Iașul lui Voicu

Pe cînd Voicu era în Iași cu aparatele lui de furat clipe, eu îi scriam sms-uri despre locuri în care imaginația îmi cutreiera. IAșul, tîrgul în care mi-am scăldat tinerețea, oraș în care m-aș întoarce oricînd. Oraș, am zis, nu o comună mai mare cum sînt multe dintre orașele patriei.

Suntem o insulă de latinitate înconjurată de un ocean slav și privim ameninţarea cu moartea drept în ochi, aidoma creştinilor din Colosseum în faţa fiarelor flămânde. Am rezistat, am rămas neatârnați, am stat cu fruntea sus – iată virtuţile noastre.

Ne place să fim martiri, dar nu torţionari. Victime, da, dar nu călăi. Ne place faza cu întorsul armelor, dar nu şi legătura bolnăvicioasă cu Germania nazistă.

Ne amintim de violenţa armatei horthyste din Ardeal, dar nu şi de violenţa cămăşilor verzi legionare. Nu vrem să știm că, la numărătoarea istoriei, ne dau cu rest vreo 400.000 de evrei ucişi sau deportaţi în lagărele de concentrare.

Doar atât merită spus: povestea Holocaustului n-a fost o poveste. E destul să-l citeşti pe Elie Wiesel sau să stai o zi la Yad Vashem, memorialul din Ierusalim, ca să înţelegi locul şi rolul românilor în această istorie de un neînchipuit tragism.

E destul să-ţi aminteşti de regele danez şi de supuşii lui, care s-au solidarizat cu evreii, purtând cu mândrie steaua galbenă pe piept, sau de regele bulgar Boris al III-lea, care a ascultat de capii curajoşi ai Bisericii lor Ortodoxe, refuzând să deporteze 50.000 de evrei, ca să înţelegi că istoria e şi ea o alegere conştientă, nu doar rezultatul unui destin implacabil.

citește tot AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în guest post. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.