„Doamne, fă să intre calculatorul ăsta în Windows!”

V-aţi rugat vreodată în acest fel? Mărturisesc jenat că eu m-am rugat cu pumnii strînşi a ciudă această rugăciune.

Ieri s-a întîmplat.

Bătusem recordul: 7 ani de windows. Neschimbat. Computerul dădea deja semne de oboseală. Erau pline şi hardurile. Dar … m-am rugat să mai ţină un pic 🙂 Dumnezeu nu mi-a ascultat rugăciunile.

Am avut trei harduri. Unul dintre ele cu două partiţii. Acela a dispărut pur şi simplu. În windows nu se mai văd, deşi computerul intră în windows. Nici n-am mai deschis să văd dacă le pot vedea în bios.

Aţi cunoscut disperarea aceea cînd îţi vezi casa în flăcări? Am trăit disperarea învecinată cu aceasta cînd mi-am văzut casa prădată.

Ce era mai grav s-a întîmplat. La un an de la ultimul back-up serios pe un cd extern, mi s-au dus, din cîte se pare, hardurile de depozit (poze, filmuleţe, proiecte încheiate şi două proiecte la care lucram acum, toată activitatea financiară a casei din ultimii ani etc.)

Ce-i de făcut?

Îmi voi schimba computerul, asta este clar.

Voi încerca sa recuperez datele cele mai importante…

dar…

La computere nu vă bazaţi pe rugăciuni.

1. Salvaţi din 3 în 3 luni măcar… Bună ideea celor de la Mac cu Time Machine. Încă un motiv să rămîn numai la Mac.

2. Salvaţi în aplicaţii de tip Drop Box, Icloud sau altele de acest fel.

3. Harduri externe pentru cele mai scumpe fişiere, amintiri, fotografii etc.

Orice altă sugestie este binevenită.

PS. Dacă Scripturile ne asigură că niciun fir de păr din cap nu se mişcă fără ştirea Lui… sînt sigur că niciun bit de informaţie nu se pierde fără voia Lui. Dumnezeu este suveran chiar şi peste computere şi maşini, dar ne lasă din cînd în cînd să ne plătim taxa pe prostie.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Meşteşugăreşti, Pătrăţoşenii, utile, zîmbetu din colţu gurii și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la „Doamne, fă să intre calculatorul ăsta în Windows!”

  1. Flaviu Topan zice:

    descarca o imagine de ubuntu, scrie-o pe un CD sau stick si cand ajungi la pasul ‘Try Ubuntu’ si ‘Install Ubuntu’ alege try si daca e inca ok HDD-ul o sa ai acces la date.
    http://www.ubuntu.com/download/help/try-ubuntu-before-you-install

  2. Dyo zice:

    Am patit si eu ceva similar cu un HD. Ca din senin a devenit invizibil pentru Windows. Partitia figura ca „unknown”. Daca nu faci nimic ireversibil pe el – aruncat la gunoi, reformatare etc – se pot recupera datele. Exista programe specializate pentru asta. Acum sunt la birou si nu pot sa iti spun ce am folosit dar cand ajung acasa pot sa iti recomand un soft care iti recupereaza tot ce este pe un HD cautand fizic headere de fisiere scrise pe el – imagini, video, documente (chiar si excel sau ppt) – si le transfera intr-un alt spatiu pregatit in prealabil. De acolo peti sa le recuperezi cu bucurie …
    Asa mi-am slavat fotografiile familiiei pe mai multi ani si am revenit de la disperare la … pace. 🙂

  3. aquarele zice:

    Vreau doar să vă încurajez. Am trecut și eu pe aici. Nu vă pierdeți speranța, datele se pot recupera (gratis sau mai scump cu firme de recuperare a datelor – depinde de gravitate), însă nu trebuie să mai încercați să salvați nimic, absolut nimic pe acele harduri. Daca nu gasiți ajutor în Oradea, aveți un prieten prin București care mi-a dat idei și mie.
    Din altă perspectivă, atunci când mi s-a întâmplat am învățat că oricât de mare este pierderea, totuși esențialul, ceea ce e vital pentru a merge înainte, nu îl pierdem. „Domnul a dat, Domnul a luat, Numele Domnului să fie lăudat.”

  4. Daniel Branzai zice:

    Rața face: Mac, Mac! Ferestrele (windows) se închid când le vrei deschise și … tac.

