„9 meşteri mari şi cu Manole … 10” – cei 10 meşteri-demolatori ai Bisericii – Partea I

Biserica poate fi demolată cu răbdarea timpului, dar şi violent. Nepăsarea şi negrija, igrasia şi vechimea, cutremurele, ploile şi soarele. Nu mă refer la zidurile din cărămidă, acestea vor arde cu troznet, dacă vor mai rămîne în picioare pînă în înfricoşătoarea zi.

Nepăsarea şi grija păstorilor, igrasia tradiţionalismului, învechirea în rele, cutremurele conflictelor, igrasia păcatelor ascunse, ploile de învăţături eretice şi soarele arzător al secetei de Bun Cuvînt.

Anul trecut am studiat a doua oară cartea Efeseni cu Biserica din Aleşd.

Pe cînd am încercat să facem rezumatul acestui mini-tratat de eclesiologie paulină, am descoperit că am putea aduna mesajul cărţii şi dintr-o altă perspectivă, aceea a pericolelor care pasc biserica. I-am îmbrăcat în salopetă şi le-am dat nume. Cei care au lucrat pe şantier îi vor recunoaşte imediat!

1. Ucenicul ignorant – l-aţi întîlnit sigur pe şantier. Este în practică, trimis cu forţa de părinţi numai să nu stea acasă. Nu vrea să înveţe nimic. Se ascunde după tubulaturile de apă caldă. Se fereşte de orice fel de învăţătură cu ascuţimea de minte pe care numai leneşii şi şmecherii o pot avea. Dar, odată învechit, începe să se dea mare. E „biban”, va umili „pifanii” nu prin ştiinţa de meserie, ci prin învechirea în cunoaşterea altor şmecheri, a tuturor păcălelilor şi ascunzişurilor. În Efeseni 1: 1-18 ni se descrie una dintre cele mai mari crize ale bisericii de atunci, criză care se perpetuează acum: „poporul moare din lipsă de cunoştinţă”

Efe 1:17  Şi mă rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, Tatăl slavei, să vă dea un duh de înţelepciune şi de descoperire, în cunoaşterea Lui,
Efe 1:18  şi să vă lumineze ochii inimii, ca să pricepeţi care este nădejdea chemării Lui, care este bogăţia slavei moştenirii Lui în sfinţi,
Efe 1:19  şi care este faţă de noi, credincioşii, nemărginita mărime a puterii Sale, după lucrarea puterii tăriei Lui,
Efe 1:20  pe care a desfăşurat-o în Hristos, prin faptul că L-a înviat din morţi, şi L-a pus să şadă la dreapta Sa, în locurile cereşti,
Efe 1:21  mai pe sus de orice domnie, de orice stăpînire, de orice putere, de orice dregătorie şi de orice nume, care se poate numi, nu numai în veacul acesta, ci şi în cel viitor

Mare lipsă şi cumplit cancer pentru zidurile vii ale Bisericii să nu-ţi cunoşti identitatea, destinaţia, Cristosul, pentru ce eşti ales, pentru ce eşti rînduit, pentru ce faci umbră pămîntului…

Mirele este gata să descopere taine Miresei: „Efe 1:9  căci a binevoit să ne descopere taina voiei Sale, după planul pe care-l alcătuise în Sine însuş,”, aceasta face parte din lucrarea sa de „unire” a ceea ce era înduşmănit.

Ignoranţa şi analfabetismul spiritual sînt mici, dar obraznici, puşi pe şotii şi pe rele în Clădirea Dumnezeului celui Viu.

2. Pofticiosul guraliv. Are pachet de acasă, dar tot timpul pofteşte la feliile de salam ale celorlalţi. Zilnic aduce cîte o noutate din „lumea de afară”, din ce-a văzut, din ce a auzit. Este tot timpul la curent cu „ritmul străzii”. Vorbeşte continuu şi este un bun povestitor. Nici el nu munceşte, dar nici pe alţii nu-i lasă să muncească. Este un putregai pe dinăuntru şi cu totul mort faţă de orice bună simţire. După ce ai stat 10 ore în prezenţa lui îţi rămîne în piept şi în urechi acelaşi zgomot pe care îl duci pe peron după ce te vei fi coborît din tren… tgdîm, tgdîm, tîgîdîm…

Efe 2:1  Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre,
Efe 2:2  în cari trăiaţi odinioară, după mersul lumii acesteia, după domnul puterii văzduhului, a duhului care lucrează acum în fiii neascultării.
Efe 2:3  Între ei eram şi noi toţi odinioară, cînd trăiam în poftele firii noastre pămînteşti, cînd făceam voile firii pămînteşti şi ale gîndurilor noastre, şi eram din fire copii ai mîniei, ca şi ceilalţi.
Efe 2:4  Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit,
Efe 2:5  măcar că eram morţi în greşelile noastre, ne-a adus la viaţă împreună cu Hristos (prin har sînteţi mîntuiţi).
Efe 2:6  El ne-a înviat împreună, şi ne-a pus să şedem împreună în locurile cereşti, în Hristos Isus,
Efe 2:7  ca să arate în veacurile viitoare nemărginita bogăţie a harului Său, în bunătatea Lui faţă de noi în Hristos Isus.

