Cum NU se scoate o căpuşă? Semne ale (NE)infectării! (Boala Lyme)

După cum vă amintiţi, prietena şi sora noastră Dana Achim are boala Lyme. Acum este în Tîrgu Mureş în cadrul unui tratament de trei săptămîni, primul pas în tratamentul lung şi costisitor care i-ar putea salva viaţa. Voi reveni cu amănunte despre starea dînsei.

Silvian Guranda, după o nouă întîlnire cu căpuşele, ne trimite următoarele informaţii. Foarte valoroase. Răspîndiţi-le cu ardoare!

Întrebările mele:

1. CUM SE POATE SCOATE CORECT O CĂPUŞĂ?

2. CARE SÎNT SEMNELE CĂ NU A FOST INFECTATĂ CĂPUŞA CARE M-A MUŞCAT?

UNU
Uite aici cum (NU) se scoate o căpuşă – www.lyme.ro/capusa/
Ai să vezi că există 2 metode de a o scoate corect:
– cu un ac de seringă sau de perfuzie mai grosuţ – se scoate ca o aşchie de lemn, „săpând” pe sub burtă şi fălcile ei
– cu o pensetă specială, cu fălcile bombate şi foarte ascuţite, în „V”, care nu fac contact decât într-un singur punct, şi care se strâng prin apăsarea pe piele a pensetei (se evită astfel pericolul de a apuca căpuşa din alt loc decât de „ceafă”)
DOI
Sunt mai multe „semne”:
1. căpuşa nu a stat mai mult de 2 ore – e nevoie ca ea să se hrănească cu plasminogenul din sângele omului ca bacteriile din intestinul căpuşei ca să le dea acestora „mecanismul” de a trece perfora pereţii intestinali şi de a traversa corpul către glandele salivare
2. căspuşa nu s-a „umflat” de sânge; deci nici nu a apucat să „pompeze” înapoi salivă infectată
3. căpuşa a fost scoasă corect, fără să fie „stoarsă” – a presa corpul căpuşei, indiferent cu ce fel de pensetă se găseşte în comerţ, echivalează cu o „injecţie” cu agenţi patogeni – şi fără să rămână în piele părţi din aparatul bucal sau capul
4. la locul muşcăturii nu a fost absolut nicio reacţie (înroşire – nici măcar pe o rază de 1 mm)
DACĂ NU aveţi instrumentele corecte şi NU puteţi să le folosiţi aşa cum trebuie, apelaţi mai bine la serviciul de chirurgie de urgenţă, pentru scoaterea căpuşei în condiţii de siguranţă pentru sănătatea Dvs.
Mai bine NU riscaţi!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Anunturi, Oameni, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

73 de răspunsuri la Cum NU se scoate o căpuşă? Semne ale (NE)infectării! (Boala Lyme)

 1. Syme zice:

  Mai este un lucru important: nu folosiți spirtul medicinal sau alcoolul.

  Dacă-l folosiți, căpușa va „vomita” și, dacă există germenul, acesta va ajunge în organism aproape sigur.

  • 2nan zice:

   @ Syme iunie 3, 2011 la 11:41 am

   Syme

   foarte adevărat şi mulţumesc că ai făcut completarea!

   În concluzie: NU folosiţi la scoaterea căpuşelor nici alcoolul/spirtul medicinal, nici uleiul (sau untura pe care o sugera Emi Zarnescu la iunie 4, 2011 la 9:37 pm)
   ) şi nici benzina sau acetona etc.
   E mai cinstit şi mai SĂNĂTOS, dacă nu ştii să scoţi o căpuşă corect, să mergi la camera de gardă şi să o scoată chirurgul.
   Despre cum se şi cum NU se scoate o căpuşă aici (video)

   Silvian Guranda

 2. adi zice:

  Buna ziua. Imi trimiteti va rog emailul domnului Silvian Guranda? Weekend-ul tercut am fost muscat de trei capuse si din pacate cred ca cel putin una a fost infestata 😦
  Multumesc

 3. Emi Zarnescu zice:

  stiu un leac babesc de pe la bunica, impotriva capuselor – ea folosea la animale: ungea zona cu untura de porc, pentru ca grasimea este o hrana de baza a capuselor, si din ce imi spunea bunica, capusele ieseau singure; cred ca merita incercat; eu unul nu am avut niciodata si nici nu am incercat pe cineva; eventual verificat si cu alte surse;

 4. Andreea zice:

  Pe siteurile oficiale internationale se vb de primele 24 de ore, chiar 36 ca ar fi neinfectante. Chiar daca capul a fost rupt la extragere.
  Sigur, ca nu as risca, probabil. E de consultat un medic cand gasesti o capusa.

