Fotografia săptămînii: Tatăl invizibil

Am văzut o fotografie care mi-a întors pe dos căciula cu amintiri. Ca unul care am rămas orfan de tată la 5 ani, cu o mamă tînără, văduvă la 27 de ani, am privit cu totul altfel fotografia aceasta.

sursa foto Cultura Inquieta
Invisible Dad. Results of war. Portrait by unknown photographer

Cine va fi făcut fotografia la acea vreme a avut o inspirație sfîșietoare. Cîte elemente înmănunchiate în aceeași imagine: războiul, singurătatea, urmele, amintirile, băiețelul în uniformă, gata a-și urmări tatăl, îmbrăcămintea sărăcăcioasă, simplă, așezată în josul unei figuri neîncrîncenate, liniștite și împăcate totuși…. cu un ușor zîmbet, dar încruntat….

Și un detaliu care nu poate scăpa multora: priviți nasturele din manta. Lipsește, al doilea rînd de sus, este la picioarele grupului, dar în afara centrului spre care ni s-ar focaliza atenția în mod obișnuit.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati, Imagine-aţie, lacrima din colțul ochiului, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Fotografia săptămînii: Tatăl invizibil

  1. Marius David zice:

    Mulțumesc, Andrei Croitoru, am corectat!

  2. calin zice:

    Sunt barbat, dar si barbatii plang cateodata ….Nu-mi vine sa cred! In urma cu un an mi-a murit bunica, si d-na din imagine seamana mult cu dansa. Amintirile ei de prin razboi, tatal ei plecat pe front, orfana de mama la 13 ani, apoi bunicul meu (sotul dansei) plecat in acelasi razboi (nu au murit pe front) si niste poze alb negru pe care le-am gasit la ea in dulap, viata ei (o parte din ea) in cele din urma pusa in alb si negru au ramas ca pietre de aducere aminte pentru mine. Eu zic sa nu ne uitam eroii chiar daca sunt de mult invizibili.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.