PERICOLUL MIȘCĂRII CARISMATICE

hmmm! de lecturat!
dacă o spuneam eu, iar eram acuzat că am un dinte împotriva lucrării Duhului Sfînt …

POPAS PENTRU SUFLET

Apărută în mediul evanghelic, mișcarea carismatică s-a extins în mai toate mediile și denominațiile creștine și a devenit în cele din urmă podul ecumenismului modern.

În aparență, valorile carismatice se suprapun celor penticostale. Doar în aparență!

Cei ce mă cunosc știu că sunt născut penticostal, crescut penticostal și ireversibil penticostal. Dar exagerările, infatuările și ereziile acestui curent mă indispun profund.

Pornind de la faptul că biserica pe care o păstoresc crede și practică stăruința pentru botezul cu Duhul Sfânt, vorbirea în alte limbi și darurile spirituale, iată ce am de reproșat carismaticilor (liderilor și celor care-i urmează):

1. Emanciparea experiențelor în detrimentul cunoașterii Scripturilor! Chiar și atunci când se folosesc de Biblie, este doar pentru a glorifica experiența, relația și privilegiile credinței, nu responsabilitățile credinciosului și frica de Domnul!

2. Concentrarea obsesivă a experienței creștine în clișee: „proclam”, „rostesc”, „declar”, „leg”, „dezleg”…

Nu elimin total posibilitatea unor astfel de exprimări…

Vezi articolul original 361 de cuvinte mai mult

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la PERICOLUL MIȘCĂRII CARISMATICE

 1. Alexandru zice:

  Acum veți fi acuzat că aveți un dinte lipsă…

 2. Din naștere penticostalii sunt carismatici. Despre ce vorbim? Citiți cartea ,, Strada Azusa – Radacinile miscarii penticostale din zilele noastre” de Frank Bartleman, carte scoasă cu ocazia centenarului penticostal.

  Pentru cei care sunt obosiți sau le cade greu cititul, le-am scos eu un rezumat aici:

  https://www.scribd.com/document/229252789/In-atentia-tuturor-evanghelicilor-din-Romania-Penticostalii-de-pe-strada-Azusa#from_embed

  • Stefan zice:

   Problema e ca penticostalii in decursul anilor au pierdut esenta experiențelor duhovnicesti si sau plafonat mai mult la ritualuri. Nu e de mirare că iau ființa alte mișcări. Doar ca trebuie sa luam din fiecare doar ce este bun.

  • yonnitoiu zice:

   Frate, lasa-i pe penticostali si mai pune mana pe Biblie si citeste Faptele Apostolilor. Materialul pe care-l prezinti, nu are nicio legatura cu miscarea carismatica. Nu confunda marfa cu ambalajul. Penticostalii nu au nicio legatura cu manifestarile carismatice.

   • Aţi citit cartea cu pricina frate Niţoiu? Eu da am citit-o. Când aţi citi-o mai discutăm. Cât priveşte Sfânta Scriptură, o să vă urmez sfatul.

   • Căutaţi citatele astea vă rog în carte:

    ,, Intr-o seara Duhul a coborat peste noi precum un dus electric . Multi au cazut la podea , iar Dumnezeu stapanea timpul ¨ (pag.96)

    ,, Intr-o seara pe cand eram la fratele Craig , Duhul a cazut peste noi in timpul slujbei , in liniste . Domnul nu m-a lasat sa spun o vorba , desi Duhul era peste mine cu putere. (pag. 110 ) .

    ,, Am predicat din nou la Lamanda Park , iar intr-o seara am fost coplesit de Duhul in timp ce predicam despre sacrificiul lui Ilie , incat am inceput sa sar de bucurie . Dupa slujba mi s-a spus ca unii oameni au fost atat de socati de gestul meu necugetat , incat nu ma mai doreau in adunarea lor . Erau metodisti ¨ (pag. 14) .

    ,, Acolo am predicat partial fiind pe genunchi , iar sfintii au venit la altar pentru rugaciune ¨ (pag.37 ) .

    ,, La o intalnire am stat timp de doua ore , fara sa ma pot misca , fiind impovarat pentru suflete ¨ (pag . 36) .

    ,,Nimeni nu putea dormi . Duhul se simtea precum un vant care sufla prin casa ¨ (pag.116 ) .

    ,, Intr-o noapte am avut asa o mijlocire puternica pentru suflete incat am cazut din pat , m-am rostogolit pe podea si am ajuns sub pat (pag. 113 ) .

    ,, La o intalnire , in timp ce am fost coplesit de Domnul , am cazut la podea . M-am uitat la predicatorii din spatele meu dar si ei erau la podea . Unul dintre ei avea picioarele incalcite intr-un scaun , astfel ca am stiut ca si ei au ajuns la podea datorita puterii lui Dumnezeu . M-am apropiat de pian , trecand printre oameni . Trupul a inceput sa-mi tremure datorita puterii lui Dumnezeu si am cazut peste pian si am ramas acolo .A fost o manifestare ca de ciclon a puterii lui Dumnezeu ¨ (pag.114 ) .
    ,, Intr-o alta seara toti am fost zdrobiti de dragostea lui Dumnezeu . Nu am putut face nimic altceva decat sa plangem timp de o ora intreaga ¨ (pag.96 ) .

