Crezul de la Calcedon

N-ar trebui sa lipsească din nicio anexă la Bibliile mai nou tipărite. Crezul de la Niceea și cel de la Calcedon, de fapt Niceea-Constantinopol și Calcedon ar trebui să fie neapărat memorate și învățate odată cu Caticheza.

mulțumiri lui Ionut Amateesei pentru link.

PS. Gigi Becali ar trebui să știe că nu ne-am lepădat de Cristos și credință. Biserica Baptistă este biserică calcedoniană, aceasta înseamnă că sîntem de credință trinitară și credem în dubla natură a Mîntuitorului.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Greaca, Patristica, Pt. studenţii mei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Crezul de la Calcedon

 1. sorin crisan zice:

  Cu sau fara adaosul Filioque ? Mihail Cerularie ataca adaosul ca fiind „rau si periculos”…

 2. adrian zice:

  repet ce am spus deja intr-un comentariu care vad ca nu apare: daca ii spunem lui Becali de Calcedon o sa intrebe pe ce post joaca, daca da goluri (ca doar Steaua are nevoie de un varf impins!), ce pret de transfer are si daca nu cumva poate sa scape de plata tva-ului daca il cumpara.

 3. Ana O. zice:

  Indiferent de ce crede sau zice Becali, adevarul este ca np (se numesc si evanghelici) au alta credinta decit credinta Bisericii istorice.
  De fapt se deosebesc si intre ei; diferite biserici np au diferite crezuri .
  Iar intre denom. np exista grupari anti-trinitariene.
  Nu exista unitate in materie de credinta/crez in cadrul denom. p/np.

  • Ncolae Iacob zice:

   Ce zice Becali este foarte important pentru că reprezintă crezul multor preoți ortodocși.
   El este produsul învățăturilor lor.

   Evanghelicii NU au aceeași credință cu a bisericilor istorice. Nu au credința Cultului Moaștelor sau credința închinării la „Împărăteasa Cerului”. Și multe alte credințe care sunt departe de Biblie.

   Iar diferitele biserici istorice au diferite crezuri. O mulțime de diferite crezuri. Crezul legat de filioque ar fi diferența cea mai reprezentativă. Și mai au și bisericile istorice și o mulțime de ne-trinitarieni intre ele. Adică mai toate Bisericile Vechi Orientale.
   Bisericile istorice doar se bat cu pumnul în piept cu „unitatea lor de monolit versus dezbinarea de la np”. Dar sunt foarte departe de a avea unitate în materie de credință/crez.

   Însă articolul nu dezbate unitatea de credință între NP și Bisericile Istorice.
   Sau al bisericilor istorice intre ele. Ci Crezul de la Calcedon
   Crezul de la Calcedon este bazat pe Sfintele Scripturi.

   Am nădejdea că NP vor păstra Crezul Sfintelor Scripturi.
   Și orice Crez bazat pe Sfintele Scripturi.
   Și nu vor prelua nimic din ceea ce bisericile istorice cred fără a avea suport în Sfintele Scripturi.

  • Marius David zice:

   Stimată doamnă, iar ne ocupăm de prostii? Ce este BISERICA ISTORICĂ opozabilă conceptual… cărui alt model, paradigmă etc. ?
   Vă aduc aminte cu respect cpă nici în interiorul unității de monolit din Bisericile Ortodoxe nu există unitate în materie de credință.
   Văd că insistați să mențineți un ton combativ spre agresiv, dar aruncînd observații superficiale și nefondate la intimidare.
   Vă voi răspunde la fel în aceast caz, dar cu siguranță nu vă voi lăsa să bateți cîmpii, fie și cu grație.

 4. „Care pentru noi si pentru a noastra mantuire…”

  Intelegem total diferit aceste cuvinte. Crestinii ortodocsi, catolici, protestanti, evanghelici, etc. Nu exista prea multe lucruri comune in ceea ce priveste intelegerea mantuirii pe care ne-a adus-o Hristos.

  Chiar si primul cuvant al simbolului, „cred”, este inteles diferit.

