Ne-am mutat 2 (continuare – cîteva sfaturi practice)

Continuare de AICI

După cum vă spuneam, ne-am mutat. A fost cea mai grea mutare. De ce?

Pentru că sîntem epuizați de atîtea mutări. Ne-am mutat de multe ori dintr-o parte în alta, mai ales în primii ani de căsnicie. Fiecare mutare era cu sila. Proprietarul venea și ne spunea că tocmai a pus apartamentul de vînzare sau … alte motive.

Mutările ne-au învățat cîteva lecții foarte importante despre fragilitatea noastră, despre legăturile cu materialul, cu locurile, cu spațiul de locuit (știți ce frustrant este ca să te scoli în miezul nopții și să te gîndești unde este baia? Durează cîteva nopți pînă devine reflex). Apoi fiecare lucru împachetat- despachetat se strică, se zgîrie. Am învățat că nu are rost să ne legăm de obiecte ”cu valoare sentimentală”, că totul se duce. Dar nu doresc să transform acest mic textuleț într-o predicuță!

Deci …. MUTARE!

Tocmai pentru că știam ce ne așteaptă, am procedat sistematic, folosind experiența celorlalte mutări.

Poate că ajută cele învățate de noi pe careva cuplu tînăr, cine știe?

sursa facebook idea spot

 1. Primul pas. Mai întîi circulați prin toată casa și faceți ceea ce face orice sportiv înainte de meci sau cursă, aleargă mental, parcurge tot traseul cu imaginația, inventariază loviturile în gînd. Mutați totul în minte. O dată și încă o dată și încă o dată. Durează cîteva zeci de minute. Este un exercițiu extrem de util. Vă ajută să gîndiți strategic. Ce mut mai întîi, cum scot pe ușă, ce trebuie să demontez, ce nu trebuie să demontez, ce împachetez și cum. S-ar putea să vă apuce disperarea, cînd vă gîndiți la anumite obiecte, dar pregătirea aceasta mentală este extrem de utilă tocmai pentru înfruntarea realității prăfuite și dure.
 2. Al doilea pas. Goliți cu grijă obiectele mari, dulapurile mari et c. și mutați-le pe acestea mai întîi. Cîțiva prieteni de încredere și cu grijă la lucrul altuia vă pot ajuta. Aici este necesară închirierea unui camion (care să stea cît mai puțin în fața blocului) sau a unei utilitare. Noi am mutat totul cu un microbuz de fiecare dată. Absolut totul, pentru că ne-am ales obiecte care să se demonteze cu totul.
 3. Al treilea pas. Împachetați obiectele medii cu grijă și mutați-le în serii de mărime. Obiectele medii? Mașina de spălat, aragazul, frigiderul, toate în același transport dacă se poate. Care este avantajul împărțirii obiectelor pe mărime? La destinație le aranjați imediat pe locul potrivit și apoi umpleți golurile cu obiectele mici. În cazul nostru a fost esențial să facem astfel, pentru că ne-am redus spațiul de locuit de la 120 m2 la 67 m2. Am fixat obiectele absolut necesare în locul de destinație, după care … în funcție de spațiu. Ce nu a încăput? Dăruit, scos, aruncat (oh… cîte lucruri inutile adunăm în 15 ani de stagnare!!!)
 4. Pasul patru. Partea cea mai grea. Dacă mutatul durează cîteva zile, precum în cazul nostru, atunci trebuie să vă păstrați strictul necesar: îmbrăcăminte, ustensile de gătit, o masă, o saltea … Greu lucru. De aceea este bine să vă mutați repede și fără anestezie, dacă se poate. Aceste obiecte trebuie separate, însemnate în minte și lăsate ultimele.
 5. Pasul cinci. Aici vine greul! Împachetatul cărților și demontatul bibliotecii! Slavă Domnului că mi-a dat gîndul ăl bun de mi-am aranjat toată biblioteca cu un sistem de la Praktiker. Șine în care vin montați suporți, peste aceștia ”blană de lemn”, scîndură!  Vedeți sistemul la Biroul Ideal. Aici un sfat din partea unuia care a mutat multe cărți. Mii! Cel mai bine se mută cărțile în saci de rafie, dacă le aranjați bine. Le transportați mai ușor, nu vă rupeți spatele și încap dimensiuni diferite. NU CUTII! Cutile sînt o bătaie de cap inutilă. Un sac de rafie este 90 de bani, o cutie este greu de procurat, sînt scumpe, dacă le luați de noi sau trebuie să vă milogiți pe la magazine să vă dea din cele folosite. La fel cu hainele. Saci de rafie!