  Ma enerveaza foarte tare, informatiile atat de diferite (ce gasesti in Rom si ce gasesti pe site-uri internationale).

  • 2nan zice:

   @ Andreea iunie 5, 2011 la 3:12 pm

   Andreea

   nu ştiu la ce anume informaţii te referi – ce anume te enervează – şi nici între ce site-uri străine şi româneşti ai făcut comparaţia.

   Sunt gata să îţi dau o mână de ajutor, punctual, dacă te interesează ceva anume.

   Pe de altă parte, e bine să ştii că medicina e medicină, nu matematică. Adică nu există o soluţie precisă. Corpul omenesc are nenumăraţi parametri, boala se poate afla în diverse stadii, iar omul se poate afla în diverse situaţii care îl fac să fie unic nu doar ca fiinţă, ci şi ca stil de viaţă. Aşadar medicina este o ARTĂ, iar artă înseamnă căi nenumărate, puncte de vedere deosebite. Nu are rost să fii decepţionată. Vei mai întâlni în viaţă situaţii de acest gen, cu nemiluita. Şi nu numai în medicină.

   Dacă în prezent O.M.S. (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) încă NU are un protocol standard de tratament pentru boala lyme (borrelioză), nici măcar pentru faza 1-ia, înseamnă că lucrurile sunt cu atât mai complicate când vine vorba de stadiile cronice (faza 2 şi 3).
   Fiecare medic sau clinică are propria sa viziune, „protocolul” său, recomandările sale.

   Poţi să îmi scrii pe site-ul meu aici. Îţi răspund cu plăcere.

   Silvian Guranda

  • Marius David zice:

   Andreea, cea maibună sursă de informaţii în România, după părerea mea,rămîne Silvian Guranda, vezi http://www.lyme.ro

 5. Andreea zice:

  Pentru prietena dumneavoastra: http://www.medicinahiperbara.ro/

  Din cate am inteles de la ei, ar da rezultate bune acest gen de terapie. E de cercetat.

  • Gabriel Dinca zice:

   Soţia mea lucreaza in cadrul medical.este foarte important sa se consulte un doctor de familie. De multe ori leacurile babesti sunt bune, dar nu si in cazuri emergente. Medicina a evoluat foarte mult. Nu doresc nimanui sa riste.

  • 2nan zice:

   @ Andreea iunie 5, 2011 la 3:31 pm

   Andreea

   spui că „ai înţeles de la ei” că HBOT „dă rezultate bune”.
   Ţin legătura cu nenumărate persoane care au apelat la serviciile acestea de la Centrul de Medicină Hiperbară Constanţa şi pot spune că în afară de un singur caz, care a făcut peste 60 de şedinţe de terapie hiperbară, asociată cu antibioterapie combinată (2 antibiotice plus un antiparazitar care distruge forma sporoidă a bacteriei Borrelia Burgdorferi), toate celalte cazuri tratate cu HBOT s-au dovedit a fi nişte eşecuri. Majoriatea largă a celor care au fost la Constanţa s-au întors într-o stare MAI GRAVĂ decât cea de dinainte de începerea terapiei hiperbarice. Pe deasupra, au dat bani serioşi, de pomană şi şi-au pierdut astfel şi fondurile şi speranţa de vindecare.

   La 100 euro şedinţa de 2 ore de hiperbară (30 min atingerea presiunii maxime, 60 min „în plafon” şi alte 30 min revenirea la presiunea atmosferică normală), cu siguranţă că îţi vei lăuda marfa şi vei explica tuturor că ai descoperit panaceul.

   Panaceul nu există.

   Există o industrie de făcut bani pe seama speranţelor pacienţilor de lyme.

   Că HBOT de la Constanţa s-ar fi dovedit eficienţă în alte probleme medicale (AVC, necroză de cap femural etc.), asta este o altă chestiune. În lyme, aşa cum a fost practicată până acum, rezultatele NU au fost deloc „bune”. Nenumăraţi pacienţi de lyme mi-au scris despre această experienţă a lor – deci ceea ce scriu aici este purul adevăr, nu o oarecare părere personală a mea.

