Biroul „ideal” – inventar: pixul şi … tăblia lată

Deci… zise Zmeul lui Făt-Frumos…

„în autobuzul 333 să ne înghesuim, în cafele să ne întrecem sau în birouri să ne lăudăm?”…

şi s-au întrecut în birouri zi de toamnă pînă-n seară… 🙂 . Dacă vedeţi pozele lui  Emanuel, veţi descoperi cine-i Zmeul şi cine-i Făt Frumos :).

Prietenul Emanuel Conţac şi-a cumpărat birou. Felicitări i-am spus şi i-am urat să îl folosească cît mai scurt cu putinţă. L-am felicitat pentru felul în care a învăţat să facă tîmplărie „asistată”, l-am compătimit pentru imposibila şedere la birou.

Cei care proiectează astfel de birouri n-au lucrat în viaţa lor la un birou. Am scris în comentariile din postarea dînsului „reclamaţiile mele”.

Aşa cum ţi-am spus, Emanuel, biroul respectiv este cu totul nepractic. Condoleanţe sincere :)

Vei vedea în cam două săptămîni. Chestia din faţă cu rafturile te va enerva cumplit. Tot timpul acolo vor fi cărţile greşite.
Îţi taie accesul la perspectivă. Pentru o bună lucrare a ochilor îţi trebuie din cînd în cînd perspectiva pe fază lungă, adică să priveşti departe dincolo de monitor. Dar chestia asta îţi blochează privirile. O vei simţi curînd în frunte.

Tăblia este mult prea îngustă. Ca filolog trebuie să îţi înşiri cel puţin două sau trei cărţi, să văd cum faci cu asemenea tăblie.
De asemenea, sertăraşul de tastatură… vei face iar tendonită. Sorry, dar poziţia este cu totul impractică.

Repet: cei care au proiectat birourile astea sînt arhitecţi care lucrează la planşeu, pe verticală, ori nişte tîmplari care au avut nevoie de bancuri de lucru pentru menghină mai degrabă decît oameni care au lucrat în viaţa lor la vreun computer…
să-l foloseşti… scurt :)

Apoi… am promis că voi scrie o postare despre cerinţele unui birou de filolog  cît de cît decent. Spun birou de „filolog” pentru că celelalte profesii prezintă altfel de cerinţe. Arhitecţii lucrează în picioare la planşetă. Lucrau, că acum tot pe computere lucrează. Medicii lucrează la masa de operaţie sau la birouri scurte, înguste şi cît mai incomode.

Biroul de filolog, chiar dacă acum începem să încărcăm în computere tot felul de dicţionare electronice, fişiere pdf etc., pentru că încă lucrăm cu dicţionare deschise, cărţi din care selectăm citate, surse care trebuie tot timpul deschise pe masă, ediţii pentru comparaţie… biroul de filolog trebuie să prezinte proprietarului mult spaţiu.

Biroul pe care îl voi prezenta poate fi folosit cu succes şi de alte profesii, ba chiar şi de cei fără niciun fel de meserie, cum ar fi internauţii, care stau toate ziua călare pe linie (on line) fără nicio treabă. Un asemenea birou le va da senzaţia că lucrează :).

Să facem necesarul:

1. două fişete vechi. gratis. Le-am recuperat dintr-o magazie unde au fost aruncate de cineva care şi-a înnoit biroul. Sînt foarte foarte bune. Acolo îmi încap tot felul de schiţe, fişe, copii xerox, acte etc. Nu avem avere acolo, nici bijuterii, vă readuc aminte că apartamentul nostru a mai fost jefuit o dată. Pozele de prin apartamentul nostru n-ar trebui să reprezinte nicio ispită 🙂

2. 1 sistem austriac, am uitat cum se cheamă, fischer parcă, montat în perete pentru susţinere rafturi, 70 de ron. Dacă doriţi şi rafturile, atunci se complică un pic costurile. Oricum eu cred că vă încadraţi într-un buget de profesor universitar 🙂

3. două plăci de lemn masiv (nu pal, în niciun caz, este mai prost, mai greu, mai dificil de întreţinut, sensibil la umiditate…), lemn bine uscat. Se găseşte la lungimea de 220 la Bricostore, Obi, Praktiker. Pe vremea cînd le-am făcut eu … se găseau doar la socru 🙂 . Lungime.. 220X60 şi 300×60. circa 250 ron. Observaţi cît este de lungă placa aceasta. Este dată cu două baiţuri, are o parte lăcuită, cealaltă nu, ca să nu alunece. Neapărat trebuie să obţineţi lăţimea de 60, preferabil ar fi de 80. Asta ar fi lux.

4. Baiţ şi lacuri, circa 50 ron. Preferabil este să daţi baiţurile şi lacul uniform, într-o singură sesiune un rînd, pentru că altfel fiecare raft şi fiecare placă va avea altă culoare. Eu am făcut un amestec de baiţuri mahon cu stejar şi palisandru. Nu mi-au plăcut niciunul în formă pură la culoare şi le-am amestecat pînă mi-au ieşit culorile care să se se asorteze cu preajma. Se dau două sau trei rînduri de baiţ, plus două rînduri de lac. Eu am dat trei. Arată impecabil. Dacă ştiţi să daţi cu pensula, cum ştiu eu 🙂 , atunci e bine, dacă nu, la pistol. Neapărat vă puneţi mască, altfel nu veţi împlini poruncile Scripturii referitoare la beţie.

