Cum a făcut PDL campanie pentru USL la Oradea şi despre starea stătută a alegerilor

La Oradea s-au dat rezultatele. Aşa cum era de aşteptat, primarul Ilie Bolojan se pare că imită cazul de la Sibiu, scor astronomic în faţa PDL-ului. Meritat!

Domnul Bolojan a lucrat în aceşti ani, nimic de zis, dar PDL-ul l-a ajutat enorm de această dată. Cum? Nu ştiu cum sînt desemnaţi candidaţii pentru primării în interiorul partidului, dar domnul Mihai Groza a fost o alegere complet nefericită.

Cu un slogan de campanie fără niciun fel de culoare („votaţi Mihai Groza din respect pentru orădeni” ????) cu o fotografie de campanie realizată de un fotograf cu totul amator şi într-o postură proastă, fotograf care nici măcar nu ştie că s-a descoperit photoshop-ul pentru astfel de „minciunele” electorale …

În faţa unui asemenea candidat, cu o campanie anemică şi cu nişte perle de genul „voi desfiinţa ziua de Duminică” (nici astăzi n-am înţeles ce a dorit dînsul să spună, deşi am reaşezat vorbele în context) …. cu o asemenea campanie nici nu-i trebuia mai mare ajutor domnului Bolojan, pentru care cîştigarea primăriei a fost „odihnă şi tratament”.

Aşa s-a întîmplat şi la Bucureşti. Să-l „prigoneşti” în felul acesta pe primarul general în funcţie? Nu poţi deloc ca să-l „oprescu”!

În rest? O campanie electorală jalnică, fără dezbateri, fără soluţii la problemele majore ale oraşelor mari, fără umor, fără eleganţă, fără cavalerism. La oraşe au cîştigat în general cei care au luat ochii cetăţenilor cu ceva îmbunătăţiri prin centrele localităţilor, la Consiliile Judeţene s-a votat politic.

Românii încă nedezintoxicaţi de estetica comunistă nu prea au habar despre ce ar înseamna un oraş bine „primărit”. Cu vreo două parcuri, cu trei alei asfaltate, cu cîteva aranjamente florale, zambiluţe şi două coji de asfalt care se vor lua după primele ploi… le-au luat glasul.

Eficientizarea circulaţiei auto? Poluarea fonică? Reamenajarea apelor, canalelor (astea nu se văd decît la marile ploi, nu-i aşa?) …. etc.

Mai mare scîrbă şi sictir decît la aceste alegeri nu am mai văzut. Aşa cum obişnuieşte românul, nu votează „pentru” un program, pentru o idee, pentru un partid, votează de obicei „pentru contra”.

În ţară?

PDL-ul, da, pe fondul crizei şi în urma unei guvernări extrem de dificile pierde alegerile şi s-ar putea să urmeze drumul PNŢ-CD-ului, dar…. n-a fost numai criza şi numai alegerile necesare şi imposibile. A fost lupta de orgolii, suspicionita în interiorul partidului, eliminarea unor oameni capabili în favoarea unor slugi aparent loiale, un preşedinte de partid panicat, un preşedinte de ţară asociat cu imaginea PDL-ului, care şi-a pierdut cu totul busola în ultimii doi ani …

PDL-ul iese de pe scena politică românească şi nu iese ca un partid care să fie înţeles măcar de analiştii economici, ci ca o confederaţie de interese care n-a mai putut fi orchestrată şi dirijată eficient. Implozia este următorul pas.

Ce va urma? Pentru Oradea probabil un scenariu de genul Sibiului. Dacă domnul Bolojan (căruia îi sînt recunoscător pentru cei 7,5 km de pistă de bicicletă, cîteva parcuri şi că ne-a scăpat elegant de cîinii vagabonzi) rămîne la Oradea şi nu pleacă la Bucureşti ca prim-ministru sau, cine ştie, potenţial preşedinte de ţară 🙂 … atunci rămîne primar pe viaţă.