   Aşa că aviz amatorilor de soluţii exotice! – mai ales la buzunar…

   Silvian Guranda

 6. Andreea zice:

  Silvian Guranda , multumesc de info!
  Ce informatii sunt corecte pana la urma? Ce este prezentat pe site-urile oficiale la care am pus link este adevarat?
  Se trateaza boala lyme? Am gasit ca numai 20% din pacienti ar avea un sindrom post tratament. Restul s-ar vindeca.

  • 2nan zice:

   @Andreea iunie 6, 2011 la 7:55 pm

   @ Ce informatii sunt corecte pana la urma? Ce este prezentat pe site-urile oficiale la care am pus link este adevarat?

   Îmi pare rău, dar nu o să fac o recenzie „la sânge” a articolelor de la linkurile pe care le-ai afişat mai sus. Nu am timpul necesar şi nici nu mă simt chemat să fac comparaţii între diverse viziuni medicale.

   În schimb, îţi dau un exemplu de „competenţă vestică” (oare nu cumva avem noi, românii complexul că suntem o naţiune inferioară şi că tot ce vine din vest este neapărat şi bun, şi că vesticii ne sunt superiori?! – ar merita să medităm mai des la chestia asta…):
   .
   De pildă:

   La linkul acesta: http://msdh.ms.gov/msdhsite/_static/14,0,227.html

   “Put antiseptic on the bite. Drown the tick in alcohol.. Adică: “…înecaţi căpuşa în alcool” – exact cum NU trebuie făcut! NU se pune spirt, ulei, acetonă, benzină etc. pe căpuşă – vomită şi te infectează sigur! (dacă nu a făcut-o deja până atunci); sau îţi mai „varsă o doză” de agenţi patogeni în sânge.

   Iacă „ştiinţa” vesticilor! Dacă pe un site american guvernamental se spun astfel de prostioare… trage tu concluzia cât de „perfecte” sunt informaţiile din Vest! (Poate că ar trebui să avem mai multă încredere că DUMNEZEU nu a dat rebuturi în colţul ăsta de lume)

   Silvian Guranda

   • Cad zice:

    Si in Italia in spitale la camera de garda mai e cineva care procedeaza asa. In plus Min. Sanatatii in Italia si in alte tari in vest nu agreeaza (adica nu o fac chiar daca tu insisti) terapia antibiotica preventiva. Zic sa observi starea sanatatii timp de o luna. Am fost muscata de o capusa (locuiesc in Elvetia), eram optimista, eram sigura ca era imposibil sa sa intimple ceva rau. Dar dupa 1-2 saptamini am dureri de cap (nu puternice, dar eu am extraordinar de rar dureri de cap), am urechile astupate, rigiditatea gitului, dureri de articulatii si febra citeva zile de 37,5. Cu toate astea m-au sfatuit sa nu fac analize serologice ptr. ca dupa ei sigur vor fi negative. In prezenta de simptoame, dar fara eritema migrans nu se decid sa faca nimic. Capusa am extras-o dupa mai bine de 48 de ore si era f. mica (ninfa).Ma bate gindul sa vin sa ma caut de sanatate in Romania. Peste tot e o varza, nu credeti ca in vest e cine stie ce. As vrea sa fac un western blot, dar medici il fac decit daca iese pozitiv Ig G si M Elisa, iar analiza va fi facuta la mai bine de 300 de km distanza (nu exista in apropiere alt centru care o face. Mi se pare ca am citit ca ptr. Western Blot trebuie ser proapat.
    Multumesc
    C

 7. Andreea zice:

  S-o ineci in alcool dupa ce a fost extrasa 😛 Eu asa inteleg.

  Macar chestia cu primele 24 de ore neinfectante poti sa o confirmi sau infirmi?

  Faci un lucru minunat , ca informezi si pe altii, dar … Probabil ca ar trebui sa faci si recenzia mai multor pareri, pentru a imbogati siteul.
  Anul trecut (parca) am dat de site-ul tau si m-am speriat de am facut o fobie din capuse. Anul asta este putin mai imbogatit cu informatii. Totusi , cand unii vb de 10-20% din bolnavi care au forma asta cronica sau sindrom post tratament(in functie de parere) parca nu suna asa rau ca atunci cand zici ca prea putin afla ca au boala in prima faza, iar in forma cronica nu se mai vindeca. E ca o sentinta. Este , dupa parerea mea, o informatie incompleta care induce in eroare.
  Sunt convinsa ca esti mult, mult mai informat ca mine. Nu am de gand sa te contrazic. Iti spun doar parerea unui om (mama) care a intrat pe site-ul tau si s-a speriat prea tare.
  Nu cer minciuni frumoase, ci doar informatii complete. Asta presupune si recenzii.

