„Soţia tipică de pastor a … murit”

Astăzi, cînd împlinim 20 de ani de căsnicie, din care aproape 17 i-am petrecut ca pereche implicată în „lucrare” am descoperit un articol interesant… cît este de adevărat!

Dar mai întîi …cum am petrecut?

Neriah, fata noastră de 19 ani, era să-i spun „fetiţa noastră”, ne-a făcut masa, ne-a gătit singurică singurică tort, apoi am băut împreună… suc de roşii, ca să ne amintim de mesele noastre din prima perioadă de după nuntă. Asta am găsit atunci, asta am comandat, suc de roşii.

Le-am cîntat fetelor mele la una dintre chitarele care îmi aminteşte de perioada noastră de prietenie, un Reghin de prin 1965, trei sferturi, o chitară copie leită a chitarei pe care a cîntat vărul meu şi fratele meu şi pe care o căram după mine la Potcoava. Cîntam cu tinerii cîte trei sau patru ore în şir… Ce vremuri!

Apoi ne-am căsătorit. Natalia s-a trezit soţie de pastor. Spre marea mea surprindere nu i-a fost greu să-şi găsească locul în acestă ipostază. La început m-am temut că va fi strivită de viaţa publică şi de responsabilităţile noastre, dar a căutat drumul cel mai înţelept.

A ales discreţia. Nu s-a apucat să fie nici învăţătoare la copii, nici coordonatoare a grupului de surori, nici nu s-a apucat să facă studii, să dea învăţătură. Din cînd în cînd se opreşte şi întreabă pe cîte o soră cum este, ce face şi stă şi ascultă. Natalia este extrem de talentată la ascultat. Te fixează şi ştii că soarbe fiecare cuvînt, îl procesează şi vezi că nu-i cu gîndul în altă parte. Nu este inactivă în biserică, dar nici „o lingură în toate oalele” cum sînt multe dintre soţiile de pastori, atotprezente şi „pricepute” în toate lucrurile.

Nu, dragi surori, oamenii nu aşteaptă ca voi să le aranjaţi design-ul la nuntă, nici să deveniţi arhitectul şef la renovarea bisericii, nici să organizaţi toate petrecerile de binecuvîntare a copiilor, nu-i nevoie să năşiţi toate cuplurile tinere şi nici nu se aşteaptă întotdeauna cuvînt de înţelepciune de la voi. Relaxaţi-vă, soţia ultratalentată şi hiperactivă, misionara neobosită, cîntăreaţa atotprogramată şi recitatoarea pururi-înmicfononată a murit.

Iată articolul AICI.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Biserica Baptista, Fabrica de barbati, Oameni, Pt. studenţii mei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

47 de răspunsuri la „Soţia tipică de pastor a … murit”

 1. ACIDUZZU zice:

  Frate Marius,
  Cele destainuite aici si acum de catre dumneavoastra…

  „A ales discreţia. Nu s-a apucat să fie nici învăţătoare la copii, nici coordonatoare a grupului de surori, nici nu s-a apucat să facă studii, să dea învăţătură. Din cînd în cînd se opreşte şi întreabă pe cîte o soră cum este, ce face şi stă şi ascultă. Natalia este extrem de talentată la ascultat. Te fixează şi ştii că soarbe fiecare cuvînt, îl procesează şi vezi că nu-i cu gîndul în altă parte. Nu este inactivă în biserică, dar nici “o lingură în toate oalele” cum sînt multe dintre soţiile de pastori, atotprezente şi “pricepute” în toate lucrurile.”

  …va face sa fiti un pastor, un sot si un cap de familie de invidiat ! De asemenea si fericitul „posesor” al unei comori autentice incomensurabile (Proverbe 31:10) dar care n-are nevoie de…popularitate in a-si face de cunoscuta valoarea !
  Rostesc intr-o clipa binecuvantata o rugaciune scurta si din toata inima: Dumnezeu sa va binecuvinteze comoara inimii de sot, comoara inimii de pastor ! Aici pe pamant si in vesnicie ! Tot comoara !

