Tocmai am primit o nouă revelație! S-a schimbat Marea Trimitere! Domnul Isus a comunicat unui coreligionar de-al meu în mod direct și personal ceva ce mă face să plîng de cîteva zile. N-am știut! Mea culpa, mea maxima culpa!
Mi-am ratat chemarea și am coșmaruri că voi auzi tunetul vocii Lui:
Pleacă de la mine că nu te cunosc, n-ai făcut afacerea vieții tale!
Sînt rupt și la limita depresiei! M-am tot rugat pentru darul acesta! Frații mei de trup l-au avut! Prieteni de-ai mei l-au avut! Am tot stăruit și insistat că poate poate mi-l va da Dumnezeu și mie! N-a vrut!
Sînt ca acel carismatic pomenit de Babylon Bee! A tot stăruit la Domnul să îi dea și lui cîteva daruri ”corecte” și nu i-a dat nimic altceva decît darul ospitalității. Ghinion, vorba unui clasic în viață! Nu toți sîntem predestinați pentru cele mai bune daruri, nu toți sîntem așezați pe calea cea mai bună și cea mai strălucitoare!
Eu ce mă fac acum! Creștinii, care n-au acest dar au și trecut la Domnul și nu mai au timp să recupereze, oare aceștia ce vor face? Cum vor da ei socoteală? Soacra mea, o dulceață de femeie, care a născut 10 copii și i-a crescut pe toți și toți umblă cu Domnul, socrul meu, care s-a chinuit în sărăcie decentă, dar a făcut zestre tuturor fetelor lui, mama mea, care s-a chinuit în nevoi, rămasă văduvă la 27 de ani …
Cu toții niște ratați! Nu-i așa? N-au știut să profite, să înțeleagă că Dumnezeu a vrut lucruri mai mari pentru ei, să beneficieze de binecuvîntarea avramică!
(Frățiilor, textul cu David și Goliath n-a fost scris ca voi să vă identificați cu David și să identificați orice prostioară cu Goliath! Nu vi se aplică, ca multe alte texte din Vechiul Testament. Ba, multe texte adresate apostolilor nu vi se aplică nici vouă, nici mie!)
Dar acum noi am primit lumina! Dumnezeu ne cheamă la bussiness!
Iată traducerea corectă!
„Faceți afaceri până Mă voi întoarce”. (Luca 19:13 NKJV)
Mîine mă duc la registrul comerțului sau unde trebuie4 să îmi fac firmă!
Voi deschide Biblia cu altă poftă acum, de vreme ce am aflat că e cea mai bună carte de bussiness, nu de afaceri, de bussiness!
Biblia este cea mai bună carte de business.
Nu te-ai gândit niciodată la acest lucru? Cum adică, Dumnezeu mă vrea în business? Parcă El are treabă cu Biserica și lucrurile spirituale. Să fie El interesat și de afacerile mele? Eu nu am „chemare” pentru business. Oare cum stau lucrurile în acest domeniu?
…..
- Implicarea în afaceri înseamnă împlinirea însărcinării date de Dumnezeu omului.
Încă de la începutul creației, Dumnezeu l-a însărcinat pe om să administreze și să dezvolte toate resursele pe care le-a lăsat El pe pământ.
- Implicarea în afaceri constituie un mod de a ne închina lui Dumnezeu.
Vechiul Testament este scris în limba ebraică iar unul dintre cuvintele de bază pentru „muncă” este „avodah”, care înseamnă deopotrivă „închinare” și „lucru”.
- Implicarea în afaceri constituie o cale de a sluji.
Cuvântul ebraic pentru afacere este „melawkaw” care înseamnă slujire.
Hermeneutica și paradigma de gîndire de mai sus suferă atît de mult și sînt atît de defectuoase încît, parafrazîndu-l pe Labiș, spun:
Citesc și plîng, citesc!
UPDATE
Între timp am observat că autorul articolului, Marius Koritar, a răspuns astfel:
„Domnule” Marius Cruceru, rar îmi este dat să văd atâta răutate în cineva. Ați depășit cu mult așteptările mele. Să luați un articol și să-l răstălmăciți după bunul plac, fără să aveți bunul simț să întrebați sau să vă documentați înainte, spune multe despre intențiile dvs.. Chiar sunteți în lipsă de idei pentru așa zisele articole sau păreri pe care le expuneți cu atâta …? Ați fost la Registrul Comerțului sau era doar o altă minciună?! Înțeleg că aveți frustrări mari dar chiar așa? Poate ar fi bine să nu vă opriți din plâns. Să vă fie rușine!
