„Cum îţi dai seama că te-ai întîlnit cu un prost?” sau „De ce proştii nu vor merge în Rai?”

Când eşti mort, eşti mort numai până la Înviere. Când eşti prost, eşti prost pentru totdeauna!”

Anton Pann

„Ştiu că sînt prost, dar, cînd mă uit împrejur, prind curaj”

Ion Creangă

„Asa cum exista pompieri voluntari, exista, bineinteles, si idioti voluntari. Numai ca primii sunt foarte utili, iar ceilalti extrem de inutili si periculosi.”

Teodor Mazilu

Învăţaţi-vă minte, proştilor, şi înţelepţiţi-vă nebunilor!

Proverbe 8:5

Dacă Isus în Predica de pe munte ne interzice să-l numim făţiş pe aproapele Prostule sau Nebunule, aceasta nu înseamnă că proştii şi nebunii nu există. Aceştia există, trebuie identificaţi cu atenţie şi, în cazul în care sînt rezistenţi în prostie, trebuie ocoliţi. Dacă exorcizarea nu funcţionează, atunci excluderea este singura opţiune.

Prostul şi nebunul sînt cronofagi şi energofagi, adevărate găuri negre de timp şi energie. Consumă totul împrejur, fără a da nimic înapoi şi, în ciuda consumului de timp şi energie, nu se deplasează niciun milimetru din spaţiul în care şi-au clocit nebuniile.

Prostul şi nebunul sînt principalii candidaţi la hula împotriva Duhului, păcatul de neiertat.

Aşadar …. Scriptura ne-o dovedeşte: nebunii şi proştii există şi îi numeşte fără sfială ca atare. Înţelepciunea îi cheamă în casa pe care tocmai şi-a zidit-o să-i adăpostească spre învăţătură:

Pînă cînd veţi iubi prostia, proştilor? Pînă cînd le va plăcea batjocoritorilor batjocura, şi vor urî nebunii ştiinţa?

Proverbe 1:22

Nebunul zice în inima lui „nu este Dumnezeu”, iar apostolul tocmai eliberat de prostie spune că voia lui Dumnezeu este ca, făcînd binele, să astupăm gura oamenilor „neştiutori şi proşti” (2 Petru 2:15).

Nu ne este dat să rostim verdictele în faţa victimelor, dar putem să ne ferim de compania nebunilor şi proştilor? Trebuie? Cred că da, pentru că obiceiurile bune, ethos-ul sănătos, pot fi stricate de compania nesăbuiţilor. Dacă trebuie să ne ferim de proşti, cum îi vom putea identifica?

Cum ne dăm seama că ne-am întîlnit cu un prost? Fuga din calea acestuia ne va feri şi de următoarea ispită, aceea de a-i rosti în faţă ceea ce ne va conduce pe noi înşine spre pedeapsă: „Prostule şi Nebunule!”.

Joi la Timişoara, ora 19.00 (Strada Atena nr. 1, Biserica Golgota) şi Vineri, la Biserica Creştină Baptistă Emanuel, la întîlnirea de tineret (orele 18.00),  voi încerca să tratez aceste aspecte.

Îi mulţumesc pastorului Remus Groze pentru invitaţia de la Timişoara (şi pentru curajul de a se expune cu un asemenea invitat şi cu o asemenea temă 🙂 ).

De asemenea, îi mulţumesc dr. Dan Botica pentru invitaţie şi pentru materialul pe care mi l-a oferit din Vechiul Testament cu de la ebraică citire pentru o mai bună documentare asupra subiectului.

Vom încerca şi Joi şi Vineri să facem un portret robot al prostului, aşa cum este acesta descris în Proverbe.

După ce vom termina desenul, vom încerca împreună să vedem care sînt acţiunile posibile atunci cînd sîntem împrejmuiţi de cei stricaţi deja în mintea şi cugetul lor de năvala prostiei şi nebuniei.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Conferinte, Dezbatere, Fabrica de barbati, inventarul stricaciunilor spirituale, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

57 de răspunsuri la „Cum îţi dai seama că te-ai întîlnit cu un prost?” sau „De ce proştii nu vor merge în Rai?”