6. cîrpe de şters – gratis. un pămătuf din acesta de praf este extrem de util. Îl folosesc tot timpul, mai ales la praful adunat în spaţiile greu accesibile, exemplu – între cărţi şi raftul de sus.

7. soluţie de curăţat lemnul – 11 ron şi spray antistatic. Nu ştiu cît costă.

Aceasta este cea mai bună şi plăcută la miros. Este cu ceară naturală.

Nu daţi mai mult de atît şi se şterge placa cu mişcări circulare, largi.

8. Scaun „directorial” sau „de patron”, cum vreţi. Dar neapărat să se poată balansa pe spate. Cît mai mult.  Vom explica de ce. Nu mai ştiu cît costă acum. Să fie măcar suprafaţa de contact din piele. Restul poate fi muşama. Puteţi renunţa la suporturile pentru mîini, oricum vă vor încurca, mîinile se ţin pe birou la scris.

9. Pernă pentru zona lombară. Neapărat. Se găseşte la JYSK. Coloana trebuie să îşi păstreze curbura lombară. Folosesc acest fel de perne şi la maşină, la condus. Sînt extrem de utile. Altfel aş avea nişte dureri de spate să dau şi la alţii.

10. Pernă pentru gît în formă de potcoavă. Capul este greu prin natură, nu neapărat din cauza ştiinţei. Un suport bun al capului vă poate scuti de multe dureri în zona cervicală. De obicei cînd ne concentrăm, cînd scriem, avem tendinţa să stăm încordaţi, mai ales la comentariile pe bloguri :)… muşchii încordaţi în zona cervicală sînt dezastru pe termen lung.

Va urma…

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Fabrica de barbati, Meşteşugăreşti, Pt. studenţii mei, utile, zîmbetu din colţu gurii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Biroul „ideal” – inventar: pixul şi … tăblia lată

 1. Vaisamar zice:

  Aşteptăm cu interes.
  Cred că după această postare numărul filologilor va creşte semnificativ. Toată lumea va vrea să aibă „birou de filolog”. 🙂

  • Marius David zice:

   vine, vine… spuse Zmeul…
   acesta este numai buzduganul aruncat inainte…

   Nu cred…. pentru îţi cam ocupă o cameră întreagă. Cînd te vei muta la tine acasă, proiectează-ţi o cameră numai pentru birou… şi legănat copilul şi schimbat pampersii, este camera cu cărţile şi biroul. Camera de lectură. Funcţionează excelent pentru toate cele trei scopuri.

  • Marius David zice:

   eu credeam că toată lumea vrea filolog de birou, nu birou de filolog 🙂

 2. Multumim pentru aceasta postare! Excelenta in vremurile acestea cand, ce se vede pe panourile cat casa de pe strada NU este cea mai buna alegere!

  Felicitari pentru faptul ca sunteti (si) un bun gospodar, si chibzuit cu resursele financiare: nu risipiti banii nici macar pe biroul de filolog!

  Incerc si eu acelasi lucru in privinta construirii casei si, cred ca am de invatat foarte multe de la dvs! Parca ati si promis niste proiecte inovatoare… cand aveti timp si daca mai doriti sa deconspirati … suntem aici!

 3. După mine, scaunul de patron e foarte important, mai ales pentru cei care au problemele cu spatele. În sesiunea din iarnă am făcut un blocaj lombar din cauza vremii și a scaunelor de la biblioteca noastră. A trebuit să împrumut un scaun mai moale ddin sala calculatoarelor, sunt ca și cele din capelă. Bine ar fi măcar din acelea să avem în bibliotecă în loc de cele de plastic și o pernă de șezut la 3 scaune. Mare bătălie se dă pe pernuțele de șezut pentru că una nu ajunge la un scaun, din păcate. Poate puneți o vorbă bună pentru bibliotecă, și-așa e în renovare campusul 🙂

  • Marius David zice:

   da, sperăm să putem face ceva… ştiu că este greu, am încercat şi eu să stau pe scaunele acelea, deoocamdată renovarea a ocostat foarte mult…
   vom încerca să vedem…
   căutăm oameni care vor să ajute

 4. Pingback: Biroul “ideal” – continuare, despre ochi, gît, coloană şi altele | Marius Cruceru

 5. ACIDUZZU zice:

  Daca fotoliul nu are „aptitudini” anatomice, la o sedere (cugetare-studiu-elaborare) indelungata esti in pericol de a suferi de un fel de…platfus ! Colacelul din fotografie are tocmai acest rol…discret dar atat de util… Pentru unii care „cujeta pi dijaba”, colacelul capata o alta conotatie… Si sunt si din acestia care „pozeaza” cu un „fotoliu de patron” (vorba lui Beniamin Cruceru) in living-room (nu in birou) ci doar ca sa-l admire toti cati ii calca pragul. Pentru el (eventualul patron), fotoliul este doar sinonim cu…colacelul…

 6. Pingback: Ne-am mutat! A 12-a oară (1) | Marius Cruceru

 7. Pingback: Ne-am mutat 2 (continuare – cîteva sfaturi practice) | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.