:

De aceea Isus are un mesaj răvășitor și pentru învinși și pentru învingători: PACE VOUĂ!

El a venit să ne aducă Pacea, o pace care întrece orice pricepere, o pace pe care lumea nu o poate da. El este Pacea noastră, cum spune Apostolul!

Ce demoni lăuntrici trebuie să ne chinuie pe noi creștinii, care ne salutăm între noi cu PACE, ca să fim în lupte și cum ne putem scăpa de aceia?

Ce relație ar trebui să avem cu Cel care se numește pe Sine Pacea, ca să avem cu adevărat Pace?

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Fabrica de barbati, Gînduri, inventarul stricaciunilor spirituale, lacrima din colțul ochiului, Meditaţii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.