Ce am învăţat din perioada de pauză de la amvon? partea I

De duminica trecută, 1 ianuarie, am revenit la amvonul Bisericii Creştine Baptiste „Sfînta Treime” din Aleşd după o pauză de mai mult de şase săptămîni. După 25 de ani au fost primele sărbători petrecute în bancă. A fost un timp de căutare a călăuzirii lui Dumnezeu în multe lucruri, dar şi un timp de învăţătură pentru mine, pentru biserică, pentru colegii din comitet. Dumnezeu mi-a vorbit prin mai mulţi oameni şi prin evenimente în acestă perioadă. Ca să nu ne pierdem simţul ridicolului acum în acestă inflaţie de profeţi şi profeţii, mă voi abţine.

Am învăţat totuşi cîteva lucruri pe care le-aş împărtăşi cu drag mai ales colegilor care nu s-au mai oprit de multă vreme din alergări şi predicare.

Iată cîteva gînduri:

1. Atunci cînd predicăm sau ţinem ora de rugăciune sau studiul biblic de fapt sîntem în timpul vieţii altora. Le „mîncăm”timp din viaţă. Cît de preţioasă ar fi acea jumătate de oră la finalul vieţii cuiva? Poate că ar trebui să predicăm mai scurt şi mai concentrat. Transferul vîrstă – minute (40 ani = 40 minute maxim) de predică poate funcţiona pînă la un moment dat. După care trebuie să facem alte calcule (72-33, care este vîrsta la care a murit Domnul = 40 minute maxim).

2. Poate că orele de rugăciune ar trebui să fie mai mult axate pe probleme speficice, cu mai multe „plecări”, cîntare, închinare. Mulţumirea, Adorarea, Lauda par să fie neglijate.

3. Cel din bancă aşteaptă să i se predice din Biblie. Mai puţine ilustraţii, citate din autori celebri, istorioare, fie acestea emoţionante. Omul vrea să urmărească o idee şi deseori ne întrebăm, atunci cînd plecăm de la biserică… „şi totuşi care a fost ideea principală?”. Poate că un rezumat al cuiva la final n-ar strica. Într-una dintre bisericile în care am petrecut în acest timp se întîmpla ceva de acest fel: presbiterul mai bătrîn decît ceilalţi rezuma cumva ce s-a învăţat în duminica respectivă.

4. Să nu uităm că predicăm Cuvîntul şi vorbim din partea Cuvîntului. Sună atît de rău expresii de genul „Vreau să vă explic, vreau să vă arăt”, mai ales cînd sîntem pînă în 60 de ani.

5. Ar trebui să zîmbesc mai mult de la amvon şi să glumesc mai puţin. Glumele sînt pentru circ, zîmbetele păcii sînt pentru a aduce linişte în inima ascultătorilor.

6. Este important cum stăm în amvon. Din spate se vede cînd un predicator este obosit, cînd stă lăbărţat, neglijent, preocupat sau se gîndeşte la altele decît la ce se întîmplă în jurul şi în faţa lui. Aici este de dezvoltat.

7. Am apreciat cînd predica a fost susţinută de cîntare potrivită. Dacă se poate, o comunicare bună între dirijori şi predicatori, asigură o continuitate între subiectul predicii şi tema cîntărilor.

Va urma!

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Fabrica de barbati, Gînduri, Meditaţii, Predici, Pt. studenţii mei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Ce am învăţat din perioada de pauză de la amvon? partea I

 1. La Les, am inversat ordinea la unul din cele doua servicii. Se incepe cu rugaciune, cantare, dar se intra in predica, si apoi urmeaza inchinarea fratilor. Acestia chiar isi organizeaza inchinarea in functie de predica. De mentionat ca este o biserica mica, deci e mult mai flexibil orice.

 2. Daniela zice:

  Ca un consumator de predici, pentru ca eu nu predic de la amvon, mai adaug atitudinea predicatorului sau a celui care conduce rugaciunea sau inchinarea. Atatea predici bune si corecte teologic nu am putut primi sau chiar m-au devastat pentru ca atitudinea predicatorului ma distrugea … Asa predici grele am primit si acceptat in ultima saptamana pentru ca atitudinea predicatorului a fost una smerita, nu de „Dumnezeu” aflat la amvon, ci de slujitor care sufera alaturi de mine.
  Si mai cred ca cei care ascultam predici trebuie sa ne rugam mai mult pentru nevestele si copiii predicatorilor. Poate nu va dati seama, dar se simte cand predicatorul are armonie acasa si e sustinut, nu sabotat de jumatatea lui. In ultima vreme le felicit la sfarsitul slujbei intai pe neveste apoi pe predicatori pentru predica.
  Recunosc ca ii multumesc lui Dumnezeu si pentru ca le cresc copiii pastorilor si presbiterilor si trec si ei prin adolescenta. Adolescenta propriilor copiii ii smereste pe fratii mei mai mult decat alte incercari si ii apropie altfel de turma.

  • Daniela,
   sint placut impresionat si multumesc lui Dumnezeu pentru intelepciunea pe care ti-a dat-o ca sa scrii rindurile de mai sus. Am impresia ca, pe linga cei care critica (mai multi) si cei care lauda (mai putini) pe predicatori/pastori, sint si crestini care integ si le pasa de acestia si de familiile lor si se roaga pentru ei cu seriozitate. Asta nu poate sa vina decit de la Domnul! E lucrul cel mai important, desi atit critica (constructiva), cit si incurajarea isi au si ele locul lor. Domnul sa te binecuvinteze! Continua sa te rogi. 🙂

 3. naomi zice:

  V-ați pus in pielea noastră? 🙂 N-ar strca sa facem și invers, sa ne punem și noi in pielea dvs. De la punctul 5 ar trebui sa ia amnte și alte persoane care pur și simlu râd în hohote. Brrrr, urat!