  Mult succes in lupta cu boala si ai toata admiratia mea! (Ceea ce am spus, sper sa fie constructiv)

  Cu respect, Andreea

  • 2nan zice:

   Andreea

   Fiecare cu viziunea lui.

   Eu una ştiu: am fost foarte grav bolnav şi am învins boala.
   Şi mai ştiu cum să îi ajut pe cei care vor să lupte.

   În ultimii 5 ani am dat peste 3000 de ore pentru a-i ajuta pe cei peste 500 de oameni care sunt în baza mea de date. Asta înseamnă un an de muncă. Gratis, desigur.

   Asta e satisfacţia mea.

   Le-o las altora pe cea cu „informaţiile complete” şi „recenziile” – celor care au timp şi chef să umble pe 1001 site-uri despre lyme şi să facă sinteze şi comparaţii.
   Între timp eu îmi ajut colegii de suferinţă.

   Silvian Guranda

 8. Andreea zice:

  PS: Nu am niciun complex de natiune inferioara. Dar imi place sa ma informez si am gasit multe,multe neadvertente de-a lungul timpului (nu referitor la acest subiect).
  Mare,mare grija ce cititi si de unde cititi! Chiar si informatiile preluate de pe site-urile cu iz medical trebuie verificate in mai multe surse.

  • 2nan zice:

   Aşa este – informaţiile trebuie verificate.
   Eu le-am verificat pe pielea mea şi a colegilor mei de suferinţă.

   Asta e diferenţa dintre teorie şi practică.
   Silvian Guranda

 9. Andreea zice:

  Inca o data, te respect pentru ce faci. Sincer.
  Doar ti-am spus punctul de vedere al unei mamici care a ajuns sa se crizeze la fiecare semn gasit pe pielea copilului, pentru ca de pe siteul tau a inteles ca odata muscat , cel mai probabil nu o sa ai niciun semn de boala si o sa te trezesti in stadiul cronic, cand nu te mai vindeci niciodata.
  Citind mai multe site-uri am inteles ca primele 24 de ore capusa nu infecteaza( oricum m-as prezenta la un medic) , ca numai 10-20% din bolnavi, probabil nu se pot vindeca si totusi semne de boala sunt. Se pot confunda,etc, dar un bolnav de lyme nu e chiar asa asimptomatic (sunt sigura ca exista si exceptii). Deja nu ma mai crizez ca am vazut un punct rosu pe pielea lui. Da, il analizez zilnic de capuse, mai ales in perioada asta…. Dar macar nu ma mai crizez pentru ca stiu ca nu infecteaza daca a intepat si a fugit (de exemplu)

  Iti spun ce am inteles eu si alte mamici cu care eu vb si am discutat subiectul.

  Sper ca m-am facut inteleasa si nu au fost luate mesajele mele ca o „carcoteala”.

  • 2nan zice:

   Andreea

   am înţeles.
   Să faci aşa cum ai zis: dacă copilul e muşcat de o căpuşă, fugi de urgenţă la spital, înainte de a se termina picnicul, fiindcă nu vei dori să verifici pe pielea şi viaţa copilului povestea cu „în primele 24 de ore căpuşa nu infectează” pe care ţi-au spus-o alte mămici.

   Cât despre vindecare… acum 3 ani, o doamnă tânără, de cca. 30-31 de ani, din Cluj, a fost muşcată de o căpuşă. S-a prezentat de urgenţă la camera de gardă a Sp. de Boli Infecţioase, i-au scos căpuşa cu grijă, i-au făcut un vaccin anti-tetanos şi a început un tratament cu Doxiciclină la exact 3 ore de la muşcătură, după cum ea mărturiseşte.
   Ei bine, este bolnavă şi în ziua de azi! (mulţumită tratamentului „bun” pe care l-a primit – doza zilnică şi perioada nu au fost suficiente).

   Punct şi de la capăt.
   Fiecare cu experienţa lui.

