Sînt creativ … deci am limite

O pereche de adolescenţi pe care i-am întîlnit zilele trecute în Austria m-au întrebat de unde îmi vine creativitatea adolescentină…. Este grea întrebarea, dar cu atît mai grea cu cît vine din gura unor adolescenţi, consideraţi de noi la vîrsta exploziei de creativitate.

Cu toată povara … a trebuit să recunosc pînă la urmă: sînt creativ 🙂 . Foarte creativ, dar nu am compus în viaţa mea o poezie.

Am ascultat seminarii despre creativitate. Cel pe care l-a ţinut David DeWitt în 1990-1991 cred că mi-a marcat viaţa radical. Însă creativitatea nu se învaţă cu seminarii, cursuri şi prin cărţi. Ajută, dar nu există şcoală ajutătoare pentru lipsa ideilor noi. Blogosfera românească ilustrează din plin afirmaţia, cea evanghelică de limbă română este deja o dovadă de îndosariat. Cutendpasteurizarea, incurgitarea şi recurgitarea de iutubăreli, pilde şi anecdote hiperafumate, analize de taifas, anunţuri, afişe şi citate biblice, necesare, plăcute, de altfel, dar care scuză lenea gîndirii, toate acestea ne-au creat peisajul pixelat înconjurător.

Spre deosebire de ceea ce se crede … creativitatea presupune limite, nu libertate, şi disciplină. Limite!

Perspectiva romantică asupra artistului descompus de băutură şi de haos perecăreţ este un mit. Marii creatori au fost oameni foarte discplinaţi, cu mici excepţii…. Ideile nu pică meteoritic din cer. Nu poţi avea idei memorabile fără să memorezi, nu poţi scrie fără să citeşti, nu poţi artcula modele noi de gîndire fără a fi vizitat paradimele învecinate.

Creativitatea este parte a omenităţii. Sîntem creaţi după chipul şi asemănarea unui Dumnezeu Creator, care a creat totul din nimic. Noi sîntem creativi (putem crea nimic din tot 🙂 )…. Putem aduce lucruri noi în fiinţă, lucruri noi din lucruri vechi deja existente.

Iată un material interesant despre creativitate… subiect la care voi reveni, pornind de la cursul lui David DeWitt.

Voi reveni cu un text despre idei noi şi vechi despre cum clocirea ideilor noi.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Sînt creativ … deci am limite

 1. ACIDUZZU zice:

  „Spre deosebire de ceea ce se crede … creativitatea presupune limite, nu libertate, şi disciplină. Limite!”

  Limite stabilite de Cel ce a pus in noi si „gandul vesniciei” ! Dar tot El ne vine in ajutor cu o sfanta inspiratie in darul creativitatii…
  Oare nu poate fi valabila si aici declaratia plina de dragoste din Cantarea Cantarilor: „Mandragorele isi raspandesc mirosul, si deasupra usii avem tot felul de roade bune, noi si vechi, care pentru Tine iubitule le-am pastrat !”?

  Omul duhovnicesc este intotdeauna plin de creativitate, si fara nicio lingusire, aceasta se vede cu prisosinta chiar si pe blogul domniei-tale, frate Marius !

  • Marius David zice:

   multumesc, Aciduzzu, dar tind să te contrazic, oamenii acestui veac sînt mult mai plini de creativitate decît credincioşii, decît cei ai Duhului, din păcate… sta nu prea înţeleg eu…
   Uită-te la ce artă de proastă calitate facem…

 2. Rodica Botan zice:

  Eu cred ca numai Dumnezeu a creiat totul dn nimic…Noi avem nevoie de „ceva” ca sa dospim „altceva”…

 3. Paul Pantea zice:

  Andrei Tarkovski spunea ca pentru el, limitarile sunt un fel de necesitate. Bugetul limitat, tehnologia stangace, timpul galopant il ajuta sa inoveze, sa reinventeze, sa creeze.
  Nu stiu daca va gandeati la acelasi gen de limitari, dar iata unul.

  • Marius David zice:

   cu totul de acord cu asta,
   cel mai interesant pentru mine este limita de timp.. cînd sînt în criză de timp debitez tot felul de chestii cre mi se par mai bune decît atunci cînd am timp să coc.
   De asta pe blog îmi pun tot timpul limită, ceasul…
   de asta comentariile mele par fugitive, aruncate din fuga calului, dar cred că sînt mai eficiente decît dacă m-aş întinde la taclale toată ziua.
   Exprimarea frusta ajută creativităţi. De asta este bun şi twitterul, te forţează să înghesui un gînd mare între limite ..
   ca să îţi dai seama că nu este chiar atît de mare.

 4. „Sîntem creaţi după chipul şi asemănarea unui Dumnezeu Creator”
  Întotdeauna am fost de aceeași părere.

  Marii creatori au fost disciplinați, dar cu siguranță nonconformiști, aș adăgua.

  Ca fotograf absolvent de Arte, mi-am dat seama că, paradoxal, nu consumul de produse vizuale îmi stimulează creativitatea, ci discuțiile, lectura, audiția unor piese muzicale.
  Îmi place să construiesc imaginea prima dată în minte, apoi pe hârtie și de abia dup-aia în pixeli. Se poate și invers, dar cred că aia se numește accident, nu intenție. Deși cred că ambele sunt necesare în procesul de creație.

  Cred că și creativitatea e un soi de mușchi, care dacă nu este hrănit și împins prin exerciții dincolo de zona sa confortabilă intră în atrofie. Iar uneori în loc să-i dăm ce-i mai bun, îl lăsăm să vegeteze pe bază de fast food.
  Vrem creativitate instant, la plic, dacă se poate, serviți la masă într-o ceașcă de unică folosință.

  Îmi place tema. Cred că o să pregătesc un articol pe același subiect și pe blogul meu. M-ați… inspirat. 🙂

  • ACIDUZZU zice:

   „Ca fotograf absolvent de Arte, mi-am dat seama că…”

   Cele mai bune fotografii se realizeaza dupa negative reusite.
   Noi oamenii putem crea ceva absolut desavarsit constientizant partile negative din viata noastra ce ar trebui de urgenta…nu „retusate” ci RESTAURATE PRIN POZITIVISM SI RESPONSABILITATE, lasand o indubitabila amprenta a lepadarii de sine cu tot negativismul din dotare si imbracandu-ne in cecea ce inseamna revarsare de lumina. Conul de umbra reprezinta in fundalul fotografiei trecutul contrastant…

  • Marius David zice:

   abia aştept să naşti articolul. Travaliu uşor! 🙂
   Să îimi dai un ping cînd îl termini ca să citească şi ochii noştri!

 5. Robert zice:

  Superb! Multumesc

 6. Pingback: Misiunea uneşte?, Sfîrşitul Americii, blogoslovirea, prozelitismul, Nagy Floare « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.