Despre imbecilii intelectuali … şi de ce „americanii nu e proşti”

Domnul Andrei Pleşu reia un text mai vechi. Sare şi piper, ca de obicei. De această dată aproape că i-aş fi preluat fiecare frază, dacă n-aş fi dat peste reguli.

Prima parte parcă este o reluare a „Calităţilor bune şi defectelor” lui Motru. Interviul lui Celibidache desfiinţează acelaşi mit: românul e ales de Dumnezeu care, se înţelege de la sine, e neapărat român.

A doua parte, dacă n-aş fi văzut-o cu ochii mei, aş fi spus că este o exagerare stilistică.

Să citim:

Mult mai interesanţi sînt însă imbecilii americani superiori. Am cunoscut cîţiva, întruchipaţi în profesori universitari, de preferinţă politologi. Ei au o sumedenie de păreri uluitoare: califică dezastrul comunist drept un „experiment istoric interesant“, descalifică drept răuvoitoare invocarea Gulagului în contextul unei analize „obiective“ a stalinismului, refuză să admită că ţările est-europene au trăit sub sisteme politice totalitare. La urma urmelor, comunismul nici n-a fost aşa rău (dovadă că, în fostele ţări comuniste, comuniştii sînt realeşi de „popor“ drept cîrmuitori legitimi şi credibili). Stalin, la rîndul lui, a fost un personaj extrem de „complex“: e ruşinos, intelectualmente, să-l compari cu Hitler. Nici Ceauşescu nu trebuie demonizat abuziv: în unele privinţe, Ronald Reagan s-a dovedit mai dăunător. Imbecilul american superior nu citeşte decît Derrida şi crede că îi flatează pe muzicanţii polinezieni dacă îi compară cu Mozart. De altfel, modul în care un asemenea imbecil înţelege să-şi manifeste „deschiderea“ intelectuală, lipsa nobilă de prejudecăţi, e mai curînd jignitor pentru cei cu deprinderi „convenţionale“: manierele curtenitoare sînt suspectate de „condescendenţă“, declaraţia de amor e un act terorist, de macho discriminator.

Citeşte tot articolul AICI.

Însă, însă…

Nu contrazic ce spune domnul Pleşu. Este adevărat, există o stîngă cu totul ispitită de stupiditate în Statele Unite, dar … textul dînsului mi-a stîrnit cîteva amintiri şi un prilej de reflecţie.

Generalizarea şi concluziile timpurii poate fi un semn de superficialitate a cercetării sau lene a gîndirii. Nu-l bănuiesc pe domnul Pleşu de acest lucru, însă trebuie făcută o precizare importantă. Călătorind prin diferite medii în Statele Unite, dar mai ales în mediul universitar, idei de genul „americanii sînt proşti, inculţi că nu ştie unde e România… ” sau „intelectualii americani din Nord sînt toţi comunişti” devin rizibile.

Textul domnului Pleşu mi-a prilejuit săritura spre un alt subiect, o temă care mă irită de multă vreme: ideea prostească a românului că sîntem superiori tuturor şi că „toţi americanii e proşti”, olimpicii noştri ar fi vrednici de academia de ştiinţe americană şi le-ar da lecţii tuturor geniilor lor. Greşit!

America este compusă din mai multe „americi”. Există o americă a negrilor, o americă a lui John Smith, americanul mediu alb din suburbii, există o americă a emigranţilor… o americă a vorbitorilor de limbă spaniolă… America este diversă, greu de judecat la o primă vedere şi, spre deosebire de ideea generală că un copil de clasa a VII-a din România ar putea fi dus direct în clasa a XI-a în Statele Unite, trebuie ştiut că sînt licee private foarte bune, universităţi foarte bune şi studenţi foarte buni.

Una dintre primele mele experienţe misionare în Countryside mi-a prilejuit întîlnirea cu un american sadea, poliglot în adevăratul sens al cuvîntului. A învăţat româneşte în şase luni şi ne vorbea inteligibil limba, fără mari poticniri. Înainte de  a pleca din Statele Unite şi-a făcut tema de casă şi s-a informat cu privire la ţară, geografie, istorie, obiceiuri.