   Silvian Guranda

 10. Andreea zice:

  Dupa cum am spus, nu mi-au spus alte mamici. M-am informat pe cont propriu de unde am putut. Cand e vb de copilul meu nu sunt o superficiala.
  Ma opresc cu discutia, pentru ca mi se vorbeste de sus de undeva.

  Refuzi o discutie despre ce ma interesa cu adevarat 🙂

  Mult succes!

  • Marius David zice:

   Andreea, 2nan are dreptul să vorbească „de sus”. S-a luptat 9 ani cu lyme. Experenţa şi expertiza lui sînt o adevărată comoară.
   Poate că spre binele tău şi al altora ar merita să accepţi pentru o clipă acestă vorbire de sus.

   • 2nan zice:

    Mulţumesc frumos Marius!

    este drept ce ai spus.

    Totuşi, ca să nu-i amărăsc inima Andreei – iartă-mă, Andreea, şi crede-mă că e mai bine să te sperie informaţia de pe un site, fie el românesc, fie el şi al meu, ca să te mobilizezi la maxim şi din vreme, decât să dai peste un site căldicel şi „bun, din vest” care îţi „linişteşte” sufletul o clipă cu informaţii „ştiinţifice” şi „sigure”, iar apoi… să te alegi cu un lyme cronic nenorocit.

    Vreau să sper că mi-am făcut cunoscută inima .

    Şi că ai înţeles că mi-o pot smeri şi că nu mi-e greu să cobor de „sus”, chiar dacă am „urcat” din greu, prin suferinţă cumplită „acolo” (cum zicea Marius).

    Silvian Guranda

 11. 2nan zice:

  Andreea draga

  NU îti refuz nicio discutie despre niciun subiect care te intereseaza cu adevarat. (nu am inteles din comentariile tale ce anume te interesa)

  Daca nu ma pricep, spun simplu: „nu stiu”.

  Dar unde ma pricep, unde cunosc, unde am studiat si am experimentat pe pielea mea, sau unde am confirmari si din partea altor pacienti, acolo îmi rostesc punctul de vedere.

  Dovada ca NU îti vorbesc nici de sus, si nici nu îti refuz discutia – scrie-mi pe adresa personala si discutam în amânunt tot ce doresti.
  TE AJUT CU TOT CE POT!
  Astept. Mersi.

  Silvian Guranda

 12. Pingback: Lyme: Boala cu 1.000 de feţe face victime la Cluj « Clujul Evanghelic

 13. gabi ghe zice:

  eu am avut acum o 5 zile o capuse am scoso cu penseta si ia ramas trompa in pulpa piciorulu la 5 cm de incheietura piciorului si e cam adanc infipta ca nu pot so apuc cu nimic nu stiu cat a stat dar am gasito dupa 2-3 zile si era cm grsa adica lunguiata ce ma sfatuiti

 14. gabi ghe zice:

  eu am avut acum o 5 zile o capuse am scoso cu penseta si ia ramas trompa in pulpa piciorulu la 5 cm de incheietura piciorului si e cam adanc infipta ca nu pot so apuc cu nimic nu stiu cat a stat dar am gasito dupa ce am simtit o intepatura in timt ce il puneam pe fiul meu in poal e stateam pe banca si am crezut cand mam uitat ca mia prins pielea intre banca si adidasul lui ca era o pata mica rosie si dupa 2-3 zile era cm grsa adica lunguiata. ce ma sfatuiti

 15. olga zice:

  ajutati-ma va rog! mi-a intrat o capusa si eram atit de speriata ca am strivit-o cu o penseta dar a ramas capul cred ca si am incercat sa-l scot dar se rupea doar cite o bucatica cu mare greu si acuma a mai ramas un punct negru ce nu-l mai pot scoate, era pe mine de vreo 6 ore, era galbena si nu era umflata. ce sa fac sa scot si ce-a mai ramas din ea. nu am posibilitate sa merg la doctor, sfatuiti-ma va rog ce sa fac!!!!!!

  • 2nan zice:

   v. aici
   (foloseşte un ac pentru a scoate resturile)

   • Marius David zice:

    cineva a fost muşcat de o căpuşă ieri, te voi suna luni, draga Silvian pentru ceva detalii despre ce trebuie făcut DUPĂ… CUM NE DĂM SEAMA CĂ ACEA CĂPUŞĂ A FOST SAU NU INFECTATĂ.