Ce va urma pentru ţară? Aici este complicat! Pleacă nişte oameni care au sacii aproape plini şi vin cei cu sacii goi. Ne aşteaptă ce este mai rău, după părerea mea.

Cîştigători acum pe seama greşelilor PDL-ului, Cuplul Ponta Antonescu trebuie să reziste pînă la toamnă. Atît! După care îşi vor scoate ochii din nou. Şi noi iar vom avea circ!

Mă întreb cu îngrijorare ce este în capul românilor care votează Vanghelie, Mazăre, dar şi Cătălin Cherecheş la Baia Mare (primarul care i-a mutat pe rromi în incinta Cuprom).

Ce este în mintea românilor care scapă de Rominica Mărişoară a lui V.C. Tudor, dar îi dă cît lui Nicuşor Dan Diaconescului? Nici nu ştiu care este mai rău Tudor sau Diaconescu, Ziarul România Mare sau OTV-ul?

Politica românească începe să arate ca o baltă stătută cu multe broaşte orăcăitoare care îşi schimbă locul  din cînd în cînd, din baltă pe piatră, din piatră în baltă, toate la fel de rîioase, toate la fel de zgomotoase.

Tot ce sper este ca atunci cînd prinţesa România, fie şi îmbrăcată în rochia albastră a facebook-ului, îl va săruta pe vreunul dintre aceşti broscoi acesta să se transforme într-un prinţ. Este acesta cazul Nicuşor Dan? Un prinţ care să răsară din balta putredă a politicii româneşti?

Dacă nu … în acest mers în cîţiva ani oameni ca mazăre vor candida la prezidenţiale cu şanse de cîştig. Tind să fiu de acord cu Traian Băsescu: „Ferească Dumnezeu de mai rău…”. Da, iată că se poate mai rău.

Atunci mă voi pregăti de emigrare! Nu ştiu unde. Idei?

 

 

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la Cum a făcut PDL campanie pentru USL la Oradea şi despre starea stătută a alegerilor

 1. Marius Bota zice:

  Pasarea PDl pe limba ei moare si ce e rau ca a lasat mirosuri urate in urma! Cat despre idei de emigrare; nu prin tarile unde are Mazare terenuri si afaceri ca se prea poate sa dati peste el si acolo!

 2. danielpghe zice:

  Noua Zeelanda sau Canada. Cel putin, la acestea doua ne-am gandit si singurele si viiabile. 🙂

 3. marinelblaj zice:

  Trist! Va trebui sa încerc să mă urăsc pe mine însumi, de vreme ce nu pot să-i iubesc pe Basescu&co (PDL) ca pe mine insumi. Când nu-ţi dai seama că „hăhăiala” nu e o soluţie politică şi poţi să spui să ne ferească Dumnezeu de mai rău neţinând seama de… capacităţile românului, ceea ce se intâmplă e firesc. Roata se învârte, Dar e o roată… de foc. De-acum sunt convins. Suntem un popor care cochetăm tot mai mult cu masochismul social.
  Cat despre emigrare… mă tem că singura opţiune cu adevărat viabilă rămâne… Cerul!

 4. elisa zice:

  crede ce-i dincolo de nor;
  de norul asta negru de democratie ‘autentic socialista’

 5. Pingback: Dacă-ți cumperi cal, ia-ți și căruță! | Teologie pentru azi

 6. SDM zice:

  Ceea ce-mi atrage atenţia acum este Grecia…Spania … şi cred că urmăm aproape.
  Semnele sunt clare: economia stă pe loc, iar hoţia, minciuna (promisiuni care nu vor putea fi onorate), cheltuielile nejustificate şi prostia sunt în ascensiune. Aş adăuga aici credulitatea copilărească care domină România. Dacă se ridică peste nopate cineva şi ştie ce şi cum să promită, va fi făcut primar, etc.
  A, era să uit încă ceva: lipsa de verticalitate. Cunosc persoane care pentru o slujbă, ar pupa mâini chiar şi nespălate de …
  Pe fondul acesta se poate orice.
  Spunea cineva pe aici că nu poate fi mai rău. Sunt sigur că încă nu am început să cădem, dar vom cădea.
  Oameni buni, dacă aveţi un pământ cât de mic, pe undeva pe la ţară, nu-l vindeţi, poate fi salvarea familiilor voastre.

