A dispărut …

Am căutat-o peste tot. Am căutat-o pe scara blocului, pe strada mea, în cartier, la piaţă…

M-am dus şi acolo unde ştiam că se duce de obicei, la birtul din colţ. Nimic.

Am stat un pic şi acolo unde ştiam că stă de obicei. Nimic.

Am căutat-o ziua! Nimic!

Noaptea! Nimic! pentru că şi noaptea se putea găsi.

M-am dus la alimentară şi am întrebat dacă nu cumva au văzut-o.

Nehe!

Doamna de acolo s-a uitat un pic la mine şi mi-a spus: „Să ştiţi că aveţi dreptate! N-am mai văzut-o demult. Ultima dată cînd am dat parizer cu pîine pentru pauza ei de la ora 10 şi un pic de ţuică a fost… ehe… acum vreo 8 ani, cred….”

Am alergat aşa vreo cîteva zile prin tot oraşul, mai ales în partea aceea unde trebuia să fie. Am stat la pîndă, cu lap-topul pe genunchi şi cu aparatul de fotografiat la ochi.

Poate apare şi să fiu pe fază.

Nimic!

A dispărut.

Mi-am dat seama de asta ascultînd un interviu pe Europa Cultural. Nu mai ştiu cine cu cine dialoga, cred că lui Daniel Barbu îi aparţine descoperirea, dar atunci mi-am dat seama că au dreptate, el şi celălalt. A dispărut.

clasa-muncitoare-sursa-ziua-desen-canal.jpg

A dispărut şi din vocabularul nostru şi din vocabularul jurnaliştilor, analiştilor, sociologilor.

Cine? Clasa Muncitoare, fraţilor, Clasa Muncitoare. Nu în numele ei s-a făcut comunismul?

De 10 ani de zile a dispărut clasa muncitoare.

Unde mai sînt vremurile în care „IMGB face ordine…”. Unde sînt vremurile în care „Minerii pun panseluţe”.

Clasa muncitoare este cu totul dispărută şi de facto şi de jure. A şters-o Dumnezeu de pe faţa pămîntului în ţara asta.

Blocul acela mare de muncitori, înghesuiţi în cartierele muncitoreşti, care se împingeau în tramvaie la ora 5:30 dimineaţa, care se turnau în „fabrici şi uzine” la 6:00 şi pe care fabricile îi vomitau apoi spre case obosiţi, chinuiţi, înfriguraţi şi cu minţile şi burţile goale.

În pauza de la ora 10.00: salam sau parizer cu pîine, franzelă „bucureşti”.

Toată ziua. Stat! „Bă, puştiule, noi muncim la stat, bă! Vezi? Stăm! Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc!” apoi a rîs sănătos.

Au continuat să joace şah pe conducta de apă caldă din hala de revizie. Era – 10 grade afară!

Aşa mi-a zis unul odată cînd am căutat pe cineva în Depoul din Iaşi. Aveam vreo 15 ani. Atunci am văzut clasa muncitoare. Fascinant!

„Clasa muncitoare, mîndră ca un soare…”

Vezi cum spune Cargo (Doamne iartă-mă, că pot fi o pricină de poticnire pentru aceşti micuţi!)

Zorii mocnesc dinspre noapte-n spre gri
Ceasul e cinci jumatate
Stau pensionarii la coada la colt, se da
Astazi lapte
Ceru-i de plumb, ca privirile lor
Merg muncitori la uzina
Pasii li-s grei dupa cei patru’s’cinci de ani
De lumina
Clasa muncitoare, mandra ca un soare
Mandra ca un munte de fier (tare)
Clasa ne-ndrumeaza, si ne lumineaza
Glasu-i se inalta victorios, pan’ la cer
Mare ca un munte de fier
Soare pe un munte de fier

Atunci mi-am promis că niciodată nu voi face parte din „clasa muncitoare”. Voi munci, dar nu în interiorul clasei muncitoare.

Eu mă bucur că a dispărut şi că nu s-a mai găsit loc pentru ea pe faţa pămîntului.

 

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Analize, Gînduri, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la A dispărut …

 1. nelu balan zice:

  nu inteleg …a disparut clasa sau… muncitorii?

