Ce este frumosul, frumuseţea?

What is Beautiful?

„Beauty has a cost. Between potion for wrinkles, serum for age spots and cream for gray hair, my cart runneth over with beauty products I can’t afford. Inner beauty has a cost also. As I get older and the battle for beauty becomes pronounced, I find myself asking questions about beauty. What does it mean to be beautiful? Who defines beautiful? . . Just as we will often ask our friends or husband whether we look beautiful, we ought to ask Jesus the same question. He is faithful to the ongoing internal make-over of his daughters. He will answer.

In an especially ugly-feeling moment after a hard week with my family, I cried out to God and asked him how he wanted his beauty to manifest itself in my life. The answer? Cheerful service and gentle correction. . . In addressing the hidden person of my heart, God wanted me to stop faking beauty and willingly and joyfully serve those he brought into my life . . Our love of beauty should compel us to desire what is truly beautiful. Beauty flows out of a heart hidden in the beauty of Christ. Next time you’re tempted to compare yourself with that magazine cover-model, remember the Lord’s words to Samuel thousands of years ago that are still as true today: “Man looks on the outward appearance, but the LORD looks on the heart” (1 Sam 16:7).” –Jen Smidt

via M. Ionescu

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati, intrebările lui Naum, Pt. studenţii mei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Ce este frumosul, frumuseţea?

 1. marinelblaj zice:

  Phillips Brooks spunea: „Nu te ruga niciodată pentru o viaţă mai uşoară – roagă-te să fii mai puternic! Nu te ruga niciodată pentru lucrări pe măsura puterilor tale – roagă-te pentru putere pe măsura lucrărilor tale. Şi atunci a-ţi face treaba nu va fi o minune – TU vei fi o minune.” Asta e varianta de frumos a lui Dumnezeu.
  Varianta lumii e ceea ce seamănă a „feng-shui”. Pomişori decorativi şi frumoşi, dar… chinuiţi…

 2. george zice:

  „Next time you’re tempted to compare yourself with that magazine cover-model … ”

  Acum doi ani, trecand pe langa un chiosc de ziare, era sa fac …infarct vazand o figura cunoscuta pe coperta unei reviste – era o tanara din biserica unde merg, care pozase pentru acea revista, e adevarat, destul de … imbracata. I-am scris imediat un email, incercand sa ii explic riscurile hedonismului. Eu cu etica, ea cu estetica, ce mai, dialogul surzilor, am renuntat…
  Asa ca, se pare ca „pocaitii” au depasit etapa privitului nostalgic cu nasul turtit de vitrina, au trecut deja la etapa finala (a vremurilor din urma), au dat deja buzna si s-au instalat ei insisi in vitrina, imbatati de propria lor imagine …

 3. Ioan C. zice:

  Frumuseţea e un lucru care trece!

 4. Rodica Botan zice:

  Ma gindesc la imparateasa Estera…frumusetea exterioara nu strica; dar numai frumusetea interioara este vesnica. Daca Estera ar fi fost doar inca o femeie frumoasa pe dinafara, n-am fi stiut astazi de frumusetea ei. Dar pentruca nu s-a oprit la partea exterioara, stim si noi astazi cita frumusete a avut.
  Eu una cred ca Dumnezeu a creiat frumosul…si de-aia trebuie sa-l pastram …ca si Imparateasa Estera…

 5. Marinica zice:

  Cind citim ca El face toate lucrurile bune,cred ca sunt si frumoase.Si cred ca lui Dumnezeu ii place frumosul,oricum El creaza cel mai frumos.Puncul de vedere al lui R B,are greutate.

  • george zice:

   Da, e adevarat, punctul de vedere al sorei Rodica are greutate ( 🙂 ). Doar ca, atunci cand afirmam ca: „frumusetea exterioara nu strica…”, ne credem inca in Eden, nu in aceste vremuri grele. O sora tanara din biserica ii spunea sotiei mele, saptamana trecuta: „a stiut Domnul de ce nu m-a facut asa frumoasa …”
   O femeie frumoasa are viata grea, trebuie sa fie cu „ochii in patru”, tocmai fiindca barbatii sunt cu „ochii in … opt” cand trece pe langa ei …
   Ii spuneam in email acelei tinere (vezi comentariul meu de mai sus): „De ce nu va multumiti cu frumusetea pe care v-a dat-o Dumnezeu si vreti neaparat sa fiti si atragatoare …?”
   (si aici e o problema: femeia islamica cauta sa fie atragatoare cand INTRA in casa, femeia „crestina” cauta sa fie atragatoare cand IESE din casa)
   Si mie imi place frumosul, dar la locul si momentul potrivit!