  Marius David ,,Eficientizarea circulaţiei auto? Poluarea fonică? Reamenajarea apelor, canalelor (astea nu se văd decît la marile ploi, nu-i aşa?) …. etc.” ceea ce spui tu aici sunt cumva denumiri ale unor cratere de le Lună ?
  Marius David, eu nu vreau să emigrez nici dacă-mi pun ăştia pielea pe băţ.
  Uite aşa, m-am încăpăţânat şi nu vreau să emigrez.
  Baftă cu emigratul !!!
  SDM

 7. Daniel zice:

  V-as putea sugera o tara in care sa NU emigrati,SUA. Daca interbati de ce, sunt N motive si lista ar fi prea lunga.Locuiesc acolo de ceva timp si sunt lucruri in Romanica noastra pe care e greu sa pui pret. O sa numerotez cateva si o sa incep cu cele mai stupide:imi este dor sa depasesc o caruta si sa vad balega intinsa pe asfalt (asa ceva numai la noi vezi), sa mananc o mamaliga sau sa mananc un cas cum numai la noi poti manca.Am fost foarte placut surprins anul trecut cand am fost in tara si intr-un sat din nordul moldovei unde am bunici , batranii inca te saluta si te intreaba ce faci chiar daca nu te cunosc.Concluzia fiind,poate suna amuzant,insa din perspectiva mea nu e.
  Ne vedem in august!

 8. costica h. zice:

  hai acasa mai draga! viata este prea scurta sa mai zabovesti printre straini!

 9. Edgar zice:

  Eu as lua in calcul si clima.

  http://koeppen-geiger.vu-wien.ac.at/present.htm

  Este un fisier KMZ acolo. Incarcati-l in Google Earth si vedeti unde s-ar gasi climatul care e pe gustul dumneavoastra.

  Eu m-as uita dupa Cfc, Cwc, eventual Cfb si Cwb. Legenda pentru coduri este deasupra hartii.

  Si la noi in oras a castigat primarul care e de 9 ani in functie. N-am votat niciodata pentru el, dar tot iese. Poate peste patru ani il voi vota, poate asa nu va castiga din nou 🙂

 10. Alex M zice:

  Ghidul emigrantului pentru vremuri de foamete: Cartea Rut. Pentru vremuri de prigoana: Faptele apostolilor. Cartea Daniel la ce vremuri s-ar preta? Dar Ieremia? ..ca si ei au fost „stranieri”.
  A, nu , stai ca am mai gasit ceva. Globetrotter recunoscut: Avra(a)m. Cred ca experienta lor ne-ar spune ceva.

 11. Danyella zice:

  Da,desigur „Lupta de orgolii,nu poate duce decat la esec,faliment,poate chiar indraznesc sa afirm ,cu durere,la haos,pentru ca „impotrivitorul” asta si doreste,sa-i dezbine pe oameni,sa-i faca mai plini de ura,de resentimente,scopul lui fiind ruinarea omului,despartirea de Bunul Dumnezeu.nicidecum,”el acest dusman al oamenilor” nu doreste,armonie,intre oameni,respect pentru valoare,scop comun,pentru binele semenilor.Asadar,concluzionam,afirmand cu durere,ca „MANDRIA este drumul pavat spre iad cu intentii bune,in acelasi timp,Mandria,este un mare pacat,care-l desparte pe om de Dumnezeu,aceasta atitudine ,conducandu-l pe om spre nesupunere,fata de CREATOR,si ascultare de propriul eu.Ce-as mai putea spune,este dureros ce se intampla in tara noastra,cu modul de gandire al oamenilor,ei sunt tot mai „impartiti” tot mai razbunatori,tot mai dornici de „circ’ daca vreti ‘spectacol”,pentru ca daca vrei sa conduci,”cateodata” trebuie sa-i minti frumos,incat ei sa creada,sa-i dezbini,folosind orice „arma” care sa-ti confere tie,celuicare vrei sa fii,sus,cat mai sus,succesul.Vis-a-vis de emigrare,imi permit sa va sugerez,ca cea mai sigura,si de dorit „DESTINATIE’este CERUL.Nu poate fi loc mai sigur pentru un om a lui Dumnezeu,decat acolo SUS,langa DOMNUL.

