Oare numai mie mi se întîmplă lucruri minunate? Despre trei lumi… Iosif Morcan

Oare numai mie mi se întîmplă lucruri minunate? Aseară, la a treia vecernie, mi s-au întîmplat trei lucruri frumoase.

M-am reîntîlnit cu pastorul Iosif Morcan. A venit în Iaşi pe cînd aveam 11 ani. El avea vîrsta răstignirilor 32-33 de ani.  A venit pastor la cinci ani după moartea tatălui meu. În cîţiva ani, pregătit fiind şi studios, fără google şi wicked-pedia, aşa cum putem noi acum, a reuşit să umple biserica de tineri în ditamai oraşul universitar. A stat la Iaşi 10 ani dintre care 7 ani mi-a fost pastor.

El m-a botezat.

După ce m-a botezat, am visat să ajung cel puţin o dată cu el la amvon, să văd cum face şi să predic măcar la fel de bine ca dînsul. La amvon cu dînsul am mai fost, dar nu am reuşit niciodată să predic la fel de bine ca fostul meu duhovnic. Ne-am reîntîlnit după ani de zile. Este aproape neschimbat deşi a suferit enorm. La  64 de ani este de o vitalitate impresionantă.

Nu cunosc alt conducător de studiu biblic mai bun în bisericile noastre. Este impecabil. Ştie să pună întrebările potrivite, stîrneşte dialogul, prezintă clar, se informează şi are o memorie cultivată cu anii.

Nu este mai slab evanghelist.

Aseară, în biroul pastoral, îmi spune:

– Trebuie să fie pe aici un frate la mărturia căruia m-am convertit eu… în 1966. Eram în Timişoara, el era student acolo… îl cheamă Madar.

– Eu sînt fiul lui… spune Lianu Madar, care stătea lîngă mine. Îl veţi întîlni la masă, pentru că la noi veţi veni la masă.

Vorbim de lume mică şi de „întîmplări”?  Am fost martor aseară la o întîlnire extraordinară. Cei doi nu s-au văzut niciodată faţă în faţă atît de aproape. Morcan Iosif s-a convertit la auzul mărturiei depusă de un tînăr student, după care distanţa şi anii i-au aruncat în direcţii diferite. Acum, după 45 de ani (patru zeci şi cinci!!!!) se întîlnesc la masă şi au ocazia să discute pentru prima dată faţă în faţă. Bătrînului Madar i-a fost dat să audă rodul mărturiei lui. Oare cîte astfel de mărturii ne păstrează Dumnezeu pentru viitoare lume?

A propos de lumi. Pastorul Iosif Morcan a predicat despre cele trei lumi posibile din 2 Petru

3:3  Înainte de toate, să ştiţi că în zilele din urmă vor veni batjocoritori plini de batjocuri, cari vor trăi după poftele lor,
4  şi vor zice: „Unde este făgăduinţa venirii Lui? Căci de cînd au adormit părinţii noştri, toate rămîn aşa cum erau dela începutul zidirii!”
5  Căci înadins se fac că nu ştiu că odinioară erau ceruri şi un pămînt scos prin Cuvîntul lui Dumnezeu din apă şi cu ajutorul apei,
6  şi că lumea de atunci a perit tot prin ele, înecată de apă.
7  Iar cerurile şi pămîntul de acum sînt păzite şi păstrate, prin acelaş Cuvînt, pentru focul din ziua de judecată şi de peire a oamenilor nelegiuiţi.
8  Dar, prea iubiţilor, să nu uitaţi un lucru: că, pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani, şi o mie de ani sînt ca o zi.
9  Domnul nu întîrzie în împlinirea făgăduinţei Lui, cum cred unii; ci are o îndelungă răbdare pentru voi, şi doreşte ca nici unul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă.
10  Ziua Domnului însă va veni ca un hoţ. În ziua aceea, cerurile vor trece cu troznet, trupurile cereşti se vor topi de mare căldură, şi pămîntul, cu tot ce este pe el, va arde.
11  Deci, fiindcă toate aceste lucruri au să se strice, ce fel de oameni ar trebui să fiţi voi, printr’o purtare sfîntă şi evlavioasă,
12  aşteptînd şi grăbind venirea zilei lui Dumnezeu, în care cerurile aprinse vor pieri, şi trupurile cereşti se vor topi de căldura focului?
13  Dar noi, după făgăduinţa Lui, aşteptăm ceruri noi şi un pămînt nou, în care va locui neprihănirea.
14  De aceea, prea iubiţilor, fiindcă aşteptaţi aceste lucruri, siliţi-vă să fiţi găsiţi înaintea Lui fără prihană, fără vină, şi în pace.

