Serile Iris DE CE CRED? – „Orbul” (video)

Seara anunțată aici

Fragment din schița de predică

Credința între lumină și apă

Nicodim nu vrea să vină în lumină, ascunzîndu-se de Lumina care dă totul la iveală (cap 3 final), este născut doar din apă.
Samariteanca vine în lumina zilei, chiar în miezul zilei. Ioan observă acest lucru. Aceasta devine fîntînă, cascadă care mătură o cetate întreagă spre adevăratul Izvor, Isus.

Slăbănogul este întîmpinat de Isus în semiîntunericul Templului, acolo unde se tranformase în delator. A stat în fața Luminii și a rămas întunecat, a stat în fața Îngerului Apelor, a rămas vindecat, dar nemîntuit, fără credință. L-a cunoscut pe Isus, dar nu a crezut în El, și nu I s-a închinat.

Orbul intră în lumină și, diferit față de slăbănog, este interesat de Isus și Îl apără pe acesta într-o confruntrare aproape identică cu cea a slăbănogului cu autoritățile religioase ale vremii. L-a cunoscut, recunoscut și I s-a închinat.

Adevărata credință se naște dintr-o întîlnire personală cu El, care se încheie nu în epistemologie, ci în doxologie.

Cred și I s-a închinat! spuse orbul.

Aici este marea diferență dintre Slăbănog și Orb. Slăbănogul s-a ridicat, Orbul s-a prăbușit.

Slăbănogul a sărit în picioare la comanda irezistibilă a lui Isus, Orbul a trebuit să decidă dacă își asumă riscurile unei călătorii penibile, aiuritoare, unice.
Slăbănogul s-a dus unde a tînjit, spre Templu, încercînd să facă tot posibiliul să rămînă acolo, aprobat și inclus de farisei, pentru asta devine delator. Orbul își riscă excluderea prin înfruntarea fariseilor și a sistemului, dar rămîne cu Isus.

Două vieți care se interesectează cu viața lui Isus, Lumina, Apa și Adevărul.

Între atîtea youtubizări ale fragmentelor de adevăr, între atîtea conferințe și cărți, boabe de nisip în care nu se reflectă cerul, vine oglinda Cuvîntului care ne arată Adevărul ca pe o persoană, dar nevăzută, Lumina ca pe un taumaturg, dar ineficient, Apa vieții ca pe cineva care este trecut dincolo de moarte.

Unde stă credința? Să faci ce a făcut orbul, să riști deplasarea spre Siloam, cu ochii scuipați, în batjocurile trecătorilor, fără a fi sigur pe deznodămînt, să rămîi cu nevăzutul, cu cel de dincolo, cu cel care te lasă în spațiul cel mai neconvenabil, între slujbe, la interval, în cîmp deschis și totuși să mergi mai departe.

Isus a venit ca să îți fie lumină, ori să te orbească, cei care vor fi văzut și sînt gata să facă drumul Trimisului, îl vor vedea, cei care îl caută prea de aproape, să îl pipăie, vor fi arși de lumina Lui, precum cel care încearcă să privească soarele direct.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Conferinte, Evanghelia dupa Ioan, Greaca, Periegeza, Predici, serile Iris, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Serile Iris DE CE CRED? – „Orbul” (video)

  1. Alexey zice:

    Frumos articolul, parca mi-ai dat putina speranta ca poate fi si bine…Spre deosebire de ce se intampla zilele astea in vietile noastre, intre groaza de probleme si suferinta, foamete si razboaie…

  2. Pingback: Marius Cruceru – de ce cred, sesiunea 5 | Emanuel - un blog creștin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.