 2. Marinel zice:

  Mi-a plăcut exprimarea…“o lingură în toate oalele” cum sînt multe dintre soţiile de pastori, atotprezente şi “pricepute” în toate lucrurile. Deşi n-am avut bucuria să o cunosc, mă bucur ca soţia dumneavoastră nu e din categoria aceasta! Sincer, mi-ar fi fost şi greu să cred că ar fi putut fi! Nu ştiu de ce…
  Of, mai cunosc O SINGURĂ soţie de pastor care este ca sora Natalia! De aia şi zic OF!

 3. ACIDUZZU zice:

  Cat despre…
  „Relaxaţi-vă, soţia ultratalentată şi hiperactivă, misionara neobosită, cîntăreaţa atotprogramată şi recitatoarea pururi-înmicfononată a murit.”

  ….punct ochit, punct lovit ! Adica bine tintit !
  Putina relaxare nu strica, intrucat sotia nu trebuie sa fie doar pe post de…”oglinda-oglinjoara, cine-i cel mai frumos pastor din tara…?”

 4. vioricaO zice:

  Nu stiu, daca inainte de casatorie i-ati spus Nataliei ca va deveni sotie de pastor. Eu cred ca si pentru asta trebuie chemare , tot asa ca pentru pastor , sa fie si pentru sotie, chemare de la Domnul. Doar atunci o sotie este pentru sotul ei pastorul, un ajutor potrivit in lucrare, prima persoana care-l incurajeaza, prima care-l critica:),prima care-l lauda, cel mai bun si onest prieten…
  Va doresc sa fiti binecuvantati ca familie si cand veti sarbatori casatoria de 20 de ani a fiecaruia dintre copii vostri, si sa va depanati amintirile cu prospetime!

  • Marius David zice:

   da, este adevărat, trebuie chemare, eu îi spusesem NAtaliei că nu vreau să devin pastor.
   M-a urmat pe mine… n-a urmat meseria mea, nici măcar pe aceea de filolog.
   mulţumim de urări, mă rog lui Dumnezeu să ne păstrze mintea întreagă cu toate amintirile intacte

 5. elisa zice:

  Sora Natalia este un om deosebit intii ca si om;
  apoi ca sotie de pastor.
  Intradevar asculta cind vorbesti cu drag si atentie delicata si binevoitoare.
  Are „ceva’ cu totul deosebit.
  Domnul sa fie mereu deasupra Casei dvstra.
  Nu ma pot abtine sa numesc alta sora draga, sotie de pastor, calda, primitoare, discreta si un ajutor special de la Domnul, pentru fratele Petrica Gaina, sora Rozina.
  Domnul sa le binecuvinteze Casa, familia si nepoteii.

 6. Ilie Bledea zice:

  Felicitări!
  Ma bucur sa citesc astfel de lucruri despre o soţie de păstor şi ma bucur că pot spune că şi soţia mea a urmat acelaşi drum, deşi înainte să fie soţie de păstor a fost învăţătoare de copiii în biserica in care a fost membră.
  Domnul să vă binecuvanteze în continuare familia şi să vă facă o binecuvantare!

 7. george zice:

  „Din cînd în cînd se opreşte şi întreabă pe cîte o soră cum este, ce face şi stă şi ascultă. Natalia este extrem de talentată la ascultat. Te fixează şi ştii că soarbe fiecare cuvînt, îl procesează şi vezi că nu-i cu gîndul în altă parte.”
  Domnul v-a binecuvantat cu o sotie deosebita, frate Marius!
  Cel mai important lucru in lucrarea pastorala il consider disponibilitatea de a asculta. Defularile de pe blogurile crestine romanesti au printre cauze si aceasta transformare a necesarului dialog pastor-enorias in monolog.

  • ACIDUZZU zice:

   @george,
   „Defularile de pe blogurile crestine romanesti au printre cauze si aceasta transformare a necesarului dialog pastor-enorias in monolog.”

