România întunecată?

Am auzit de mai multe ori gîndirea lozincardă de genul … pe cînd poeţii Angliei, literaţii Germaniei făceau carte, noi ne luptam cu turcii. Noi nu am avut timp să ne construim o cultură solidă, să scriem texte mari.

Da şi nu! Este adevărat, limba română este o limbă cu puţine posibilităţi pentru că avem puţin text scris în româneşte, puţine pagini şi totuşi să nu uităm de un Dosoftei şi ai săi psalmi în versuri, de Micu Klein şi a sa traducere în proză ritmată şi rimată a Imitaţiei lui Cristos, text puţin cunoscut.

De asemenea, am avut muzică şi complexele culturale nu ar trebui să ne blocheze, ci să ne motiveze, pentru că avem pe ce construi.

Iată despre ce vorbesc

via Stefan Colceriu

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la România întunecată?

 1. szromulus zice:

  Suntem o natiune de oameni talentati, adaptabili, creativi (asta in ciuda calupului de masa bruta, inepta emanata de perioada post revolutionara). Istoria nu ne-a haruit cu evenimente culturale prea consistente, in schimb destinul istoric al unei natiuni nu poate fi schimbat. Chiar daca nu avem noi o baza solida culturala putem cladi pe valorile internationale care le putem gasi cu multa usurinta in prezent.

  In teologie la universitatea din Oradea sunt convins ca materialele pe care le folositi sunt intr-un procent majoritar de provenienta straina, asta in schimb nu v-a oprit sa construiti o universitate. La fel cine vrea poate construi pe temelia asezata de altii. In stiinta, in medicina, religie exista tot mai multi absolventi ale unor universitati occidentale care au o expunere larga la diferite materiale, astfel nu are rost sa ne cramponam la resursele create in trecut de natiunea noastra.

 2. Ja zice:

  Prima idee este perfect adevarata, ea nu trebuie relativizata. Sa ne gandim ce viata a avut Nicolae Milescu sau Dimitrie Cantemir. De mirare ca intre bejenii au avut timp sa se cultive si sa ne lase opere. La fel, Ieremia Movila scrie latineste pomenindu-l pe Cicero, iar pe de alta parte e tot intre maziliri si bejenii. Nu cred ca avem un singur carturar care sa nu fi pribegit (inclusiv Dosoftei). Stabilitatea politica atarna de buna-dispozitie a sultanului pe ziua respectiva, iar prosperitatea romanilor de cheful atamanului de a-si mana ceamburul tătărăsc într-o parte sau alta a tarii. La fel ca in lumea umanioarelor, apare si intrebarea de ce casele traditionale ale romanilor sunt ca niste cosmelii provizorii. Atacurile repetate nu puteau incuraja un stil ca cel din burgurile germane. Cunosc sate de granita care au fost arse in totalitate, in mod repetat: e de mirare ca oamenii au revenit periodic la vatra. Ba mai vine acum o secatura pe „Historia”, spunand ca de fapt Stefan cel Mare nu a aparat Europa de turci, deoarece drumul lor nu trecea pe aici. Daca cineva nu are capacitatea de a intelege faptele, ma intreb de ce mai scrie articole.

  Cat despre limba, este suficient sa aruncam o privire in textele romanesti din sec. XVI-XVII. Nu vorbim despre slavonisme, care au fost mai mult sau mai putin intrebuintate, ci despre cuvintele latinesti mostenite. Problema e ca in epoca moderna romanii vorbesc servindu-se de un vocabular din ce in ce mai sarac, asa ca in cativa ani Eminescu va fi citit cum se citeste Chanson de Roland.

 3. horvathliviu zice:

  Nu sunt de acord cu ideea că noi nu am avem cultură , si scriitori ,oameni talentaţi precum alte popoare. Neagu Juvara spunea că secolul trecut, cu Eminescu, fusese perioada noastră de glorie. Eu spun că si acesta: Cioran, Eliade şi Ionesco.
  Marin Preda scrisese la fel de bine ca şi Albert Camus, dacă nu mai bine. Alte circumstanţe a făcut sa fie premiat cu premiul Nobel.

 4. Alex zice:

  Minunată muzică!
  Foarte adevărat, avem ce construi şi multe s-ar putea face, oricât ar încerca unii să ne convingă că nu suntem în stare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.