Să fim europeni! Oare? Dar cunoaştem de unde vine şi încotro se îndreaptă Europa?

Încotro se îndreaptă România ca ţară europeană? Aceasta ne întrebăm? Cineva declara astăzi că se simte mai „european” cu un prim-ministru precum Mihai Răzvan Ungureanu. Visăm la România ca „ţară europenă”, dar oare chiar ştim ce anume ne dorim? Ştim cumva în ce direcţie merge Europa ca să ne suim în trenul pe care îl trage? „Să fim mai europeni” este o lozincă fără acoperire în cunoaşterea unor realităţi istorice şi politice, este o formulă politicanistă şi demagogică în prezenţa ignoranţei.

Iată un articol al domnului Andrei Marga. De gîndit!

Care este, însă, soluţia practică? Eu cred că trebuie admis că Europa s-a „încurcat” în produsele ei: diferenţierea activităţilor, interacţionarea densă a componentelor ei, birocratizarea extinsă, expansiunea criticismului până la scepticism. Din această „încurcătură” nu se iese întorcându-ne în trecut. Nici nostalgia Evului Mediu, la care ne îndemna de Bonald şi oportuniştii ce încâlcesc mintea noilor generaţii, nici aspiraţia noului păgânism, la care ne cheamă Nietzsche şi epigonii săi deveniţi de astăzi, nici refugiul în interioritate pe care-l propunea Kierkegaard şi îl reiau intelectuali obosiţi, nici acţiunea nereflectată pe care Sorell sau tânărul Lukacs ne-o recomandă nu sunt soluţii. O soluţie durabilă este revenirea la valori şi, în mod exact, la valoarea individualismului social – acel individ care îmbrăţişează ceea ce este şi acţionează informat în serviciul societăţii în care trăieşte. Nu se poate construi fără individualităţi. Acestea îşi pierd relevanţa căzând în egoismele cunoscute. Actualele proceduralisme şi birocratizări europene distrug percepţia, gândirea, curajul, angajamentul individual. Europa are din nou nevoie de europeni propriu-zişi.

Nu mai este soluţie prin simpla auto-formare etică, câtă vreme instituţiile sunt cele care ne structurează viaţa. Iar în societăţile modernităţii târzii depindem, fiecare, de instituţii, acestea de funcţionarea democraţiei, iar democraţia de existenţa democraţilor. Între timp, în Europa, s-a instalat apatia politică, ce împiedică soluţiile. Nu se înţelege împrejurarea că politica mijloceşte inevitabil viaţa oricui şi că apolitismul – fie ca retragere în preocupări economice, fie ca refugiu în interioritate, fie ca abstinenţă de orice natură – este nu numai greşit, ci şi iluzoriu. Angela Merkel spunea, pe drept, că nici în sublimele spuse ale lui Iisus din Nazareth nu este vorba de apolitism. Pe de altă parte, Toma d’Aquino avea dreptate: „a nu spune adevărul este păcat”. Democraţia nu poate funcţiona acolo unde nu sunt democraţi – adică oameni care nu doar că votează, ci îşi spun părerea cu sinceritate, demnitate şi curaj în chestiunile comunităţii. Între timp, în Europa s-a instalat conformismul: se crede că, fiind alegeri formal libere, avem democraţie şi că opinio alternativă trebuie să aştepte următoarele alegeri. Acest conformism distruge Europa şi trebuie corectat neîntârziat. Democraţia presupune, desigur, alegeri libere şi are un aspect cantitativ, dar de aici nu rezultă vreo legitimitate pentru democraţiile aritmetice ce inundă continentul şi ajung în formă grotescă la Bucureşti şi Budapesta. O democraţie în care se admite, principial şi – de ce nu? – instituţional, că şi unul singur poate avea dreptate, împotriva oricărei majorităţi aritmetice, o astfel de democraţie trebuie recuperată acum în Europa. Numai în condiţiile ei viitorul Europei ca putere culturală inspiratoare se mai poate asigura.

Citeşte întreg articolul aici

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie, In-text-esant și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Să fim europeni! Oare? Dar cunoaştem de unde vine şi încotro se îndreaptă Europa?

 1. HDaniel zice:

  Cam tarziu pentru aceste intrebari desi nu sunt fara rost, … deja suntem pe scara trenului in miscare ce mai putem face decat sa urcam sau sa incercam o varianta sinucigasa (ar putea spune unii), sarind din tren. Dupa cate sacrificii s-au facut, si cate resurse am pierdut in numele intrarii in efemera Uniune Europeana cam greu sa te mai uiti in spate sa sa doresti sa sari in gol…

 2. naomi zice:

  Romanii sunt doar maimuta Europei, nu avem nimic a face cu Europa.
  Doar cateva mimari in surdina nu ne fac europeni.

 3. gh.iulian(l'exateo) zice:

  ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.