   „Defularile de pe blogurile crestine romanesti…” vis-a-vis de dialogurile de tip monolog purtate intre pastor-enorias, sunt in esenta consilieri virtuale, prin corespondenta, doar atat !
   In esenta, zic, aceste „defulari” sunt de fapt niste dramatice refulari a unei grave stari de angoasa determinata de lipsa comunicarii, partasiei dintre pastor – enorias. de aceea, bietii oameni se exprima cum nimeresc si de multe ori monologand fara a avea certitudinea daca-i asculta cu adevarat cineva chiar si aici…

   Lipsa de comunicare tot monstri naste….( nu numai somnul ratiunii…)

   In ultima vreme se constata cel mult doua tipuri de…”dialog”:
   1. Monologul, desfasurat de multe ori cu jovialitate si in speranta ca totusi te va asculta cineva ce spui;
   2. Solilogul, „excutat” doar atunci cand esti in postura de a vorbi…singur (probalil cu un „alter ego…”) si-atunci e grav, grav de tot !

   • george zice:

    @Aciduzzu,
    “Lipsa de comunicare tot monstri naste….” – aveti mare dreptate
    Fr. Florin Ianovici relata o intamplare dramatica in care o femeie l-a rugat sa ii acorde cateva minute. Desi era obosit si grabit, si nici nu o cunostea pe femeie, a invitat-o in masina si a ascultat-o. Dupa ce aceasta si-a spus durerea, i-a zis fratelui: daca nici dv. nu va faceati timp sa ma ascultati, eram hotarata sa merg la Gara de Nord si sa ma arunc in fata trenului …
    Atata timp cat pastorii vor considera Biserica o ORGANIZATIE, si nu un ORGANISM, vor acorda prioritate activitatilor, si nu sufletelor.
    Imediat dupa revolutie, am vizitat o expozitie de fotografie la Facultatea de Arhitectura din Bucuresti. Fotografia premiata se intitula “URECHEA CARE ASCULTA” si surprindea un preot de tara catolic, aplecat spre o batranica care isi spunea pasurile …
    Domnul sa ne faca pe toti – vorba fr. Cruceru – “talentati la ascultat”!

    • ACIDUZZU zice:

     Sa ne binecuvinteze Domnul cu o…”destupata” ureche ce stie a asculta!
     Dar nu ca si in desenele animate cu Tom si Jerry: pe o ureche intra, pe ce-alalta iese…ca atunci, tot degeaba !

  • Marius David zice:

   cred că ai dreptate…

 8. cristividican zice:

  Eu cred ca depinde de chemarea fiecarei sotii de pastor. Depinde de darurile care le are si de intelepciunea cu care le dezvolta in slujire. Eu ma bucur sa am o sotie activa langa mine in slujire. Mi se potriveste o astfel de sotie si am nevoie in biserica in care sunt păstor. Noi suntem mai putini si fiecare membru conteaza enorm.
  Da, sunt si extreme, in care familia pastorului face totul, de la predicare pana alimentarea cazanului cu lemne.
  Cristi Vidican

  • Marius David zice:

   Ai dreptate, da, chiar am în minte familia Mihoc de la Botoşani.
   Ea conduce orchestra, corul, dar Lidia este o fată atît de deosebită. o face cu smerenie.

   Eu mă refeream aici în primul rînd la atitutine.

 9. Mira zice:

  Frate Marius,ma bucur ca aveti o sotie speciala ,as vrea ca tot mai multi barbati sa poata sa spuna lucruri asa frumoase despre sotiile lor.Va felicit ca sot ,tata si ca un pastor deosebit ce sunteti .Domnul Dumnezeu sa va tina in harul Sau bogat multi ani alaturi de frumoasa sotie pe care desi nu o cunosc o felicit si pe ea .Va las un verset care sa va calauzeasca in viata .
  Iacov 4:10

 10. Printre calitatile Doamnei Cruceru … neinteresata de blogosfera (dupa cum marturiseati cu ceva timp in urma)! 😀

  Este o predica excelenta pe aceasta tema in care vorbitorul (Paul Washer) se exprima in aceiasi termeni despre sotia sa: „she is my wife, not the pastor’s wife!”

  Tot in aceiasi predica povesteste: calatoream cu avionul si sunt intrebat cu ce ma ocup. Raspunsul direct si care a socat: sunt sotul sotiei mele. La insistente, a continuat: tata pentru copiii mei. Mai apoi: vorbitor. (Cam la fel apare si la profilul dvs: sotul, tatal)

  Multa binecuvantare si sa ramaneti mai departe un exemplu!

 11. Daniela zice:

  Felicitari! E greu si sa stai cu tine insuti dar cu altcineva 20 de ani! Multi ani binecuvantati inainte!

