Sukkot

În săptămîna care tocmai s-a încheiat s-a sărbătorit Sukkot, Sărbătoarea Corturilor.

vezi toate imaginile AICI.

Astăzi avem Sărbătoarea Rodelor la noi în biserică. Ce apropiere între spiritul acestor sărbători!

Care este rolul sărbătorilor?

Deuteronom 16:8-17  Şase zile, să mănînci azimi, şi a şaptea zi să fie o adunare de sărbătoare în cinstea Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea.  (9)  Să numeri şapte săptămîni; de cînd vei începe seceratul grîului, să începi să numeri şapte săptămîni.  (10)  Apoi să prăznuieşti sărbătoarea săptămînilor, şi să aduci daruri de bună voie, după binecuvîntarea pe care ţi-o va da Domnul, Dumnezeul tău.  (11)  Să te bucuri înaintea Domnului, Dumnezeului tău, în locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tău, ca să locuiască Numele Lui acolo, tu, fiul tău şi fiica ta, robul şi roaba ta, Levitul care va fi în cetăţile tale, şi străinul, orfanul şi văduva cari vor fi în mijlocul tău.  (12)  Să-ţi aduci aminte că ai fost rob în Egipt, şi să păzeşti şi să împlineşti legile acestea.  (13)  Să prăznuieşti sărbătoarea corturilor şapte zile, dupăce îţi vei strînge roadele din arie şi din teasc.  (14)  Să te bucuri la sărbătoarea aceasta, tu, fiul tău şi fiica ta, robul şi roaba ta, şi Levitul, străinul, orfanul şi văduva cari vor fi în cetăţile tale.  (15)  Să prăznuieşti sărbătoarea şapte zile în cinstea Domnului, Dumnezeului tău, în locul pe care-l va alege Domnul; căci Domnul, Dumnezeul tău, te va binecuvînta în toate rodurile tale şi în tot lucrul mînilor tale, şi de aceea să fii vesel.  (16)  De trei ori pe an, toţi bărbaţii să se înfăţişeze înaintea Domnului, Dumnezeului tău, în locul pe care-l va alege El: la sărbătoarea azimilor, la sărbătoarea săptămînilor, şi la sărbătoarea corturilor. Să nu se înfăţişeze cu mînile goale înaintea Domnului.  (17)  Fiecare să dea ce va putea, după binecuvîntarea pe care i-o va da Domnul, Dumnezeul tău.

Una dintre funcţiunile sărbătorii este ucenicia în familie: tată-fiu, mamă-fiică. Ucenicie fără componenta peripatetică este un fals. Sărbătoare fără componenta didactică devine o simplă chermeză. Ucenicia fără sărbători nu reprezintă altceva decît un lung şir de practici didactice aride.

Iată felul în care surprinde Scriptura sensul sărbătorilor de acest fel:

Deu 31:10  Moise le-a dat porunca aceasta: „La fiecare şapte ani, pe vremea anului iertării, la sărbătoarea corturilor,  11  cînd tot Israelul va veni să se înfăţişeze înaintea Domnului, Dumnezeului tău, în locul pe care-l va alege El, să citeşti legea aceasta înaintea întregului Israel, în auzul lor.  12  Să strîngi poporul, bărbaţii, femeile, copiii şi străinul care va fi în cetăţile tale, ca să audă, şi să înveţe să se teamă de Domnul, Dumnezeul vostru, să păzească şi să împlinească toate cuvintele legii acesteia. 13  Pentruca şi copiii lor, cari n’o vor cunoaşte, s’o audă, şi să înveţe să se teamă de Domnul, Dumnezeul vostru, în tot timpul cît veţi trăi în ţara pe care o veţi lua în stăpînire, dupăce veţi trece Iordanul.”

Astăzi la Aleşd, seara la Peştiş despre rolul Sărbătorilor în viaţa de familie.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Fabrica de barbati, Predici. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Sukkot

 1. vioricaO zice:

  Privind imaginile, mi-au revenit vechi amintiri…am ingrijit o doamna evreica-ortodoxa, si locuiam intr-un cartier religios; acolo , cand se suna de Shabat, se blocau caile de acces in cartier pt. masini ; barbatii mergeau la sinagoga, femeile aveau toata treaba casei terminata,se plimbau sau statea pe banci la depanat amintiri, unele foarte dureroase…copii bateau mingea pana seara tarziu; atunci mai auzeai cate o mama chemandu-si copilul in casa: Shmuel, Iuda, Ariel….:) niciodata nu auzeai, Cristian, Cristi…:)
  Am vazut si am incercat, sa inteleg viata lor religioasa, dar departe de Dumnezeu adevarat…totul se reducea la obiceiuri si traditii vechi de mii de ani, pe care le transmiteau copiilor.
  Mi-am amintit sarbatorile, felul in care le petreceau in familie, Shabatul, e foarte important pentru toti evreii, chiar si cei laici; e ziua, in care religiosii nu ating nici macar comutatorul electric, nu deschid radioul sau televizorul, doar sinagoga si petrecut in familie, parinti,bunici si copii…educatie foarte sanatoasa, relatii de familie adevarate…
  Laicii se odihnesc si se relaxeaza fiecare dupa preferinte, dar nu muncesc nici acasa ,nici nu-si duc de la munca, pentru acasa; ei spun ca omul are nevoie ,odata la 7 zile, ca si creierul lui sa ia o pauza, si sa iasa din rutina celor 6 zile, ca s-o poata lua de la inceput saptamana urmatoare.
  Mi-am amintit vazand imaginile ca de Sukot se mananca chitre, un fel de lamai mai mari si cu gust asemanator portocalei, dulcii; de Ros-hashana, anul nou evreiesc se manaca primele roade din rodii, si mere cu miere… sa aiba anul bogat ca samburii din rodie,dulce ca mierea si puternic si frumos ca marul:) Traditii, superstitii, obiceiuri evreiesti….

  • Marius David zice:

   mulţumim pentru amintiri
   acum sînt ale noastre, ale tuturor

  • Pomisor zice:

   „Traditii, superstitii, obiceiuri evreiesti….”

   De fapt porunci date de Dumnezeul lor… Prin care ei au supravietuit ca popor oriunde au fost…

   „departe de Dumnezeu adevarat…”

   Daca ei ar aplica si partea morala a legilor lor ati mai spune aceasta? Totusi evreii sunt singurul popor care a fost ales cu o alegere eterna tocmai de catre Dumnezeul Adevarat… (Nu zic ca toti se ridica la nivelul cerut de alegerea aceasta, destul de multi o fac, dar mai putin dispret la adresa lor nu strica pentru ca… mantuirea vine de la evrei…)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.