Duminica și facebook-ul (mărturisire)

În familie am avut și încă ținem de un principiu, vajnic vegheat mai ales de soția mea: să dăm cinste Domnului în Ziua Lui, făcînd cu totul altceva decît în celelalte zile. Alternanța radicală în activități are avantajele ei despre care am mai vorbit în alte rînduri. Astfel dar computerul meu stă în adormire cam toată Duminica. De noaptea pînă cînd apune soarele. Acest post este scris după apunerea soarelui.

Am greșit însă, am căzut și alunecat. A fost în primul rînd Duminica trecută (eh, de cînd cu Iphone-ul și pinguririle de pe ecranul acestuia, cred că și altă dată m-am mai scăpat cu vreun like … ).

Am sosit acasă și, mare ispita, date fiind alegerile prezidențiale, cu prunc agitat de colici în brațe, cu mintea la ce se întîmplă pe scena politică m-am scăpat. Am o singură scuză probabil: că în Vechea Lege se spune că ai putea lucra Duminica DOAR dacă ți-a căzut vita în groapă. Așa s-a și întîmplat Duminica trecută. Vita căzuse în groapă, dar principiul rămîne principiu. Poți să apleci după ea, să o ajuți să iasă de acolo sau poți să celebrezi, numai după apusul soarelui, sufocarea ei. Cine-i vita? Încă n-am făcut toate asocierile. Ajutați-mă voi!

Acestea fiind faptele, îmi cer scuze public pentru toate poticnirile pe care le-am pricinuit stînd cu pruncul în brațe și comentînd ici și colo situațiunea politică din țară, trimițîndu-mi prietenii la vot, îndemîndu-i să iasă din case pe ploaie et c. Natalia, lăuză fiind, s-a ridicat și a plecat la vot, după ce a văzut pe facebook pe o tînără care era epuizată și cu lacrimi în ochi după ce stătuse în ploaie vreme de 10 ore. Asta alături de declarațiile lui Firea și Meleșcanu. Asta a fost! Promit să nu mai fac!

O alunecare a mea însă nu motivează clocirea acasă a pernelor altora. Dacă mai vedeți contul meu activ cumva pe facebook este din pricina și doar din pricina faptului că al meu cont este asociat tabletei, care și ea rămîne acasă sau a faptului că desktopul rămîne deschis uneori zile în șir, uneori și Duminica. O mișcare a mouse-ului îl trezește din stand-by pînă  vin eu acasă.

S-ar putea să mai apară postări programate cu timp înainte de pe blogul meu, blog asociat cu facebook-ul.

Cred în continuare, doar pentru mine și nu pentru alții, că Duminica este pentru frecventarea Bisericii și, în cazul în care sîntem legați de casă din pricini obiective, este pentru meditații sfinte, cîntări, părtășie, nu pentru mici, ieșiri la iarbă verde, fotbal, distracție de orice alt fel. Nici pentru facebook, deși s-ar putea ca unii să îl considere extrem de relaxant, adică în armonie cu ideea de odihnă sabatică. Odihna sabatică este o altfel de muncă.

În rest, Dumnezeu cu mila peste noi toți și să recitim Isaia 58.

