Fraze grele: „Aţi fost înregistrat cu aparatul radar… „

Există un gen de fraze pe care nu ai dori să le auzi deloc în dreptul tău. Sau, dacă le auzi, ai prefera să ai o lopăţică de armată, să faci o groapă şi să te ascunzi pentru cîteva ore pînă se duc ecourile şi se lămuresc sensurile.

Pe cînd poliţistul întinde mîna, deja lingura din capul pieptului mi se răceşte. Mă calmez. Niciodată nu contrargumentez, nu mă milogesc. Pentru asta plătim poliţia, nu-i aşa? Să ne apere de nebuni şi de proşti!

Lunile trecute am avut carnetul suspendat. Pe nedrept spun eu şi acum. Pînă la urmă şi poliţistul s-a îndurat şi  a încercat să o dea cotită:

–  Domnu Cruceru, de ce n-aţi spus, dom-le, de la început aşa… Acum cum mai reparăm procesul verbal..

– Lasă, domnule agent, n-am călcat acum linia continuă, dar nu m-aţi văzut dvs. de cîte ori am călcat-o cu alte ocazii… luaţi-l, îndepliniţi-vă datoria…

Apoi am fost mîndru de mine, de ce să nu recunosc, aşa … cu carnetul luat.

Dar nu se întîmplă întotdeauna aşa..

– Bună ziua! Sînt agent ….. aţi fost înregistrat cu aparatul radar cu viteza de …. în localitatea… Documentele dvs.

Ei, acest gen de fraze sînt acel tip de înşiruriri de cuvinte pe care nu aş dori să le aud, iar dacă le aud, mă fac mititel, stau cuminte şi tot ce îmi doresc este să nu mă întrebe poliţistul ce profesie am. Cum să mergi cu 70 prin localitate şi apoi să spui… „Sînt profesor” sau … mai rău… „sînt pastor”

– Ce-i aia, dom-le, pastor…?

– Popă la pocăiţi, dom-le!

– Aha, păi, părinte, mai uşor, dom-le, cu pedala aia, că ajungeţi la Şefu dvs. mai redepe decît doriţi, sănătate şi Doamne ajută!

Dacă poliţistul trece cu vederea, atunci e şi mai greu. Ruşinea este şi mai mare.

Încerc să îmi găsesc tot felul de scuze:

„că nu-s autostrăzi, că mă grăbesc, că sînt în lucrarea Domnului, că trebuie să ajung, că timpul este scump, că de ce Băsescu a spus că nu ne trebuie autostrăzi cînd era ministrul transporturilor… ce, dacă vapoarele n-au nevoie de şosele …. noi nu mergem cu vapoarele…”

şi alte din astea.

În urmă cu ceva timp un prieten mi-a scris un text despre cele pe care noi le trecem în „zona gri”. Acest fel de „greşeli”, „mici compromisuri”, le plasăm cu generozitate în zona „gri”. Cred că şi acest fel de mici scădinţe arată un caracter nesfinţit destul.

Cine este credincios în lucrurile mici este credincios şi în cele mari.

Alt prieten mi-a spus: „şi patul în care sforăi ar trebui să ştie că sforăi creştineşte şi roţile care se învîrt la maşină ar trebui să ştie că sînt îndreptate sau cotite de un creştin… ”

Creştinismul este singura religie care priveşte spre toate detaliile şi sarea şi lumina lumii străluceşte şi sărează şi în totală discreţie, atunci cînd mergi corect pe drum, cînd dai prioritate şi cînd tu ai dreptul, cînd te manifeşti domneşte şi cu politeţe în trafic.

Gîndul insuportabil care m-a păscut în aceşti aproape 700.000 de km pe care i-am făcut în diferite ţări, cu diferite maşini…. a fost acesta: şi dacă devin ucigaş vinovat de viteză prea mare şi de neatenţie în faţa unei treceri de pietoni? Un cărucior spulberat şi o femeie gravidă însîngerată în timp ce eu mă grăbesc în „lucrarea Domnului”???

Am stat 40 de zile fără carnet şi disciplinat în dreapta şoferilor tineri, studenţi, ucenici, în dreapta soţiei … şi m-am gîndit la aceste lucruri. Am mulţumit lui Dumnezeu pentru protecţia Lui şi m-am gîndit că poate tocmai de asta mă pune pe margine o vreme, mă opreşte din călătorii, pentru a mă feri de cine ştie ce tragedie.

În toţi aceşti ani de condus am trecut de mii de ori pe lîngă moarte, moarte care ar fi putut fi provocată de alţii, moarte care ar fi putut fi provocată de mine în timp ce scriam vreun mărunt sms sau în timp ce mă întindeam după vreun amărît de CD.