 12. Daniel Branzai zice:

  Emigrarea este o moștenire pe care o puteți lăsa copiilor. Probabil, cea mai mare moștenire. Adulții, se pare, s-au obișnuit prea existențial cu mioritica balegă ca să le mai poată place în altă parte … Doar evreii rătăcitori se simt bine oriunde. În America există spații uriașe în care oricine ar putea coloniza un sat după gusturile familiei lui. Încercați. Au reușit amișii și menoniții. Nu văd de ce n-ar reușii câțiva români de viță bună. Cunosc foarte multe istorii de succes. Singura problemă care rămâne este răspunsul la întrebarea: Unde ne vrea Dumnezeu?

  • Remus O. zice:

   Spunea cineva că în occident când se despart două persoane înainte de a merge la serviciu își urează „spor la muncă”; în schimb la noi își doresc un „servici ușor”! /// „Unde ne vrea Dumnezeu” ar trebui să fie suficient pentru a fi la fel de buni și eficienți indiferent de condițiile meteo-politice.

  • Marius David zice:

   da, interesant punct de vedere.
   Aşa este,…. unde ne vrea Dumnezeu.
   În 2001 în Los Angeles mi-am răspnuns clar… DEOCAMDATĂ în România.-

  • gh80iulian zice:

   uite ca pt. mine unu tocmai astai motivul principal pt.care sper sa ma intorc acsa:nu as vre sa las mostenire copiilor mei statul de emigrant(sau de copil de emigrant,ceea ce e cred mai rau-nu esti „nici laie nici balaie” ).mi-as dori ca Bunul Dumnezeu sa ma ajute sa las copiilor mei radacini-niste radacini sanatose,bine ancorate care sa-i ajute sa faca flri si fructe,si „sa creasaca spre cer” …

 13. Alex M zice:

  Am un prieten din biserica care locuieste in Dallas (va amintiti Bobby, J.R. , Sue Ellen…)-Texas, emigrat de 20 de ani. Acum 3 ani cand a venit in Romania mi-a spus ca are si arma de foc, un pistol (apropos Marius, de lucrurile pe care trebuie sa le detina un barbat dupa 40 de ani???). Mi s-a parut ciudat ca un crestin poarta sau poseda arma de foc. Nu-i de condamnat , dar societatea asta moderna se pare ca joaca intr-un „western” mondial.

 14. Alex M zice:

  Hmm…. pastor detinand pistol. Mi-a duc aminte de un film vechi comic, unul predica la amvon ceva de genul „pacatosilor pocaiti-va” dupa care tragea un foc in aer. Stimulativ, nu?

 15. Procust ! zice:

  Imi este scarba de ce s-o ajuns in bisirici ! „Nu tin cu nimeni, sunt independent , da „X” este mai bun cu el votez”. Nu mai suport cand vin campanile in biserici auzi afirmatii de genul asta . Toti se framanta , toti zic cu cine ar vota ,toti is numai o campanie . Campanie pentru ce ? Ce au de castigat ? Sa plangi cand auzi ce se intampla in societate si cel mai dureros in biserica , intre frati. Mi-a zis cineva din biserica : „Votati cu „x” pentru ca mai multi oameni mari in credinta a zis asta ” . Sa plangi nu alta !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.