De ce m-am îngrăşat? (P)

Reluare a unui articol vechi și … naiv. Acum am început altfel. Vă spun în comentarii ce-aș schimba acum din tot ce am scris atunci.

………………………………………………………………………………………

Cînd m-am căsătorit aveam 20 de ani şi 56 de kg.

Lunile trecute mi-am bătut tristul record personal de 96 de kg.

 

la-56-kg.jpg

M-am îngrăşat mai întîi brusc, prin 1995, după care, dacă te ţii consecvent de treabă, se poate pune kg după kg 🙂

O parte dintre problemele cu inima vin din cauza asta. TRebuie să înţeleg ce s-a întîmplat ca să pot schimba ceva, nu?

De ce totuşi m-am îngrăşat? Vă spun şi vouă, care mai aveţi timp, să schimbaţi ce se poate schimba.

1. Genetica. Cu genetica nu-i de joacă. Cu un tată şi doi fraţi din partea tatălui de peste 100 de kg (fratele care a murit de infarct miocardic avea 130 kg) am un software de flămînd care este scris în urmă cu vreo 150 de ani. Pe vremea aceea se murea de foame, nu erau frigidere şi mîncare la dispoziţie tot timpul, aşa că atunci cînd ne aflăm la masă codul nostru genetic dă un semnal „Depune, depune, depune, că o să mori de foame!” Nu subestimaţi genetica. se poate lupta cu ea, dacă vă uitaţi cu drag la părinţi, dar cu îngrijorare la voi.

2. Sedentarismul. Mîncăm la fel ca în urmă cu 150 de ani, cam de cînd ne ştim ca neam, dar unchiul meu mănîncăî brînză şi grăsime, dar „după nămiezi” trage o coasă bună pînă seara. Noi mîncăm cam aceleaşi lucruri, ba şi mai şi, dar consumăm exact fix 2 (DOUĂ) calorii cît scriem pe tastatură la computer. REvin la asta.

3. Stress-ul. Îndelung şi consistent administrat. Stress-ul funcţionează diferit la fiecare. Mie, atunci cînd sînt stresat de cele de la şcoală, de cele de la parohie, de cele de acasă, de lucrări, dead-line-uri (liniile morţii 🙂 ), corpul îmi comandă „mănîncă, altfel nu supravieţuieşti”. E fapt ştiinţific demonstrat că nopţile pierdute se transformă în kg în plus. Nu ştiu formula exactă, dar vă asigur că aşa e. 🙂

4. Mîncarea bună acasă şi aiurea. Soţia mea găteşte olteneşte. Adică nu rîntaşuri, clisă, chestii de-astea care te pun jos cu colesterol şi trigliceride. Colesterolul mi-e 181, acum 100. TRigliceridele sînt singurele care sar dincolo de analizele normale 263. Dar mîncarea este super-extra-de bună. Slabă, dar bună. Mîncăm la fel, în aceleaşi cantităţi şi eu şi soţia. Ea a rămas la fel, eu am luat 40 kg. De ce? Pentru că ea merge pe jos şi nu adaugă la mesele de acasă, alte mese de „protocol”.

5. M-am lăsat de sport. Aici e important. Ce-i mai important am lăsat la urmă. Am făcut sport de performanţă. Ani la rînd. Atletism şi arte marţiale. Prin 1991 am lăsat-o mai moale. Am sărit spre 75 kg. În 1995 am fost la un stagiu de cercetare în ţara în care s-a inventat McDonalds-ul (beah!), TAco Bell-ul (yami, yami!), Starbucks-ul (uuuuff, acolo am scris o mulţime de pagini) şi altele ca acestea. În 12 săptămîni mîncare la liber, mişcare doar printre rafturile de la biblioteci, din maşină, jos şi de jos, în maşină. Mişcare nimic. N-am băut un strop de apă, numai sucuri, cola, dr. Pepper. Am pus 10 kg în 12 săptămîni.

Cînd am venit acasă soţia a trebuit să îmi dea obrazii bucălaţi la o parte ca să îmi poată vedea ochii şi între noi se aşezase o frumuseţe de burtă. 🙂

Nu s-a putut abţine: „Parcă te-a umflat cineva cu pompa….”

