Narciso Yepes și a sa chitară cu 10 coarde – bonus: vești de la Maestrul Nemeș

Întotdeauna l-am admirat pe Narciso Yepes nu neapărat pentru tehnica sa de chitară, ci pentru ideea avută, crearea unui instrument care să folosească ciocnirile dintre sunete și posibilitatea de a intra în rezonanță coardă cu alte coarde.

Narciso a creat un nou drum în chitara clasică, drum care fusese deschis încă de pe vremea muzicii baroce, cînd coardele suspendate ale Theorbei erau menite să creeze același efect, rezonanța și colorarea cu un văl de armonice în dreptul sunetelor emise.

 

Iată AICI mai multe date despre creația sa.

După cum se poate vedea, primele șase coarde, coardele tradiționale la chitară, acestea sînt utile, restul sînt atacate doar în piesele compuse special pentru acest instrument sau atunci cînd nota respectivă se cere pe coardă liberă sau este mai comod de atacat în structura armonică în acel fel.

și acum vești bune!

Maestrul Nemeș a ajuns la cea de-a 100-a chitară. Felicitări! Acum lucrează la ea. Cum ar fi putut fi altfel decît o chitară cu 10 coarde. Chitara 100 cu 10 coarde, cîte o coardă pentru fiecare 10 chitare de pînă acum.

Este primul lutier român care a făcut în urmă cu ceva ani o asemenea chitară. Este, de asemenea, primul care a încercat toate variantele cu 8 coarde, 7 coarde.

Îi dorim succes.

În fotografie este lutierul încercînd numărul 20 al lui Alexandru Marian.

și în această fotografie este lutierul cu numărul 99 încă nelăcuit.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Chitara, Muzica, Schimb de iutuburi, Scoala de muzica și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Narciso Yepes și a sa chitară cu 10 coarde – bonus: vești de la Maestrul Nemeș

  1. Pingback: Ignacio Fleta 1936 | Marius Cruceru

  2. Pingback: Viola D’Amore | Marius Cruceru

  3. Pingback: Cum se construiește și cum funcționează o chitară? Perspectiva fizicianului | Marius Cruceru

  4. Pingback: Minirecital la Școala de Muzică Logos – astăzi la orele 19.00 – Prezentare Chitara Nemes nr. 100, ediție aniversară | Marius Cruceru

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.