    • 2nan zice:

     Niciodată NU ARUNCAŢI CĂPUŞA!
     Există o analiză, cu nume memorabil, P.C.R. (polymerase chain reaction), prin care se poate verifica dacă există în căpuşă materialul genetic al Borreliei. E foarte important să afli din vreme dacă era sau nu infectată căpuşa şi să nu te apuci de tratament fără rost.

     Cea mai bună metodă, când ieşi la iarbă verde, este să ai la tine „scoţălăul” de căpuşe – v. mai multe aici despre croşeta de scos căpuşe Tick Twister O’Tom. Funcţionează de minune, o recomand din tot sufletul.

     (croşeta e livrată în 2 variante la pachet, una mai mare, alta mai mică; am scos cu ele căpuşe mai mari, de cca.3-4 mm, şi, de curând, o căpuşă mai mică de jumătate de milimetru; funcţionează impecabil)

     Ideea principală este prevenţia. Să fii un pic atent, chiar dacă eşti în weekend sau în vacanţă, chiar dacă nu te-ai aşezat pe iarbă, chiar dacă nu ai stat pe sub pomi, chiar dacă ai folosit nu ştiu ce spray-uri de import, adică să te mai cauţi din când în când, măcar o dată pe oră, cât şi pe membrii familiei. Vorba aceea – „scratch my back and i’ll scratch your” – „twist an pick up my tick and i’ll twist and pick up yours” 🙂

     • 2nan zice:

      p.s. în principiu orice laborator de parazitologie de pe lângă o facultate de medicină veterinară, sau unele clinici/laboratoare veterinare poate face analiza; la Cluj, de pildă, se face.

      • ioana ghiban zice:

       Buna ziua. fetita mea de 2 ani a fost muscata de capusa. Am scos-o acasa cam dupa 2 ore, cred ca este intacta capusa sub forma de nimfa. Am inceput in aceeasi seara trat cu antibiotic.Oare cat de mari sunt sensele de infectie? Am pastrat capusa si as vrea sa o duc la analiza de care vorbeati mai sus. Aveti cumva date mai exacte despre o locatie unde se analizeaza capusele>?? multumesc.

       • Marius David zice:

        Vă rog să supravegheați atent rana! Dacă nu se inflamează îngrijorător în următoarea perioadă puteți să stați liniștită. Antibioticul își va face efectul. Vă rog să consultați site-ul lyme.ro
        este cel mai important în ceea ce privește resursele pentru aceste chestiuni.
        La București se poate analiza, dar nu vă panicați deocamdată! Dacă nu s-a format inflamația arătată în fotografiile de pe site, stați liniștită!
        Am dat jos cîte 10-11 căpușe de pe mine cînd mergeam pe păduri!

 16. Paula MP zice:

  Buna ziua, am fost muscata de o capusa, am descoperit-o probabil imediat dupa „instalare” deoarece dimensiunile erau de 2 mm, am incercat sa o indepartez cu mucul de tigara insa cred ca am ars-o apoi am tras de ea cu o penseta iar capul l-am inlaturat cu un varf de ac steril….asa-i cand n-ai net la-ndemana si nici vreun spital de nici o forma. Capusa nu mai este…. eu inca mai sunt is as dori sa stiu ce mai pot face in situatia de fata pentru a preveni o eventuala infectie.

 17. Luciana zice:

  Da, pentru a nu se infecta, e foarte important sa nu se puna presiune pe ea (asa cum face penseta) si sa nu se scoata prin smulgere, pentru ca exista riscul sa ii ramana capul acolo. Am vazut un mic dispozitiv care o roteste si o obliga sa se despinda cu totul. Si e ajustabil, in caz ca ai descoperit capusa mai tarziu. Uitati cum functioneaza: http://otom.com/cum-se-scoate-o-capusa

 18. andreea zice:

  buna ziua cred ca am fost muscata de o capusa,era mica si neagra.am simtit ceva ca imi merge pe spate si cand am pus mana am gasit o capusa.eram ca m-am scarpinat ma manca insa dupa 3 min mi-a trecut.cum pot afla dak patesc ceva?multumesc mult