6. Am început să obţin ce doresc. Am dus-o greu şi mult timp. Crescut de văduvă, am tînjit ani la rînd după multe lucruri. De prin 1998-2000 am început să cîştig binişor. Tot ce mi-am dorit, pe masă. Dulciuri, chestii simandicoase, peşte mai ales, bunătăţi, „ducă-s-ar pi gît”, vorba lui Creangă.

7. N-am mai băut apă. Demult. Numai ceaiuri. De toate soiurile. Sînt un degustător înrăit. Avem chiar şi specialitatea casei care i-a scăpat pe mulţi de pietre la rinichi. Toată lumea ştie că apa ajută la elibereara de grăsimi. Ajută ficatul, rinichii, creierul. Nimic nu poate înlocui o apă plată bună. Nici cea carbogazoasă nu-i bună, ce să mai spunem de alte alea!

8. Nu m-am mai uitat prea mult în oglindă. Nici la imaginea pe care o vedeau alţii nu prea m-a mai stresat. Am considerat că dacă soţia mă înţelege aşa cuprinzător cum sînt… nu mai trebuie să mă îngrijesc prea mult de cum arăt. Greşit. Apostolul Pavel spune că trupurile noastre sînt temple ale Duhului Sfînt. Duhului, pentru că este duh, nu-i trebuie un templu mare, ci un templu îngrijit, ca poată fi folosit cît mai mult. Aici am greşit foarte mult şi în unele aspecte este iremediabil. Am crezut că doar mintea contează. am uitat „mens sana in corpore sano”.

9. Nu pot să refuz. Nu prea puteam să spun NU. Acum am o scuză excelentă şi adevărată: „Inima, regimul… „. Încercaţi să vă luaţi la întrecere cu priceperea bihorencelor la gătit orice, la făcut prăjituri cu cremă şi cu amabiliatea şi ospitalitatea celor de pe aici. Greu. „Hai, numai atît? Mai luaţi, vă rooog, nu se poate…”. Greeeu! Acum am învăţat lecţia.

10. Mi-am luat maşină şi îmi place să conduc. Pîinea, banca sînt la maxim două minute de mers. Ce credeţi? cheile şi hop în maşină. Vrrrrmmm! Peste tot cu maşina. Chiar şi la ieşirile cu copiii, am renunţat la parc, la biciclete (şi de răul golanilor), preferam să ne suim cu toţi în maşină şi să ne ducem în munţii Pădurea Craiului. Îmi place foarte mult să conduc! Stau cu orele pe scaun, tot atît cît stau şi la computer. Nu mă deranjează! 🙂 Conduc orice de la DAcie din 1984 pînă la Volvo şi Saab! (şi vehicule şi maşini adevărate, se înţelege că Dacia este doar un vehicul motorizat 🙂 sorry, no offense pentru dacifani).

Mai sînt şi alte motive. Mă opresc aici.

Am început să slăbesc. De pe 19 mai încoace am pierdut 6 (ŞASE KG). Mîine vă spun cum.

Nu cu cure de slăbire extrarodinare, nici cu prostioare de medicamente, nici cu înfometări stupide, nici cu masaje cu mentă şi spanac, nici cu saună, nici cu …. Vă spun mîine.

Deja îmi vine să rîd de poveştile de adormit domnişoare pe tema asta.

Oricum am pus pozele eroilor mei, cei mai buni prieteni, pe amîndoi îi cheamă la fel. Unul a slăbit 40 de kg, altul 20 kg. Cum? Cu creierul, fraţilor, cu creierul. Creierul contează. Acolo este motivaţia.

Ne vedem mîine fără 200 grame. 🙂

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Sanatate și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la De ce m-am îngrăşat? (P)

 1. Calin Valean zice:

  Referitor la punctul 3, lantul de cauzalitate functioneaza asa: din cauza stresului in cazul tau si al meu, organismul secreta mai mult cortizol din cauza caruia nu mai ai senzatia de satietate si toooot maninci fara sa te mai opresti.

  http://stress.about.com/od/stresshealth/a/cortisol.htm

  „Increased abdominal fat, which is associated with a greater amount of health problems than fat deposited in other areas of the body. Some of the health problems associated with increased stomach fat are heart attacks, strokes, the development of metabolic syndrome, higher levels of “bad” cholesterol (LDL) and lower levels of “good” cholesterol (HDL), which can lead to other health problems!”

  • Marius David zice:

   exact, de asta trebuie să ne odihnim la vreme. De ani de zile n-am mai pierdut nopți.

