Concert de Vivaldi pentru zgomot de rulaj, casetofon şi motor sau „muzică pentru condus”

Habitaclul unei maşini este un spaţiu unic pentru ascultat muzică, ascultat şi „vizionat” muzică. Zgomotul de rulaj variabil în intensitate, motoarele învecinate, imaginile în succesiune atît de rapidă… creează o combinaţie unică, dar foarte periculoasă.

Sunetele ne pot „deregla” reflexele de control asupra maşinii pînă în momentul în care putem intra într-o stare ca de beţie. Nu o singură dată am fost în situaţia în care m-am surprins apăsînd pedala de acceleraţie mai tare pentru că „aşa cerea muzica”, sau făcînd manevre pe care nu le-aş fi făcut dacă în habitaclu ar fi fost tăcere.

Uneori mi-am imaginat că în locul semnelor de circulaţie ar trebui puse indicatoare pe care să scrie precum în partituri… Andante, allegro ma non troppo etc. La curbele foarte periculoase ar trebui pus LARGO

Condusul pe fond muzical poate fi relaxant, dar periculos deopotrivă. Aţi încercat cumva să urcaţi şi să coborîţi Piatra Craiului din Bihor pe Primăvara din Anotimpurile vivaldiene? Nu vă sfătuiesc! Veţi călca sigur linia continuă! Despre viteză?

Vivaldi este imposibil de urmărit la 60 de km la oră. La 50 de km la oră deja este aproape de Valse Triste a lui Sibelius.

Cum facem? Alegem „muzică de condus”. Există şi aşa ceva. Există muzică de „laudă şi închinare”, există muzică de făcut duş, probabil există muzică şi pentru alte activităţi care s-ar putea petrece în acelaşi spaţiu învecinat duşului… sînt sigur de asta, vă pot da o scurtă listă. Există muzică de adormit, de relaxare, muzică pentru baruri şi băute, există chiar muzică pentru produs reflexul vomitării în cazul indigestiei… Problema este cînd încurcăm genurile şi stilurile (ce să mai spunem că nu facem diferenţe între acestea).

Există „muzică pentru condus”. Cîteva idei? Willie Nelson, spre exemplu, albumele cu muzică country. Muzica country are un ritm sacadat, destul de lent, „la pas”, potolitor, dar destul de pornit totuşi pentru un condus harnic-agale.

Alte idei? Ah, nu Vivaldi!

Bach? Prea scump ca să îl irosim între zgomote de cauciucuri pe asfalt. Muzica de chitară clasică? Nu! Nu se aude! Balade Rock? Cîteva ar merge! Muzică de cafe-concert? Adoarme… Muzică şi versuri? Mai bine nu!  Ne atrage prea mult atenţia. Muzică de film? Iată o idee! Folk? Nîhî!

Ah, era să uit! Chris Rea, Carlos Santana şi nu orice cîntă cei doi … au melodii bune pentru condus. Dar nu pentru altceva. La fel ca şi While My Guitar Gently Wheeps… a fostului Beatles, George Harrison.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Muzica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Concert de Vivaldi pentru zgomot de rulaj, casetofon şi motor sau „muzică pentru condus”

 1. marinelblaj zice:

  „Vivaldi?…Veţi călca sigur linia continuă”… Am observat… sec.38- 😀
  Într-adevăr, genul country e cel mai relaxant la condus. Am mai constatat cât de plăcut e în habitaclu cu Gerry Rafferty, Dire Straits… dar lista-i lungă…

 2. Enap zice:

  Johnny Cash …

 3. lupu zice:

  descoper multe valori inestimabile , piese pe care nu am avut inca sansa sa le ascult si va cer o parere privitoare la marturia unui fost rocker azi crestin SIRENELE

  recomand toate cele 8 parti si vreau sa va intreb daca este etic si corect spiritual sa asculti BEATLES stiind ca ei practicau satansimul si erau exponenti ai desfraului ?
  The Beatles: este ştiut că melodia “The Yellow Submarin” a fost rezultatul unei halucinaţii sub efectul marijuanei. Pe coperta faimosului album, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967), apare o surpriză: „în partea dreaptă superioară apare poza lui Aleister Crowley, satanist, “personajul cel mai murdar şi pervers din Marea Britanie”, după cum a afirmat presa britanică după moartea sa, în 1947.”
  John Lennon şi Lucie: În melodia “Bring on the Lucie” de pe albumul Mind Games se joacă cu numele de Lucifer şi fac referire la numarul bestiei, 666, ceea ce a stârnit motive pentru ca speculaţiile să continue.
  The Beatles
  Paul McCartney a declarat: “Nimeni dintre noi nu crede in Dumnezeu”Ringo Star a spus: “Fie-l credeti, fie nu, nu suntem noi antihristul, ci vrajmasai crestinismului si al antihristului”, prin aceasta, grupul declarandu-sineutralitatea
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_backmasked_ messages tipuri de mesaje inversate
  iar aici proba veritabila …..

  ACESTE MESAJE SUBLIMINALE SUNT CERTIFICATE DE SERVICILE DE INFORMATII IN SPECIAL DE PROFESORI CONFERENTIARI DE École spéciale militaire de Saint-Cyr

 4. MD zice:

  Poate ne dati niste sugestii si pentru muzica de ascultat in timpul lecturii/invatatului.

 5. XLucian zice:

  Vivaldi, Concert pentru vioară F minor – „Iarna” – 3. Allegro. 1994 – Giovanni Antonini [poate mai interesează pe cineva ce lucrare era audiată în mașină]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.