  • Marius David zice:

   draga Andreea, inca nu este sezonul, dar este posibil,
   te rog sa te duci de urgenta la medicul de familie sa ii spui asta,
   te va indruma spre analizele specifice,
   dar nu te ingrijora prea tare, urmareste locul
   vezi sa nu se inflameze,
   daca apare roseata puternica in jurul muscaturii, atunci da, trebuie sa te ingrijorezi.
   sanatate
   mc

 19. masini44 zice:

  salut,mi-e mi-a intrat o capusa…are dimensiunea a 2 varfuri de ace si cand am scoso am scoso cu unghiile cu totul..i se vedea si tepul cand m-am uitat la ea,am scoso imediat ce am simtit o intepatura mica si am vazuto,si acum dupa 2 ore locul nu are nimic,repet,am scos-o imediat ce am simtit intepatura,nu a avut penseta asa ca am folosit unghiile, a voi duce si la un doctor sa ma verifice sa vada daca mai e acolo ceva,e vreo posibilitate sa am boala Lyme?:-ss a si dupa ce am scoso am scos sange ca nu cumva sa fi ramas acolo ceva:-s.

 20. lazar c-tin zice:

  buna ziua am iesit la padure ieri iar pe fetita mea am gasit o capusa f mica o jumate de mm de culoare neagra. am reusit sa o scot cu unghile dar nu stiu daca a ramas ceva acolo. capusa dupa ce am scoso mergea linistita avea capu si pe gatul fetei nu se vede decat un mic punct rosu unde a fost muscata ca o muscatura de tantar. ma puteti ajuta ce sa fac. capusa nu a stat mult pe fata ajunsesem la padure cam de o ora nu stiu de cend sa urcat pe ia

 21. Alex zice:

  AS dori sa stiu daca o capusa odata instalata pe o gazda (caine, pisica, etc), se mai desprinde sau ramane acolo pana este indepartata?

 22. Anonim - 3g zice:

  Intodeauna am scos capusele de la cainele meu cu BENZINA si nu a patit ablsolut nimic (lyme etc,)
  Cred ca voi proceda la fel daca ma va musca si pe mine.

  • Marius David zice:

   Hmmm, eu aș spune totuși să asculți sfaturile de aici. Căpușele vor vomita în tine, așa cum au vomitat în cîinele tău. Sînt sigur că la tine va avea un efect diferit vomitătura de căpușă, așa cum efect diferit are mîncatul de săpun. Cîinele tău poate mînca săpun liniștit. Tu? Nu cred! La fel, multe alte lucruri le poate face cîinele tău. Tu nu!

 23. Vali zice:

  Buna am avut si eu o capusa pe mana si am scos-o singur dar misa rupt capu dar l-am scos cu un ac si acuma e putin roșu locu. E normal sa fie așa ?

 24. catalin zice:

  salut ! acum 2 luni am fost muscat de o capusa de fapt am dormit cu ea .. pe fesa a 2 zi am simtit ceva si am tras o de acolo fara sa ma gandesc ca ar fi o capusa,, am fost la doctor mi a dat doxiciclina si sa uitat si a zisz ca nu am nimic dar dupa 2 luni tot nu mi sa inchis rana ,ca sa fac??

 25. catalin zice:

  rana este ff mica si nu sa inrosit decat putin in jurul ei…am facut analize igg si igm la medlife acum astept rezultatul

 26. DL Marius acum trei ani am fost muscata de trei ori de capusa atrea oara dupa 6-7 zile mi a iesit o pata rosie ca un ban si alta mai mare in jurul celei mici nu am dat importanta dar dupa o saptamana a iesit inca o pata am fost la spital mi sa dat doxaciclina 10 zile Dupa aceea trebuia sa merg sa fac testul dar eu nu m am dus Dupa luni de zile au inceput sa ma doara incheieturile la maini coatele si umerii dupa aceea clavicula ajungand azi sa merg in baston sau schiopatat AM NISTE INTEPATURI IN CAP IMI AMORTESTE ANUMITE ZONE ALE CAPULUI PARTEA FACIALA DREAPTA inima este bolnavaametei nu prea am echilibru vederea slbeste auzul si el Deci am artroza la toate incheieturile am dureri cumplite de oaseimi pocnesc Va rog sa mi dati un sfat ce sa fac Va multumesc

  • Marius David zice:

   Doamna Barbu Domnica, aveți toate informațiile pe site-ul lyme.ro.
   Vă rog să consultați acel site. Aparține domnului Silvian Guranda, care este nu numai un supraviețuitor Lyme, dar a găsit soluții interesante și pentru combaterea efectelor. Vă trebuie voință de fier!
   Vă ținem pumnii și îmi pare rău pentru cele întîmplate!

