Cine spune că ciclismul este un sport de vară? Azi am făcut prima tură după încheierea oficială-oficială-definitivă a sezonului. Pedalez pînă la -5 grade. Nu din cauza mea, din cauza unsorilor din bicicletă. Dacă se fac prea vîscoase, uzez prea tare angrenajele.
Pedalez pentru aceasta este singura cale de a mă menține în jurul numărului 80 și ținta este sub. Iată DE CE.
Cîteva sfaturi pe scurt din partea mea, din chestii probate pe pielea proprie, după care vă voi lăsa o scurtă bibliografie:
1. Îmbrăcați-vă nu gros, ci în straturi. Nu haine groase, ci mai multe. Cînd transpirați, se pot schimba între ele, în cel mai rău caz (pană, accident et c.)
2. Neapărat ochelari strînși pe față, ca să nu se aburească.

foto Dan Surducan – tura de Brasov.
3. Fes pe sub cască, fes subțire sau cagulă. De la 0 grade acoperiți-vă gura.
4. Protejați-vă extremitățile. Eu am bocanci pentru pedalat, bocanci de armată, nimic special. Mănuși de ski. De fapt costumul de ski este cel mai bun pentru biciclitul de iarnă, așa cum se vede și din bibliografie.
5. Nu vă grăbiți. Iarna nu se fac segmente pe Strava. Transpirația abundendă de la urcări vă va costa imediat la coborîri.
6. Atenție la suprafețe mici înghețate. Nu frînați, lăsați bicicleta să se ducă înainte, fără să mișcați de ghidon stînga sau dreapta. Ca la mașină. După ce ați trecut de suprafața înghețată, atunci pedalați.
7. Nu vă lăsați sculele acasă. O pană la 3 grade, în singurătate, pe drumuri izolate, cu transpirația în spate …
8. Nu vă lăsați apa acasă. Și iarna avem nevoie de hidratare, poate chiar mai mult decît vara. Eu am termosuri.
9. Dacă plecați în ture mai lungi de 50 de km, luați-vă haine de schimb, MÎNCARE. La asta sînt de folos coburile. Nu vă supraestimați rezistența la frig și oboseală.
10. Lumini. Am trei rînduri. Se poate să întîrziați pe undeva. Noaptea cade mai devreme. La frig bateriile cedează mai repede. Am lumini inclusiv pe cască. Sclipici de rezervă et c.
Restul sfaturilor bune?
Iată cîteva exerciții speciale pentru încălzire și post-antrenament pe timp de iarnă AICI.
AICI alte sfaturi pe scurt.
Ce să îmbrăcăm? vezi AICI și AICI despre biking in the snow.
Din pricina scăderii temperaturilor, din cauza faptului că se modifică proprietățile piselor din metal, vă puteți trezi cu un lanț rupt. În turele lungi nu se pleacă fără lanț de rezervă și fără două sau trei spițe. Totuși, dacă aveți grijă la schimbare, economisiți lanțul și pinioanele în mod special. Grijă la SCHIMBARE, vezi AICI niște sfaturi minimale.
Un site interesant al unui randonneur de mare anduranță. A propos de randonneuring, rar citez Wicked-pedia, dar de data asta are date interesante 🙂
Multumesc pentru informatiile pretioase. Este de departe cel mai bun articol pe care l-am citit astazi. Bun pentru mine si folositor. Tocmai am adaugat acest blog la favorite. Sarbatori Fericite!
Salut Marius ! Arata foarte bine bicicleta ta koga Miyata Randonneur ..Eu am reusit sa cumpar una model 2003 cu echiparea de catalog . I.am facut upgrade la roti , far , cauciucuri etc ..Ruleaza foarte bine chiar daca are 18 kg .
da, știu senzația, bicicletele de touring cel mai bine rulează cînd sînt încărcate la maxim, sînt curios să îmi trimiți poze cu bicla ta.