Portrete: ”Misihoinarii”

I-am întîlnit din ce în ce mai des. Niște haiduci spirituali, netrimiși de nimeni, primiți de biserici imature. Acești ”apostoli” ai împopoțonării legaliste călătoresc din oraș în oraș, nefiind în stare să își legitimeze trimiterea. Sînt turiști ai falsului. Predică ”cu putere”, adică tare și cu tupeu, frățietatea confundîndu-le falsa îndrăzneală cu harul și Duhul.

Lipsa de măsură li se vădește în toate:

– Sînt într-un circuit, pot să vin și la Biserica din Aleșd?

– În ce biserică sînteți membru și cine vă trimite?

Vădit iritat: 

– Domnul Isus! Sînt membru în Biserica Universală a Domnului!

– Și la cine dați socoteală? Sub autoritatea cui stați?

– Domnului Însuși!

– Bun! Așa ceva nu există! Ocoliți-ne!

– Ba am să vin! Nu mă puteți opri! Voi sta pe ultima bancă ca să mă vadă frații și să știe că am venit, ei mă vor pune la amvon, că mă cunosc … et c. Voi face scandal, că vă împotriviți lucrării Domnului …

– Stimate domn, noi avem ușieri, care sînt și înțelepți și ascultători! Nu ne puneți la încercare! Mergeți unde doriți dumneavoastră, dar nu ne tulburați, învățător firesc și lumesc, obraznic și tupeist ce sînteți!

– Pace!

– Nu ”Pace”, bună ziua și călătorie sprîncenată! Noi nu sîntem frați, sîntem concetățeni!

Am redat aproximativ dialogul pe care l-am avut cu unul dintre aceștia, care și acum face încă vîlvă printre bisericile decapitate de autoritate spirituală înțeleaptă, răspîndind învățături otrăvitoare, în totală iresponsabilitate teologică.

Apostolia presupune trimiterea. Verbul din care derivă toată familia de cuvinte legată de răspîndirea Evangheliei înseamnă ”a trimite”. Apostolul este, etimologic vorbind, un ”trimis”.

Misihoinarul își ia traista în băț, fără niciun fel de autoritate asupra-i, greșit adesea în teologie, eretic în sistem, dar cu mult tupeu, pe care mulți îl confundă cu îndrăzneala profetică. Necrescut spiritual destul, tînăr în credință, sătul de ucenicie după cîteva ore de caticheză, foarte încrezător în steaua sa, misihoinarul este rîvnitor, dar lipsit de înțelepciune. Abia s-a convertit, dar deja este specialist în absolut orice domeniu. Are eventual canal de youtube și dă cu sfaturile în fasole fără jenă. Întrebați-l orice, vă răspunde în cîteva minute!

N-are complexe. N-are îndoieli, n-are ezitări. El și Dumnezeu formează întotdeauna majoritatea. Uneori îl găsești la limita patologiilor psihice. Inteligent, descurcăreț, mobil, fîșneț, carismatic, convingător, dar lipsit de profunzime dogmatică, stabilitate sistematică, smerenia ascultării.

Misiohoinarul trăiește parazitar pe spatele tuturor celor care sînt gata să îi primească. Mîna greblă i se face, buzunarul larg se deschide și totul rămîne pe ”persoană fizică”, de vreme ce nu este asociat instituțional și nu este supus niciunui regim de supraveghere fiscală. Nu este angajat nicăieri, n-are carte de muncă, dar are economii de saltea. Bani negri pentru zile și mai negre (cînd frații îl vor descoperi drept impostor). La fel în dreptul cîntăreților, aceștia aflați într-un dulce vagabondaj din zonă în zonă, din biserică în biserică, hoinari romantici, însoțiți sau nu de ”trupe”.

Misihoinarul este foarte critic la adresa oricărui sistem, varsă oțet peste orice lucrare instituțională, umple sălile cu decibeli, nu cu argumente, are o retorică mustrătoare, fără a se atinge expozitiv de vreun text, jumulind evidențele, subliniind crizele, dar fără a oferi soluții. Nu-i așa că este simplu să ataci, cînd nu rămîi la fața locului să te implici ca parte din rezolvare? Atacă, jignește, umilește publicul structurînd o relație sado-masochistă din punct de vedere spiritual. Explorează vinovățiile curente și abuzații se simt bine la biciuirea generoasă a celui care ”le zice bine, frate, ca el nu le zice nimeni, pe față… ”

Cine îl ascultă? Cine îl crede? Cine îl ascultă și îl crede își merită soarta!

Ce este de făcut? Apostolul Pavel ne spune: însemnați-vi-i pe aceia! Le pomenește numele și le încremenește în textul sacru pentru eternitate! Le face lista, o face publică! Dacă apostolul ar fi avut cont de pe rețelele de socializare, atunci și-ar fi anunțat bisericile să se ferească și de Dima și de Alexandru Căldărarul.

Apoi, dacă aceștia nu se opresc, este relaxat! Se bucură că Evanghelia este vestită oricum, fie din orgoliu, tupeu sau duh de ceartă. Se încrede în suveranitatea lui Dumnezeu! Pînă la urmă … îi piaptănă Dumnezeu și pe aceia, așa cum pieptănăm căpușele din blana oilor!

Dar cu totul relaxați? Nu! Păstorii trebuie să strige ”lupul” cînd acesta vine, chiar dacă este bine mascat în piele de oaie! Profeți mincinoși! Prooroci care umblă în lumina aprinsă de ei înșiși, pîrlindu-și singuri blana!