America a ştiut să atragă minţi frumoase şi mari inteligenţe. Au fost primii care au priceput că paradigma se va schimba în secolul XX. Adevăratele cuceriri nu mai înseamnă cucerirea unor teritorii vitale, ci „americanizarea”, atragerea de minţi care pot fi educate în spirit american, după care pot rămîne sau pot fi trimise înapoi în ţara de baştină. Nu vor mai gîndi niciodată la fel.

Da, există americani care nu ştiu unde este România pe hartă. Dar toţi românii absolvenţi de liceu ştiu unde este Arkansas? Ştim unde sînt cine ştie ce stătuleţe africane, Nigeria sau Kenya chiar, a prima vedere?

America este o ţară mare, cu mulţi oameni, cu multe naţiuni, cu multe straturi, de aceea este periculos să începem orice frază în genul… „toţi americanii sînt… ”

PS.

Ar trebui realizată o taxonomie cu tot ce trebuie, coduri, absolut tot.

IMB – imbecilul mediu binevoitor

IMR – imbecilul mediu răutăcios

ITF – imbecilul tymotic frustrat sau intelectălăul tymotic

ISR – imbecilul superior relaxat

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în In-text-esant. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Despre imbecilii intelectuali … şi de ce „americanii nu e proşti”

 1. Alex Pop zice:

  Generalizarile astea sint cam riscante.
  Articolul respectiv a fost scris in timpul unei calatorii la Berkeley, un focar al imbecilitatii stingii americane. Sint convins ca daca d-l Plesu ar fi mers, de exemplu, la Pepperdine in loc de Berkeley, n-ar fi intilnit asa de multi imbecili pe metru patrat (nu degeaba Berkeley e numita pe-aici si “Bezerk-eley” 🙂 ).
  P.S. Ma mir cum de a tradus exact pe dos expresiile “horizontally” si ”vertically challenged” !..

 2. Mihai Sarbu zice:

  Un autor precum Plesu trebuie sa scrfie din cand in cand si cate un articol care este mai degraba interesant decat informat sau informant. Iar in acest caz cel mai simplu este sa faci apel la generalizari. E o meteahna mostenita din vremea statelor-natiunui (acum pe duca deja) sa judecam la gramada „popoare”. Americanul e asa, noi romanii suntem nu stiu cum, frantuzul ii asa si pe dincolo. Fals. Exista o varietate de comunitati atat in Rom. cat si in SUA sau in orice tara, iar in comunitatile respective exista o varietate de comunitati la randul lor. Articolul cu pricina trebuie luat ca lectura de 1 minut si 10 secunde intre doua activitati zilnice. Este bun pentru hranit prejudecati si de aceea este „interesant”. Dar cam atat.

  • Alin Suciu zice:

   Marius si Mihai, nu cred ca Plesu vorbeste despre americani in general; se refera „la imbecilii americani superiori. Am cunoscut cîţiva, întruchipaţi în profesori universitari, de preferinţă politologi.” Cred ca aici e vorba de vreo intalnire ciudata pe care a avut-o, dar se fastaceste sa dea nume.

   Nu stiu cum se raporteaza Plesu la ceea ce scrie in ziare dar m-ar mira sa pretinda ca tabletele lui din Dilema vor intra in eternitate. Eu unul le gust, are har literar cu carul.

   • Marius David zice:

    Alin, pe aceia i-am întîlnit şi eu… chiar unul încerca să mă convingă cît de fain este comunismul şi că noi nu l-am înţeles cum trebuie.
    I-am închis gura cînd i-am spus că taică-meu a fost ucis de comunişti, iar unchiul meu a făcut puşcărie la Canal.
    Nişte nebuni, iertaţi-mi expresia!