 6. După mutatul mobilei, aparatelor casnice, cărților, vine mutatul chestiilor mărunte. Aici este îndelunga răbdare! Aici vă trebuie cutii. Puneți albumele cu poze într-o cutie și ETICHETAȚI!!! SCRIEȚI pe cutii ce conțin acestea! Am pățit de am aruncat lucruri într-o parte și în alte și din lene n-am mai notat. Este plînsul și scrîșnirea dinților după aceea. S-ar putea să țineți, ca în cazul nostru, multe luni multe lucruri în cutii încă. Va trebui să le găsiți cîndva.
 7. Fiți fără milă! De-a lungul mutării veți descoperi lucruri pe care nu le-ați folosit demult. Lucruri pe care le-ați pierdut prin casă, au căzut în spatele vreunui dulăpior. Ce prilej minunat! Veți lua toate hainele la mînă, veți lua toată vesela în brațe, tot atelierul, cu toate sculele, dulapul cu haine mici și mari, demodate sau care v-au încăput doar în primele luni după căsătorie. Fiți fără milă! Sacii negri sînt destinația lor! La magazinele Maica Tereza ce este bun. La gunoi ce nu vă trebuie. Aici este crucea spirituală: să hotărîți ce nu vă mai trebuie. Aici este maturitatea și greutatea: să hotărîți să vă simplificați viața. Grea treabă! M-am cîntărit cu tot ce am dus jos, fie la donații, fie la gunoi. Peste o tonă și jumătate de lucruri. ”Lasă-le, frate, că au loc, am garaj!” Nu! N-ai minte să cuprinzi acest inventar. Toate acelea pe creier și pe inimă îți stau. Toate lucrurile inutile, pe care le-ai cumpărat numai pentru că erau la promoție, și nici măcar nu le-ai despachetat din țiplă, toate acelea te împovărează spiritual. Dă-le, aruncă-le! Mutatul este un prilej extraordinar să faci asta. Ghivece de flori desflorate, borcane goale (lasă, că trebuie la zacuscă… oricum ai multe! tot soiul de șurubelnițe rupte și capete de burghiu ruginite, șurubăraie și mături chele … ). Mi-e sufletul mai limpede acum, după mutarea asta. Văd mai clar, parcă și corpul vitros  mi s-a limpezit de ”muște” (patruzecicarii știu despre ce vorbesc! 🙂 )
 8. Odată mutate obiectele mari, medii și mici, mărunțișurile… rămîne casa goală. Aspirați, măturați, spălați. Viitorul locatar nu așteaptă să îi renovați casa, dar, ca pe unii care ne-am mutat în tot felul de spații, unele insalubre … cu gîndaci mari de sărea Natalia pe ei și fugeau cu ea prin casă … credeți-ne! Va fi foarte mult apreciată acțiunea dumnevoastră de înfrumusețare și salubrizare, chiar dacă mai cereți o zi în plus pentru asta. Este o bună mărturie înaintea oamenilor! Este un act de politețe să lăsați wc-urile funcționale și curate, fără mirosurile domniilor voastre, să lăsați mochetele aspirate și faianța spălată.
 9. Cînd predați cheia, nu uitați de toate contractele, nu uitați să fotografiați contorul și să prezentați indexul la cei de la curent, la fel cu telefoanele și abonamentele TV, Radio, RDS. Nu uitați să indicați noului proprietar care sînt rutinele locului (cînd se ia gunoiul, cînd se face citirea la calorifere … ). Nu fiți neglijenți cu  aceste lucruri, care pot naște neînțelegeri și complicații mai tîrziu. Mutarea nu înseamnă doar luat de obiecte, înseamnă și predarea unei situații legale, inclusiv adresă și cutie poștală, anexele (dacă aveți subsol sau boxă). Noul proprietar va aprecia foarte mult inițierea în aceste mici circuite ale cotidianului. Bonus? Să le spuneți cele mai bune magazine din zonă, cele mai apropiate puncte de aprovizionare, locul unde se poate schimba butelia cel mai ieftin.
 10. Nu lăsați în urmă ”cuiul lui Pepelea”. Resturi. Materiale sau legale… de genul ”lăsați, că astea le rezolvăm noi mai tîrziu!”. Cînd rupeți legăturile cu locul, luați tot, goliți tot (”mai am o roabă în boxă, vin eu și o iau luna viitoare …” sau ”venim să vă vizităm să vedem cum ați aranjat după noi” – eventual soția să tragă un bocet peste o lună, cînd aveți proasta inspirație să mergeți…. ”de ce ne-am mutat de acilea, Gigule!” ). Este frustrant și nepoliticos!