   • ALINA zice:

    Ma indoiesc ca ti-ai dorit vreodata ca nevasta ta sa fie urata…

    • george zice:

     Chiar asa, la criteriul asta nu m-am gandit! Oricum, e prea tarziu, au trecut 17 ani de la „alegere” 😦
     Depinde cum definim frumusetea … Avem trei copii (destul de mari) si sotia mea a devenit din ce in ce mai frumoasa dupa fiecare nastere. Esential pentru o femeie este sa fie draguta, nu neaparat frumoasa. Unele sunt foarte frumoase, dar deloc dragute …

     • ALINA zice:

      Bravo…”tavaleala” ti-a prins bine…:)…exact la asta m-am referit si eu.Dumnezeu este un Dumnezeu al frumosului asa cum l-a conceput El.
      Ma bucur pentru tine,iar sotia ta este o femeie frumoasa daca dupa fiecare nastere esteticul i se imbogateste…dar daca o sa mai ai vreo doi copii ce te faci?…: )
      Sa-ti traiasca copii si sa te bucuri de frumoasa ta sotie…: )
      Vezi?…facem noi ce facem si tot la frumos ajungem…

 6. Rodica Botan zice:

  La toti ne place frumosul. Dumnezeu l-a creiat.

  Dar am vazut cu totii si ridicolul… care adesea este frumosul lui Dumnezeu inbunatatit de oameni…

  • george zice:

   Asa este. Incercarea de a imbunatati perfectul creat de Dumnezeu (cautarea mai-mult-ca-perfectului) e o forma de ne-multumire fata de Creatia Lui. Cand aceasta cautare duce la ridicol, oamenii o incrimineaza; cand rezultatul nu e ridicol, ci acceptabil estetic, demersul nu e incriminat, si tocmai aici e nenorocirea …
   Totusi Dumnezeu nu este chiar asa de estet pe cat ni-L imaginam noi. De ce a ales Tatal sa-Si trimita Fiul ca pe unul care „n-avea nici frumusete, nici stralucire ca sa ne atraga privirile, si infatisarea Lui n-avea nimic care sa ne placa.” (Isa.53:2) ?
   Tocmai pentru ca oamenii sa nu simta INVIDIE (care „roade ca cangrena”), ci COMPATIMIRE (care are rol „terapeutic”, Mangaietor). Noi, ca familie, avem principiul acesta: „mai bine sa fim compatimiti decat invidiati!”.

   • ALINA zice:

    Da-mi voie sa „incerc” sa te contrazic…fara nici o rea vointa evident.Dumnezeu ESTE un estet desavarsit numai ca El alege sa imparta acest „dar” si anume frumusetea asa cum crede El de cuviinta.
    Spui ca Isus n-a stralucit in frumusete conform Isaia…ei bine eu cred ca multi uita ca Isaia poate folosi doar o metafora in ceea ce priveste lucrul asta,si o sa incerc sa-mi exprim punctul de vedere.
    Pentru ca Isus sa-si duca la indeplinire lucrarea pe care o avea in lumea asta,El a trebuit sa-si faca intrarea pe scena lumii „in forta”,adica a trebuit sa izbeasca privirile. Sa nu uitam ca o companie punternica sau un concern ce se vrea de succes foloseste tot ce are mai bun (angajati,inginri,utilaje,etc),pentru a reusi sa atraga atentia. Isus cu siguranta n-a fost un om oarecare nici chiar din punct de vedere fizic tocmai din pricina asta. Biblia desigur nu da importanta acestui lucru dar sa nu uitam ca Dumnezeu in istoria poporului evreu a lucrat cu oameni deosebiti: Estera, David, Solomon,Samson etc…oameni care desigur au fost plini de Duhul lui Dumnezeu in lucrarea lor insa care au avut un impact destul de puternic si din punct de vedere estetic. Spui ca pe Isus l-au „compatimit”,nu cred ca asta ar trebui sa vada ceilalti in noi. Lumea nu trebuie sa ne compatimeasca,lumea trebuie sa PRIVEASCA la noi,sa ne VADA,sa ne ANALIZEZE si sa constate ca suntem frumosi. Pentru ca Dumnezue ESTE FRUMOS,iubeste frumosul tocmai pentru ca a creeat o lume atat de frumoasa.