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în inventarul stricaciunilor spirituale, Portrete. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la Portrete: ”Misihoinarii”

 1. Adrian zice:

  Domnul Dumnezeu sa se-ndure de Biserica Sa !
  Daca ati facut referire la felul cum ap Pavel a administrat astfel de cazuri si ele sunt si astazi in Sfinetele Scripturi , de ce nu urmati exemplul ap Pavel , adica sa faceti publica o lista cu astfel de lucratori falsi ? Multimea fratilor din adunarile Domnului Isus nu cunosc pe unii evanghelisti si misionari ,cum ii cunoasteti dvs . Unii mai sunt dus de „nas ” si fiindca , acesti falsi misionari sunt foarte mesteri in mesajele lor , manipulatori . Faceti frate Marius o lista si publicati-o , ca sa stie toate adunarile Domnului de cine sa se fereasca. Daca dvs stiti si nu faceti ce trebuie , nu veti face bine ,spunand fara sa dati nume.

  • johnny dragan zice:

   e greu sa lucreze la asa o lista , pentru ca acesti oameni sunt lasati la amvoane de conducerile bisericilor si protejati tocmai pentru valoarea lor, in engleza se zice „entertainment value” … cei care sunt vigilenti dintre noi at trebui sa completam „lista” rand pe rand cu nume care le stim noi. Eu stiu pe cineva – EDITAT DE MODERATOR

  • Janeth zice:

   Perfect deacord cu Adrian. Daca tot scrieti un articol intreg despre un anume hoinar, dati si numele. Poate faceti un bine atator biserici care sunt amagite. Pavel a avut curaj. Indrazniti!!! (G. Z. ???)

   • Marius David zice:

    Nu, nu acesta este scopul. Mizez pe întărirea spiritului de dreaptă cumpănire al bisericilor.
    Bisericile vor recunoaște imediat persoana după portret și îi vor spune: don t call us, we will call you!

  • Marius David zice:

   1. eu nu sînt Apostolul Pavel, nu am autoritate apostolică
   2. la dîsnul listele erau mai scurte, la noi ar fi demne de cartea Cronicilor
   3. lăsați că bisericile se vor obișnui cu spiritul de dreaptă cumpănire și, informați fiind, vor fi mai aspri.

 2. dan dorel ciordas zice:

  Eu stiu că există o astfel de listă .
  Adevărat că este cunoscută mai bine de conducere…si cum ar arăta o astfel de listă pe usa bisericii.

 3. Pingback: Portrete: ”Misihoinarii” | IEȘI AFARĂ...

 4. Daniel Cucicea (Boţcan) zice:

  A republicat asta pe Vegheaţi!.

 5. Le-am spus și eu. Ei au venit și prin America. Le-am urat să ne caute pe unde nu suntem. Vai de păstorii fără discernământ și … fără bâte. Misihoinarii sunt tupeiști netrimiși, nedoriți și netrebnici. Feriți turmele de ei!

 6. Le-am spus și eu. Ei au venit și prin America. Le-am urat să ne caute pe unde nu suntem. Vai de păstorii fără discernământ și … fără bâte. Misihoinarii sunt tupeiști netrimiși, nedoriți și netrebnici. Feriți turmele de ei!

  • Adi David zice:

   Ce dictatura ati impus voi Pastorii,doar voi puteti cersi cu neobrazare,concurati cu ichizitia moderna,poate prea multa indrazneala pt unsii Domnului,sa ne fie cu iertare preafericitilor Pastori, ca Păstori mai rar

 7. Patras zice:

  Tare articolul…

 8. A republicat asta pe Depozitarul lui Dumnezeu și a comentat:
  Descrierea fisei postului : „misihoinar”.
  Despre profetul care-şi aprinde singur lumina şi îşi arde blana. (Ouch)

 9. johnny dragan zice:

  articol bine venit !!! in sfarsit cineva (cu posibilitati de a raspandi mesaje) spune si avertizeaza oamenii despre oameni de tipul acesta – am si eu in nume pentru voi – EDITAT DE MODERATOR ! cand ati descris ce fac acesti impostori , parca l-ati descris pe el .

 10. Camix zice:

  Eu știam (așa, din bun simț, adică) că se merge atunci când ești chemat/ invitat, nu când te lovește cheful.

 11. Camix zice:

  Dacă se începe nominalizarea, se va transforma într-un talcioc toată treaba care era bună la început. Cine înțelege mesajul sub această formă, înțelege și cum să discearnă între bine și rău, ceea ce înseamnă mai mult decât nume pentru că formează o gândire care se poate descurca apoi liber, nu dă o listă cu WANTED ca pentru.. hingeri (sau avem vreunii asemenea apucături?). Să fim serioși. De-asta avem cap fiecare.

  Plus că asta ar invita (pardon, ar instiga) mai departe la ”scuipare”, o activitate pe care am mai văzut-o și care nu știu de ce e considerată respectabilă, creștinească, ziditoare etc..

 12. Petru Ion zice:

  Atentie la asa zisii preoti ortodocsi care se autovictimizeaza, predică f mult şi vehement impotriva bisericii ortodoxe, dar nu preau au de-a face cu credinţa …unii sunt falşi …cunosc caz concret, care fiind dat pe faţă se ascunde prin tot felul de biserici de pocăiţi…şi trăiesc o viaţă de căpuşe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.