 1. Nusa zice:

  Interesant subiect si sincer,
  mi-ar placea sa citesc si eu „portretul robot„ al prostului :)……..

 2. Beni zice:

  Da, interesant subiect. Dacă este înregistrată prezentarea/dezbaterea cred că s-ar găsi mulţi recunoscători să o poată viziona/auzi.
  Eu identific aici două ispite pe care creştinul trebuie să le biruiască: aceea de a nu-l aborda făţiş pe aproapele cu un apelativ indezirabil, cât şi aceea de a nu cădea el însuşi în capcana prostiei datorită propriei autosuficiente.

 3. lacrad zice:

  Foarte intresant, as fi vrut sa fiu in Romania. Ca sa pot auzi portretul robot…

 4. marcel s zice:

  …domnu Marius, fara falsa modestie , da problema e elucidata de mult…cind est fata in fata cu un prost incepi sa spui prostii…ai vazut dumneatale vrun cimpanzeu care imita un om sa devina mai destept decit era?…sa predici despre prostie mi se pare prosteala…ca prostii oricum nu pricep …iar aia desteptii care asculta nu se aleg cu nimic…

  • marcel s zice:

   …pericolul cel mai mare ar fi ca un prost sa devina destept…ala te nenoroceste domnu Marius…

  • Marius David zice:

   uite, marcel s, vedeţi cum găsim exemple pentru conferinţa de mîinea seară?

  • Marius David zice:

   Stimabile, credeţi în evoluţie dacă daţi exemplul cu cimpanzeul? A încercat vreun cimpazeu asta cu dvs.?
   Eu cred că pot să predic din orice text sau subiect pe care Scriptura îl propune.
   Este extrem de bogată, spre suprinderea mea, în subiectul prostiei.
   Aveţi dreptate într-un singur punct: proştii într-adevăr nu vor pricepe.
   Deştepţii sînt cîştigaţi chiar şi cînd ascultă un prost. Trevzia le face folosul.

  • ALINA zice:

   Domnu Marcel…m-am amuzat copios cand ti-am citit comentariul…mi se pare c-ai picat tocmai la „tanc”…:)

 5. Andrei C. zice:

  Odată am scris sintetizat ceva despre „nebuni” doar pe baza cărţii Proverbe. Poate ar trebui făcută şi distincţia între prost şi nebun – dacă ea există.

  Nebunul urăște știința (1:22), nesocotește învățătură și înțelepciunea (1:7; 23:9), nu-i este de învățătură ci vrea să arate ce știe el (18:2), înțelepciunea fiind prea înaltă pentru el (24:7) iar o vorbă înțeleaptă în gura lui este fără folos (26:). Nebunul este gălăgios, prost (14:18), fără minte (15:21), nesocotit (14:24;15:2) și nu știe nimic (9:13), caută înțelepciunea la capătul pământului (17:24), calea lui este fără prihană în locul lui (12:15) și se încrede în inima lui (28:26). Nebunul răspândește bârfe (10:18), cuvintele alese nu se potrivesc în gura lui (17:7),își dă mânia pe față (12:16), își dă la iveală nebunia (13:16), se întoarce mereu la ea (26:11) și nu poate fi deslipită de el (27:22), se lasă stăpânit de aprindere (20:3) și își arată toată patima (29:11).Nebunia lui îi sucește calea, și apoi cârtește împotriva Domnului cu inima lui (19:3), gândul lui nu este decât păcat (24:9), nu se poate face pace cu el (29:9), are plăcere să facă răul (10:23), îi este urât să se lase de rău (13:19), și pricinuiește supărare mai grea decât piatra și nisipul (27:3)