I-am răspuns după dorința-i:
Stimabile domn (vă răspund după cum m-ați interpelat, rămînem la ”domnule”, ne vom putea apela cu ”frate” pe cînd vom predica același fel de Evanghelie, a dvs. este coruptă),
Deci … stimabile domn,1. nu știu cu ce fel de hermenutică lucrați sau cîtă experiență de viață aveți (se pare că destul de puțină, trăiți undeva în vreun turn de fildeș) de spuneți că atîta răutate n-ați mai întîlnit. Îmi pare rău că etichetați pamfletul meu drept răutate. Atunci și apostolul Pavel a fost cu totul răutăcios, cînd i-a amendat pe unii și pe alții care vesteau o altă evanghelie (scrijelească-se!), chiar și Ioan a fost răutăcios (2 Ioan 10) sau Iuda. Eu am mai văzut asemenea RĂUTATE chiar și la Domnul Isus, Matei 23. Mă simt bine în galeria respectivă. Dacă amendarea discursului dvs. superficial, toxic și ratat, o învățătură falsă, este etichetat drept ”răutate”, atunci fie așa, dar puneți eticheta și pe alte amendări care lovesc în evangheliile false. Vestiți o evanghelie deformată și falsă, stimabile.
2. Am făcut trimitere la articol, am dat generos link-ul. Cititorii mei și ai ai dvs. pot trage concluziile. Cititorii mei sînt mai inteligenți decît ai altora ca să nu se lase manipulați de mine și de răutățile mele. Se pare că cei care vor fi citit elucubrațiile dvs. au ajuns la aceleași concluzii ca mine. N-am torsionat deloc ce ați spus. V-am citat. Dvs. ați torsionat vorbele Mîntuitorului în mod nelegitim, adăugînd sensuri după bunul plac. Recitiți ultimele 5 versete din scripturi, veți avea niște surprize neplăcute.
3. Mă acuzați de lipsă de bun simț. În baza cărui fapt. De unde știți că nu m-am documentat despre activitatea dvs. și despre afacerile dvs. sau profilul dvs. de om de afaceri și ”spicăr”. N-am niciun interes și nicio intenție cu privire la dvs. personal. Am intenții clare și dovedite cu privire la discursul dvs. S-ar putea să mă repet. Nu DUMNEAVOASTRĂ SÎNTEȚI obiectul acestui articol. Oricît v-ar plăcea să vă dați importanță, n-am scris împotriva dvs. personal.
4. Lipsă de idei? Nu mă stîrniți. Am o fire pămîntească slabă și neroadă. Cedez ușor la provocări. Soția mea spune că mulți sînt fericiți că m-am pocăit. Nu îmi dați material de lucru, vă rog! Comentați și debitați în continuare? vă voi răspunde cu entuziasm la astfel de ieșiri în decor.
5. Mă acuzați de minciună. În baza a ce? Dvs. nu ați citit atent articolul meu, stimabile! Registrul comerțului a apărut într-o altă discuție. Era o fază în care un astfel de spicăr – de data asta nu dvs. Nu vă dați chiar atîta importanță! Un alt spicăr dădea sfaturi unor oameni de afaceri. Aceia l-au verificat pe acela pe site-urile de specialitate, unde apăreau cifrele de afaceri și profitul, rîzîndu=i în nas că este incompetent. Nu era vorba de dvs. De fapt în tot articolul nu este vorba în special de dvs. Nu vă alintați prea mult! Sînt și alte cazuri pe care le-am amendat. Nu v-am dat dvs. toată atenția.
6. Da, am frustrări mari, dar sînt de alte natură decît vă imaginați dvs. Una dintre ele, este că văzînd asemenea prostii nu mă pot opri să nu fiu acid și cinic. Este una dintre cele mai mari dezamăgiri referitoare la mine. Aș vrea să fiu mai îngăduitor și mai blînd. Iertați-mă, nu pot! NEputința mea! Foarte frustrant! Aș fi dorit să fiu precum Cristi Țepeș în asemenea faze!