  Viziunea pe care au avut-o acei parinti asupra Euharistiei, elementul central al relatiei cu Hristos pentru un crestin, era diferita de cea prezenta astazi in Biserica Catolica si in cele evanghelice.

  Cuvintele poate sunt aceleasi, dar ca si in cazul Scripturii, intelesul este diferit. Radical diferit de multe ori.

 5. Tudor zice:

  eu cred că George Becali ar trebui să ştie mai multe, decât că mărturisim şi credem în doctrina Sfintei Treimi şi a dublei naturi a Mântuitorului

  mai multe…

 6. Nu cred că în toată drăcăria care dănţuie în jurul lui Becali e vorba de analiza sau afirmarea Crezului de la Calcedon şi, mai ales, acesta lăsat pe mîna unuia ca G.Becali.

  În spatele ştrengăriei becaliceşti (faţă de care g.becali însuşi este inconştient) stă defapt o luptă religioasă de asumare a puterii în stat dusă în mod subtil de către religiunea majorităţii.

  G.Becali prin surle şi alte răgete cu semnificaţii religioase, de care, totuşi, puţini oameni de pe Terra ar fi în stare, a devenit un fel de simbol al apărării „dreptei credinţe”.
  Cînd declanşezi o luptă religioasă, aceasta nu ar fi posibilă decît prin aruncarea înainte cu un fel de avangardă simbolistică, purtătoare de stindarde vocalizate pe care sînt aplicate simboluri de credinţă.
  Toate aceste evenimente au legătură cu intrarea acestui personaj pocinog în USL, intrare care nu s-a produs la întîmplare şi nici nu este una cu miză preponderent politică (nefiind legată în primul rînd de nevoia USL de a culege voturi).
  Aşadar, fiindcă USL-ul devenise, cumva, al evanghelicilor (vezi campaniile televizate ale Antenei 3 cu Gîdea, vizitele d-lui Ponta în bisericile evanghelice ş.a.), această alianţă ajungînd adversarul de moarte al PDL-ului cu comăt ortodox la gît, era deci necesară acapararea de către BOR şi a acestei noi formaţiuni politice useliste, iar acest lucru se putea face aruncînd în ea chiar şi cu unul ca G.Becali.
  Acum el e blazonul spiritual-religios al USL-ului, iar ideea de putere evanghelică trecută în urmă.

 7. O precizare pentru domnul Ncolae Iacob, Bisericile Ortodoxe Vechi Orientale nu sunt ne-trinitare nici macar anti-trinitare, unul din Sf. Parinti si anume Atanasie cel Mare facea parte dintr-una din asa-numitele Biserici Vechi Orientale si anume Biserica Ortodoxa Copta si la Sinodul I Ecumenic de la Niceea a aparat consubstantialitatea Fiului cu Tatal! Problema cu Bisericile ne-calcedoniene este in fond una terminologica si priviste cele doua firi(naturi) ale Mantuitorului

 8. O parere zice:

  PS. Gigi Becali ar trebui să știe că nu ne-am lepădat de Cristos și credință. Biserica Baptistă este biserică calcedoniană, aceasta înseamnă că sîntem de credință trinitară și credem în dubla natură a Mîntuitorului.
  Bun.Sunt de acord ,cu asta .Bisericile istorice ,au acumulat de-a lungul secolelor ,multe practici nebiblice.Dar practica botezului copiilor mici ,de ce au abandonat-o Bis. np.?Pentru ca se gaseste in NT.Botezul intregii familii ( casei crestine).Si e in spiritul intregii Scripturi .Dumnezeu doreste mantuirea intregii familii .

 9. Athanasie zice:

  Când este Biserica Baptistă calcedoniană? Există vreo mărturisire credal-liturgică în timpul serviciului divin săptămânal care o fac toți credincioșii? Există o rugăciune credal-doxologică pe care o face pastorul?
  Dacă Biserica Baptistă este biserică calcedoniană cum se face că Mărturisirea de Credință a Cultului Creștin Baptist din România, la capitolul despre Dumnezeu, secțiunea despre Dumnezeu Fiul, Isus Hristos, este pe de-a-ntregul monofizită?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.