„Cel ales la suflet face planuri alese ….” – De ce nu ne ies planurile?

și stăruie în ele. Isaia 32:8

Iar facem planuri! Vă dau o veste proastă: unele nu vor ieși. De ce?

Iată cel puțin trei motive:

1. Nu sîntem a-toate-cunoscători

2. Încă înaintăm în cunoașterea Domnului și a stilului Său de lucru…

3. Încă nu ne cunoaștem pe noi înșine foarte bine.

Și totuși facem planuri pentru anul următor și trebuie să facem planuri pentru a că a planifica este dumnezeiește. Sîntem după chipul și asemănarea celui care și-a făcut planuri, Cel care a hotărît și s-a făcut.

sursa foto birouproiectare.ro

Cum am putea să facem totuși planuri mai bune pentru anul următor? Planuri care s-ar putea împlini, fiind realizate corect și realist.

Asupra celui dintîi lucru nu putem face nimic, dar nu avem scuză să nu lucrăm la următoarele două cauze.

1. Să căutăm să îl cunoaștem pe Domnul mai bine.

2. Să căutăm să ținem cont de ce am aflat despre noi și să continuăm să ne cunoaștem mai bine, trăgînd cu ochiul la Creatorul nostru tot timpul.

Ba aș mai adăuga cîteva lucruri în lumina textului din Proverbe 3, 1-10

1 Fiule, nu uita învăţăturile mele, şi păstrează în inima ta sfaturile mele! 2 Căci ele îţi vor lungi zilele şi anii vieţii tale, şi-ţi vor aduce multă pace. 3 Să nu te părăsească bunătatea şi credincioşia: leagă-ţi-le la gît, scrie-le pe tăbliţa inimii tale.  4 Şi astfel vei căpăta trecere şi minte sănătoasă, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor.  5 Încrede-te în Domnul din toată inima ta, şi nu te bizui pe înţelepciunea ta!  6 Recunoaşte -L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările.  7 Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul, şi abate-te de la rău!  8 Aceasta va aduce sănătate trupului tău, şi răcorire oaselor tale.  9 Cinsteşte pe Domnul cu averile tale, şi cu cele dintîi roade din tot venitul tău:  10 căci atunci grînarele îţi vor fi pline de belşug, şi teascurile tale vor geme de must.

1. Mai întîi nu există perspectivă corectă fără retrospectivă. Privește înapoi la acest an și Recunoaște-L pe Domnul în toate căile tale. Dacă Îl cunoști personal Îi vei recunoaște stilul intervențiilor în viața ta în timpul care tocmai a trecut. Are un mod aparte de lucru. Recunoaște-I intrările și ieșirile și apoi fii plin de recunoștință. Vezi versetul 6.

2. Nu ți-ai dat seama de felul în care lucrează El? Trebuie să-I cunoști Scripturile, Înțelepciunea, Sfatul. Citește Biblia și memorează pasajele care îți plac. La vreme de nevoie te vor ajuta să deosebești căile tale de căile Domnului, căile Înșelătorului de căile Mîntuitorului. Vezi versetul 1.

3. Fă planuri ținînd cont de sfințirea și creșterea în caracter pe care o datorezi. Planifici să-i falimentezi firma aproapelui, încercînd să mă convingi că în afaceri nu-i ca la biserică? vezi versetul 3.

4. Fă un transfer de încredere de la relațiile tale, capacitățile tale, îndemînarea, șmecheria și descurcăreala de care ești în stare spre soluțiile neașteptate, cu totul ieșite din tiparele rațiunii umane adesea, pe care ți le oferă Dumnezeu. Vezi versetul 5.

5. Caută sfat. Nu lua decizii singur. Nu te transforma în propria autoritate în orice domeniu. Caută sfatul Domnului în rugăciune și sfatul prietenilor înțelepți din TRupul lui Cristos în Biserică. vezi versetul 7.

6. Fii darnic. Plănuiește-ți risipa înaintea Domnului. Vezi versetul 9 și versetul 10. Fă un act de credință chiar de la începutul anului. Dăruiește înainte de a cheltui orice altceva. Ia decizia de a proceda astfel în fiecare lună din acest an, punîndu-l pe Dumnezeu la încercare. Este o bună aplicație a versetelor 4-7 din Proverbe 3.

7. După ce vei fi făcut planurile și o parte din ele vor începe deja să capete contur, reevaluează. Dumnezeu Însuși S-a oprit în timpul procesului de creație pentru a verifica dacă totul era bun. Dacă Dumnezeu S-a oprit pentru întoarcere spre a cosmifica lumea apoi desăvîrșit, cu atît mai mult noi.

Vă doresc planuri bune, puține, corecte, realiste! Modul în care ne facem planurile pe anul acesta va dovedi încă o dată cît de mult Îl cunoaștem și cît de mult ne cunoaștem.

 

 

 

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati, Gînduri, Pt. studenţii mei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la „Cel ales la suflet face planuri alese ….” – De ce nu ne ies planurile?

 1. Calin Valean zice:

  Excelenta „bucata de intelepciune” in acest capitol din Proverbe. Ar putea foarte bine sa se intituleze „Manifest pentru succes in viata” sau „Cum sa imbatrinesti frumos”.

  Mai e si sectiunea referitoare la mustrare. Cum mustra Domnul azi? Cred ca raspunsul este tot prin Trupul lui Cristos,printr-un frate sau sora care au curajul sa-ti atraga atentia cind gresesti.

  Cum ar fi daca crestinii implicati in proiecte mari, inclusiv politice, ar avea linga ei o echipa care sa aiba voie sa-i traga la semn de fiecare data cind acestia o iau pe aratura?

  • Marius David zice:

   da, deși titlurile mi se par de BORȘură a la Rick Warren, viața condusă de ideea de succes și de minore lozinci….
   Nu știu cum este în biserică la voi, dar la noi găsim oameni care să ne mustre,
   mai vino pe la noi.

   • Calin Valean zice:

    Oi veni daca a fi cazul. Hai ca nu am vrut sa sune a la Rick W. ca nu-l citesc (si nici el pe mine, cred ca 😉 ). Am vrut doar sa subliniez densitatea intelepciunii pe cuvint patrat.

 2. Frumoase gânduri. Aș mai adăuga totuși un verset:
  Încredinţează-ţi lucrările în mâna Domnului şi îţi vor izbuti planurile. – Proverbe 16:3.

 3. barthimeu zice:

  „Are un mod aparte de lucru. ”
  Din propria experiență a ultimilor ani, am desprins două observații.
  Lucrează pe principiul domino-ului: nici încercarea dar nici binecuvîntarea, cînd e să vină, nu vine singură.
  Operează de la periferia greului, ca să sfîrșească în inima frumosului.

  Apropos de eșuări în planificare: inconsecevența, inconstanța, nedeterminarea ar putea să le explice.

 4. Mario zice:

  /:Domnul e Sfânt :/
  Numai a Lui este acest cuvânt
  În cer şi pe pământ
  Numai Lui I se cântă-acest cânt
  Domnul e Sfânt:/
  Aleluia, aleluia,
  Numai a Lui este cântarea
  În toată lumea
  Numai Domnului I se cânt-aşa
  Aleluia ,aleluia !
  /:Duhul Tău Sfânt:/
  A pus în noi a veşniciilor gând
  Mâinile către Tine
  Le înalţăm şi Te rugăm
  Cu Tine pe veci noi să fim.

 5. Pingback: “Șopîrla” este pregătită | Marius Cruceru

 6. Pingback: Planuri pentru noul an? | Emanuel – un blog crestin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.