  • Marius David zice:

   Sînt de acord cu acest lucru, generalizările de acest fel sînt toxice pentru gîndirea nuanţată. Tocmai acest lucru a fost de sesizat şi l-am sesizat.
   Nici universităţile, chiar cele conduse de stîngişti, nu sînt aşa cum le descrie domnul Pleşu, vezi ce spune Alex Pop.

 3. Camix zice:

  Nu doar generalizarea e neavenită. Dar să colectezi din fiecare loc vizitat numai gozul oamenilor, să îţi antrenezi mintea să observe numai gunoaiele şi apoi să te aşezi liniştit la masă ca să le aduni pe toate într-un morman de memorie ca să îi antrenezi şi pe alţii să le vadă ca tine… s-o fi meritând, ştiu şi eu…

  • Camix zice:

   nu neavenită, „slab venită”.

  • Mihai Sarbu zice:

   Foarte corect ce spui. Dar hai sa privim acest lucru din partea opusa. Omul vorbeste despre gozul din gradina de peste garla pentru ca cititorii sunt mai interesati de goz decat de flori. Trist dar adevarat. Nivelul scazut al presei (la Plesu aici avem un fel de vesiune mai ‘telectuala a stirior de la ora 5, al carei miza este sa arate cat mai mult posibil din mizeria umana) se datoreaza in buna masura caracterului ei democratic: deserveste gustul boborului, si e rasplatita prin rating. Iar asta e cu adevarat trist – respectiv faptul ca noi publicul rasplatim prin rating mizeria.

   • Camix zice:

    Da, da, cunoaştem; nu e tocmai partea opusă, e străfundul problemei, poate, sau unul din ele. Apropo, de-aia mă uit atât de rar la ştiri, talk-showuri politice şi alte animale domestice. E acelaşi lucru, aceeaşi pălărie pe capetele altora.

 4. ACIDUZZU zice:

  „Imbecilul american superior nu citeşte decît Derrida şi crede că îi flatează pe muzicanţii polinezieni dacă îi compară cu Mozart. De altfel, modul în care un asemenea imbecil înţelege să-şi manifeste „deschiderea“ intelectuală, lipsa nobilă de prejudecăţi, e mai curînd jignitor pentru cei cu deprinderi „convenţionale“: manierele curtenitoare sînt suspectate de „condescendenţă“, declaraţia de amor e un act terorist, de macho discriminator.”

  Asta denota cat de rafinata este…”poli-tichia” americana ca si…doamna de companie (ca sa nu zic „de lux”).

  Noi inca n-am „atins” performanta aceasta !
  Noi traim (inca) doar dupa principiul mioritic : „Lauda-l pe prost ca-ti duce traista !” Si inca (mai) are efect !
  Pe noi, nu pe altii !

 5. STEFAN T. zice:

  Nu inteleg de ce atatia EDITAT DE MODERATOR Plesu se leaga atata de America,care chiar o doare in cot de ce se spune unul si altul.Mai important ar fi sa se adreseze alte probleme mai importante din mediul/societatea romaneasca si sa lase capra vecinului de peste ocean!!!

 6. Gabi zice:

  „Academia americana este prosti”. Domnul Andrei Plesu are perfecta dreptate. Majoritatea sint imbecili superiori.
  Democrati( liberali/socialisti) vs. Republicani(conservativi)

  Brown University: 30 to 1
  Bowdoin College: 23 to 1
  Wellesley College: 23 to 1
  Swarthmore College: 21 to 1
  Amherst College: 18 to
  Bates College: 18 to 1
  Columbia University: 14 to 1
  Yale University: 14 to 1
  University of Pennsylvania: 12 to 1
  Tufts University: 12 to 1
  UCLA: 12 to 1
  UC Berkeley: 12 to 1
  Smith College: 11 to 1
  At four schools, the researchers could not identify a single Republican on the faculty:

  Williams College: 51 Democrats, 0 Republicans
  Oberlin College: 19 Democrats, 0 Republicans
  MIT: 17 Democrats, 0 Republicans
  Haverford College: 15 Democrats, 0 Republicans

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.