Pe cine mai așteptăm în blogosferă?

Blogosfera a fost disprețuită, urîtă, considerată loc de pierdere de timp, nervi și demnitate. Am sperat în ultimii aproape șapte ani ca și acest spațiu poate fi boierit și ridicat spre noblețe. Poate că există încă o șansă.

După ce am așteptat pe unii și pe alții spre ajutor sau numai din curiozitate, poate că apariții ca cea a domnului Andrei Pleșu în spațiul acesta ar contrabalansa mulțimea de mizerii ventilate de complexații tastaturilor, pseudo-scriitori și ne-cugetători.

Sunt pentru libertatea opiniei, cu condiţia să fie privilegiată competenţa opiniei. Sunt pentru libertatea exprimării, cu condiţia exprimării corecte şi civilizate. Pe scurt nu haos, nu diletantism ţanţoş, nu agramatism agresiv. Or ăsta e, cred, riscul blogurilor: sunt prea la îndemînă. Numai cine nu vrea nu intră pe teren. Nu există, în principiu, prealabile ”controale de calitate”, verificări ale priceperii, îndreptăţirii şi bunei-cuviinţe. S-a dat drumul la grafomanie şugubeaţă, la hîrjoneală democratică, la joaca de-a notorietatea. Numai chirurgii pot opera. Dar de scris poate scrie oricine, chiar dacă nu şi-a încheiat alfabetizarea.

Şi dacă, totuşi, mă înşel? Dacă, fără să-mi dau seama, ajung în categoria acelora care au fost scandalizaţi de apariţia tiparului, a maşinii cu aburi, a trenului, automobilului şi avionului? Dacă mă sclerozez prematur? Nu e mai bine să dau o şansă lumii noi? Nu e mai bine să risc? Să văd şi eu cum e? Să asum starea de fapt, fie şi cu titlul de experiment? Un bătrîn nu e bătrîn adevărat, dacă nu face, din cînd în cînd, pe tînărul. Aşa că am să încerc. Am să arăt prietenilor şi duşmanilor că nu sunt chiar aşa de anchilozat. Că pot face şi eu turism în Arcadia noutăţii. Ba chiar – dacă mă enervez – că am, ca să zic aşa, blog-ul în sînge. Dacă reuşesc, voi putea zice, ca domnul Jourdain, că, în fond, toată viaţa am practicat blogăreala, chiar dacă n-am ştiut c-o fac.

citește întreg articolul AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Blogroll. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Pe cine mai așteptăm în blogosferă?

 1. Acel „cu condiția” din „Sunt pentru libertatea opiniei, cu condiţia să fie privilegiată competenţa opiniei.” poate nu e în cel mai fericit loc. Se pot înțelege alte chestii.
  În rest, un condeier ca Pleșu e într-adevăr un câștig pentru blogosferă.

 2. szromulus zice:

  Mediul virtual ne-a surprins pe foarte dintre noi intr-o faza in care nu aveam nici o educatie in domeniu. Foarte putini din cei care au inceput sa scrie bloguri, sa comenteze pe bloguri au facut diferenta intre un chatting de messenger si un text expus public care se poate transforma intr-o carte de vizita.

  Pentru ca am participat pe bloguri tehnice in ultimii 12 ani, raman totusi surprins cum pentru unii notiunea de blogging este ceva foarte similar cu o chestiune inventata ieri de care inca se mira.

  Intrarea lui Plesu in lumea bloggingului este laudabila, dar este foarte tarzie totusi. Multi scriitori, oameni de stiinta, specialisti pe diverse domenii au inceput sa aiba propriul site si sa accepte comentariile vizitatorilor de peste mai bine de 12-13 ani. Sa nu mai zic de faptul ca dupa publicarea unor carti multi autori fac referire la blogurile lor (aici ma refer in special pe domenii tehnice) unde deschid discutii pe marginea coneptelor prezentate in carti. Faptul ca publici pe adevarul.ro sau pe alte siteuri si faptul ca ti-ai creat propriul site pe care te exprimi direct, nu prin intermediul unei infrastructuri media – mi se pare ca implica aceiasi responsabilitate. Sunt foarte putin de acord cu cei care nu au curajul sa isi afiseze o identitate clara. Nu e nevoie sa indice un profil LinkedIn, dar totusi sa aiba o identitate reala.

  Statistic vorbind cred ca articolele de scandal au cea mai mare audienta si totodata cea mai mare contributie prin zumzete iritante si comentarii de 2 lei. Asta indica o populatie imatura impresionata de emisiuni de tip stirile protv ora 5. Asta ma duce la ideea ca spiritul de crasma, de han, hangita ne reprezinta, sigur ca in loc de niste mese pline cu bere si cu turmentati suparati care se cearta si injura avem o pagina html la care ne „rastim” cu inversunare 🙂 .

 3. viorelchis zice:

  Da intradevar;”..Intrarea lui Plesu in lumea bloggingului este laudabila, dar este foarte tarzie totusi.”Si totusi cand ne gandim ;nimic nu este tirziu !!Faptul ca ne gasim intr-un timp cand ..”spiritul de crasma, de han, hangita ne reprezinta,…. ..”nu trebuie sa ne surprinda ,fiindca acesta este efectul schimbarilor care apare in fiecare generatie !!!Si viitorul o sa ne surprinda cu surprize si mai mari!!! 🙂

 4. Pingback: Watch out, domnule Pleşu! | cetatea de piatră

 5. Felix Mugur zice:

  Acum 4 ani vorbeai despre chat, acum despre bloguri…ideea este aceeasi si atunci ca si acum, lumea va tria si va alege ce le va implini spiritul. Asa cum majoritatea nu mai poarta discutii sterile si idioate pe chat si comenteaza, respectiv posteaza esente studiate si gandite pe blog, inclusiv blogul va fi cernut de trafic, satisfactie si bani ca in final totul sa fie spre binele spiritului si nu spre coborarea lui. In ceea ce pirveste valorile mari si cunoscute…eu prefer sa scire carti, pentru ca pe blogul lor vor fi mult prea multi idioti ca sa isi permita sa raspunda fiecaruia dintre ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.