Cuvînt pentru prima întîlnire a Uniunii Scriitorilor și Jurnaliștilor Creștini din Suceava

La rugămintea unuia dintre inițiatori am scris aceste cuvinte cu ocazia înființării Uniunii Scriitorilor și Jurnaliștilor Creștini din Suceava.

Dumnezeu să îi ajute!

 

Dragi purtători ai poverilor din condei,

Dumnezeu v-a dat un dar care vă îngreuiază mîinile și conștiințele. Este darul scrisului, dar care solită mare responsabilitate și multă disciplină.
Știm bine că cine vorbește mult greșește mult, dar vorbele zboară, cuvintele scrise rămîn și rănesc mai adînc și sapă șanțuri mai abrupte în mințile cititorilor.
Acum, cînd v-ați hotărît să vă adunați talanții împreună, vă doresc să nu faceți greșelile pe care eu însumi le-am făcut și să nu leneviți față de darul ascuns în voi, așa cum uneori eu am fost ispitit.
Scrieți în fiecare zi. Nu publicați tot ce scrieți. Lăsați să se coacă, să dospească, să se rumenească, să clocească rîndurile. Dacă vor fi rumenite și frumos mirositoare, hrăniți și pe alții cu cele scrise. Dacă scriitura se va fi împuțit, aruncați-o în teascuri la retopit.
Astăzi, cînd nu se mai citește prea mult, cînd scrisul de mînă este pe cale de dispariție, cînd textul se reduce la mesaje scurte de maxim 140 de caractere, cînd metafora este fugărită și epitetul se transformă adesea în invectivă, creștinul care scrie este chemat să fie sare peste rana lumii, lumină în întunericul care ne înconjoară.
Augustin era pe patul de moarte. Păgînii invadau Roma, o cultură era pe cale să piară, un Imperiu își găsea sfîrșitul.
A strigat către ucenicul său: Salvați biblioteca, salvați cărțile!
Ce alegere providențială!
Ce s-ar fi ales de cultura occidentală dacă ar fi dispărut cărțile lui Augustin? Calvin? Luther? Cum am fi discutat astăzi despre har? cîte probleme teologice ar fi rămas nerezolvate?
Iată importanța scrisului de bună calitate. Nu sîntem chemați toți să proiectăm catedrale, dar probabil sîntem chemați să coacem cîte o cărămidă și să o așezăm în marea catedrală a scrisului creștin.
Așa să ne ajute Dumnezeu, ca punînd talant lîngă talant, să putem zidi o cetate pe un munte.
România are nevoie de scrisul vostru de moldoveni și bucovineni dulci la vorbă și predispuși la șagă și calambururi. Dinspre dealurile voastre ne-au venit marii mînuitori ai cuvintelor limbii române. Luați-vă în serios chemarea și dați drumul greu la vorbe, creați ușor idei și paradigme.
Dumnezeu cu voi!
și Condei greu!

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Blogroll, Gînduri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cuvînt pentru prima întîlnire a Uniunii Scriitorilor și Jurnaliștilor Creștini din Suceava

  1. vorbabuna zice:

    Reblogged this on Vorba Bună and commented:
    Astăzi, cînd nu se mai citește prea mult, cînd scrisul de mînă este pe cale de dispariție, cînd textul se reduce la mesaje scurte de maxim 140 de caractere, cînd metafora este fugărită și epitetul se transformă adesea în invectivă, creștinul care scrie este chemat să fie sare peste rana lumii, lumină în întunericul care ne înconjoară.

  2. Fii binecuvintat, Marius, pentru gindurile astea frumoase! Si ma rog ca Domnul sa ne ajute asa sa facem intotdeauna si noi! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.