O altfel de rugăciune

Este o rugăciune hassidică, este vorba despre ridicarea Templului.

vezi AICI mai multe detalii

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Muzica, Schimb de iutuburi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la O altfel de rugăciune

 1. Nusa zice:

  Minunat.multumesc…..:)

 2. Doru Radu zice:

  L-am intilnit in citeva (putine) circumstante in viata; in comunism, dupa si apoi in vizita prin emigratie. I-am luat printre ultimele interviuri… inaintea de boala domniei sale.
  1 –In comunism, nu si-a ascuns credinta in Dumnezeu. L-am auzit conferentiind in Arad, l-am auzit si la radio. “Cum de esti intotdeauna proaspat,Ioane” –l-a intrebat Stefan Augustin Doinas. “Ian noi n-avem ce spune?”- erau la un idiot de festival al educatiei socialiste la Timisoara. “N-aveti ce spune pt ca va inspirati din munca blestemata” – i-a raspuns Ioan A. L-am vizitat la Uniunea Scriitorilor. Faceau anticamera la dinsul, epigramistul Gogol, o cercetatoare de la “Iorga”, alti poeti ce se vroiau publicati. S-a rugat cu noi dupa ce ne-a venit rindul sa intram intr-un mic birou. L-am insotit apoi acasa; l-am admirat cu cita politete vorbea cu tanti care vindea piine. Vinzatoarea-l cunostea pe “domn professor” si ii alegea piinea. Am ajuns acasa la poet, dar a trebuit sa plecam; era asteptat de Paul Negrut si Vasile Talos. Nu ne-a scos nimeni… ne-am simtit noi….

 3. Ana O. zice:

  Evreii de astazi se roaga pentru reconstruirea templului din Ierusalim cu toate ca, in tara lor, oropsesc pe vaduva si strain.
  Au uitat de ce Dumnezeu a ingaduit darimarea templului?
  Ei nu stiu de ce Slava lui Dumnezeu S-a ridicat din Templu cu citeva sute de ani inainte de Hristos?

 4. Doru Radu zice:

  2 – Post-revolutie. In interviul de la TV recunoaste ca in biserica romana intra si neoprotestantii!!! Nu, nu s-a lepadat de noi; avuseseram relatii si in comunism si dupa caderea acestuia. La primul congress al ALiantei Evanghelice (toamna lui ’90) a avut singura interventie remarcabila printre platitudinile solemne (parere personala). Spunea acolo: “ne laudam ca suntem o natie crestina dar suntem o natie de criminali pt ca intr-un an dupa Revolutie am omorit …. mii de pruncuti in pintecele mamelor lor.”
  -Prin Decembrie ’90, ajunge intr-o tabara pt copii de orientare evanghelica (Elvetia)… unde spre surprinderea tuturor era primul care aspira covoarele (senatorial gest) si se purta admirabil cu sotia sa. Un gest surprinzator la cultura lui religioasa: se arata extraordinar de fascinat de claritatea “roatei navigatoriste”.

 5. Doru Radu zice:

  3- In emigratie. Spre deosebire de , Dumnezeu sa-l ierte, parintele Calciu, Ioan A. s-a aratat frate cu noi evanghelicii si dupa ce a ajuns in mediile ortodoxe sau in declaratii publice din presa. L-am ascultat predicind la baptisti si apoi la “Pogorirea Duhul Sfint” unde a vorbit de pocainta intr-un mod in care putea fi acceptat si la baptisti. Adica, n-a fost politically correct in niciuna din biserici.
  “Ma uimeste” – frate Radu- aceasta patrundere a Bibliei la toate nivelele sociale din SUA; de la Pentagon pina la nivel familal. Vezi, d-ta, noi, ortodocsii, n-avem asta. Bine spunea Berdiaev” –continua poetul- “realizarile mari ale ortodoxei au ramas la nivel de preoti si calugari dar n-au penetrat in societate. Au venit comunistii, i-au legat pe acestia si au putut supune o societate”…
  Mare om si crestin! Ma enerva ca cinta fals si ca orice crestin ne-abstinent la alcool, mai aluneca uneori peste un pahar de tulburel…

 6. Ana O. zice:

  „Spunea acolo: “ne laudam ca suntem o natie crestina dar suntem o natie de criminali pt ca intr-un an dupa Revolutie am omorit …. mii de pruncuti in pintecele mamelor lor”. (Doru R.)

  Deci sa nu exista natii crestine de vreme ce in toate se practica avortul, America inclusiv?!!
  Si totusi este deosebire intre Romania si Arabia Saudita, stat islamic, unde crestinismul (sub orisice forma) este total interzis; esti scurtat de-un cap daca te prind cu Biblii sau facind prozelitism.
  La fel si intre Romania si Irak, stat proaspat islamic gratie invaziei americane sprijinita moral de evanghelicii americani.
  Deci, never mind ce „spunea acolo” individul ala destept. Sa vorbeasca in numele lui.

