PLÂNGEȚI CU CEI CE PLÂNG sau gânduri lîngă sicriu pentru a nu cădea în groapă – guest post Daniel Bărnuțiu

Luca 7:11-17

Aceste rânduri sunt expresia revoltei față de modul în care conștient sau inconștient ne-am îndepărtat de modelul Mântuitorului de a participa la un serviciu de înmormântare. Încerc în felul acesta să contracarez anumite tendințe nebiblice de a ne raporta la suferința unei familii. Argumentele sunt ancorate în textul Scripturii dar au de a face de asemenea și cu bunul simț. Limbajul poate este mai dur, mai tranșant dar consider că prejudiciile aduse mărturiei Evangheliei printr-o raportare nebiblică sunt prea mari pentru a folosi eufemisme fiind atras de mocirla popularității. Trebuie să recunosc că au fost situații în care și eu am fost vinovat și a trebuit să caut iertarea lui Dumnezeu și a oamenilor. Rămân în continuare vulnerabil și doritor de sfat prietenesc în Domnul.

1 Incearcă, având asentimentul familiei, să fii cât mai repede în familia celui plecat în veșnicie. Un cuvânt de încurajare, îmbărbătare sau chiar tăcere vor face mai mult decât predica din ziua inmormântării.

1 Identifică așteptările familiei (trebuie să vorbesc cu familia aspecte care țin de organizare înainte de eveniment)

2 Predică Evanghelia nu fă evanghelizare. Tendința este ca fiind mulțime adunată să folosim durerea familiei pentru a evangheliza.

3 Fii punctual (Ce imagine urâtă să întârzii sau să vii alergând, transpirat…Dacă s-a întâmplat ceva neprevăzut și în mod obiectiv există justificare pentru întârziere familia trebuie anunțată)

4 Nu folosi tragedia familiei pentru a scoate în evidență realizările tale (Ex. l-am botezat, cununat, vizitat la spital, et cet.)

5 Vorbește puțin (Există situații când participă mulți predicatori și considerăm că fiecare trebuie să vorbească, să nu cumva să se supere. Prioritate au musafirii iar dintre ei, cel care este foarte apropiat familiei. Este preferabil un mesaj biblic de mângâiere, coerent, concis de cânt cinci „predicuțe”) Ex Domnul Isus și văduva din Nain. Mântuitorul vorbește foarte puțin dialogând cu văduva și răspunde concret nevoilor ei.

6 Decență nu spectacol (Ex. poezii, mărturii, solo-uri, îmbrăcăminte care să atragă privirile, coroane cât mai mari și puse în locuri cât mai vizibile, autoturisme parcate cât mai aproape de capelă, vorbit la telefon în timpul slujbei). Dacă nu pot plânge cu cei ce plâng, simpla prezență fizică, în tăcere face mai mult decât exhibarea talentului, reușitelor personale.

7 Adresează-te familiei cu preponderență Ex Domnul Isus și văduva din Nain. Domnul a vorbit cu mama, a încurajat-o. Erau două mulțimi care s-au întâlnit, era auditoriu…totuși Mântuitorul se adresează doar mamei.

8 Fii empatic, încearcă să intri în suferința familiei Ex Domnul Isus și văduva din Nain. Mântuitorul s-a atins de raclă, a intrat în tragedia văduvei. (Ex. Predicatori care stau la umbră adresându-se mulțimii care îndură dogoarea soarelui sau stând sub acoperiș în timp ce mulțimea înfruntă ploaia și ploaia de cuvinte, merg cu mașina către cimitir în timp ce participanții la înmormântare se deplasează pe jos)

9 Asigură-te că este liniște în timpul serviciului de înmormântare.

10 Continuă să stai lângă familie și după înmormântare. ( apel telefonic, vizită, mesaj email)

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în guest post. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la PLÂNGEȚI CU CEI CE PLÂNG sau gânduri lîngă sicriu pentru a nu cădea în groapă – guest post Daniel Bărnuțiu

  1. Camix zice:

    De câte ori am fost la înmormântări, s-a făcut evanghelizare. Se profită de ocazie ca să atingă latura asta, înmormântarea e văzută ca ocazie, nu ca o durere a altcuiva.
    Și e infernal de lungă. Vii ca să suporți programul și predicile, nu vii să participi la durerea cuiva. Plus că acea culpabilizare folosită de către unii cum că ”nu respecți cuvântul Domnului” dacă îndrăznești să critici o predică este cu totul invalidă; ei se referă, de fapt, la predica LOR despre cuvântul Domnului, care poate avea oricare dintre defectele lucrării omenești.

  2. Codruta zice:

    Buna ziua,
    Aveti un blog foarte frumos si cred ca v-ar place sa vedeti un studiu foarte apreciat deja in lumea intreaga, facut in 22 de ani de un profesor fara apartenenta religioasa, referitor la profetiile despre Iisus (Yeshua), despre Israel, despre cele 23 de Legaminte incheiate de Dumnezeu (YHWH Elohim) cu oamenii, descoperirea faptului ca Legile din Noul Testament, se regasesc de fapt toate in Vechiul Testament si alte lucruri interesante.

    http://salveaza-ti-viata.blogspot.fr/

    Merita citit pana la capat !

    O zi buna !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.