Există un har mărunt pe lînă harul mîntuirii, harul şoferilor păziţi de Domnul.

Sînt fraze pe care nu vreau să le mai aud cu preţul enervării colegilor de trafic din spate şi, Doamne, iartă-mi plăcerea păcătoasă atunci cînd mi se face semn să trec … şi este oprită maşina care tot mi-a făcut cu farurile şi claxoanele să merg mai repede….

Ştiu că în urma mea tocmai aude o propoziţie toxică:

„Bună ziua, agent cutare…aţi fost înregistrat cu aparatul radar…. ”

🙂

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, dulce Românie, inventarul stricaciunilor spirituale, zîmbetu din colţu gurii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

49 de răspunsuri la Fraze grele: „Aţi fost înregistrat cu aparatul radar… „

 1. marinelblaj zice:

  Hm! In-text-esant! 😉 Anul trecut am avut şi eu „suspendare”! Ceea ce a fost foarte neplăcut a fost că am „căzut” în plasa unei „regii” în care pietonul calca pe „zebră” exact în momentul în care ajung eu la ea! Ştiu sigur pentru că, fără să-şi dea seama, în staţia celor care m-au oprit să ma legitimeze şi să mă pedepsească, am putut auzi colegii din maşina „la pândă” pregătindu-l pe „actor” pentru urmatoarea victimă!!!!
  Iar acum o lună, trecând prin Oradea (!) în viteză, pe Matei Corvin, spre Satu Mare, am fost oprit de un echipaj cu radar. N-am negat acuzaţia, dar am cerut să mi se arate, în baza ideii că fără a mi se demonstra puteau să mă acuze că am condus cu… 200 km/oră! Replica lor a fost stupefiantă: „Da unde te crezi, pe teritoriul tău?” (fiind cu alt număr de circulaţie, nu cu BH!). Aşa că… de-a dreptul in-text-esant (vorba aia!) 😉

  • eLioR. zice:

   pai daca n-ai negat, inseamna c-o fost asa cum or zis ei. sau nu? de ce mai ceri atunci tu bun crestin sa-ti demonstreze ca o fost cum stii si tu c-o fost? ca sa ce? 😀

   la 70 la ora in localitate iti suspenda carnetul?

  • Bogdan Burghelea zice:

   „Replica lor a fost stupefiantă: ‘Da’ unde te crezi, pe teritoriul tău?'”

   Mentalitate de trib: pe teritoriul „meu (şi al tribului meu)” eu sînt legea, de respectat, trebuie să o respect numai pe teritoriul altora.

  • Beni zice:

   Mi mi-au spus ca nu au voie sa arate filmarea.

 2. marinelblaj zice:

  Uite, de aia, eLioR, că nu-s atât de bun pe cât sunt creştin! 😀 Şi, având în vedere că punctele de penalizare se dau şi în funcţie de viteza înregistrată, voiam să mă asigur că nu vor scrie că am avut 200! La 70 nu se suspendă, ţi-l reţin doar cât scriu ei PV-ul… 😀

 3. danielpghe zice:

  Interesanta idee ( ironic, nu poti da like la acest articol 😛 ); sa ne dam toate silintele sa …

 4. cristi hercut zice:

  Am condus aceeasi masina de zeci de ori pe ruta oradea-sibiu. De cateva ori am incercat sa vad daca sunt diferente intre un condus sportiv, chiar agresiv, si unul linistit. Pe o distanta de 310 km am obtinut un timp mai bun cu 15-17 minute atunci cand conduceam agresiv. Era singurul avantaj. Dezavantajele erau in schimb mult mai multe. Consumul mai mare cu 1-1,5l, oboseala semnificativ mai mare, uzura mai rapida a motorului si placutelor si zeci de momente in care am riscat amenzi si chiar accidente in depasirile facute la limita. Daca iau in calcul ca dublul acestei distante il pot parcurge din oradea in aproape orice colt de tara, am un castig de 30 min. Aceste minute poate le pierd undeva intr-o benzinarie la un ceai sau o cafea incercand sa alung oboseala acumulata. Ceea ce se pare a fi un castig e de fapt de cele mai multe ori o mult mai mare pierdere.

  • gh80iulian zice:

   foarte corecte observatiile.iata aici,aceeasi idee:

  • Ratiu zice:

   Intr-adevar Cristi. Se aplica si pe autostrazi ceea ce spui tu nu doar pe drumuri nationale. In trecut conduceam Romania – Portugalia – Romania. Faceam drumul in sase zile. Noaptea dormeam, conduceam doar ziua. Am incercat sa conduc continuu. Nu am castigat prea mult timp. Am incercat cu un al doilea sofer. Cu acesta masina a mers aproape continuu, la 6410 km am castigat mai putin de o zi. Graba si oboseala nu ajuta!