   • Calin Valean zice:

    Mai e ceva legata de America.

    Cind am fost prima data, si eram slab de tot, am stat citeva saptamini acasa ca nu mi-am gasit de lucru. Afara era cald, racheta de tenis inca nu mi-o cumparasem si alte sporturi nu prea faceam. Am pus pe mine fara sa-mi dau seama.

    Apoi am lucrat luni de zile afara in calduri de Florida, la carat marmura, gresie, faianta, facut ciment, etc, 8-10 ore pe zi, iar seara jucam tenis 2-3 ore. Crezi ca am slabit? Nici vorba! Nu stiu ce au aia in mincare, dar de slabit neam.

    • Marius David zice:

     eu știu cum este, în 10 săptămîni, 12 kg. Mai ales după ce mi-au furat mexicanii bicicleta.

    • szromulus zice:

     Hm, cu USA e problema de alimentatie, contine exagerat de multi aditivi nocivi. Am patit acelasi lucru in Washington DC, plus ca eu am facut sport la greu de cand ma stiu. Prima senzatie dupa o saptamana de alimentatie autohtona a fost ca puteam sa fac cu 30% mai multe flotari, cu toate ca nu am consumat suplimente de nici un fel. Concluzia e simpla. In cateva saptamani primul efect a fost rotunjirea fetei, lucru de care nu am beneficiat in Europa, nici la insularii britanici. Mi-a fost f greu sa admit ca mancarea americana este mizerabila, avand in vedere ca sunt cea mai bogata tara. Este ilogic, dar este real.

     • Gabriel zice:

      Nu stiu cum sunteti voi si pe unde ati mancat, dar eu de cand sunt in America tot la fel ma mentin. Intr-adevar mananc mai mult organic si natural.
      Cred ca si mancarea din Europa contine aditivi nocivi, diferenta ar fi ca cei care vin aici cred ca poti sa mananci pana te spargi. Stiu, e mancare in prostie, dar daca esti cumpatat nu te ingrasi. Mancarea de aici e mizerabila numai daca nu iei seama la ce mananci. Daca in Romania mananci doar la restaurante sau fastfood, cu siguranta ca ajungi in spital. Si apoi sa vezi ce bine te trateaza aia de acolo. In America unii si-au dat testul cine au fost. Totul depinde de lacomie. Vorbesc in general, nu fac nici o aluzie.

      • szromulus zice:

       Da, Gabriel e bine sa nu faci aluzii si presupuneri mai ales cand nu cunosti oamenii despre care vorbesti :). Nu se aplica regula de care spui („mananci pana te spargi”,”e mancare in prostie”) in cazul meu. In plus am mancat doar impreuna cu staful firmei pentru care lucram ca si consultant IT si cred ca stiau foarte bine mancarea autohtona.

 2. Felician B. zice:

  Unul din punctele atinse si la care suscriu si eu” amabilitatea si ospitalitatea romanesca ” –este asa penibil sa mergi in vacanta sa fii excelent primit si ca sa-ti salvezi confortul (kilogramele) ajungi sa te certi cu cei ce te „ominesc”sau sa parasesti intrunirea numai ,numai daca voi putea scapa de al treile sau al patrulea fel de mancare! Avem minunati prieteni in Ro pe care ii iubim si cand ajungem pe acolo tinem mult sa-i vizitam ,dar copii cei doi mai mici spun asa. nu,nu tatii acolo nu scapam fara trei feluri de mancare si nu vrem nu putem sa le explicam la infinit si ei sa nu inteleaga……O lupta acolo ,iar o alta aici dupa, cum sa scapam de ce ne-a fost „drag „,ea pofta!!!

  • Marius David zice:

   Exact, dar azi am rezistat eroic,
   am fost într-o familie care gătește excelent, mirosuri, arătat totul așa de apetistant, …. iar eu … cu apa în față. A fost greu, dar nici de rușinea studenților care mă însoțeau n-aș fi luat nici măcar din sfințișorii ăia cu nucă și miere… cel mai ispititor lucru de pe masă.

   • manu144x zice:

    Am observat asta la noi, evanghelicii in general (de orice soi) ca ispita e doar cea sexuala, alcooluri, dar mancarea niciodata, se mananca in cantitati industriale.
    Credeam ca doar eu ma simt prost cand nu ma pot abtine si comand pizza…pentru ca as putea comanda si altceva, dar pofta e pofta.