7. M-am oprit din plîns. N-a durat mult! și Nu mi-e rușine! Alt ghinion! Nu mi-e rușine să vă înfrunt prostiile și aberațiile, nici pe ale dvs. nici pe ale altora.
Și la următoarea ieșire în decor a dvs. și a spicărilor dvs. voi fi tot aici!
Domnul să aibă milă de dvs. și la marea Judecată să nu ne judece nici pe mine nici pe dvs. după prostiile debitate!Amin de 3 ori!
Ups, ceva v-a suparat amarnic!
Acid text! La fel ca cel despre speakers. Au cumva legatura? 🙂
Da, cred că este o legătură, este legată de același tip de impostori și imposturi.
Este sport traditional „crestin” in zilele noastre. Tocma „i-a prins” pe adventisti ca si-au pus talantii auri in negot la firmele de armament din SUA. Asta nu orice om ci tocmai conferinta mondiala au actiuni si inmultesc banii Domnului…vorba generatiei mele „ce sa faci…n-ai ce sa faci…”
Mi-am permis sa ma uit mai departe pe site-ul acela, si pe un meniu numit „biserica” si sa vad titlul „Si tu te-ai saturat de biserica?” (https://l4k.org/biserica/si-tu-te-ai-saturat-de-biserica/). Iti vine efectiv sa iti arunci cu tarana pe cap si sa te imbraci cu sac cand vezi astfel de aberatii!:(
Păi vedeți ce spune autoriul, zice că nu am citit bine articolașele dînsului! REcitiți, poate găsiți altceva.
A republicat asta pe Ciprian Barsan.
A republicat asta pe Depozitarul lui Dumnezeu și a comentat:
Evanghelia Afaceristilor
„Domnule” Marius Cruceru, rar îmi este dat să văd atâta răutate în cineva. Ați depășit cu mult așteptările mele. Să luați un articol și să-l răstălmăciți după bunul plac, fără să aveți bunul simț să întrebați sau să vă documentați înainte, spune multe despre intențiile dvs.. Chiar sunteți în lipsă de idei pentru așa zisele articole sau păreri pe care le expuneți cu atâta …? Ați fost la Registrul Comerțului sau era doar o altă minciună?! Înțeleg că aveți frustrări mari dar chiar așa? Poate ar fi bine să nu vă opriți din plâns. Să vă fie rușine!
Stimabile domn (vă răspund după cum m-ați interpelat, rămînem la ”domnule”, ne vom putea apela cu ”frate” pe cînd vom predica același fel de Evanghelie),
Deci … stimabile domn,
1. nu știu cu ce fel de hermenutică a suspiciunii lucrați sau cîtă experiență de viață aveți (se pare că destul de puțină, trăiți undeva în vreun turn de fildeș) de spuneți că atîta răutate n-ați mai întîlnit. Îmi pare rău că etichetați pamfletul meu drept răutate. Atunci și apostolul Pavel a fost cu totul răutăcios, cînd i-a amendat pe unii și pe alții, chiar și Ioan a fost răutăcios sau Iuda. Eu am mai văzut asemenea RĂUTATE chiar și la Domnul Isus. Mă simt bine în galeria respectivă. Dacă amendarea discursului dvs. superficial, toxic și ratat, o învățătură falsă, este etichetat drept ”răutate”, atunci fie așa, dar puneți eticheta și pe alte amendări care lovesc în evangheliile false. VEstiți o evanghelie deformată și falsă, stimabile.
2. Am făcut trimitere la articol. Cititorii mei și ai ai dvs. pot trage concluziile. Cititorii mei sînt mai inteligenți decît ai altora ca să nu se lase manipulați de mine și de răutățile mele. Se pare că cei care vor fi citit elucubrațiile dvs. au ajuns la aceleași concluzii ca mine. N-am torsionat deloc ce ați spus. V-am citat. Dvs. ați torsionat vorbele Mîntuitorului în mod nelegitim, adăugînd sensuri după bunul plac. Recitiți ultimele 5 versete din scripturi, veți avea niște surprize neplăcute.
