Ce ascultă un pastor baptist la „sîmbăta făcutului predicii” – „Bătrînit-am, da’ nu-i modru”

Disclaimer: Această postare nu este pentru evanghelicii uşor de poticnit.

Astăzi îmi scrie un pastor pe care îl preţuiesc foarte mult. Aş fi onorat să mă considere prieten.

Am fost plăcut surprins cînd, la finalul emailului, mi-a împărtăşit ce ascultă în cea mai grea zi a predicatorului … în sîmbăta naşterilor, cînd apa sîmbetei curge mai repede ca celelalte ape (apa lunii curge lent…. )… că ascultă… această piesă.

La rîndul meu am ascultat-o de cîteva ori.

Ascultaţi cu atenţie cavalul, apoi versurile…. Greu de descifrat. Poate ni le traduce cineva pe toate.

Piesa conţine cel puţin două teme care revin în poezia eminesciană, teme la care ar merita să găsim răspuns şi în predicile noastre: trecerea timpului, îmbătrînirea, şi relaţia dintre om şi natură. Cînd aţi ascultat ultima oară o predică despre: cum să îmbătrînim frumos?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Muzica, Schimb de iutuburi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Ce ascultă un pastor baptist la „sîmbăta făcutului predicii” – „Bătrînit-am, da’ nu-i modru”

 1. Laurentiu zice:

  Am ascultat despre cum sa inebunim frumos, a lui Iacob Coman!

 2. „Batranit-am, da nu-i modru, C-o pchicat frunza din codru, Pchicat-o si-o ramas rara, Se vede din codru-afara! Codrule, cand te-am trecut, Eram tanar mai cu mult. Cand te-am trecut inapoi, Batranit-am amandoi!”

 3. Marius David zice:

  Mulţumim! Aşteptăm şi celelalte traduceri

 4. Syme zice:

  „om bun de horitu” – om bun de cântat

  Mai sunt și altele de tradus?

 5. Bunica-mea, si chiar si maica-mea uneori, mai foloseau „nu-i modru”, cu sensul de „nu se poate!”, sau „e improbabil”, „nu-mi vine sa cred”.
  In afara de precizarea cu pthicatul frunzelor (sau ptyicatul, daca folosim transliterarea maghiara a sunetului respectiv) = caderea frunzelor, textul e inteligibil si pentru romanii ne-ardeleni.

  E interesanta aceasta dubla traversare a codrului. Cand l-a traversat la ducere era mult mai tanar; dar cand l-a traversat la intoarcere, si codrul era îmbătrânit.
  Sensul, is anyone’s guess, dar pentru mine sugereaza impacarea cu procesul de imbatranire ca fiind ceva normal/natural, pentru ca pana și natura îmbătrânește. Imbatranirea e parte din mersul lucrurilor, desi cand e vorba de noi insine, parca „nu-i modru”. 🙂

  O fi un cantec de mid life crisis pre limbaj morosenesc?

 6. costica H. zice:

  O fi asta o Doina?
  Oricum cred ca are de aface cu rugaciunea lui Moise;Invata-ne sa ne numaram zilele….
  ..numa ca in mintea mea nu suna foarte bine versiunea aceasta si m-am uitat in psalm si acolo este mult mai bine;Invata-ne sa ne numaram bine zilele casa capatam o inima inteleapta.

 7. sebastian zice:

  cu ce au ramas fiecare!?

 8. evedyahu zice:

  Pastorii-si fac predicile sambata? Ce fac in restul saptamanii? 🙂

  • Marius David zice:

   Ei, trag ultimele tuşe, ca să spunem aşa, predica se face sîmbăta,
   Luni … căutăm subectul… mai ales dacă s-a ascuns bine. Asta în a doua parte a zilei, că în prima este duminica pastorilor,
   Marţi – research, plus luat copiii de la grădiniţă şi de la şcoală.
   Miercuri şi Joi, studiu biblic, comparaţie diferite traduceri, schiţa de bază, plus vizite pastorale, şedinţa de comitet, plus slujba de peste săptămînă (altă predică),
   Vineri – post.. lăsat la copt predica (predicile???) dacă ai de predicat precum eu în primii ani de pastorală…. Vineri, Duminica Dimneaţă, Duminică de la ora 3, apoi de la ora 4, în altă olocalitae şi de la ora 6 în Aleşd din nou, în medie trei predici pentru aceeaşi congregaţie.

   Să-l văd eu pe acela care face trei predici fascinante, memorabile, în cele 100 de ore rămase din săptămînă.

   • ACIDUZZU zice:

    Da, frate Marius…
    …Cand te gandesti ca si lui Petru, pentru predica din ziua de Rusalii, i-au trebuit ori mai mult de „o suta de ore” de studiu (poate trei ani si jumatate de ucenicie, studiu, partasie, umblare cu Domnul si in invartosarea firii personale etc.) ori o spontana dar puternica descoperire a Duhului !
    Caci asa se spune: „Atunci Petru s-a sculat in picioare…” (Fapte 2:14).
    Depinde de…maleabilitatea, dispozitia si receptivitatea fiecaruia…Ca doar nu e sablon ! Tot apostolul Petru spunea referindu-se la apostolul Pavel, spunea: „…cum v-a scris si preaiubitul nostru frate Pavel, DUPA INTELEPCIUNEA DATA LUI…”! (2 Petru 3:15).
    Fiecare predicator-pastor sau pastor-predicator are o doza de intelepciune DATA LUI, adica specifica puterilor sale duhovnicesti ! De aceea predica asa cum predica…
    „Cine are urechi de auzit, sa auda…” si sa inteleaga ce se scrie p-acilea !
    Ca de foarte multe ori, s-au apropiat „invatatorii Legii” (1 Timotei 1:7) de Domnul Isus punandu-I intrebari ispititoare…Nu suntem noi Domnul Isus in persoana (ci doar umili urmasi ai Sai si, in final, tot „robi netrebnici”) dar nici noi nu suntem scutiti de „intrebari…si nefolositoare, care dau nastere la certuri…”(2 Timotei 2:23; 1 Timotei 6:4-5).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.