Tematica serilor Iris 2017-2018 – Duminică: ”… pentru noi și pentru a noastră mîntuire …” (Soteriologia)

Anul acesta am încercat să răspundem în cadrul serilor Iris – Cu Irisul deschis, la întrebarea CE CRED, după ce în urmă cu ceva timp am încercat să răspundem întrebării DE CE CRED? Atunci am studiat Evanghelia după Ioan. În această sesiune ne vom uita la Epistola Apostolului Pavel către Efeseni cu gîndul la ”mecanica” mîntuirii.

sursa Biserica Iris

Aceasta este tematica serilor Iris din anul acesta:

I – 26-11-2017 Ce cred? Cred, dar cum cred? Scriptura sau/și Tradiția? Formarea Crezului. (Introducere)

II – 24-12-2017 Ce cred? Cred … în Unul Dumnezeu … în Trei Persoane! (Triadologia)

III – 28-01-2018 Ce cred? Cred într-Unul Domn Isus Cristos! … În cîte feluri putem crede greșit în Isus Cristos? (Cristologia)

IV – 25-02-2018 Ce cred? Cred în Duhul Sfînt, Domnul, de viață dătătorul! (Pneumatologia)

V – 25-03-2018 Ce cred? Cred că atît de mult ne-a iubit!… ”ce este omul ca să te gândești la el?” (Antropologia)

VI – 22-04-2018 Ce cred? Cred că … pentru noi și pentru a noastră mîntuire S-a răstignit! (Soteriologia)

VII – 27-05-2018 Ce cred? Cred că vom fi împreună cu El și vom fi ca El! (Eclesiologia și Escatologia)

După cum vedeți, Duminică seara, începînd cu orele 18.00, la Biserica Baptistă Iris, ne întîlnim din nou în cadrul Serilor cu Irisul deschis pentru a survola metaforele mîntuirii.

De ce sînt atît de multe dezbateri referitoare la modul în care sîntem mîntuiți? Se pierde sau nu mîntuirea? Sîntem cu totul mîntuiți acum, vom fi mîntuiți cînd vom expira și ne vom desăvîrși în viața viitoare?

Vorbim în metafore despre mîntuire tocmai pentru că este atît de greu de înțeles, este o taină atît de mare, ținută să fie descoperită și acum este descoperită, dar nu cu totul. De aceea avem nevoie de ”mușcătura” metaforică.

Duminică seara vom încerca să lecturăm cîteva pasaje din Efeseni și nu numai. Voi încerca să mă feresc de polemici inutile și dezbateri sterile în căutarea acelor afirmații care formează crezul fundamental al oricărui creștin.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Conferinte, CREDO IRIS, serile Iris, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Tematica serilor Iris 2017-2018 – Duminică: ”… pentru noi și pentru a noastră mîntuire …” (Soteriologia)

 1. Stelian C zice:

  „Oamenii de stiinta englezi” au ajuns la concluzia ca noi vedem ce credem si nu invers.
  Ceea ce credem afecteaza total viata noastra.

  Vi s-a intamplat sa cautati un lucru si sa nu-l gasiti dar dupa un timp sa il vedeti acolo unde l-ati cautat de cateva ori si pe care cu niciun chip nu l-ati vazut in acel loc atunci cand l-ati cautat? Nu, nu l-a pus nimeni acolo intre timp. Era acolo si nu l-ati vazut. Creierul nostru face ca acel lucru sa devina invizibil, cred eu ca mai ales in locurile comune unde avem deja imaginea bine intiparita in creier despre acel loc fara lucrul pe care il cautam. Si se pare ca se intampla tuturor.

  Eu am ajuns la concluzia ca acest „vedem ceea ce credem” se aplica cu atat mai mult Cuvantului lui Dumnezeu. Sigur, studiind Scriptura ceea ce credem ca scrie se modifica. Discutand cu multi despre credintele noastre diferite am ajuns la concluzia ca ceea ce credem despre ce scrie in Biblie ne este dat de Dumnezeu fiecaruia dupa personalitatea noastra si dupa scopul lui Dumnezeu, pentru ca toti impreuna sa implinim planul Lui.

 2. Iemi zice:

  Aveti înregistrarea acestor seri?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.