    • george zice:

     Draga Alina, ceva imi spune ca Dumnezeu nu agreeaza solutiile gen “Big Impact” 😦
     Avem doar doua cazuri in Scriptura de oameni cu “Big Impact” (Saul si Samson), care arata tocmai falimentul aplicarii in Lucrare a metodelor folosite intr-o “companie puternica sau un concern ce se vrea de succes”.
     Nici ap. Pavel (in traducere “mic”) nu a fost ales pe criteriul Big Impact. Iata cum este zugravit Pavel intr-un text paralel, din primul secol: „un om mic de statură, chel, robust, cu sprancene mari si nas mare”
     Pavel insusi spune despre el: “Si n-ati aratat nici dispret, nici dezgust fata de ceea ce era o ispita pentru voi in trupul meu; dimpotriva, m-ati primit ca pe un inger al lui Dumnezeu, ca pe insusi Hristos Isus.” (Gal.4:14)
     Moise nu a fost folosit de Dumnezeu la 40 de ani, cand avea un (re)nume, forta, voce tunatoare, curaj si hotarare, ci la 80 de ani, cand era un no-name, vlaguit, ezitant, temator, balbait …
     Sf. Ioan Gura de Aur era mic si chel …
     Iosif trifa era un om bolnavicios si cu vocea foarte slaba …
     Spurgeon era foarte scund si indesat … (ma opresc aici)
     In privinta aspectului, lui Dumnezeu nu pare sa ii pese de “gura lumii”, nici de impact. Daca ne temem de lume, nu ne vom mai teme de Dumnezeu (sunt doua frici complementare). Aici e treaba lui Dumnezeu sa ne faca dreptate, daca vrea (vezi episodul cu plesuvul Elisei, copiii batjocoritori si ursii) …
     … si treaba Duhului Sfant sa creeze impactul …
     P.S. Nici o grija pentru contrazicere, nu sunt “mimoza”, tin la tavaleala … 🙂

     • ALINA zice:

      Ma bucur ca tii la tavaleala…: )))…
      Nu am incercat sa scot in evidenta „frumusetea” ca pe o necesitate ci ca pe o calitate pe care ne-o da Dumnezeu (cui i-o da) 🙂 insa nu mi-ai raspuns la intrebarea de mai sus: ti-ai fi dorit ca nevasta ta sa fie urata?
      Trebuie sa recunoastem ca frumusetea exterioara impletita cu intelepciunea (vezi Abigail) da roade.

    • elisa zice:

     Imi pare rau , de Domnul Isus se vorbeste dupa ce a trecut prin suferinta ,
     era schimonosit incit ti producea groaza Isaia 52 -14;
     apoi in 53 spune ca n-avea nici frumusete , nici stralucire…
     Cit timp a trait printre oameni nu era asa, ca nu L-ar fi ascultat cei din jur.

 7. marinelblaj zice:

  Dacă tot vorbim despre frumuseţea fizică feminină… Nu îmi mai aduc aminte cine spunea că „vezi dacă o femeie este frumoasă la ora şase dimineaţa” 😉 Poate de aceea mă trezesc mereu înaintea soţiei… Sau mi-e frică să nu se trezească ea întâi? 😀

 8. Rodica Botan zice:

  Cred eu ca fiecare dintre noi are o definitie diferita a frumusetii. Nu ne plac la toti aceleasi lucruri…Unii ne uitam la oamenii din jur si nu vedem nimic frumos in ei- dar nu pentruca ei sint uritii- mai degraba pentruca ochiul nostru este urit.
  Tot ce vedem raportam la gusturile noatre, la valorile noastre la capacitatea noastra de intelegere…Daca asa stau lucrurile nici nu cred ca sintem in stare sa apreciem frumusetea…adevarata frumusete. Numai Dumnezeu care vede omul in intregime poate sa spuna care este frumos si care nu…
  Sintem mai mult sau mai putin ca si Samson care a a descoperit pina la urma ca ochii l-au mintit in privinta frumusetii…

  • george zice:

   Sotul lumesc: „Te iubesc PENTRU CA vad ca esti frumoasa!”
   Sotul duhovnicesc: „Te vad frumoasa PENTRU CA te iubesc”
   (Hristos nu ne-a facut Logodnica Lui pentru ca suntem neprihaniti, ci ne socoteste (ne vede) neprihaniti pentru ca suntem Logodnica Lui.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.