  Efectele nebuniei și pedepsele care îi urmează: Nebunul va fi robul celui înțelept (11:29), îi aduce amărăciune (17:25) și mâhnire mamei lui (10:1) iar pentru tatăl lui nu este o bucurie (17:21) ci o nenorocire (19:3); este pedepsit și (16:22) înșelat de propria nebunie (14:8), și de propria gură pentru mândria lui (14:3) ea aducându-i pieirea (10:14), și fiindu-i o cursă pentru suflet (18:7); Nebunul este pierdut datorită liniștii lui (1:32), și va muri pentru că nu are judecată (10:14); el înjură până are parte de lovituri (18:6; 19:29) și de nuia (26:3) dar nu are parte de slavă (26:1) ci de rușine (3:35).

 6. Paul Pantea zice:

  Puteati pune, pe langa celelalte citate, si urmatorul:

  Crestinismul nu este pentru prosti.
  Nicolae Steinhardt

  Voi putea face rost de inregistrarile audio? Sunt curios cum abordati ideea.

  • Marius David zice:

   excelent citat, iti multumesc ca mi-ai adus aminte.

  • LaviniaM zice:

   ‎Si un alt citat din acelasi autor:
   „Mii de draci ma furnica vazand cum este confundat crestinismul cu prostia, cu un fel de cucernicie tampa si lasha […], ca si cum menirea crestinismului n-ar fi decat sa lase lumea batjocorita de fortele raului, iar el sa inlesneasca faradelegile dat fiind ca e prin definitie osandit la cecitate si paraplegie.[…]
   Crestinismul neajutorat si neputincios este o conceptie eretica deoarece nesocoteste indemnul Domnului (Matei 10,16: „fiti dar intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii”) si trece peste textele Sfantului Pavel ([…] 1 Cor.14, 20: ‘Fratilor nu fiti copii la minte; ci la rautate fiti copii, iar la minte fiti oameni mari:).
   Nicaieri si niciodata nu ne-a cerut Hristos sa fim prosti. Ne cheama sa fim buni, blanzi, cinstiti, smeriti cu inima, dar nu tampiti.”

  • LaviniaM zice:

   …si tot despre prostie:
   ‎”…nu se cuvine sa fim prosti. Dovada e insusi faptul ca Dumnezeu e un Dumnezeu ascuns, ca trebuie sa-l aflam, sa-l descoperim; ca lumea lui trebui s-ao putem descifra.[…]Si pana la urma, in acest rebus, il gasim pe Dumnezeu ascuns- unde? In locul cel mai putin probabil fiindca era cel mai evident- inlauntrul inimii noastre!”

 7. marinelblaj zice:

  Sisific demers, în opinia mea, în ţara asta! Nu inutil, dar sisific! Poate că sunt pesimist la capitolul acesta, dar… câteodată oboseşti.
  Personal, nu m-am temut atât de mult de prost, cât de cel care face pe prostul!
  Plus că, oarecum, ar trebui să ne simţim cu toţii vinovaţi pentru prostia care ne sufocă! Vorba lui Balzac: „Natura produce doar animale proaste. Nebunii sunt produsul societăţii”!

 8. Silviu Carlescu zice:

  Cartea Elogiul Nebuniei de Erasmus de Rotterdam ajuta cumfa subiectu.
  Ma duc s-o caut in biblioteca si cred ca asa imi voi petrece noapte!

 9. Silviu Carlescu zice:

  Eu zic totusi sa te feresti de desteptul care-o face pe prostul; daca te loveste o face in asa fel incat nu sesizezi ca nu mai ai picioare de fuga! Parerea mea!

 10. ioan17 zice:

  Un proverb romanesc auzit,care, cred eu, ca ajuta la identificarea celor vizati ,adica posedati de duhul prostiei:,,Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul”.

 11. Sorin Petru zice:

  Cu mare parere de rau, nu pot ajunge nici Joi la Timisoara, nici Vineri la Oradea, dar m-ar interesa sa ascult sau sa lecturez mesajul, daca este posibil.