3. Mă acuzați de lipsă de bun simț. În baza cărui fapt. De unde știți că nu m-am documentat despre activitatea dvs. și despre afacerile dvs. sau profilul dvs. de om de afaceri și ”spicăr”. N-am niciun interes și nicio intenție cu privire la dvs. personal. Am intenții clare și dovedite cu privire la discursul dvs. S-ar putea să mă repet. Nu DUMNEAVOASTRĂ SÎNTEȚI obiectul acestui articol. Oricît v-ar plăcea să vă dați importanță, n-am scris împotriva dvs. personal.
4. Lipsă de idei? Nu mă stîrniți. Am o fire pămîntească slabă și neroadă. Cedez ușor la provocări. Soția mea spune că mulți sînt fericiți că m-am pocăit. Nu îmi dați material de lucru, vă rog! Comentați și debitați în continuare? vă voi răspunde cu entuziasm la astfel de ieșiri în decor.
5. Mă acuzați de minciună. În baza a ce? Dvs. nu ați citit atent articolul meu, stimabile! Registrul comerțului a apărut într-o altă discuție. Era o fază în care un astfel de spicăr – de data asta nu dvs. Nu vă dați chiar atîta importanță! Un alt spicăr dădea sfaturi unor oameni de afaceri. Aceia l-au verificat pe acela pe site-urile de specialitate, unde apăreau cifrele de afaceri și profitul, rîzîndu=i în nas că este incompetent. Nu era vorba de dvs. De fapt în tot articolul nu este vorba în special de dvs. Nu vă alintați prea mult! Sînt și alte cazuri pe care le-am amendat. Nu v-am dat dvs. toată atenția.
6. Da, am frustrări mari, dar sînt de alte natură decît vă imaginați dvs. Una dintre ele, este că văzînd asemenea prostii nu mă pot opri să nu fiu acid și cinic. Este una dintre cele mai mari dezamăgiri referitoare la mine. Aș vrea să fiu mai îngăduitor și mai blînd. Iertați-mă, nu pot! NEputința mea!
7. M-am oprit din plîns. N-a durat mult! și Nu mi-e rușine! Alt ghinion! Nu mi-e rușine să vă înfrunt prostiile și aberațiile.
Și la următoarea ieșire în decor a dvs. și a spicărilor dvs. voi fi tot aici!
Domnul să aibă milă de dvs. și la marea Judecată să nu ne judece nici pe mine nici pe dvs. după prostiile debitate!
Amin de 3 ori!
Citesc si recitesc si mi-e greu sa ma decid care dintre cei doi interlocutori cauta sa isi dea importanta…
1. Sunt galeria cu Pavel, Ioan, Iuda si Isus si ma simt bine
2. Cititorii mei sunt mai inteligenti
3. „Oricat v-ar placea sa va dati importanta, n-am scris impotriva dvs. personal” (doar mie mi se pare ca prima parte e cel putin o presupozitie, cel mult un atac la persoana?)
4. Am o fire pămîntească slabă și neroadă. Cedez ușor la provocări. Soția mea spune că mulți sînt fericiți că m-am pocăit. Nu îmi dați material de lucru, vă rog! Comentați și debitați în continuare? vă voi răspunde cu entuziasm la astfel de ieșiri în decor. No comment…
5. „Sînt și alte cazuri pe care le-am amendat.”
6. „…am frustrari mari”
7. Alt ghinion! Nu mi-e rușine să vă înfrunt prostiile și aberațiile.
Și la următoarea ieșire în decor a dvs. și a spicărilor dvs. voi fi tot aici!
Nu mi se pare fair sa ceri unui interlocutor in 2-3-4 randuri sa nu isi mai da importanta, dar un intreg mesaj sa fie despre:
1. „me”
2. „me”
3. „me”
4. „me”
5. „me”
6. „me”
7. „me again”
Apropo, nu caut sa imi dau importanta, puteti chiar sa nu publicati acest comment 🙂
Stimabile Marius Dan,
1. dvs. ați dorit să înțelegeți răspunsul meu așa cum ați dorit dvs., torsionînd spusele mele numai pentru a sublinia ce vă convine dvs.
Se cheamă în retorică tehnica straw-man.
2. iar pe de altă parte ați intuit bine, în ordinea mea de priorități pe primul loc este Dumnezeu, după aceea EU!