 12. STEFAN T. zice:

  Thanks for sharing frate Cruceru!!Ma bucur enorm de mult sa pot auzi si vedea o astfel de familie condusa si ghidata dupa calea Domnului.Minunat!!!Este o sclipire de bine,printre mai multe rele la acest capitol ,unde cei mai multi prieteni ai mei ii aud ca se divorteaza sau deja sunt divortati si cum viata de familie este lovita din toate partile.Pretty sad!!
  Domnul sa va binecuvinteze in continuare ca familie,si sa auzim de voi in continuare!!

 13. Silviu zice:

  „Eu cu cine votez?” spunea cetăţeanul turmentat neştiind încotro să se îndrepte la vot, în Scrisoarea Pierdută a lui Caragiale.
  Ce facem în bisericile mici? Mulţumesc lui Dumnezeu că cele mai multe lucruri pe care le enumeraţi, soţia mea le face. O şi am uitat, are şi un servici destul de greu.
  Explicaţi-mi, soţia nu trebuie să fie un ajutor potrivit şi în domeniul acesta? Atunci de ce la ordinarea păstorilor în cele mai multe situaţi sunt împreună cu soţiile? Atunci de ce la în procesul ordinării este şi soţia implicată? Hm.
  Eu cred că soţia tipică înfierată în acest articol este adevăratul model. Nu condamn pe acele soţii care nu se implică.
  „O Doamne dă-mi credinţa veche!”

  • ACIDUZZU zice:

   @Silviu,
   „Eu cred că soţia tipică înfierată în acest articol este adevăratul model.”

   Citind acest articol precum si comentariile „la subiect”, personal nu cred ca este „infierata” asa dupa cum va exprimaserati. I se recomanda putin ragaz, putin un…respiro spiritual pentru a nu cadea in pericolul unei…rutine ! Si-atunci, degeaba…slujire ! Ii trebuie, din cand in cand si cate o „intoarcere la origini”, inclusiv 1 Timotei 2:15. Altmintrelea degeaba este sotie de pastor, degeaba este „activa” in Biserica si „cot la cot” in Lucrare cu sotul ei daca educatia copiilor in spirit duhovnicesc lipseste cu desavarsire.
   Cat despre sora Natalia, am inteles ca indeplineste si aceasta slujire cu prisosinta ! Si se vede si din comportarea copiileo dansei si din bucuria sotului de a avea o astfel de sotie si dragostea „torentiala” manifestata-n cascade chiar aici pe blog , nu numai acum la ceas de aniversare!
   Cam aici „bate” articolul postat !

   Cat despre…”Explicaţi-mi, soţia nu trebuie să fie un ajutor potrivit şi în domeniul acesta? Atunci de ce la ordinarea păstorilor în cele mai multe situaţi sunt împreună cu soţiile? Atunci de ce la în procesul ordinării este şi soţia implicată? Hm.”…nu observati ca de ceva vreme este „la moda” in lumea evanghelica romaneasca ? Hmmm…

   La fel si cu sotiile prezbiterilor alesi „ca membri in comitet”…; dupa cum spunea un frate cam mucalit: „punerea mainilor peste fratii din comitet si…surorile „comitet” !
   Iarasi, hmmm…

   • Silviu zice:

    Ce facem cu bisericile mici?

    • ACIDUZZU zice:

     Le pastorim ! Avem mai mult timp sa ne verificam vocatia, daca nu si chemarea !
     In contestul dat, adica „bisericile mici” se potriveste doar in stil si mentalitate pur romaneasca zicala: „Eu bat toba, eu colind, eu port sacii cu colacii…” (Impreuna cu sora, sotie de pastor, caci aici se vede eficienta slujirii…)
     Nu stiu daca ati auzit de zicala de mi sus, dar si mai mult ca sigur ati aplicat „pe pielea dumneavoastra marea responsabilitate de a pastori in adevaratul sens al cuvantului. Adica, pasune, apa de odihna, cautarea celei ratacite, tamaduirea celei bolnave, pretul vietii pastorului intru salvarea vietii oilor (adica „este cineva in foc si eu sa nu ard ?” Vi se pare cunoscut, nu ?) si nu in ultimul rand, exercitiul lepadarii de…lacomie !