 12. ioan17 zice:

  Exclamație … și concluzie
  Psalmul 92:5 și 6
  Cât de mari sunt lucrările Tale, Doamne, şi cât de adânci sunt gândurile Tale! Omul prost nu cunoaşte lucrul acesta, şi cel nebun nu ia seama la el.

  • Ioan25 zice:

   Care ești, frate, ioan17? Ești cumva frate cu ioan8? Sau ești același, dar sub acoperire? 🙂

   • ioan17 zice:

    Nici una ,nici alta .Cunosc acest blog si pe autorul lui foarte bine Dar nu are nimic de aface cu alegerea mea . E doar un nume al blogului ales din pricina ca i-mi place Ioan 17. MAi ales versetele .22 si 23
    22. Eu le-am dat SLAVA pe care Mi-ai dat-o Tu, pentru ca ei sa fie una, cum si Noi suntem una –
    23. Eu in ei, si Tu in Mine – pentru ca ei sa fie in chip desavarsit una, ca sa cunoasca lumea ca Tu M-ai trimis si ca i-ai iubit cum M-ai iubit pe Mine.
    Deh ….preferinte personale la alegerea numelui de blog ,dar nu influentat de alte nume de bloguri .
    Ma preocupa ce insemna SLAVA care ne-a fost data ca noi sa fim UNA si de ce nu primim aceasta slava data deja,Caci doar se vad in jur consecintele lipsei de unitate intre ucenici crestini Care sant piedicile ?Si care sant piedicile ca cei nascuti din nou sa fie una ,vorbesc de unitate in DUh si nu uniformitate in traditii, obiceiuri,slujbe muzica,inchinare,etc Daca aveti vreo descoperire ,vreo contributie cu privire la acest subiect astept cu placere!
    De asemenea ma preocupa faptul ca lumea va cunoste pe Domnul Isus trimis deTatal ,tocmai pentru ca ucenicii ,adica noi martorii acestor veacuri (nu martorii lui Yehova ,sa nu intelegeti gresit) vom fi in chip desavarsit una.Ce inseamna acesste cuvinte CHIP DESAVARSIT .Cum e posibil implinirea acestor versete?
    Poate in limba graca suna altfel traducerea .Nu m-am uitat inca serios la un manual desii am acces la informatii avand in familie rude care au facut limba graca la studii teologice .
    Daca aveti un blog ,si aveti vreo cercetare sau descoperire in aceasta privinta va rog postati acolo si anuntati-ma cu un link. Ma intereseaza foarte mult si eu va multumesc mai innainte!
    Ps Iertati-mi scrierea fara diacritice !

 13. vio zice:

  „Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea”
  Georges Brassens

 14. gratianmoza zice:

  Vast subiect!Sper sa pot participa si eu maine seara,la oradea.Mai mult de teama sa nu gasesc in mine vreunul din astia.Si daca identific ?Sau daca se trezeste cineva?
  E chiar de neindreptat?daca luam in seama strigarea intelepciunii,(care daca-i inteleapta nu face chemari zadarnice)ar mai fi indreptare.
  Iata si un citat:”Si cel prost se desteapta in contact cu cel inteligent.” Kālidāsa
  Si inca trei:”Prostii sunt toti cei care par,si jumatate din cei care nu par”
  „Cel mai mare prost este acela care nu crede ca este,si care spune despre toti ca sunt”
  „Desi lumea e plina de prosti,nu enimeni sa creada aceasta despre el,ba nici macar n-o banuieste”
  Inca un citat de medidat(pentru destepti):”Cel destept nu comite prostii NEINSEMNATE”
  (sublinierea imi apartine)

  • Marius David zice:

   da, v-am văzut, ne-am întîlnit, pun chestiunea pe net, dar probabil în scris.

