Invitație la Concert

Dragi prieteni,

Am plăcerea de a vă invita la un eveniment artistic cu o deosebită forță de seducţie – Integrala Sonatelor pentru vioară şi clavecin obligat de J.S. Bach în interpretarea Melindei Béres (vioară barocă) şi a Ralucăi Enea (clavecin).
Concertul se întâmplă marți, 21 mai, orele 19, în sala mare a Ateneului Român, în stagiunea de concerte a Filarmonicii „George Enescu”. Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român.

Programul cuprinde cele 6 sonate BWV 1014 – 1019 interpretate în variantă originală, pe vioară barocă (copie după un model de Andrea Guarneri), şi clavecin flamand cu două manuale (copie după Jan Ruckers). Un moment special al recitalului îl constituie mișcarea mediană (Allegro) din Sonata VI, dedicată clavecinului solo. În muzica sa, J.S. Bach a transformat clavecinul dintr-un instrument cu rol de continuo, într-un veritabil instrument solistic.

Violonista Melinda Béres este laureată a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. S-a perfecţionat cu artişti renumiţi, precum Jacques Saint-Yves, Devich Sándor, Jaap Schroeder, Ferenc Gábor, Mira Glodeanu etc. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate (Germania, Ungaria, Polonia, Austria, Elveţia, Spania, Suedia, Franţa, Rusia, Belgia). În prezent este conferenţiar universitar la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca.

Clavecinista Raluca Enea a urmat studii de perfecţionare în Germania, a susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate pe scene din Norvegia, Germania, Franţa, Ungaria. De asemenea este director artistic al Festivalului de Muzică Veche Bucureşti şi doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

In 1774, la câteva zile după moartea lui J.S. Bach, fiul său, Carl Philipp Emanuel Bach, a menționat Sonatele pentru vioară și clavecin obligat într-o scrisoare adresată lui Johann Nikolaus Forkel, primul biograf al lui J.S. Bach. El scrie următoarele cuvinte: „unele dintre cele mai bune lucrări ale îndrăgitului meu tată, sonatele încă îmi par minunate şi îmi aduc o imensă bucurie, cu toate că datează de mai mult de 50 de ani.”

După cum ştim, testul timpului l-a consacrat pe J.S.Bach ca unul dintre cei mai mari compozitori ai muzicii culte în genere, iar sonatele lui rămân la fel de pline de viață şi în secolul al XXI-lea.

Vă aștept cu drag,
Laurențiu Constantin

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Anunturi, Muzica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.