Dacă vreți detalii, vă explic. așa că este imposibil să nu vorbesc și … despre MINE. 🙂
Mîntuitorul ne spune: Iubește pe aproapele CA PE TINE ÎNSUȚI.
3. eu n-am spus me, me, me, me… asta este de la dvs. . Decontextualizați spusele mele ca să vă iasă.
Meritați pentru asta un discurs de acest tip.
Cum răstoarnă tipul ăsta sensurile, cam așa răsturnați și dvs. spusele mele ..
https://mariuscruceru.ro/2018/03/22/o-adevarata-lectie-de-hermeneutica/
M-am dus la site-ul cu pricina și le-am lăsat o reacție și o întrebare.
Orice țară are nevoie de oameni de afaceri creștini. Nimeni nu pune la îndoială acest lucru.
Mă îngrijorează însă la abordarea celor de acolo două lucruri:
– să nu confunde binecuvântarea cu bunăstarea
– să nu sară peste competență.
Majoritatea celor citați ca participanți la acel blog sunt ,,oameni ai cuvintelor“: studenți, ziariști, foști sau prezenți păstori. Niciunul dintre ei nu a realizat încă ceva cu mâinile lui. Reușitele lor sunt legate de mânuirea și mulțimea vorbelor. Fișele lor menționează câte ore de conferințe au ținut, câte cărți au scris, câte ore de sfătuire unul la unul au petrecut, etc. Aceasta este ,,mulțimea vorbelor“, cu competență în afaceri. Singura legătură am observat-o în contactul cu scrierile și activitățile lui John Maxwell.
Ca păstor, îmi desfășor activitatea printre oameni de afaceri de succes. Îi vizitez, ne rugăm împreună, dar nu mi-am permis niciodată să le dau sfaturi. N-am competența necesară în aria lor de activitate.
Mă întreb care sunt ,,realizările“ celor care se laudă pe acel blog cu competența lor pentru afaceri de succes în România … Cum să-i ajuți pe alții dacă tu n-ai nimic să le arăți ca reușită? Ce să învețe ei de la cei care n-au știut să facă încă nimic?
În ce se măsoară succesul afacerilor creștine desfășurate de: Marius Koritar, Daniel Bota, Raluca Tătaru, Cameilia Filip, Emanuel Popa, Bebe Ciaușu (care venise parcă să candideze ca păstor la Betania, în Los Angeles), Daniel Ciupac și Alex Dorobanțu? Care este suma totală a capitalului investit și mânuit de ei în propriile afaceri?
Domnilor, nu contrazic nimic din conținutul cele afirmate anterior de dvs. Poate, la ton nu subscriu.
În același timp, meditând la ele în timp ce spălam vasele, mi-a trecut prin cap o idee.
Dacă acești spikări nu sunt credibili pentru că nu au dezvoltat afaceri de succes, dacă nu se validează pentru că nu au fost „acolo”, în lumea realizărilor de business, cum se validează un profesor de limbi clasice sau un translator al vechilor texte – niciunul nu a fost „acolo”, în lumea romană/greacă/iudaică?
Nu vreau să mă lansez în nicio polemică, era doar o întrebare care a apărut din senin în timp ce spălam vasele…
Stimate domn,
ați terminat vreun ciclu de învățămînt superior?
dacă da, atunci știți că există niște trepte, grade didactice, examene … se începea pe vremea mea de la preparator, apoi asistent, apoi lector, conferențiar, profesor plin.
Nu puteai trece de la asistent la lector fără doctoratul luat.
Doctoratul în sine este o zdroabă care presupune niște examinări, filtre, comisii, apoi ca să treci de la lector la conferențiar trebuie să ai niște cărți scrise, niște manuale, de asemenea, pentru profesorat.
eu sînt profesor plin, dacă la mine faceți aluzie.
Am peste 25 de ani de predare la catedră, generații întregi de studenți care au plecat de pe băncile școlii și majoritatea nu m-a făcut de rîs.
De asemenea, 11 dintre ei au lucrat timp de 11 ani la o nouă traducere a Bibliei în limba română.
