„Să mori ca un prost… „

Prietenii care mă cunosc mai bine ştiu că mi-am dorit întotdeauna să zbor. De fapt am dorit să fiu pilot de aviaţie militară. Am fost descurajat imediat la pregătirea pentru examenul de treapta I, pe cînd voiam să dau la Liceul de aviaţie civilă de la Bacău. Problemele pe care familia mea le-a avut cu Securitatea. A fost primul meu vis frînt.

Am recuperat apoi, am zburat destul. Cu avioane. În urmă cu trei ani am zburat cu parapanta, după un scurt instructaj.

După isprava asta mai mulţi prieteni mi-au spus: păi, dacă cazi, mori ca un prost…

Ieri am aflat că un deltaplanist s-a prăbuşit lîngă Galaţi. A murit. M-am gîndit la chestiunea asta.

Încă mai fac sport din cînd în cînd, călăresc, mai doresc să zbor cu parapantele, doresc să mă întorc pe tatami cu fiul meu…
M-am tot întrebat… dacă fac un stop cardiac la un antrenament, dacă mă prăbuşesc cu parapanta …. mor ca un prost?

1. Dumnezeu ştie deja cum va fi vremea în ziua înmormîntării mele. Acest lucru mă eliberează de griji.
2. Dumnezeu mi-a dat raţiune, judecată, bună purtare de grijă şi asta mă ţine în tensiunea dintre responsabilitate şi libertate.

Se poate muri în foarte multe feluri, se poate muri la pădure, la un meci de fotbal, se poate muri în pat, în casă, într-o rostogolire pe scări dintr-o mică poticnire… sau în accident de maşină, în misiune, pe genunchi în biserică (ah, ce glorios, ce bine ar fi… ), martirizat.. (nu se dă oricui cinstea, vorba lui Aurel Popescu… ).

A gîndi … să nu mor ca un prost… poate însemna superbie proastească mai mult decît buna-grijire…. Dumnezeu ne poartă de grijă, El decide, nu tu îţi hotărăşti moartea bună, demnă, rea, penibilă… El ne face cinste cu sfîrşit glorios sau umiil.
… precum a gîndi … mă duc oriunde cu îndrăzneală, oricum Dumnezeu mă seceră cînd vrea este tot prostească aşezare.

Şi totuşi…. zilele acestea, pregătind o nouă acţiune cu fabrica de bărbaţi … recitesc Jocul cu mărgele de sticlă.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati, intrebările lui Naum. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la „Să mori ca un prost… „

  1. Michelle zice:

    Sincer deltaplanistu ala, a murit de prost, facea contrabanda..
    imi pare rau daca e brutal cum am spus da chiar asa e…

  2. naomi zice:

    Singura moarte prematura, se poate spune si sinucidere, benefica este cea de martir, moartea pentru credinta in Domnul Isus, asta este parerea mea.
    Daca moartea provenita printr-un viciu este pacat, este sinucidere, atunci moartea cu parapanta de ce nu se poate numi tot sinucidere?
    Daca stim sa facem un bine si nu il facem este un pacat, asa spune Scriptura, atunci daca suntem constienti ca zborul cu parapanta sau orice alta distractie riscanta poate aduce moartea, nu este pacat?
    Frate Marius va intreb: oare nu vreti sa va amagiti doar pentru a va implini o „obsesie”? Vreau sa precizez ca nu va judec ci doar va intreb. 🙂

    • Marius David zice:

      draga Naomi, putem muri şi cînd mîncăm, ne putem înneca.
      Este greu de spus… mi-ar trebui cîteva sute de pagini ca să explic. Dacă citeşti Jocul cu mărgele de sticlă… a lui Hesse, vezi acolo o parte din motivaţie.

  3. dani zice:

    @naomi: incearca sa te pui in pielea unui salvamontist. Fr. Marius are in sange ce putin au, doar ca chemarea lui nu sta in a salva fizicul dintr-un loc greu accesibil, ci reversa, si dintr-un loc mai crunt.

    Se moare dintr-un sport extrem, desi nu l-as numi asa, doar daca depasesti limita bunului simt sau daca conditiile si circumstantele devin neprielnice practicarii sportului respectiv. Si mai bine zis, daca ii vant puternic si tu stii ca nivelul tau de zbor cu parapanta/deltaplanul e cam scazuta sau deloc, atunci esti inconstient, da. La fel si cu masina, ai carnet de 2 luni si tu circuli pe drumuri publice cu 140 km/h, si mai si pui vietile altora in primejdie.

