Harpochitara

Poate că acesta este instrumentul pe care cîntă îngerii. (Pardon! La mulți ani de 1 și 8 martie tuturor mămicilor, fetelor, potențialelor mămici, mamelor, mumelor, inclusiv mumei pădurii! Să trecem peste asta!) În Apocalipsa apar chitările lui Dumnezeu, dar oameni de jos le-au tot văzut harfe.

καὶ ἤκουσα φωνὴν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ὡς φωνὴν ὑδάτων πολλῶν καὶ ὡς φωνὴν βροντῆς μεγάλης· καὶ ἡ φωνὴ ἣν ἤκουσα, ὡς κιθαρῳδῶν κιθαριζόντων ἐν ταῖς κιθάραις αὐτῶν.

Iată cum sună textul din Apocalipsa în latină, care prinde aliteraţia,

et audivi vocem de caelo tamquam vocem aquarum multarum et tamquam vocem tonitrui magni et vocem quam audivi sicut citharoedorum citharizantium in citharis suis

O struţo-cămilă? De ce nu? Combinaţiile, jocul la graniţe şi amestecul nu sînt străine de Dumnezeu în natură. Numai unele combinaţii sînt interzise.

Un piano-goarnă nu se poate, o fagoto-mandolă, greu de imaginat, dar o harpo-chitară. Merge. Dumnezeu Însuşi şi după Chipul său sîntem făcuţi, a creat Ornitorincul şi Cangurul. De ce nu o harpo-chitară?

Iată AICI site-ul de plecare pentru informaţii asupra acestui fascinant instrument.

Cum se face.

Galeriile sînt un spectacol în sine.

Apocalipsa 14:2

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Chitara, instrumentul săptămînii, Muzica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Harpochitara

  1. adrian zice:

    De ce am ramane doar in sfera artelor frumoase? Sa extindem combinatiile dincolo de cantare, in chiar fibra vietii, straina de orice fel de mixtura necanonica. Caci viul nu poate fi cuprins in conventii, cutume, ori prudente prescriptii limitative. Poate ca astfel vom ajunge sa constientizam strania noastra ezitare in fata oricarei deschideri. Refuzul constant de a intampina natural realitatea frusta, netrucata, se reflecta in modul in care ne raportam unii la altii, la natura, la Dumnezeu.

  2. Raul zice:

    Vai, câtă elocință! Asemenea comentarii nu trebuie citite cu voce tare, că altfel se scorojesc pereții la auzul acestor cuvinte mari. Ce să mai, adevărate arte frumoase!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.