  5. Iancsi zice:

    Se poate folosi „Hiren Boot CD”. E un mini xp (deci tot windows 🙂 ) ce ruleaza de pe cd. Acesta recunoaste portutile USB, pentru a putea trasncrie informatia pe stick-ri sau harduri esterne. De asemenea pe acelasi disc sunt si aplicatii de recuperare a datelor (conditia e sa nu scrieti peste, pentru ca atunci va ramanea doar informatia redundanta)

    • Flaviu Topan zice:

      E foarte bun hirens boot cd, dar un incepator se poate pierde prin meniuri :p

    • CBCB zice:

      puteti descarca de aici http://www.hirensbootcd.org/download/ Hirens.BootCD.15.1.zip, dezarhivati si inregistrati pe un CD.
      porniti calculatorul si bootati de pe CD, alegeti Mini XP (ca sistem de operare)
      apoi la programe cautati RECUVA, e un program de recuperare a fisierelor/datelor de orice tip. Urmati pasii indicati si tot ce se poate sa recuperati foarte multe.
      Deasemenea mai sunt si alte programe utile pe Cd daca aveti nevoie. Succes.

  6. Octavian zice:

    Puteti avea windows-ul pe mac cu aplicatia Parallels Desktop, face o masina virtuala si puteti instala windows pe ea. Scapati de PC. Asta pentru viitor, daca va mai trebuie Windows. Pentru acum, sfatul de mai sus cu ubuntu sau alt live-cd e de incercat inainte de a da bani unei firme de service.

  7. mihu zice:

    Mie de ce nu mi-a zis nimeni treburile astea cand aveam nevoie? … Exact aceiasi treaba am patit-o, numai ca m-am suparat atunci pe HDD, l-am desfacut complet si l-am stricat de nervi.

  8. Gabby zice:

    Ultima data cand, din cauza unui virus de boot (care teoretic sunt disparuti de ceva vreme), mi s-a formatat un hard de 500 GB (3 partitii), dupa multe cautari am reusit sa gasesc doua programe: File Scavenger 3.2 si EASEUS Partition Master v5.5.1 Professional Edition. Am folosit Paragon Partition Manager pentru a repartitiona hardul si a rescrie partitia de boot (optional), si am insatalat Windowsul (care, evident, a formatat partitia creata). Am folosit EASEUS Partition Master v5.5.1 Professional Edition, deoarece parea mai accesibil… dupa o cautare de cateva ore, a afisat o lista cu aproximativ 90-95% din informatie (in functie de spatiul ocupat initial si cel care a fost ocupat pe hardul externpe care au fost copiate datele).
    File Scavenger 3.2 l-am testat cu un stik de 8GB. Am copat filme si muzica pana acesta s-a umplut, l-am formatat, si am repetat procesul de inca 3 ori. Cu acest program am reusit sa recuperez o mare parte din datele de la prima copiere…

  9. Boot cu un live CD cu Ubuntu, salvati tot de pe HDD-uri pe un HDD extern (via usb) si verificati datele pe alt calculator. Ar trebui sa fie toate informatiile acolo.

  10. Eu cred totusi ca e vre-un ‘bug’ in rugaciune..
    Sigur ati repetat de 3 ori ? (cu staruinta!)
    Ati incercat sa iesiti/intrati in camera si sa repetati rugaciunea?
    Ati incercat sa schimbati sintaxa rugaciunii?

  11. eliodora zice:

    Fiul meu a avut totul praf, dar ce conta mai mult, erau pozele cu gemenii si lucrarile la mate, chimie, fizica de la facultate;
    singur(?oare?) singurel in 24 de ore a refacut totul;
    al meu s-a virusat cu acelas tip pe virus, dar nu am dorit si n-a avut „nimenii ” vreme de mine, sa-mi mai recuperez ceva, nu aveam ce. 🙂

  12. Camix zice:

    7 ani fără reinstalare? Hmmmmm. În fiecare an, știu eu, că e indicat.

  13. Daniel zice:

    Iertati-mi indrazneala,dar singurul vinovat pentru situatia in care se afla hard-ul, sunteti dvs.E ca si cum ai merge cu masina fara sa-i faci schimbul de ulei la timp si tot amani, amani ca zici ca mai merge nitel si uite ca si cele mai de calitate produse cedeaza daca nu sunt intretinute corespunzator.Imi pare rau ca ati pierdut multe, dar vestea buna e ca nu se va mai intampla in viitor.Cred ca o sa schimbati si ce nu trebuie schimbat,numai sa nu mai ajungeti in situatia asta.Multa sanatate va doresc.

  14. repussuper zice:

    nu cred ca e fie atat de dificil sa recuperati ceea ce aveati in hard drive.Numai ca necesita timp. Am patito si eu de cateva ori.

  15. Nashu zice:

    Fiecare dintre noi trece prin asa ceva la un moment dat,e inevitabil…
    Eu acum ma confrunt cu o alta problema : as vrea sa formatez hardul si nu stiu ce soft e mai bun la asa ceva , Easeus Partition Master sau Hiren’s Boot CD?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.