    Sa va mai dau un exemplu. Daca fr. Marius merge cu fabrica de barbati la o iesire de 3 zile in padure. Asa o mica tabara de supravieturire, doar cu un cutit la ei 😀 (cine nu intelege rostul unei iesiri de genul asta, sa o practice mai intai si apoi sa ma comenteze), si un baiat cade intr-un aven. Daca fr. Marius nu si-ar exersa talentul in sporturi de genul acesta, credeti ca ar fi in stare sa-l ajute pe baiat? Un exemplu cat se poate de practic.

    ASA NU!
    Sa va dau un exemplu de inconstienta, nepasare, rau vointa (am pus cuvinte nu asa de grele, dar ma gandeam la cei mai rau):

    • naomi zice:

      Dani
      Nu este greu de dedus care sunt factori de risc pentru a-i evita, dar daca totusi se intampla? Sportul in sine are o doza de risc. Pentru cei care se antreneaza pentru a salva vieti este justificat dar pentru cei ce o fac doar sa le creasca adrenalina ….
      Exemplu pe care mi l-ati dat i se poate intampla oricui si chiar daca nu am avea un asemenea antrenament tot am face ceva sa il ajutam pe cel „cazut” Eu nu vad inn asta un motiv sa-mi risc viata pentru simplu fapt, ca daca va fi … Este ca cea cu drobul de sare. 🙂

      • ILAN zice:

        Cred că e ceva în firea noastră… de bărbaţi.
        Ceva ce ne face să tânjim după aventură, sau e doar spiritul de cap al familiei, care trebuia să pună vânatul pe masă…

        Sigur Dumnezeu a pus asta în noi, dar, după cum spunea şi fratele Marius, El ne-a dat şi întelepciune, logică… simţuri.

    • Marius David zice:

      mulţumim de videoclip, însă rămîne la capitolul AŞA NU… tipul este inconştient cum trece pe lîngă parapantişti, foarte periculos, aşa ceva nu se face.

  4. calin zice:

    zilele chiar ni-s asa de bine numarate, ca nu prea putem sa ne adaugam la ele, Dumnezeu da. Noi poate n-i le mai scurtam mancand un pic mai mult, miscandu-ne o tara mai putin si alte de astea. Dumnezeu ne-a lasat niste legi, ale fizicii, ale chimiei daca nu le cunoastem ne-am scurta numarul zilelor. cat de bine le cunoastem depinde de noi cat am invatat fiecare la scoala.

    • Pomisor zice:

      Nici de scurtat nu cred ca se poate asa usor… Dar cu siguranta se poate realiza „performanta” ca ultimile zile sa fie un chin greu de descris… Putine sunt cazurile de sinucideri reusite din prima (de regula cam 1/4 reusesc).
      Am cunoscut un caz care in ultima saptamana de „viata” a stat intr-o stare intermediara in care simtea orice atingere (inclusiv atingerea patului, ca sedea in pat) ca electrosocuri…

      Asa ca nici de murit nu poti muri fara ca Dumnezeu sa aprobe…

      • Pomisor zice:

        Scuze, nu doresc sa leg doua idei. Sinuciderile si cazul respectiv. Omul acela a murit de batranete dar in timpul vietii nu s-a prea ingrijit de corpul lui, asa ca acesta a cedat mai repede…

        • naomi zice:

          S-ar numi accident. Dar suntem constienti ca in asemenea sporturi riscul are un procent marit fata de celelalte pericole la care ne expunem involuntar si atunci ma intreb de ce nu poate fi numit sinucidere?!

          • Pomisor zice:

            Nu poate fi numit sinucidere pentru ca omul respectiv nu vrea sa moara facand acel sport.

          • naomi zice:

            Nu vrea dar se expune riscului si asta doar din placere; este asemenea fumatului sau drogului numai ca in doze mai mici. 🙂

            • Pomisor zice:

              Nu este chiar la fel… Drogurile sunt interzise iar folosirea celor legale este putin inteleapta, pentru ca efecte nedorite apar intotdeauna (alcool-starea de betie, fumatul-probleme cu plamanii). Ori in cazul unui asemenea sport, facut cu grija, poti sa nu ai surprize nedorite. Este un risc, dar in Bucuresti de exemplu si mersul pe jos este un risc (din cauza cainilor…)… Daca iti faci bine socotelile beneficii/cheltuieli (riscuri) nu vad care ar fi problema…

              • Pomisor zice:

                PS: Personal, totusi, am altfel de sporturi preferate… Acesta nu mi se potriveste ca stil. Desi ideea ma incanta, deocamdata nu am putut-o adapta la stilul propriu…

          • naomi zice:

            Pomisor si mie imi surade acest sport, dar nu corespund 🙂
            Sa stiti ca si despre bautaura si tigari se spune ca daca nu sunt folosite in exces nu sunt nocive. La fel si mersul pe jos, pot sa ocolesc haita de caini si sa nu risc sperand ca nu ma vor „incoltii” 🙂
            Viata aceasta este plina de pericole pe care le putem evita sau infrunta dar nu trebuie sa abuzam de ea.
            Vreau sa va intreb ceva (de dragul discutiei) cand Domnul Isus a fost ispitit sa sara de pe Templu stia ca Dumnezeu Il va ocroti si nu ar fi patit nimic, atunci de ce nu a facut-o?

