Lectură de vacanță și de cultivare politică: „10 principii conservatoare”

Zece principii conservatoare

 

Conservatorism = atitudine politică şi filozofică ce promovează instituţii şi practici tradiţionale care s-au dezvoltat organic, susţinând stabilitatea şi continuitatea socială. Material adaptat după un fragment din The Politics of Prudence (ISI Books, 1993) de Russell Kirk*. Traducere și note de subsol de Bogdan Stanciu

Nefiind nici religie și nici ideologie, curentul de opinie numit conservatorism nu posedă nicio Sfântă Scriptură sau vreun Das Kapital pentru a furniza o dogmă. Cele mai importante principii ale convingerilor conservatoare derivă din ceea ce liderii de opinie conservatori au profesat în ultimele două secole. Poate că ar fi bine, în cea mai mare parte a timpului, să folosim termenul „conservator” ca pe un adjectiv. Pentru că nu există un Model Conservator, iar conservatorismul este însăși negarea ideologiei: este o stare de spirit, un tip de caracter, un mod de a privi ordinea socială.

Atitudinea pe care noi o numim conservatorism este susținută de un ansamblu de sentimente mai degrabă decât de o dogmata[1] ideologică. Este aproape adevărat că un conservator poate fi definit ca o persoană care se consideră astfel. Mișcarea sau curentul de opinie conservator poate primi o diversitate considerabilă de vederi asupra unui subiect.

În esență, conservatorul este pur și simplu cineva care găsește că lucrurile permanente sunt mai mulțumitoare decât haosul[2]. (Totuși, conservatorii cunosc, de la Burke, că „schimbarea (sănătoasă) este mijlocul prin care ne menținem.”[3]) Continuitatea istorică a unui popor, crede conservatorul, oferă un ghid de politici mult mai bun decât abstractul construct al filozofilor de cafenea. Dar, desigur, convingerile conservatoare înseamnă mult mai mult decât această atitudine generală.

Nu ar fi posibil să schițăm o listă de necontestat a convingerilor conservatoare; totuși, vă ofer, sumarizat, zece principii generale – pare în regulă să afirm că majoritatea conservatorilor aderă la cele mai multe dintre aceste maxime. Diversitatea modurilor în care vederile conservatoare își pot găsi expresia este în sine dovada că nu există o „ideologie conservatoare fixă”. Cele zece articole de credință reflectă cele mai importante convingeri ale conservatorilor din America de astăzi.

Sursa și citește mai deparet AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, dulce Românie, Pt. studenţii mei, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Lectură de vacanță și de cultivare politică: „10 principii conservatoare”

  1. Octi zice:

    Nu toti conservatorii sint crestini ………dar toti crestinii sint conservatori.
    Iata un etalon foarte bun de a-ti verifica starea spirituala.

  2. Octi zice:

    Indubitabil

  3. Octi zice:

    Crezi ca toti care isi zic crestini sint cu adevarat? Dupa ce ii cunosti. Dupa ce zic?

  4. Octi zice:

    Mai sint si alte metode de autoverificare. Daca esti
    1.Pentru sau impotriva avortului.
    2. Pentru sau impotriva eutanasiei.
    3. Pentru sau impotriva casatoriilor homosexuale
    4. Antisemit sau pro Israel.
    5. Iar in US daca esti Democrat sau Republican.
    Vezi ce simplu e sa te verifici?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.