  • Marius David zice:

   Aceea este cu totul altă situaţie, Silviu,
   Problema este una de atitudine în primul rînd. acolo unde soţiile de pastori sufocă alte activităţi şi alte daruri.
   În situaţia voastră este cu totul deosebit.
   Sînt situaţii şi situaţii. Da, trebuie implicare, şi Natalia se implică, dar conform darurilor ei,
   cel mai tragic este să obligi pe cineva care nu are daruri saă devină TIPICĂ…
   aici este cheia cu TIPIC… MODEL,
   gîndirea aceasta că toate ar trebui să urmeze un tipar, cînd fiecare femeie credincioasă este diferită, unică şi are daruri diferite pe care trebuie să le practice diferit.
   deci… cu MODEL şi TIPIC să rezolvăm.

 14. Bogdan Popovici zice:

  Domnule Cruceru, aveti o sotie foarte frumoasa (am vazut pe blog si o poza recenta de-a ei). De ce nu faceti ceva cu burta si mustata aia, ca sa va potriviti si vizual mai bine?
  P.S. Compliment pentru ea, compliment pentru d-voastra.

 15. Domnul sa o binecuvanteze. Sincer mi-au dat lacrimile. Avem nevoie de astfel de oameni. Stiu ca s-au schimbat vremurile dar un duh smerit si o inima inteleapta este ceea ce avem nevoie in bisericile noastre.

 16. zimerman zice:

  cum sa gasesc pe cineva cu care as putea sa experimentez macar pe aproape simplitatea de atunci? chiar a murit? chiar nu mai ezista asa ceva? sau eu sunt orb?

 17. cosmina zice:

  Ma bucur mult sa ciesc astfel de cuvinte din partea dvs pentru sotie. Sunt convinsa ca si dvs aveti apOrtul dvs ca ea sa fie asa. Sunt sigura ca o iubiti, o respectati si aveti impreuna o viata care-L cauta pe El si inima voastra bate pentru El si nu pt lucrurile pamantesti! Asa arata o familie fericita si sanatoasa! Amandoi lucrati cot la cot pt El si implicit fericirea voastra! Felicitari! Eu una…traiesc un minicosmar alaturi de sotul meu…

 18. cosmina zice:

  Elisa, ma rog… Dar sincer, uneori nici nu stiu ce sa ma mai rog… E cam greu… Oricum, multumesc mult ca te vei ruga! Domnul sa fie cu tine si tu sa ramai in El!!

 19. elisa zice:

  Ne rugam sa schimbe Domnul „Viata „sotului tau;
  cred ca o poate face.
  Numai El stie de ce ti-a dat un om pentru care trebuie sa te rogi cu staruinta;
  si cum nu dam noi o piatra copiilor nostri cind cer piine, asa nu -ti va da nici tie,
  decit ceea ce ceri dupa voia Sa
  A Lui sa fie slava !.

 20. elisa zice:

  O mamica cu citiva copii se ruga mereu pentru sotul ei;
  el era f.ocupat cu serviciul si nu o ajuta la nimic in familie;
  venea mereu tirziu si erau f.putin impreuna.
  Intr-o dimineata cind el s-a sculat la ora 5 sa lucreze ceva pt.servici, ea s-a sculat sa-i vorbeasca….
  dar n-a putut, pentruca el se ruga tare, in genunchi sa-l ajute Domnul sa n-o mai supere. 🙂

 21. cosmina zice:

  parca vb de mine in prima parte!! 🙂

 22. Pingback: Cred în extratereştri! | Marius Cruceru

 23. Ioana M. zice:

  disagree! atât!

  • Marius David zice:

   excelent, mă bucur că nu sînteți de acord. Acum vine întrebarea grea: DE CE?
   Dacă răspundeți și la această întrebare, cred că putem întemeia un dialog inteligent.

 24. sora Marcela -Bacau zice:

  Fr. Marius, sunteti constient ca in multele dumneavoastra mesaje televizate cei ce va asculta simt ca-si asculta propria constiinta?
  Fiti binecuvantat, OM haruit de SUS! Pentru mine asta sunteti !
  Va iubim in Domnul !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.