            • Pomisor zice:

              Fumatul este nociv si in doze mici.
              Bautura afecteaza gandirea corecta deci nociva ca efecte.
              Cainii din nefericire nu ne ocolesc ei… 😦

              Foarte corect: nu trebuie sa abuzam de viata.

              Chiar sunteti sigura ca Dumnezeu L-ar fi protejat? Eu cred ca nu… Daca incerci sa fortezi mana lui Dumnezeu (indiferent de motive) te poti astepta si la palme nu doar la mangaieri…
              Dumnezeu te protejeaza cand te trimite El. Daca mergi altfel decat pe drumul pe care El l-a stabilit nu te va proteja…
              (De aceea acea actiune este „o ispitire a lui Dumnezeu”, dar Dumnezeu isi respecta legile Lui mai mult decat iubeste, asa ca o asemenea actiune se poate lasa cu vanatai pentru cine incearca…)

            • naomi zice:

              Exact: „Dumnezeu te protejeaza cand te trimite El. Daca mergi altfel decat pe drumul pe care El l-a stabilit nu te va proteja…” -aici am vrut sa ajung. Dumnezeu nu ne trimite sa facem parapanta, deci?
              „Iata-ma trimite-ma” ar trbui sa ne insufleteasca nu sporturile; munca fizica (ex. taiatul lemnelor pentru o batranica etc) este cel mai util sport protejat de Dumnezeu si chiar daca un accident va avea loc este o moarte de martir 🙂

              • Pomisor zice:

                De unde stiti ca nu trimite si acolo?

                Batranele au sau ar trebui sa aiba familiile lor care sa aiba grija de ele. Daca ai lor copii, carne din carnea lor, nu au grija de ele de ce credeti ca un strain ar reusi sa le multumeasca?

                Cat despre martiraj sa nu demonetizam cuvintele.

            • naomi zice:

              Sa trimita cu parapanta sa evanghelizeze ce? Vazduhul? Sau pe printul vazduhului?
              Iar cat despre batrani nu va dau dreptate, cred ca ar trebui sa mai revizuiti aceasta latura pentru ca nu este bine gandita.

              • Pomisor zice:

                1) Nu toate actiunile unui crestin sunt direct legate de evanghelizare.
                2) 1 Timotei 5:4 si contextul.

  5. elisa zice:

    Parapanta poate fi si un idol. 🙂
    adica zborul…. 🙂
    a stii sa faci”bine” ( nu „un” bine spune acolo) si a nu face bine ceva, iata care este problema cu parapanta. 🙂
    de unde stiti ca faceti”bine” zburind de placere. 🙂

    • Pomisor zice:

      Geneza 2:16. Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: „Poti sa mananci DUPA PLACERE din orice pom din gradina;(17.) dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el vei muri negresit.”

      Un lucru rau, NU este rau pentru faptul ca este placut ci pentru ca este in afara unei legi!…
      Ca sunt foarte multe lucruri placute DAR LEGALE… si deci BUNE! Placerea generata de ceva si calitatea morala a respectivului „ceva” nu sunt legate intrinsec absolut deloc.

    • Marius David zice:

      da, poate fi, ca cafeaua .

  6. „Poti sa mananci mancare fara gust ca sa nu faci ulcer, poti evita ceaiul, cafeaua sau alte stimulente in numele sanatatii, poti merge devreme la culcare, te poti feri de viata de noapte, poti evita toate subiectele controversate pt a nu ofensa pe nimeni, poti sa-ti vezi de treaba ta, sa nu te stresezi sa te bagi in problemele altora, sa cheltui banii doar pe ceea ce e necesar si sa nu faci niciun exces.
    Cu toate acestea poti aluneca intr-o zi in cada si sa-ti rupi gatul. ” Eileen Guder
    Viata e nesigura!

  7. epolitikon zice:

    Daca schiez in afara partiei si ma prapadesc prins intr-o avalansa, se cheama ca mor ca prostu’ sau ca asa a fost sa fie? 🙂

  8. Pingback: Amintiri, Să mori ca un prost, Birocraţia « La patratosu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.