   • gratianmoza zice:

    Multumesc.V-am mai scris un mail candva ,dupa documentarul „Divided”,care a tulburat si involburat apele la noi in biserica(s-au linistit repede,dar au ramas tulburi).Si recent am vrut sa va mai scriu,in legatura cu un post parolat(ceva despre:cum stim ca suntem in Hristos ,sau ceva in aceasta directie)
    Voi astepta!Poate vine si parola.:)

 15. dorinsimiciuc zice:

  Nu te pune niciodata cu un prost. Te va aduce la nivelul lui si te va bate cu experienta…

 16. Me Again zice:

  „Cum ne dăm seama că ne-am întîlnit cu un prost? Fuga din calea acestuia ne va feri şi de următoarea ispită, aceea de a-i rosti în faţă ceea ce ne va conduce pe noi înşine spre pedeapsă: «Prostule şi Nebunule!»”

  Ha! Cineva m-a numit „nebun” într-un comentariu la alt post. Take that, marcel s, ar fi trebuit să fugi cât aveai ocazia. 😀 Dar eu te iert, pentru că sunt un nebun generos. Mergi în pace. 🙂

 17. VDFilip zice:

  Acolo se va croi o cale, un drum, care se va numi Calea cea sfanta: niciun om necurat nu va trece pe ea, ci va fi numai pentru cei sfinti; cei ce vor merge pe ea, chiar si cei fara minte, nu vor putea sa se rataceasca. (Isa.35:8) ?!?!?!?!?!?!

  Femeia frumoasa si fara minte este ca un inel de aur pus in ratul unui porc. – (Prov.11:22)

  Frica Domnului este inceputul intelepciunii; toti cei ce o pazesc au o minte sanatoasa, si slava Lui tine in veci. (Ps.111:10)

  Omul dimpotriva, are minte de nebun si s-a nascut ca manzul unui magar salbatic! (Iov.11:12)

  Ci cat sunt de sus cerurile fata de pamant, atat sunt de sus caile Mele fata de caile voastre si gandurile Mele fata de gandurile voastre. (Isa.55:9)

  Fiule, daca-ti va fi inima inteleapta, inima mea se va bucura, (Prov.23:15)

  11. Odată a vorbit Dumnezeu, de două ori am auzit că „Puterea este a lui Dumnezeu.”

  Poti auzi cu mintea de nu poti auzi cu inima ?

 18. Rebeca zice:

  Dumneavoastră vă referiţi la retardaţi/cretini sau la oamenii care, de exemplu, nu ştiu să scrie corect gramatical, postează tot felul de lucruri bizare pe facebook (gen „Ce coşciug ţi se potriveşte?”), ascultă muzică de doi bani (sau „fără număr”, după caz) etc?

 19. Pingback: Fum de fapt(e) | lumea adam(a)ică

 20. Camix zice:

  Dăjaba, Marius, citatele se referă la proștii din punct de vedere intelectualicesc, iar citatul din Proverbe la înțelepciunea pe care ți-o dă doar Domnul. Problemul nu iegzistă sub forma ‘ceea nici să-l pici cu ceară. 🙂

 21. Darius zice:

  Marin Preda considera ca uneori singura cale sa scapi de prost este sa o faci pe prostul!
  Prostul din cate am remarcat nu e prost tocmai cand vine vb sa faca rau!Are chiar geniul raului !
  Prostia este diavoleasca sustin unii teologi…le dau dreptate,asta dupa ani si ani de zile in care le-am tot acordat circumstante atenuante.
  Nu,unii sunt oameni cu adevarat,altii,altceva!
  Adica nu mai incape loc de tocmeala,de scuze!
  Se include aici desigur prostia!
  Consider astazi ca daca posezi o scanteie divina,nu ai cum fi atat de necioplit,prost,mitocan,spurcat la gura,etc.
  Lumea se imparte in doua tabere!
  Daca ma insel,Dumnezeu ma rog sa ma ierte!

 22. Parau Valentin zice:

  Prostii nu merg in rai,pt.simplu fapt ca prostia in biblie e sinonima cu pacatul.E insusi PACATUL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.