 4. Povestea un predicator din China cum, dupa ce au venit la ei primii crestini din Vest sa ii ajute cu studii si predici, au trimis vorba sa le fie trimisi doar aceia care rezista sa predice mai mult de doua-trei ore…

 5. Radu zice:

  De ce punctul 5? Cunosc predicatori/pastori numai zambet la amvon. Transmit o atitudine de infailibilitate si superioritate de genul: noi suntem plini de succes in umblarea cu Domnul. Cred ca trebuie sa fii serios, ingrijorat pentru ascultatori, smerit si autoritar. Nu neaparat in ordinea asta. Autentic. Asta se simte de la o posta. Da, ar trebui sa transmiteti pacea, dar natural, neimpus.

  • naomi zice:

   eu cred că ar trebui să musteasca de Duhul Sfânt. Doar Duhul lumineaza, dă înțelepciune și descoperă defectele. Și numai cel plin de Duhul ia aminte la semnalele lminoase ale Duhului.

 6. Rodica Botan zice:

  Predicatorul nostru ne furnizeaza schita predicii si versetele cheie de care se foloseste intr-o copie de ciorna pe care o primim odata cu programul zilei. Este atit de usor de trecut peste predica si de retinut mesajul, pentruca totul este organizat deja si usor de urmarit. Fiecare predica este o lectie noua…

  • marcel s zice:

   …probabil adunarea dumneavoastra este formata exclusiv din studenti…la teologie…

  • Val zice:

   Rodica
   Are si aceasta metoda dezavantajul ei (si inca unul ffff mare)–cand totul e dinainte planuit si xeroxat, unde mai este calauzirea de moment… Asta e punctul slab al baptistilor in general: sunt prea „metodisti” 🙂

   PS Cand noi stim dinainte tot ce si cum se va intampla la serviciul „divin” ce rost mai are sa ne prezentam? Isi cam pierde farmecul, zic eu. Sa nu mai zic ca Duhul nici nu prea mai vine pe acolo, ca doar ne descurcam si fara El.

 7. luminitas zice:

  La punctul 1 aș avea altă părere.
  Când eram în UEO o colegă a spus de dvs. că v-ar asculta ore, indiferent despre ce ați vorbi, chiar și dacă ați vorbi despre păianjeni. Apoi, când predică fratele Paul Negruț mereu sunt tristă când văd că au trecut cele 50 de minute.
  Cuvântul Lui Dumnezeu este o comoară, iar predicatorul trebuie să deschidă capacul și să prezinte cu fascinație această comoară, ascultătorii rămân uimiți și nu se mai satură (de aceea nu avem nevoie de povestioare, bancuri, etc. – de astea te mai plictisești). 🙂

 8. luminitas zice:

  P.S. o predică trebuie să fie limitată în timp pentru că predicatorul obosește, nu pentru că adunarea se plictisește…

 9. ilie sutu zice:

  Parerea mea este ca si motivatia celui ce predica este esentiala.Cred ca n ar fi rau ca orice frate care predica sau face orice alta slujba, sa si puna foarte serios si daca se poate in mod repetat intrebarea : de ce fac ceea ce fac ? Exista riscul ,mai ales la cei care sunt platiti pentru ceea ce fac sa aiba motivatii nu tocmai corecte. Am de foarte multe ori sentimentul ca unii din cei ce predica nu sunt deloc interesati de efectul invataturii lor asupra ascultatorilor. Practic ,de cind m am pocait nu am fost intrebat niciodata ,daca am inteles predica si daca in timp ea a realizat ceva in viata mea de credinta.V ati imaginat o mama care gateste pt familia ei dar nu i pasa daca celor dragi le place si le face si bine mincarea ei? Unele sunt chiar agasante in a afla parerea celorlalti cu privire la calitatea mincarii. Mie mi ar place mult sa am de a face cu slujitori care sa fie dispusi sa se lase cit mai des evaluati de catre adunare. Nimeni nu este suficient de obiectiv cind este vorba de autoevaluare ,de aceea avem mare nevoie de ceilalti. Stiu ca nu i deloc placut pentru fire dar unui om cinstit ,constient de propriile limitari nu i va fi greu sa se lase confruntat cu parerile altora.Asta i ar pazi pe multi de sentimentul infailibilitatii ,care oricum la noi oamenii n are nici o acoperire.

 10. ilie sutu zice:

  Revin cu o corectie , fratele Gae de la Sibiu intreba (sper ca inca o mai face) destul de des in timp ce predica :intelegeti ce spun? Ideal ar fi ca aceasta intrebare sa o puna cit mai multi invatatori la cit mai multi frati posibil.Poate n ar fi rau ca uneori predica sa fie intentionat scurtata pentru a se putea da timp unora sa puna intrebari cu privire la subiectul abordat.Nu cred ca nimeni n ar avea nici o nelamurire.Frati invatatori, ati fost putin atenti la discutiile din curtea adunarii inainte de despartire sa vedeti daca fratii continua sa dezbata invatatura primita? Nu ma refer la spionaj rautacios, ci efectiv la curiozitatea de a vedea efectul asupra adunarii.Ma gindesc ca n ar trebui sa fie nici un om caruia sa nu i pese de rezultatul efortului depus timp de …. ore acasa si mai ales cel din timpul invatarii.Va multumesc pentru rabdare !

 11. Pingback: Ce am învăţat din perioada de pauză de la amvon? partea a II-a | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.