 3. adrian zice:

  Daca noptile nedormite duc la ingrasare, atunci eu ar trebui sa cantaresc cateva tone! 🙂

  O erata este necesara: mancarea gatita de sotia ta nu este doar „super-extra-de bună”! Este perfecta!

 4. szromulus zice:

  Frumos articol si consistent. Mult umor pe de alta parte care face usoara citirea 🙂 . God bless you Marius ca bine am putut rade citind articolul 🙂 .

  Foarte rar am auzit pe cineva spunand despre ingrijirea trupului din perspectiva faptului ca e Templul Duhului Sfant. Da, asa este si conteaza cum ne ingrijim de el. Dumnezeu era foarte exigent cu Templu Sau din vechime ceea ce ar putea indica cu cata importanta priveste El spre Templu Sau reprezentat prin trupurile noastre. Un argument puternic pentru cei care sustin ca pe Dumnezeu nu il intereseaza deloc trupul nostru, ci doar mintea si sufletul.

 5. rodicabotan zice:

  Am eu cea mai buna reteta…cu fasole uscata, boabe…Sigura si ieftina..http://www.peginduri.com/2008/10/cura-de-slabire-cu-fasole.html

 6. Ioan Alexandru G zice:

  La asta ma gandesc si eu. Dumnezeu doreste sa isi construiasca in noi un castel interior, un templu al Duhului Sfant si sa il foloseasca pentru perioada stabilita de El, pana cand ne vom sfarsi misiunea pe acest pamant.
  Domnul sa ne ajute sa nu poluam, deformam sau abuzam acest templu de care El vrea sa se foloseasca pentru a isi transmite Evanghelia!

 7. crestin zice:

  Eu am o altă propunere, chiar biblică. Biblia spune ca trebuie să ne îndeletnicim cu postul şi cu rugăciunea. Eu personal am slabit 35 de kilograme in 8 luni de zile, tinand post cate trei zile pe saptamana ( marti, joi, sambata, sau marti, joi, duminica sau miercuri, vineri, duminica, pe modelul asta). Scopul meu nu a fost slabitul ci postul, slabitul a fost efectul secundar. Si daca veti zice ca e greu, eu va spun ca trupul se obisnuieste cu acest ritm fara probleme, de fapt nici nu avem nevoie de mancare in fiecare zi, stramosii nostri nu mancau zilnic, asta este cert.

 8. Sincer sa fiu cateodata intru in supermarket si nu am nici o dorinta in a cumpara produse prefabricate si mult procesate.Sucuri la cutii, sau carne, salamuri.

  Un Film postat ieri pe internet. Nici in Usa nu mai exista ferme autentice..e totul pe ambalaj ..fermieri, iarba verde si nutreturi naturale. Merita vizionat!

 9. idebenone zice:

  si eu am avut probleme cu luatul in greutate.dar in cele din urma am reusit.am 23 de ani ani 1 75 si acum 2 ani in urma aveam doar 47 de kg. am reusit sa iau in greutate aproape 7 kg. Ca sa reusesti sa te ingrasi in primul rand trebuie renunti la obsesia de a te ingrasa.Apoi sa mananci variat…e drept ca eu am reusit si pentru ca sotul meu acum imi gateste fel de fel de retete faine…in special paste, orez, mazare, cartofi gratinati, legume la cuptor…si multe alte nebunii..deci spor!

 10. ironwork76 zice:

  Fratilor, nu stiu cum va ingrasati voi. Eu am 57 kg si nu stiu cum sa ma mai ingras. Vara cand ma las in tricou, mainile mele se vad ca doua scobitori. Am incercat mai multe metode de ingrasat dar fara succes. Va rog sa-mi spuneti: dvs. cum ati reusit sa puneti kilograme in plus?

  • Marin zice:

   E trendy sa fii skinny, care-i problema?:) Mai putina presiune pe articulatii – batranete fericita!:) Glumesc!
   Sugestia psihologica de a nu fi obsedat de idee ajuta mai mult decat iti imaginezi. Nu te gandi la „ingrasat”. Stabileste-ti niste performante la care sa ajungi. De exemlu 200 gen, 150 abdominale, 20 tractiuni, 100 de flotari….sau daca ai timp si mijloace, inot, ciclism, alergat.
   Spor.

 11. Pingback: Despre curele de slăbire … cu dragoste! | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.