„Ce caută un popă pe facebook?”

Să spunem că o asemenea întrebare mi-a ajuns la urechi!

În primul rînd nu-s popă. În al doilea rînd nu caut nimic pe facebook! Ieri am avut o scurtă discuţie cu pastorul penticostal Ghiţă Mocan pe facebook. Este nou venit. Bun venit!

Îmi spunea că prietenii l-au sfătuit să îşi facă cont pe facebook să fie mai …. „printre oameni”. Este utilă prezenţa creştinilor pe facebook? Dar a pastorilor, preoţilor?

I-am urat bun venit şi i-am spus că aici nu este mai printre oameni, aici sînt numai nişte „feţe”, nişte măşti, nu sînt „persoane” dialogante, ci „personae” (măşti).

Deci… bun venit tuturor „popilor” de orice confesiune pe facebook, twitter şi alte alea alea… nişte simple instrumente, precum cuţitul de bucătărie, care poate tăia pîinea sau gîtul unui amărît.

Ce-ar putea face un pastor pe facebook? Iată aici cîteva sugestii (comentariile din paranteză sînt contribuţia mea proprie şi personală, după cum traducerea îmi este foarte liberă, este mai mult un fel de trădare, vorba lui Benedetto Croce).

1. Să asculte (unii spionează 🙂 )

2. Să se roage (cu voce tare, pixelată!)

3. Să dialogheze (unii chiar sînt în stare … şi cîtă nevoie au de aceest exerciţiu… destul le este că le place să se asculte din amvon, acolo unde nu sînt întrerupţi… aici sînt siliţi să asculte feed-back)

4. încurajeze(darul meu spiritual este darul descurajărilor, l-am folosit din plin în această seară! deci… să descurajeze… în funcţie de darurile primite. Oricum facebook-ul în general e deprimant! Aşa se spune!)

5. Să consilieze (hmmm.. . nu cred că feisbuceala este cel mai potrivit mediu, dar în caz de urgenţă… întrebări uşoare etc.)

6. Să îşi arate vulnerabilitatea(adică să îşi arate omenescul… unii îşi arată firea pămîntească… ce ispită!!! Nu este obligatoriu să se arate în poze cu toată familia, la mare, la soare, la slip, la munte, cu burta în vînt şi în şlapi. Chiar nu este obligatoriu să îşi arate micii de pe grătar şi alte chestii din concediu. Poate că anumite chestii interesante….. poze reuşite… ar merita lăsate)

7. Să exerseze autenticitatea (şi de ce nu creativitatea? Putem da mai departe citate, putem trimite pasaje din cărţi, chestii care ne-au marcat etc. FAcebook-ul, believe it or not, chiar poate deveni o puşcă cu sare pentru lume şi un fascicul orbitor de lumină în ochii chiori ai lumii)

8. Să-şi facă frenţi(dacă mai este cineva destul de naiv să creadă că pe facebook se fac prieteni. Autorul articolului se pare că aşa crede! Prostii! Pe facebook nu se creează relaţii, se creează nişte simple canale de comunicare, iar comunicare nu înseamnă prietenie, dar prietenia înseamnă întotdeauna comunicare. )

Citeşte mai departe AICI.

Restul? Facebook? Faceless!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Biserica Baptista, dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la „Ce caută un popă pe facebook?”

 1. Camix zice:

  Ah, Marius, not again! 🙂 Vezi că antireclama repetată în atâtea exemplare are efectul invers! Şi cei care încă nu ştiu gustul (dulce, amar, cum o fi) vor ţine neapărat să-l încerce, iar apoi… remember the apple! 🙂

 2. Ady zice:

  Orice s-ar intampla,lumea simte o nevoie pacatoasa sa vorbeasca pe la spate, sa comenteze.Nu sunteti nici primul, nici ultimul care intrati in gura poporului.Nu tre sa va suparati prea tare cu asta.

 3. clujanu zice:

  apoi aveti munca grea, bag seama!

 4. Gabriel Mirel zice:

  Cum ar fi daca s-ar implementa un post de „facebook” pentru 40 zile?

  Sau… hai sa incepem usor, 1-2 zile.

  Ar fi greu, multi nu ar mai apuca sa citeasca versetul zilei. 🙂

 5. ACIDUZZU zice:

  Pe facebook, pe blog, pe internet in general, nu esti nici popa, nici reverend, nici pastor, nici doctor… ci simplu utilizator. Pregatirea profesionala, titlurile, eticheta sunt pentru demonstrarea vocatiei. Daca totusi, „transpira” ceva din pregatirea profesionala sau vocationala, atunci esti cu adevarat o binecuvantare printre…confratii intru…utilizare pe-aici ! Sau poti fi o adevarata…calamitate, cu efect de tsunami…

  • Marius David zice:

   ah, nu-i adevărat, că ce punem pe facebook reflectă istoria noastră, formarea profesională, istoria sentimentală… sau ar trebui?

   • ACIDUZZU zice:

    „Daca totusi, “transpira” ceva din pregatirea profesionala sau vocationala, atunci esti cu adevarat o binecuvantare printre…confratii intru…utilizare pe-aici ! ”
    Daca totusi…
    Totusi, comunicarea de aici ramane in cea mai mare masura sub rezerva…anonimatului !
    Doar „istoria noastra…mai reflecta (tradeaza) cate ceva…

 6. de ce va zbateti asa de tare cu acest subiect ,,,,,,,,,ce importanta are daca e preot ,,,,pastor sau un simplu utilizator,,,facebook e o pagina de net,,, ai acces sa corespunzi k orsicine nu vad nimik rau in asa ceva ,,,numai asa poti cunoaste mai multe persoane de-a vorbi despre d-zeu …numai criticati degeaba ,,,dar voi ce faceti pe facebook ? de ce vati facut pagina?

 7. Pingback: “The Tweetdom of God” and “The Democratic Republic of Facebook” | Marius Cruceru

 8. Pingback: Care este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face de ziua ta? (41) | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.