    Bartleman practica rasul sfant ( pag.117 ):

    ,, Unul din conducerea facultatii , pe care-l cunosteam si era penticostal mi-a cerut sa mai vorbesc din nou la ei , in acest an si apoi amandoi am fost cuprinsi de un ras sfant ¨

    Aveau manifestarea ,, dragostei divine ¨ in biserica (pag.55 ) :

    ,, Fratele ansel Post , un predicator baptist , intr-o seara statea pe un scaun in mijlocul incaperii . Dintr-o data Duhul a coborat peste el . El a sarit de pe scaun a inceput sa-l laude pe Dumnezeu in ,, limbi ¨ cu voce tare si fugea peste tot in incapere , imbratisand pe toti oamenii pe care-i intalnea . El fusese umplut cu dragostea divina Mai tarziu a mers ca misionar in Egipt . ¨

    Noaptea urlau pana deranjau vecinii cand se inchinau :

    Ziarul Times , din 18 aprilie 1906 , in unul din articole scria :

    ,, Oameni de culoare si cativa albi imprastiati alcatuiesc aceasta congregatie , iar noaptea devine infernala pentru vecini , datorita urletelor inchinatorilor , care petrec ore in sir leganandu-se inainte si inapoi intr-un ritm chinuitor [ sic ] , intr-o atitudine de rugaciune si cerere ¨ (pag. xvii) .

    ,, Intr-o zi eram in biserica lui Smale , ma rugam si plangeam in fata altarului . Duhul de mijlocire era peste mine . Un frate m-a mustrat destul de dur. El nu a inteles nimic .
    Firea omeneasca , in mod natural , refuza acest stil de mijlocire . ,, Gemetele ¨ in cele maimulte biserici nu sunt populare , precum este acasa o femeie in durerile nasterii . Mijlocirea (travaliul) pentru suflete nu este o companie buna pentru cei lumesti si
    egoisti ¨ (pag . 20 ) .

    Manifestari ciudate ale unora ce nu se lasau cuceriti de ,, Duhul ¨ (pag.115 ) :

    ,, Fratele Rossiter era un om foarte activ si foarte agitat . In timp ce predicam Domnul dorea sa-l atinga dar el fugea primprejur cautand sistemul de ventilatie ¨ .

 3. misucroitor zice:

  OFICIAL, 2 iunie 2017 RomeReports informează:

  „Mişcarea de Reînnoire Carismatică Catolică
  a luat naştere la doi după Consiliul Vatican ll… 1967, când un grup de studenți de studenți din America au realizat un „retreat” spiritual … Experiența pe care au avut-o acolo a fost începuturile a ceea ce astăzi se numeşte
  Mişcarea de Reînnoire Carismatică, o mişcare catolică care a crescut din ce în ce mai mult într-o lume din ce în ce mai agnostică..

  Mişcarea de Reînnoire Carismatică este centrată pe Duhul Sfânt… pentru a redescoperi experiența Apostolilor de la Rusalii… Mişcarea Carismatică s-a propagat în forță deasemenea printre creştinii non-catolici, de aceea Reînnoirea Carismatică este una dintre mişcarile cele mai active pe teren ecumenic”

 4. XLucian zice:

  Dar ce ne facem cu fratele care nu lasă loc și altora să meargă în Rai, chiar dacă este contra carismaticilor.

 5. misucroitor zice:

  Rolul mişcării carismatice (prezentă astăzi în catolicism dar şi în protestantism) este de a face posibilă o punte de legătură ecumenică… între cele două tabere (pt. a repara separarea produsă de Reforma Protestantă). Strategia ecumenică a Vaticanului a reuşit şi avansează progresiv.
  Biserica „iese dintre ziduri” … şi se mută pe stadioane . Finalul? …evanghelici carismatici şi catolici carismatici… vor fi puşi împreună la megaevanghelizări pe stadioane(„to change the world”) . Semne şi minuni, miracole se vor face (în prezența papei…) şi, cu timpul, ele vor fi atribuite Duhului Sfânt. Insă vindecările şi minunile se vor face printr-o putere străină de Duhul Domnului.

  Text biblic:

  (2 Tesaloniceni 2:8-9)
  „Și atunci se va arăta acel nelegiuit, pe care Domnul Isus îl va nimici cu suflarea gurii Sale și-l va prăpădi cu arătarea venirii Sale.
  Arătarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne și puteri mincinoase”

 6. Miklos zice:

  In memoriam – 16 Octombrie 2013 era „infama” zi cand la Grace Community Church incepea conferinta STRANGE FIRE. Curioasa coincidenta, in EXACT acea zi, pastorul Cristian Ionescu se ralia atacurilor sub centura la adresa lui MacArthur pentru afirmatii scoase din context si facute cu zeci de ani in urma. Luati de cititi. Nu ma impresioneaza lacrimile de crocodil.
  https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2013/10/16/din-nou-despre-armata-americana-si-vai-ce-a-zis-john-macarthur/

 7. Richard zice:

  I-mi place cum abordeaza tema, numai ca forma asta; `noi suntem buni si ei sunt ra` nu ajuta pe nimeni, din contra face tuturor un deserviciu
  Penticotalii au ruginit si Carismaticii au degenerat si au intrat in putrefactie
  Sa fii prea rigid si sa nu ncunosti semnul vremurilor te da tmpul la fier vechi, sa fii prea „deschis” la tot ce e nou de duce la obezitate si dupa aia la abator.
  Domnu sa se`ndure

 8. Adriana zice:

  A apărut și continuarea articolului. În 3 episoade până acum. Durerea e ca avem si noi contaminatii noștri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.