Întrebarea dvs. este proastă. Este prost pusă. Nu cred că din pricina activității pe care o desfășurați atunci s-a întîmplat asta. Spălarea vaselor este acțiune nobilă, mai ales dacă vă ajutați soția.
A republicat asta pe B a r z i l a i – e n – D a n .
„Seceta a ucis orice boare de vant…”
Dumneata plangi iar eu sunt furios si ma intreb daca mai exista pe undeva vreo autoritate morala care sa puna mana pe un „bici impletit din streanguri” si sa intre in ei – asa cum isi dorea Bukovski sa intre in sediul KGB-ului – ca un tanc. Ma tot uit de vro doi ani incoace si nu vad nicaieri pe unul care sa vina cu biciul, ca sa nu mai vorbesc de autoritatea morala pe care ar trebui s-o aiba pentru a face asa ceva. Desi, totodata, ma gandesc ca s-ar putea sa fim biciuiti zdravan de secularismul asta care vine peste noi, fara sa stim Cine tine, de fapt, biciul in mana…
Pana atunci e adevarat ca:
” Seceta a ucis orice boare de vant.
Soarele s-a topit şi a curs pe pământ.
A rămas cerul fierbinte şi gol.
Ciuturile scot din fântână nămol.”
Cu cateva mici revizuiri si corecturi (dar si multe adaugari) am aceeasi parere pe care am scris-o in cateva randuri pe blogul lui Daniel Branzei. Am scris ca unul care a fost departe de biserica mai multi ani, iar atunci cand am cautat-o iarasi, am trait un sentiment cumplit al pustiului; aidoma (sper sa digeri gluma) lui Fat Frumos care a pasit prin Valea Plangerii unde l-a apucat un dor cumplit de „tata-sau si de muma-sa” iar cand s-a intors sa-i caute …”acolo găsiră orașe; pădurile se schimbaseră în câmpii” iar cand a spus ce cauta, oamenii „îi răspunseră că bunii lor auziseră de la străbunii lor povestindu-se de asemenea ….fleacuri. Locuitorii râdeau de dânsul, ca de unul ce aiurează sau visează deștept, iară el, supărat, plecă înainte, fără a băga de seamă că barba și părul îi albise”
https://barzilaiendan.com/2017/09/19/richard-wurmbrand-dumnezeu-mangaie-pe-cei-zdrobiti/#comments
„Am cautat din nou biserica si, cum era firesc, am cautat biserica copilariei mele, a mamei mele si a bunicii mele, care m-au pus pe genunchi si m-au invatat sa cant atunci cand eram copil – si anume Biserica Baptista. Dar n-am mai gasit-o…..”
Si aici.
https://barzilaiendan.com/2017/10/22/reluare-pericolul-miscarii-carismatice-trei-perspective-penticostala-pastorala-si-personala/#comments.
PS. Citesc uneori cu placere blogul tau, desi pana acum n-am scris nimic. Citesc cam de cand te-am intalnit atunci cand Pr. Dumitru Vanca a fost la Emanuel. Presupun ca nu-ti aduci aminte de mine. Dar nu-i niciun bai.
Slavit sa fie Domnul !
Tani Barna.
Mulțumesc pentru comentariul consistent. Eh, astfel de tristeți ne folosesc, sînt katharhice.
Eu de cînd scriu astfel de lucruri nu mai fac fibrilații.
Din orice afacere… binefacere. Dacă e invers, atunci clar e.
Daca toti ati adus aminte de un articol babylonbee va reamintesc si eu unul care dovedeste, cu subiect si predicat, ca omul are dreptate. Singura conditionare fiind cea legata de credinta (aka credulitate): http://babylonbee.com/news/bee-explains-prosperity-gospel/
sper că ați glumit, nu-i așa? Dacă ajungeți să luați literal și să interpretați babylon bee drept text serios, atunci vă rog să vă salvați alte două link-uri utile de unde vă puteți lua știrile în fiecare zi. Times New Roman și Kamikaze.
Foarte util.
Adevărați comentatori politici!
Pingback: Biserici-breloc – Blog Creștin Ardelean Viorel
Pingback: Ahhh! S-a modificat Marea Trimitere! ”Faceți afaceri pînă Mă voi întoarce!” M-am ars! – UPDATE: comentariul autorului și răspunsul meu – Blog Creștin Ardelean Viorel