Sîntem înviaţi în Cristos pentru o nouă lume şi pentru aceasta şi din pricina aceasta putem scăpa de ritmul lumii. Acomodarea lumescului la biserică şi a Bisericii la lumesc este o preocupare ferventă a unor lideri creştini în căutarea de soluţii pentru „umplerea bisericilor”. Am eu cîteva idei pentru asta, dar depinde ce fel de activităţi vor dori să le ofere mai departe celor ce vor fi „pescuiţi” cu astfel de metode. Anunţaţi că se dă bere gratis dacă cineva vine la liturgiile noastre şi suportă şi pariez că la ora 9.05 sala va fi plină.

3. Activistul lăudăros. E musculos. Se hrăneşte numai cu Red Bull şi Power Horse pentru că are „treabă”, dar umblă de colo colo ca musca fără cap, cu grebla la spart betoane şi cu lopată unde trebuie hîrleţ. Aleargă şi este obosit tot timpul fără să fi făcut nimic. E disperat şi aproape în depresie. Bine intenţionat, dar fără multă minte! Se laudă peste tot că el a pus geamurile termopan la Biserică, arătînd tuturor biletul pentru Rai.

Efe 2:8  Căci prin har aţi fost mîntuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine dela voi; ci este darul lui Dumnezeu.
Efe 2:9  Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.
Efe 2:10  Căci noi sîntem lucrarea Lui, şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune, pe cari le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.

Activismul deşănţat şi năuc distruge viaţa bisericilor, o îngroapă în moloz de noi construcţii, mari şi late, unde abia se lăţesc pe trei rînduri biserici chircite şi smochinite.

Va urma

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, inventarul stricaciunilor spirituale, Meditaţii, Predici, Pt. studenţii mei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la „9 meşteri mari şi cu Manole … 10” – cei 10 meşteri-demolatori ai Bisericii – Partea I

 1. marinelblaj zice:

  „Doamne, asta a fost o predică pe care aş fi stat să o ascult şi dacă ar fi durat două ore! Dar nu singur… aveam deja în minte vreo patru pe care i-aş fi ţinut cu mine. Păcat că am fost doar eu! Niciodată nu mi-a plăcut să învăţ singur! Şi, Doamne ce m-a durut!”
  Aceste au fost cuvintele unui frate care m-a sunat la vreo doua ore dupa ce am ascultat această predică!
  Personal, am simţit-o ca pe o (absolut necesară!)… vivisecţie!
  Mulţumim, frate Marius! Mult!

 2. adcole zice:

  Reblogged this on Muzeul Sinelui and commented:
  Mi s-a întâmplat astăzi, de dimineață, să fiu în sală și să ascult predica schițată mai jos – prima parte:

 3. Pingback: O duminică frumoasă, în jurnal | Muzeul Sinelui

 4. ACIDUZZU zice:

  Frate Marius,
  In studiul meu la ceas de taina asupra epistolei „bisericii”, am mai „depistat” inca doua categorii prezente: categoria marilor anonimi smereniei vietii duhovnicesti al caror ID este scris in ceruri si al caror nume va fi cunoscut doar atunci cand se vor deschide cartile care cuprind doar „numele celor scrisi in ceruri”….( Efeseni 2:19-22: „Si prin aceasta si voi…”)
  Apoi am mai descoperit „o alta categorie, „ceata visatorilor” care viseaza „prea mult”, nicdecum „la mai mult” in biserica, dar care „aspira la mai mult” in a deveni elitisti ai bisericii, verificand autenticitatea celor scrise prin „metoda comparatiei” (antonimice) cu experientele personale dobandite ! Aidoma celor reprezentativi din Cantarea Cantarilor care viseaza prea mult si carora le trebuie o sanatoasa „zgậţtậire”: ” Hei, te-am trezit sub mar… !” (Cantarea Cantarilor 8:5) Adica, „Aduti aminte de unde ai cazut…” (Apocalipsa 2:4-5).
  Consider Cantarea Cantarilor, un „fel” de Epistola catre Efeseni a Vechiului Testament care vorbeste in termeni elevati si atat de calzi despre relatia dintre Mire si Mireasa („Taina aceasta este mare – vorbesc despre Hristos si despre Biserica …”)

  Departe de mine gandul, scumpe frate Marius, de a atasa aceste doua umile ganduri, postarii dumneavoastra. Ele reprezinta doar rodul unui studiu „for me, only!”

  Domnul sa va binecuvinteze !

 5. Oct zice:

  Este înregistrată predica? Frate Marius dacă există pe undeva aș vrea să o ascult și eu.

 6. Pingback: “9 meşteri mari şi cu Manole … 10″ – cei 10 meşteri-demolatori ai Bisericii – Partea a II-a | Marius Cruceru

 7. vasile zice:

  anuntati ca se da cafea si donati ,desfintati ora de rugaciune,chemati o trupa de teatru (ca de teatru sintem buni si la propriu si la figurat) ca cea de la peniel si va asigur frate Marius ca no sa avem loc in biserici Cred ca noi .crestinii de astazi sintem ca un grup de scolari care rosesc fiinca am fost prinsii ca am incalcat regulile.Semanam mai mul cu o armata invinsa incapabila sa mai contraatace finca sa facut o descoperire inficosatoare:Biserica este lipsita de integritate.De 20 de secole biserica i-a cerut lumii sa-si recunoasca pacatele sa se pocaiasca si sa creada in evanghelie.Astazi lumea ne cere noua sa stam fata in fata cu pacatele sa ne pocaim si sa fim o adevarata biserica a acestei Evanghelii.

 8. Pingback: Încălzire globală… nesimţire locală | cetatea de piatră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.