7 întrebări înainte de a urca la amvon

Cred că fiecare dintre noi, cei care ne ridicăm „în Numele Domnului” petru a „împărţi Cuvîntul”, pentru a „predica Evanghelia”, ar trebui să ne analizăm în ziua neliturgică de sîmbătă, înainte de a da drumul la Apa Sîmbetei, în lumina a şapte întrebări:

1. Predic dintr-o inimă curată? (orice va fi însemînd aceasta)

2. Mesajul meu este din Scripturi, din partea lui Dumnezeu, sau am o agendă proprie, un mesaj în subtext, pe care vreau să îl transmit bisericii, dar folosindu-mă de Scripturi ca de o trambulină? Din partea mea sau din partea lui Dumnezeu? Din partea oamenilor sau din partea Duhului?

3. Sînt conştient că predic înainte Tronului Celui care este Împăratul Împăraţilor sau retorica mea este doar pentru oameni, înaintea oamenilor?

4. Sînt ascuns în Cristos ca păcătos ce sînt, deopotrivă cu cei cărora le predic? Este viaţa mea ascunsă cu Cristos în Dumnezeu? Ce anume ar putea face ca un păcătos să predice altor păcătoşi, altceva decît harul, iertarea şi suveranitatea Sa?

5. Am lepădat meşteşugirile ruşinoase şi ascunse? Detaliez?

6. Predic cu vicleşug? Pentru faimă, pentru recunoaştere, cîştiguri materiale, pentru a manipula o comunitate sau un grup de persoane, cu interese politice, terene? Sînt interesat de mîntuirea păgînului şi de sfinţirea celor credincioşi?

7. Mă predic pe mine sau pe Isus Cristos şi pe Acela răstignit? Predic un Isus Guru, un Isus Filozof, Pedagog, Înţelept, Asistent Medical, Asistent Social, Monitor de Parcare, agent de Lotto şi alte cîştiguri sau pe Isus Cel Sacrificat pentru noi şi pentru a noastră Mîntuire? Este Crucea centrală predicării mele sau predic îmbunătăţirea naturii umane prin eforturi omeneşti? Mă dau pe mine exemplu sau Îl promovez pe El ca model?

2 Corinteni, 2:17 Căci noi nustricăm Cuvîntul lui Dumnezeu, cum fac cei mai mulţi; ci vorbim cu inimă curată, din partea lui Dumnezeu, înaintea lui Dumnezeu, în Hristos.

2 Corinteni 4:2 Ca unii, cari am lepădat meşteşugirile ruşinoase şi ascunse, nu umblăm cu vicleşug şi nu stricăm Cuvîntul lui Dumnezeu. Ci, prin arătarea adevărului, ne facem vrednici să fim primiţi de orice cuget omenesc, înaintea lui Dumnezeu.
5 Căci noi nu ne propovăduim pe noi înşine, ci pe Domnul Hristos Isus. Noi sîntem robii voştri, pentru Isus.

Şi ultima întrebare: în timp ce predic, înainte şi după, am o atitudine de rob faţă de fraţi, pentru Isus. Autoritatea mea decurge din Cuvînt sau sînt bossy din pricina tonului şi unei atitudini greşite faţă de enoriaşi. Îi consider pe fraţi „supuşii mei ascultători” sau o comunitate faţă de care trebuie să dau socoteală faţă de orice cuvînt rostit?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Biserica Baptista, inventarul stricaciunilor spirituale, Pt. studenţii mei, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la 7 întrebări înainte de a urca la amvon

 1. aquarele zice:

  Frate Marius,
  Aș muta 7 pe poziția 1 și aș mai adăuga o singură întrebare, culeasă din tristețea unor predicatori. 8. Predic ca și cum nu i-aș mai întâlni pe oamenii aceștia niciodată? (Dacă ar muri aceștia mâine, dacă nu ne-am mai întâlni, dacă aș muri mâine, dacă nu mai este mâine, dacă aceasta este singura lor ocazie.)

 2. PetcuToday zice:

  Intrebarea mea este: Trebuie ca mesajul intotdeauna sa fie „kind” chiar daca asta inseamna sa adopti un alt stil opus temperamentului tau mai coleric?

 3. Pingback: 7 întrebări înainte de a urca la amvon « Cehei – Biserica Creștină Baptistă

 4. MihailCiprianMuresan zice:

  Multi urca la amvon si citesc Cuvantul Domnului, apoi zic: „Pana aici Cuvantul Domnului”, si ce urmeaza apoi, doar reclame…..

 5. Tibi zice:

  * MihailCiprianMuresan *
  nu sunt prea educat teologic și cred că în aceasta situație mă ajută… (nu o lua in sensul rau, nu vreau sa contrazic ), eu când sunt în biserică, înțeleg clar sensul expresiei “Pana aici Cuvantul Domnului”, se referă clar și strict la ”Cuvânt” adică ”Biblie” sau mai simplu spus ”Până aici Cuvântul „textul” Domnului… în caz ca ai avut experiente ca cele menționate de tine, îti dau dreptate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.