 5. dani g zice:

  Multumesc, frate Marius!
  Mi-ati luat o povara de pe suflet. Caci tocmai am aflat ca sunt si altii ca mine sau ca sunt si eu ca multi altii. Astfel de situatii m-au convis sa renunt la „instalarea” pestisorului pe spatele masinii. De multe ori imi era rusine si sa-mi parchez masina in fata bisericii.
  Chiar imi doream sa am o masina de Duminica si alta pentru saptamana. 🙂
  Totusi cred ca fara soferii ca noi ingerii s-ar cam plictisii. 😉

 6. dani g zice:

  Apropo, stiti ce e mai grav decat a auzi aceste fraze dureroase? Este sa le auzi intr-o alta limba decat romana, cum ar fi maghiara, germana, olandeza. Amenzile lor sunt de multe ori (sau cel putin erau) cu un zero in plus fata de ale noastre. 🙂

  • marinelblaj zice:

   La capitolul acesta stau foarte bine! 😀 Am fost dat chiar exemplu unui bulgar în Austria de către doi poliţişti! 😀 Nu ştiu de ce nu reuşesc şi în România… 😦

 7. Daniel zice:

  In Ungaria e ok,poti sa scapi fara sa platesti amenda,am facut-o de multe ori, in Austria in schimb,mi-a zis „der polizei” ca daca nu platesc amenda voi sta acolo pana imi va creste iarba sub masina.

  • Bogdan Burghelea zice:

   „Die oesterreichische Polizei” comitea un abuz. Nu pot să cred că au vreo prevedere în legislaţia lor, dar şi dacă ar avea, aceasta încalcă Convenţia europeană a drepturilor omului care interzice, în principiu, discriminarea pe criterii economice (cei care au bani, plătesc amenda, cei care n-au bani, stau).
   În plus, Republica Austria poate cere statului român se execute silit o amendă împotirva împotriva unui cetăţean român (ceea ce şi fac, de cele mai multe ori), nu au nici un motiv serios să reţină un român doar pentru că nu a plătit o amendă.

   Dar, în fine, noi sîntem obişnuiţi să nu avem demnitate în faţa autorităţii şi să ne asumăm greşelile, cunoscînd şi uzînd în acelaşi timp de drepturile noastre. Noi încercăm cu şmecherie şi slugărnicie să scăpăm. Ăştia sîntem, alţii mamele noastre n-or mai face.

   • Daniel zice:

    Cred ca e dreptul meu sa fac uz de orice drept legal si sa scap de amenda,atat timp cat sunt portite. Din partea mea Bogdane tu poti sa platesti orice amenda fara sa pui la indoiala decizia agentului.

  • Nicu zice:

   Normal! Deoarece nu exista un acord intre statul austriac is statul roman in privinta urmaririi amenzilor!

   • Bogdan Burghelea zice:

    Nu e adevarat, in cadrul Uniunii Europene exista acorduri de colaborare intre statele membre pentru incasarea obligatiile bugetare.

  • Marius David zice:

   de „multe ori”?? îngrijorător răspuns

 8. Bogdan Burghelea zice:

  Legat de tema aceasta, foarte incitantă, îmi permit să fac următorul comentariu:

  Este creştineşte să accept următoarea situaţie: un conducător auto intră într-o localitate (marcată prin semnul corespunzător, dar foarte departe de primele case) pe o porţiune dreaptă de cca. 2 km. Pentru că este un loc ideal de instalat „capcane”, fără nici o justificare practică, drumul este marcat cu linie continuă. Ba, mai mult, un echipaj de poliţie stă la pîndă (ascuns) la capătul acestei linii drepte.
  În faţa conducătorului auto ipotetic circulă un localnic (pe teritorul lui, cu s-ar spune) cu viteză scăzută (ştie că acolo stă de regulă maşina poliţiei cu radar). Conducătorul auto, văzînd că nu este absolut nici o maşină pe sens contrar, nici pieton sau biciclist pe margine sau pe drum, depăşeşte maşina localnică şi vede, în ultimul moment, maşina poliţiei. Nu mai are ce face şi pentru a nu pune în pericol pe nimeni, încheie manevra de depăşire. Din maşina de poliţie nu coboară nimeni să-l oprească.
  După cca. 5-6 km, într-un loc în care depăşirea era permisă, un alt echipaj de poliţie îl opreşte pe conducătorul auto şi îi comunică că a efectuat o depăşire în loc nepermis şi că a depăşit viteza maximă admisă „la kilometrul 53”.
  Conducătorul auto face o singură declaraţie: „Nu ştiu să fi încălcat legea”.
  Poliţistul din echipajul al doilea îi reţine permisul de conducere.
  Conducătorul auto are o dilemă (aceasta fiindcă mai are o urmă de simţ moral): să contest procesul-verbal sau nu?