  • Doru Radu zice:

   Ana O:
   Deci… dinsul era ortodox si avea limbajul si intelegerea asisderea. Dar era deschis fata de alte confesiuni si gindiri crestine – precum am aratat. In ce priveste America, nu stiu daca se considra o natie crestina; oricum nu e la ora actuala. Ca a fost cladita pe morala iudeo -crestina, e drept. Daca tot vreti comparatii americane, aveti una semnificativa de data recenta. Rick Warren a refuzat sa gazduiasca dialogul intre rivalii la Casa Alba pt lipsa de civilitate din campaniile lor si pt ca „birocratia guvernamentala de la toate nivelele ciunteste zilnic libertatea religioasa intr-o tara fondata de cei ce-au fugit de prigoana religioasa” din alte „natii crestine”….

   • Ana O. zice:

    si eu sunt „deschisa” catre alte confesiuni crestine :D;
    cred ca intelegem diferit aceasta „deschidere”;

    Deci Romania si America nu sunt tari crestine; cunoasteti vreo tara crestina sau nici nu exista asa ceva pe mapamond?

    • Doru Radu zice:

     Mai ‘nainte de-a continua si defini termenii..
     De ce nu luati in considerare argumentele aduse cu ingrijorare de Alexandru? El era ortodox, afirmatia sa ataca (fara sa vrea) pe majoritari. Apoi, era -cum am aratat- familist; mai avea si vreo 6 (?) copii iar dupa Revolutie a aflat cu panica cum ca cei vreo 100 copii din orfelinatul Arad (de unde era senator) nu erau botezati si i-a nasit pe toti… Adica, n-a facut afirmatia de mai sus cu usurinta polemica.
     Apoi, observatia lui Berdiaiev -despre-o Rusie tarista- era seminifativa.
     Ce-am mai putea considera semnificativ? Coruptia generalizata dintr-o natie crestina? Nazismul -dupa cum ne-acuza musulmanii- ca un produs crestin?
     Tot Alexandru se plimba prin Elvetia dezamagit: „protestantismul n-are arhitectura”. „Da” -i se raspunde-” dar a adus Cuvintul la popor. Si odata cu el a venit etica protestanta”… Alexandru a acceptat; era deschis… spre alte creditne.
     Ce-ar mai fi reprezentativ? Hmm – ce declara oamenii depre ei insisi. Doar prin marturisirea cu gura se ajunge la mintuire… Cei mai totali sunt rusii. Acum vreo zece ani, 80 % se declarau ortodocs si 60% (sic) din rusi, atei…
     Ba sunt tari crestine: Vaticanul trebuie sa fie, nu?
     Daca vreti sa priviti chestiunea asta serios, toate astea sunt pertinente… ba inca si altele…

     • Ana O. zice:

      Cine nu discuta degeaba: cei ce sunt de aceiasi parere in toate.
      Nice!

     • Ana O. zice:

      Indiferent de cit de semnificativa (pentru unii) ar fi credinta „majoritarilor” romani au rusi (sau a protestantilor din Elvetia) cert este ca in aceste tari (mai putin Elvetia) sunt mii de BO pe cind in tarile islamice, ba.
      Chestiune semnificativa!
      Si nu se poate ca Vaticanul sa fie singura tarisoara crestina de pe glob.

 7. Ana O. zice:

  „Ioan A. s-a aratat frate cu noi evanghelicii”, (Doru R.)
  In ce priveste umanitatea, suntem frati si cu musulmanii, budistii sau hindusii.
  Toti din Adam si Eva ne tragem, fara exceptie. Din ce s-au tras Adam si Eva nu discutam acum 😀
  In ce priveste credinta, nu suntem frati cu evanghelicii cu toate ca acestia au imprumutat ceva din credinta crestina milenara, Scriptura inclusiv (nu si interpretarea acesteia).
  Dar putem fi prieteni si buni vecini. Sa fim tot ce putem fi fara sa ne vindem sufletul.

  „Ma uimeste” … aceasta patrundere a Bibliei la toate nivelele sociale din SUA; de la Pentagon pina la nivel familal. Vezi, d-ta, noi, ortodocsii, n-avem asta”, (Ioan A.)
  Asa este, n-avem Pentagon! 😀

  ” realizarile mari ale ortodoxei au ramas la nivel de preoti si calugari dar n-au penetrat in societate”, (Ioan A.)
  Desigur, miile alea de biserici ortodoxe existente in Romania, in care Numele Sfintei Treimi este laudat si slavit si unde se citeste Scriptura in auzul celor prezenti, sunt numai in manastiri la calugari.
  Mda.

  „Ma enerva ca cinta fals si ca orice crestin ne-abstinent la alcool, mai aluneca uneori peste un pahar de tulburel”, (Doru R.).
  Ai aceleasi motive sa te enerveze si Hristos (vezi „scandalul” cu Nunta din Cana).

 8. Doru Radu zice:

  Cer scuze. Am vrut sa scriu la postul despre Ioan Alexandru si am nimerit aici.

 9. Daniela zice:

  Mi s-a facut pielea de gaina ascultandu-i!
  Dar in perioada asta ma simt mai bine cu Andreas Scholl.

  Oricum multumesc pentru semnalare. Ma voi intoarce la ei mai tarziu:).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.