1 ,,Strigă în gura mare, nu te opri! Înalţă-ţi glasul ca o trîmbiţă, şi vesteşte poporului Meu nelegiuirile lui, casei lui Iacov păcatele ei! 2 În toate zilele Mă întreabă, şi vor să afle căile Mele, ca un neam, care ar fi înfăptuit neprihănirea, şi n’ar fi părăsit legea Dumnezeului său. Îmi cer hotărîri drepte, doresc să se apropie de Dumnezeu. – 3 ,La ce ne foloseşte să postim` -zic ei-,dacă Tu nu vezi? ,La ce să ne chinuim sufletul, dacă Tu nu ţii seama de lucrul acesta?` -,Pentrucă, zice Domnul, în ziua postului vostru, vă lăsaţi în voia pornirilor voastre, şi asupriţi pe simbriaşii voştri. 4 Iată, postiţi ca să vă ciorovăiţi şi să vă certaţi, ca să bateţi răutăcios cu pumnul; nu postiţi cum cere ziua aceea, ca să vi se audă strigătul sus. 5 Oare aceasta este postul plăcut Mie: să-şi chinuiască omul sufletul o zi? Să-şi plece capul ca un pipirig, şi să se culce pe sac şi cenuşă? Acesta numeşti tu post şi zi plăcută Domnului? 6 Iată postul plăcut Mie: desleagă lanţurile răutăţii, desnoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriţi, şi rupe orice fel de jug; 7 împarte-ţi pînea cu cel flămînd, şi adu în casa ta pe nenorociţii fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acopere -l, şi nu întoarce spatele semenului tău. 8 Atunci lumina ta va răsări ca zorile, şi vindecarea ta va încolţi repede; neprihănirea ta îţi va merge înainte, şi slava Domnului te va însoţi. 9 Atunci tu vei chema, şi Domnul va răspunde, vei striga, şi El va zice: ,Iată-Mă!` Dacă vei îndepărta jugul din mijlocul tău, ameninţările cu degetul şi vorbele de ocară, 10 dacă vei da mîncarea ta celui flămînd, dacă vei sătura sufletul lipsit, atunci lumina ta va răsări peste întunecime, şi întunerecul tău va fi ca ziua nămeaza mare! 11 Domnul te va călăuzi neîncetat, îţi va sătura sufletul chiar în locuri fără apă, şi va da din nou putere mădularelor tale; vei fi ca o grădină bine udată, ca un izvor ale cărui ape nu seacă. 12 Ai tăi vor zidi iarăş pe dărîmăturile de mai înainte, vei ridica din nou temeliile străbune; vei fi numit ,Dregător de spărturi`, ,Cel ce drege drumurile, şi face ţara cu putinţă de locuit.` 13 Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfîntă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul, slăvindu -L, şi dacă -l vei cinsti, neurmînd căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale şi nededîndu-te la flecării, 14 atunci te vei putea desfăta în Domnul, şi Eu te voi sui pe înălţimile ţării, te voi face să te bucuri de moştenirea tatălui tău Iacov; căci gura Domnului a vorbit.„

Repet: îmi cer scuze față de cei cărora le-am pricinuit poticnirea și apreciez enorm ajutorul celor care au văzut alunecarea mea, au taxat-o frățește și m-au mustrat în dragoste. Apreciez aceasta, disprețuiesc vorbirea pe la spate și lipsa bărbătească a confruntării.

Să ne ajute Dumnezeu pe toți să umblăm aspru pe calea îngustă!

 

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, dulce Românie, Gînduri, inventarul stricaciunilor spirituale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Duminica și facebook-ul (mărturisire)

 1. mirela pop zice:

  Draga frate intru Cristos, din Iasiul anilor 90, 91 am o dulcere amintire a predicilor/ partasiilor cu Dvs. Vreau sa cred ca citesc cu o cumintenie crestina mariuscruceru.ro, iar acum intreb pt ca ma intreb: de ce nu aveti si Dvs si Natalia convingerea ca ce a lasat Domnul ca porunca a 4-a nimeni sa nu schimbe. Nici chiar Fiul Omului nu a facut o. Ceea ce faceti ca sfintire a zilei de inchinare de duminica este ceea ce este sfintit de catre InsusI Creatorul-Sabatul. Este de predicat in toate bisericile neadventiste ca macar, daca nu e tinut Sabatul, ziua de inchinare de duminica sa fie respectata cu sfintenia cu care isi propun adventistii sa sarbatoreasca ziua Domnului. Totusi, foarte personal, in cazul Dvs., cel fericit de Augustin, de Domnul Isus Cristos mai peste toate, de ce nu Sabatul crestinatatii? N-ar fi lasat Domnul ucenicilor o invatatura de schimbare daca aceasta ar fi fost in planul mantuirii? Sau cum sa iasa la socoteala ca nu aceasta e importanta? Ca se poate si incalca o porunca din cele randuite de Dumnezeu? Sau nu e considerata schimbarea o incalcare? Cu deosebita pretuire va imbratisez cu inima! Mirela, prietena lui Costan, mama lui Theodor(24) si a lui Petre(13)

  • Marius David zice:

   draga Mirela, sigur că îmi aduc aminte de voi.
   Ti-am scris pe privat, pe adresa de mail, daca aceea este.
   Despre Sabat și Duminică este o discuție pe care n-aș vrea să o începem aici.
   am mulți prieteni adventiști pe care n-aș vrea să îi ofensez cu o discuție pierdută între comentarii făcute în grabă.
   O discutție față către față este mult mai bună în astfel de cazuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.