 2. viorica zice:

  Cind eram o fetiscana de 14 ani .Locuiam intr-un cartier din Constanta se numea Steaua , tata lucra la Sovrom Petrol.Intr-o zi secretarul de partid ii zise tatalui meu ;”Tov Stefan fica dumitale poate cinta si in corul Sovromului cum canta si corul pocaitilor,ce zici?” .Si m-a inscris in corul lor .
  Cand mergeam la dilfilare si treceam prin fata tribuni ,imbracati in uniforme albe de petrolisti ,parca si acum ma vad cu cata emotie cantam;
  Vin petrolistii dinspre muntii cu roua pe-a lor frunte
  Si-n visul lor biruitor
  Purtind triunful intregului popor .

  Nici nu vreau sa-mi aduc aminte de regimul ticalos de care am avut parte .

 3. Sanyi zice:

  „Nici nu vreau sa-mi aduc aminte de regimul ticalos de care am avut parte.”

  Parca regimul acesta este mai ceva decat a fost cea care a apus.
  720 000 euro pensie si tu o sa ai 700 lei.

  • Marius David zice:

   Sanyi, nu, nu-i mai breaz, dar mergem înainte. Deocamdată nu mă gîndesc la pensie.

   Nu cred că voi avea parte de ea 🙂

   • dorin frandes zice:

    Nu cred ca mergem, in cel mai bun caz „ne tirim” , cit despre directie…….

   • ACIDUZZU zice:

    @ Marius,
    „…nu, nu-i mai breaz, dar mergem înainte.”

    La aceasta afirmatie a domniei-tale, „se impune” o…anecdota:

    In timpul celui de-al doilea razboi mondial, deci, in timpul ofensivei nemtilor spre Stalingrad, unul din „aliatii” acestora, adica „testverii” au fost intrebati pe parcursul ofensivei:
    (Redau „dupa cum aud…”) „Hova meghi, testver…?”
    „Eliore !” raspunse acesta brav.
    Dupa ce nemtii (si aliatii lor) au mancat bataie, „dand dosul” rusilor care contraataca in forta, cineva din nou l-a intrebat pe „aliat”:
    „Hova meghi, testver…?”
    „Eliore !” raspunse acesta la fel de brav…

    Deci, frate Marius, TOT INAINTE !

   • Inainte stateam la cozi inter,mabile de sarbatori,pentru ca vroiam sa petrecem revelionul cu tinerii in biserica,si pentru a face cumparaturi de sarbatori,trebuia sa iesim la 6 dimineta in fata unui magazin pentru a apua cateva oua.Astazi avem de toate,ce ne pofteste inima,dar cine isi permite in ziua de azi sa traiasca „Bine”vorba unora?De pensii,ce sa mai vorbim,cine mai ajunge pana acolo?Poate da,poate nu,dar de unde pensii,cand banii de-abia ajung pentru”Ei”.Parintii nostrii au muncit saracii,si iarna si vara,iar acum,cand au ajuns sa se bucure de pensiile mult asteptate,s-au trezit cu pensiile ijumatatie.E,trebuie sa traiasca si altii,nu-i asa?Noi,cu Dumnezeu inainte,am invatat sa traim prin credinta.

 4. viorica zice:

  Viorica, uniforme “albe” de petrolişti?
  De ce albe?
  Pentru ca multi lucrau in laboratoare la Sovrom-Petrol.Telul meu era sa lucrez si eu in una din laboratoarele lor ,dar tata ne fiind membru de partid nu am fost primita si am ramas cu costumul lor de doc ,fusta si bluza .Le cintam doar in struna……..

 5. Sanyi zice:

  Viorica, acum ai haine albe?

 6. wes zice:

  Am prins si eu un pic din vremea cand se spunea : ,,cine-i harnic si munceste ori ii prost ori nu gandeste ” . Puteau sa faca drumuri mai bune decat sa plateasca degeaba asa de multi oameni.

 7. calin zice:

  elev fiind, tin minte de campaniile agricole anuale. Eram dusi la sortat de ardei capia, despanusat porumb …. Nu ma credati, dar era o placere pentru mine. Altii se faceau ca lucreaza, cum spuneati ca doar nu-i plateste nimeni. Cei care nu au muncit atunci nici acum nu muncesc. Daca nu ne iese nimic mai bine stam. Si uite cum lenea aduce saracia sa-ti bata la usa…. Din pacate si prin biserici bate acelasi vant al saraciei duhovnicesti. In urma cu vreo doi trei ani, liderul de la tineret anunta ca vor sa aplice pentru niste programe pentru tineri prin care, ca biserica, cei de la tineret bineinteles, sa mergem sa facem curatenie intr-un parc avand tricouri cu numele bisericii imprimat. Ce copilarie, ce lapte cum spune Pavel. Daca nu iese nimic, macar banii de saci pentru gunoi nu mai facem nimic.