 27. Andris zice:

  Unde scrie oficial ca nu se pune acetona? Cine a stat la gura unei capusi sa vada cum reactioneaza? Mi se par afirmatiile cam exagerate. Si daca a stat capusa 2 ore agatata de stratul superficial de piele tot exista riscul de infectare? Sunt multe teorii care se contrazic.

  • Marius David zice:

   Încercați, dar numai pe pielea dvs.
   Stimate domn, este vorba de ȘTIINȚĂ1, sînt oameni care au studiat aceste fenomene, nu își dau cu părerea pe sec, așa cum faceți dvs.
   Vă rog să încercați, dar repet, numai pe pielea și pe mușchii dvs.

 28. Am scos o minunata de capusa de vreo 7mm de pe spatele sotiei chiar acum 15 minute dupa un picnic prin natura. Nu era umflata mai deloc capusa, si dupa incercarea cu chibritul care nu a impresionat-o am cam naclait-o in acetona si am cam ametit-o. Am scos-o in pozitie verticala si am verificat-o cu un microscop de jucarie si pare intreaga si exact ca si fotografiile de pe net. La locul intepaturii exista un punct rosu de 0.2 mm/ cam o cincime de milimetru (lucrezi cu microni si mili-inch la job, deci aproximatia este destul de aproape). Practic nu se observa daca nu stii ca a fost acolo, nu exista urma de umflatura, nimic desi atasata era destul de bine. Ma gandesc ca daca ar fi „vomitat” o minima reactie alergica ar fi existat local, oricum, voi duce minunata faptura la spital sa fie analizata daca e purtatoare sau nu.

  • Marius David zice:

   1. Mă bucur că ați scăpat de ea.
   2. Îmi pare rău că ați făcut greșelile pe care le fac majoritatea celor care cred prostile de pe net. Chestia cu cibritul, acetona, untura și motorina sînt niște prostii. Căpușa a vomitat în soția dvs. Dar nu-i nimic, va trece, dacă nu este infectată.
   3. urmăriți rana pentru cîteva săptămîni. Dacă nu se mărește pata roșie, stați liniștiți.

 29. bogdan ungureanu zice:

  buna ziua!
  la fetita mea .la inceputul sapt am obs pe picior asa zisa „tinta”(un cerc mic si apoi urmatorul un pic mai mare).ne am dus la urgenta unde s a uitat cu lupa a zis ca nu este nicio capusa si antibiotic 3 zile
  dupa ce am mai cautat pe net ,ne am dus totusi la urgenta unde dupa ce le am aratat poza cu tinta,au zis ca i posibil sa fie totusi lyme si sa facem antibiotic 21 de zile
  „tinta ” a stat pe piele doar o zi si apoi s a transormat intr un fel de vanataie.Capusa nu am gasit o nicaieri
  din pacate acel teste se poate face peste 3 sapt,timp in care stam intr o incertituine.
  dupa dv,ar putea fi boala lyme,sau poate fi un simtom fals?

 30. bogdan ungureanu zice:

  buna ziua!
  la fetita mea .la inceputul sapt am obs pe picior asa zisa „tinta”(un cerc mic si apoi urmatorul un pic mai mare).ne am dus la urgenta unde s a uitat cu lupa a zis ca nu este nicio capusa si antibiotic 3 zile
  dupa ce am mai cautat pe net ,ne am dus totusi la urgenta unde dupa ce le am aratat poza cu tinta,au zis ca i posibil sa fie totusi lyme si sa facem antibiotic 21 de zile
  „tinta ” a stat pe piele doar o zi si apoi s a transormat intr un fel de vanataie.Capusa nu am gasit o nicaieri
  din pacate acel teste se poate face peste 3 sapt,timp in care stam intr o incertituine.
  dupa dv,ar putea fi boala lyme,sau poate fi un simtom fals?

  • Marius David zice:

   stimate Bogdan Ungurreanu, nu sînt medic, nu pot diagnostica,
   nici măcar un medic n-ar putea diagnostica așa ceva fără să vă vadă fetița,
   nici măcar după foto nu s-ar putea
   De aceea, luați tratamentul, așteptați și să sperăm că totul va fi bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.