Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Există un procedeu „legatissim” de realizare a unui acompaniament, atunci cînd interpretul nu doreşte o executare „marcato” a fiecărui acord şi nici să-l ţină izolat/nelegat de următorul acord, ci urmăreşte să formeze o trecere de la un acord spre altul prin diverse ligaturi şi varietăţi de melisme*, frumos colorate; astfel, va realiza o îmbinare armonică funcţională între acorduri, o înlănţuire cu caracter artistic, dar fără a-i oferi ascultătorului o simplă gustare de acorduri nete, ci o armonie frumos curgătoare.
Aş merge pe principiul înrudirii tonalităţilor, atunci cînd primul acord îl generează şi-l crează pe al doilea, iar nu cînd al doilea acord se aşează stingher şi necontingent lîngă primul.
Execuţia gymnică e bună, iar luftpause**-le sunt executate frumos şi corect, în schimb aranjamentul este prea simplist pentru ce s-a dorit.
–––––––––––––––-
*Melisme = înfrumuseţări muzicale
**Luftpause = un fel de sistare scurtă a primei linii muzicale, după care urmează începutul unei noi structuri muzicale, a unui nou motiv, frază sau parte din aranjament, potrivit alegerii interpretului.
Mulțumim pentru detaliile tehnice.
Un om cu dar dintre oameni cu daruri! Drumuri binecuvantate!
Așa este!
azi, Cadmiel a castigat concursul pentru tinere talente la Kazakhstan. Au fost participanti din 30 de tari, in numar de 130 din cate stiu eu….A ramas in finala cu 3 rusi si a castigat de o maniera categorica fiind aplaudat la scena deschisa atat de audienta cat si de orchestra care il acompania. A fost ceva de vis…ma gandeam ca sunteti interesat de asta urmarindu-i evolutia. o seara buna
da, mulțumesc! Excelente vești în seara acesta!