În cîte feluri putem crede (greșit) în Cristos (despre Cristos?) – Credo – Serile Iris

Duminică seara, pe 28 ianuarie, ne revedem începînd cu orele 18.00, în Biserica Iris, din Cluj-Napoca, Strada Sobarilor,  pentru o nouă sesiune Cu Irisul deschis. De această dată, după ce ne-am gîndit la Trinitate, întîlnirea noastră este legată de Cristologie:

În cîte feluri putem crede (greșit) despre Cristos? 

La această întrebare mi-a răspuns rapid un prieten bun. Răspunsul lui este de pus undeva la vedere prin casă, ca să ne aducă aminte tot timpul de pericolele credințelor ratate:

O credință greșită în Isus? Primul gînd?
Să crezi în Isus ca într-un superstar, ca într-o vedetă, ca într-un fel de Messi al credinței și al puterilor paranormale.
Îți aduci aminte de țipătul acela ”Michaeeeeeeeeel!” urmat de un leșin?

Isus poate fi văzut ca un fel de Jedi Suprem, iar urmașii unui astfel de Isus te îndeamnă: și tu poți deveni un astfel de Jedi, dar musai … you have to feel the Force!
Credința (în Isus) de ”ultraș”, de ”hai petrolu!” și ”luptă Steaua!”.
Isus ca poster!
Genul ăsta de credință poate genera două atitudini:
1. Fanatism și chiar violență după modelul ”mama m-a făcut stelist să omor un rapidist”
sau
2. la prima dezamăgire se schimbă idolul, se înlocuiește posterul de pe perete cu un alt poster. Arnold este dat jos și este pus Brad Pitt, Loredana Groza este înlocuită cu Madonna!

Copilașilor, feriți-vă de idoli! Așa își încheie prima epistolă Apostolul Ioan.

De ce? pentru că cel mai periculos idol nu este altul decît un construct intelectual foarte aproape de cel descris de Sfintele Scripturi, de Revelație, dar nu identic, nu cel ortodox și neconvenabil, ci unul propriu, acomodat, convenabil, manipulabil, ușor de împachetat și pus la loc, care nu ne deranjează viețile.

Un isus fals poate fi și trebuie să fie părăsit!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Adrianisme, CREDO IRIS, inventarul stricaciunilor spirituale, Pătrăţoşenii, serile Iris, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la În cîte feluri putem crede (greșit) în Cristos (despre Cristos?) – Credo – Serile Iris

  1. Pingback: În cîte feluri putem crede (greșit) în Cristos (despre Cristos?) – Credo – Serile Iris — Marius Cruceru – Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.