”A vorbi despre profesorul Babii la trecut … ” – Conf. Univ. Dr. Constantin Andrei

Trio ANDREI (Constantin, Aurelian, Adrian), Ariel Ramirez (1921-2010) – Alfonsina y el mar, (Arr. Adrian Andrei), Toamna Muzicala Clujeana 24.X.2012, Casa Universitarilor

A vorbi despre domnul profesor Mihai Babii la trecut îmi vine tare greu, dar nu am ce face.

Îmi amintesc totuși de acel OM minunat care in vara anului 1990 ne-a întâmpinat ca un părinte pe mine și fratele meu Aurelian atunci când ne pregateam să suținem primul examen de intrare la Academia de Arte ”George Enescu” din Iași la secția de chitară clasică nou înființată.

Trebuie să recunoaștem că aceasta se întâmpla datorită domnului profesor Mihai Babii care a avut inițiativa de a deschide prima secție de chitară clasică la nivel universitar din România.

Au urmat cinci ani de aprofundare efervescentă atât din punct de vedere muzical cât și cultural, ani în care domnia sa ne-a fost sprijin la bine și la greu. Despre bunătatea sa nu cred că ar mai trebui să amintesc aici deoarece toți cei care l-au cunoscut știu cât de cald și omenos era.

De multe ori ne ”aranja” concerte sau recitaluri, de unele, sincer vă spun că aflam cu o zi înainte sau chiar în ziua recitalului. Chiar dacă pentru o clipă ne necăjeam, după aceea totul trecea și mergeam să susținem concertul. Domnul profesor îmi spunea ” Măi Costică, un profesionist nu trebuie să se plângă, el trebuie să fie gata la orice oră să susțină un concert sau un recital”.

Până la urmă dl. Mihai Babii a avut și are mare dreptate, așa stau de fapt lucrurile. Nu pot să uit cât de mult se bucura atunci când cântam solo sau în duet cu fratele meu Aurelian Andrei, de obicei în prima jumătate a recitalurilor susținute cu chitariști din Franța, evoluția noastră fiind una foarte aplaudată. Parcă-l aud spunându-ne: Să nu renunțați niciodată la această formulă de duo, deoarece este una frățească unde faceți lucruri minunate, și iată ați cântat mai frumos decât cei din Franța.

Momente ca acestea au fost numeroase, dar pe lângă aceste încurajări domnia sa ne spunea că o să deschidem secții de chitară clasică și în alte licee sau centre universitare din țară.

În același timp ne sfătuia să înființăm un festival de chitară, să cântăm în diverse formule camerale sau în ansambluri. Pot să spun că aceste gânduri, visuri ale domnului profesor Babii, au devenit realitate, deoarece toți colegii mei acolo unde au mers au avut această dificilă misiune de apostolat în a înființa clasa de chitară la școlile, liceele și universitățile de profil din țară.

Mă bucur foarte mult că la ediția a VII-a a Festivalul Internațional de chitară Transilvania de la Cluj-Napoca domnul profesor a fost prezent și a urmărit cu toată dragostea tot ce s-a întâmplat pe parcursul festivalului și anume ( concursuri pe cinci categoriii de vârstă, recitaluri, expozițiii de instrumente, masterclass-uri), dar cel mai emoționant moment pentru domnia sa a fost acela când în încheierea festivalului am concertat împreună cu frații mei Aurelian și Adrian în formula de Trio ANDREI.

A fost o seară emoționantă deoarece domnul profesor ne-a putut vedea și asculta, iar după concert ne-a îmbrățișat și ne-a spus: Aurică, Costică, vedeți că ceea ce vă spuneam eu s-a înfăptuit? Să nu renunțați niciodată la această formulă camerală deoarece este unică…

Ar mai fi foarte multe de spus dar am să mă opresc aici, deoarece după cum spuneam mai sus, domnul Mihai Babii este alături de mine, de frații mei, de generațiile mele de studenți în fiecare clipă, participând cu noi la recitaluri, concerte, masterclass-uri, simpozioane, conferințe și altele, iar toate acestea nu ar fi fost posibile, dacă domnia sa nu s-ar fi încăpățânat să deschidă cu atâta generozitate și dăruire calea în România celui mai nobil instrument pe care l-a iubit enorm și anume CHITARA.

Conferențiar universitar doctor Constantin Andrei

05.11.2018 

Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca

……………………………………………………………………………………………..

PS.

Vă reamintim că în data de 9 noiembrie vom avea o serată muzicală la Universitatea Emanuel In memoriam prof. Mihai Babii. 

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Chitara, lacrima din colțul ochiului, Portrete, Scoala de muzica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.