 8. adrian zice:

  Azi e mai bine, nu ne mai inghesuim prin autobuze la 6 dimineata pentru ca lucram zi si noapte ca sa ne platim facturile. Nu mai trebuie sa fim fideli Partidului, azi se cere „fidelitate fata de firma”, care trebuie sa fie pentru noi „ca o familie”.

  Traiasca societatea capitalista unilateral dezvoltata!

 9. pavel zice:

  Eu cred ca astfel de idei ne-au transformat intr-o societate de consum. Ati inteles gresit ideea de „clasa muncitoare”. Avem mare nevoie de asa ceva. Vom ajunge sa importam si apa de spalat si gatit (sare deja importam, desi avem cele mai mari zacaminte din Europa). Desigur, aceste „sloganuri” cu si despre clasa muncitoare stirnesc zambete la coltul gurii. Dar tinerii nostrii acum fug de munca, multi nici nu au habar cum se munceste. Vor sa fie sefi sau sa importe si ei ceva, ptr comercializare. dar oare sunt prosti care cei care acum mai produc (utilaje, tehnica, aparatura…)… poate, dar ei fac ceva util si castiga si experienta si bani. Noi… bucurosi ca am scapat de clasa muncitoare. Am facut parte din ea si eu 2 ani. Nu era deloc ca in povesti si sloganuri. Cine muncea era apreciat, bine vazut si repectat. Cine nu, se tinea de sloganuri ca altceva nu stia. Am avut si specimene din acestea. Doame ajuta Romania sa munceasca, sa iubeasca munca. Doamne ajuta pe copii Tai sa fie cei mai buni ispravnuci si cei mai muncitori. Pls. less comments and more work.

 10. STEFAN T. zice:

  Prea mic ca sa fac parte din clasa muncitoare.Am ajuns numai la pozitia de soim al patriei.Cand era sa fiu pionier lucrurile sau schimbat.LOL .Dar inca imi aduc bine aminte de vremurile „vechi”.Acuma de cate ori refuzam un steak la masa,tatal meu imi aduce aminte de vremurile de pe vremea lui raposatu’.Amintiri,care pt fratele meu cel mai mic sunt povesti tari sau cool.Totusi,in Korea de N „clasa muncitoare” e inca alive and well.Intr-un documentar recent, se spunea ca in fiecare vineri dupa-amiaza koreeni la chemarea liderului suprem se aduna pt munca patriotica.

 11. naomi zice:

  Eu cred ca au disparut „muncitorimea” si a ramas „clasa”, obiceiul e inca aici in Romania, a disparut tocmai ce nu trebuia.

  • ACIDUZZU zice:

   @ naomi,
   De acord; a disparut „muncitorimea” dar a ramas „clasa…crasa” ! Adica, „traiul bun si nesimtirea” au inlocuit iubirea, slujirea, smerirea. Alta-i astazi…asuprirea !

   Clasa- crasa a elitei lui Belcali, Vanghelie, Patriciu, Vantu si a multor altor trepadusi ideologici si nu numai !

   Si apoi, „avem si noi falitii nostri…”

  • naomi zice:

   Poate meritam toate astea, Aciduzzu-le, poate meritam.

   • ACIDUZZU zice:

    Poate ! Cartea profetului Hagai capitolul 1 ne da un raspuns direct la inima…

    • naomi zice:

     „Vă aşteptaţi la mult, şi iată că aţi avut puţin; l-aţi adus acasă, dar Eu l-am suflat. Pentru ce? – zice Domnul oştirilor. Din pricina Casei Mele care stă dărâmată, pe când fiecare din voi aleargă pentru casa lui.” Hagai 1

 12. yousef59 zice:

  Eu stiu o gramada de muncitori care chiar munceau…unii cu drag,altii obligati de viata aceea…si trei schimburi…si nu se faceau ca muncesc…(ex Tractorul Brasov)

 13. Pingback: Îndoiala, Dispariţie, Meşcherul, imagini incomode, Sfîntul Iosif Muncitorul, Ameţeală de 1 mai « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.