Mutarea aceasta a fost atît de complicată, avîndu-l și pe micul Noah tot timpul în picioarele și în mîinile noastre, încît acum nu regretăm absolut deloc vechea locație și tocmai, la o lună și ceva după mutare, ne-am revenit complet și fizic și psihic după traumele mutării.

Ah, vorbind de traume! Un bonus! Cînd dați lustrele jos, întrerupeți curentul de la tablou. Am crezut că, dacă este oprit de la întrerupător, curentul nu îmi va circula prin trup. Mare prostie! Cînd am dat jos lustra din sufragerie, mi-a plecat curentul printr-un braț și mi-a luxat brațul opus. Am avut o luxație în toată regula. Parcă cineva mi-a făcut o smulgere de braț prin aruncare, exact ce pățisem pe vremea cînd făceam shotokan-fudokan.

Dacă nu vă pricepeți la curent, apă, gaz, chemați specialiști. Este bine să vă mutați în viață totuși într-un alt loc, nu la spital, printre perfuzii, sau, Doamne ferește!, sub pămînt!

Una peste alta… acum am terminat! E bine! Așteptăm următoarea mutare!

Unde? Poate vine Mîntuitorul cu norii cerului, așa cum ne arată Scriptura. Zice-se că ne-a pregătit un loc. ”Mă duc să vă pregătesc un loc, ca Acolo unde voi fi Eu să fiți și voi cu Mine!”. Acesta este cea mai importantă mutare pe care o aștept.

Pînă atunci probabil vom mai sta prin alte două sau trei locuri…

Să visați frumos în seara asta! 🙂

cottage-in-forrest-house-hansel-and-gretel

sursa mikesscottphotos.com

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în disciplinele spirituale, Fabrica de barbati, Meşteşugăreşti, utile. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Ne-am mutat 2 (continuare – cîteva sfaturi practice)

 1. Niste sfaturi bune. De multe dintre ele am tinut cont in timpul repetatelor mutari prin care am trecut in ultimii ani, din cauza studiilor mele (am studiat timp de 2 ani in Anglia, dupa 1 an de stat in Bucuresti)

 2. Mihaela zice:

  Da… Mutatul e precum asezarea hainelor dupa ce au fost spalate si uscate, mai intii cele mari apoi mai mici si tot asa pina is toate la loc☺. Ne-am mutat mult in cei 7 ani de cind sintem căsătoriți, dar de fiecare data mutarile au fost benefice si nu chiar atit de grele fiindca nu stagnam mai mult de 1 an intr-un loc… Acum ca sintem de aproape 3 ani in acelasi apartament ne gindim iar la mutare… Asta ne face sa cheltuim mai putin pe lucruri materiale si sa nu ne legam de ele incit sa ne pese mai mult de sofa cit de bine o pastram decit de amintirile de pe sofa. Mai putine lucruri si mai multe poze si video… Copiii tare se bucura sa se vada bebelusi din cind in cind😃. Si inca un sfat pentru barbati: daca sotia e cea care de obicei trebaluieste prin bucatarie, lasati-o in voie sa impacheteze toate lucrurile din bucătărie, ea stie cum se face cel mai bine. Bun articol!

  • Marius David zice:

   draga Mihaela, precum spui, din mutări învățăm multe lecții bune.
   Da, nu m-am băgat niciodată peste lucurile soție, și nici ea nu s-a băgat peste colecția mea de cărți, instrumente muzicale și biciclete 🙂
   fiecare și le împachetează pe ale lui.
   Cu jucăriile copilului a fost mai greu.
   Noi le băgam, el le scotea… este ca și cum ai încerca să folosești un blender cu capacul deschis 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.