 9. razvan zice:

  fratilor, nu cred ca e pacat sa calc linia continua, sa depasesc viteza legala si sa ma targuiesc cu politistii atat timp cat nu pun pe altii in pericol si nu circul fara raspundere. Incercati un drum cluj napoca-bucuresti respectand limitele de viteza si semnele de circulatie.Toate.
  daca incalci o lege(porunca)…stiti mai departe (ma refer din pct de vedere moral).

  • cristi hercut zice:

   sunt un pic curios. cum poti sa treci peste linia continua si sa nu pui vietile altora in pericol? De cele mai multe ori linia continua iti comunica sa nu depasesti deoarece nu ai vizibilitate in zona respectiva. Iti inteleg afirmatia doar mergand pe principiul „ceea ce nu se vede, nu exista”.

   • Bogdan Burghelea zice:

    Pāi, cum spuneam: linia continuā este pe o portiune de drum dreapta; în conditii normale acolo ar fi depasirea permisa.

   • razvan zice:

    :)) nu stiu cat conduci in romania, eu fiind pe vanzari pe N dragii noastre patrii intalnesc in fiecare zi portiuni cu linie continua in locuri cu vizibilitate maxima si linie discontinua cu semn de incetare a interzicerii in locuri periculoase. Iar de viteza nu mai vorbesc. Nu am incredere in autoritati mai ales in acest domeniu.

    • Marius David zice:

     da, scuze se pot găsi destule,
     eu conduc mult, am condus ani la rînd 50.000 pe an şia cum am redus la 30.000 pe an. Îţi pot da cel puţin 150 de scuze bune şi … totuşi.
     ţine minte… femeia gravidă lovită mortal… pe trecerea de pietoni, pruncul a supravieţuit ca prin miracol.
     am văzut şoferul! Era ghemuit de parcă ar fi vrut să fie înghiţit de asfalt.
     Nu am aşteptat pînă a venit viitorul tată şi viitorul văduv.

     • razvan zice:

      Cred in responsabilizarea facuta de postarea d-voastra si o inteleg. Doar ca pur si simplu din punct de vedere moral nu ma simt vinovat incalcand regulile de circulatie in Romania. Argumentele mele nu le folosesc pentru a ma scuza ci pentru a arata circumstantele in care traim si pe care nu le pot ignora (ma gandesc si la victime).

      • cristi hercut zice:

       te inteleg perfect si iti dau dreptate…partial. Am un prieten. Conducea masina in jurul orei 23 cu 78km/h intr-o localitate iluminata. Din senin, un sofer ce stationa cu masina pe partea dreapta face o manevra de intoarcere fara sa semnalizeze si fara sa se asigure. Marcajul era cu linie continua. Prietenul meu franeaza si il ia din plin. Soferul moare. Vina, am zice noi, ii apartine in totalitate soferului neatent. Legea, a impartit culpa. Pentru ca prietenul meu avea 78 km/h s-a ales cu vreo 2 ani de procese si expertize, drumuri nesfarsite, o condamnare de 2 ani cu suspendare si permisul retinut pentru un an. Nu am putut sa nu ma pun in situatia lui. Cu siguranta nu as fi condus cu 50 km/h in aceleasi conditii. Poate ca nu as fi mers cu 78 km/h, dar as fi avut peste 50km/h. Pentru astfel de situatii, o trecere de pietoni cum spunea si fr. Marius, e bine sa fii acoperit de lege

       • Bogdan Burghelea zice:

        Orice şofer responsabil ar trebui să ştie că la 50 km/h distanţa de frînare faţă de 80 km/h este cu 30 m mai lungă, iar astea toate în condiţii ideale.
        Deci, cu tot regretul, prietenul dumneavoastră, într-o proporţie minoritară, evident, este şi el vinovat de moartea acelui om.
        Şi nu spun lucrurile acestea cu uşurinţă, ci ca unul care ştie ce înseamnă un accident auto.

       • Bogdan Burghelea zice:

        Erata: „la 50 km/h … distanţa este cu 30 m mai scurtă”.

       • Marius David zice:

        aşa este! La acest caz pot adăuga altele. Cu toate astea… ispita!

      • Marius David zice:

       asta spuneam ceva timp în urmă. Cu toţii avem şansele lui Huidu… şi totuşi… putem pune mai multă grijă, nu-i aşa? Cam asta era ideea!

 10. Excelent material. Ma recunosc si… recunosc: „Guilty as charged”…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.