Dumnezeu are în vedere trei lumi: cea trecută, cea prezentă şi cea viitoare.

1. Lumea de odinioară. A fost născută din ape şi a pierit prin ape. Era o lume în care ploaia era de neconceput. Acea lume a fost distrusă de Dumnezeu prin apă, potopită din cauza nelegiurilor, silniciei (definită ca atentat la viaţa, libertatea, demnitatea şi bunurile aproapelui), imoralităţii şi ocultismului.

Din acea lume au fost salvate 8 suflete prin lemn, în arca lui Noe. Lemn pe apă.

2. Lumea de acum. Seamănă cumva cu lumea de odinioară, dinainte de potop. Fărădelega s-a înmulţit şi Dumnezeu a hotărît ca să scurteze timpul de examen pentru om. I s-a dat între 70 şi 80 de ani pentru a-şi da examenul ascultării.

Lumea de acum este strîmbă şi imperfectă, geme din toate încheieturile şi va trebui să scăpăm şi din aceasta.

Dacă prima lume a fost potopită cu apă, aceasta va fi potopită de foc şi va fi un cer nou şi un pămînt nou.

Calea de scăpare din această lume spre cea viitoare, ce bună, perfectă, pregătită de Dumnezeu este tot prin lemn. Lemnul crucii. Sînge pe lemn.

3. Lumea viitoare. Este lumea pe care a pregătit-o Dumnezeu pentru cei răscumpăraţi. În această lume se poate ajunge doar prin puterea sîngelui lui Isus Cristos.

Noi nu putem ajunge în acea lume prin puterile noastre. Dacă trebuie să fim găsiţi neprihăniţi, fără vină şi în pace, atunci trebuie să facem schimb cu Isus.

El ne dă neprinănirea Lui, nevinovăţia Lui, pacea Lui, noi îi dăm vinovăţia, păcatele, neliniştile noastre, El a venit în locul nostru ca noi să putem trăi împreună cu El pentru veci în noua lume pe care ne-a pregătit-o, aşa cum ne-a promis (Ioan cap. 14. „Eu mă duc să vă pregătesc un loc”)

Apoi, la finalul slujbei, pastorul Morcan, care şi-a pierdut un fiu de 21 de ani acum un an şi jumătate, s-a întîlnit cu tatăl lui Dani Ile, băiatul care trebuia să se boteze duminică, în 27, cel care a murit, împreună cu mama, bunica şi prietena lui în acelaşi accident.

Vezi şi AICI.

Iosif Morcan este un tare şi caracterizat de unii „rece”. L-am văzut moale şi cu lacrimi în ochi, îmbrăţişîndu-l pe tatăl lui Dani, rostind cuvinte pe care noi nu le putem rosti:

– ŞI EU AM TRECUT PE AICI, EU ŞTIU CUM ESTE…

Scriptura ne spune că noi putem mîngîia pe ceilalţi cu mîngîrile prin care noi înşine am fost mîngîiaţi. Aseară am văzut cum se poate întîmpla acest lucru.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Biserica Baptista, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Oare numai mie mi se întîmplă lucruri minunate? Despre trei lumi… Iosif Morcan

 1. Eduard Orasanu zice:

  Ciao! Nu imi permit sa contrazic nimic din ce ai scris, dimpotriva ma alatur celor scrise, dar cu ani in urma ma urmareau doua intrebari (astazi nici nu mai conteaza), si anume: De ce a parasit (abandonat) Sararia in 1991? De ce nu a „pregatit” un inlocuitor astfel ca cei de pe Sararie sa nu traverseze catva ani de vid pana la venirea urmatorului pastor? Iti reamintesc ca imediat dupa revolutie erau vremuri foarte tulburi, asadar nu momentul ideal de facut valize… A doua intrebare: De ce la orele de tineret de pe Sararie (vorbesc de orele tinute de Danut / eu am participat intre anii 1986 – 1989) pastorul bisericii nu participa niciodata? Toate sunt scrise su titlul „parerea mea” si „nu sunt chinuit de insomnie de aceste intrebari”. Cele bune!

  • Marius David zice:

   Draga Eduard,
   bine ai revenit,
   Răspunsul la întrebarea ta este deosebit de complex şi nu îl pot da aici pe blog.
   În acei ani se schimbaseră multe în Biserica din Iaşi.
   cînd am venit amîndoi din armată am văzut altă biserică. Îţi aminteşti? În numai un an.
   Eu personal l-am văzut pe Iosif Morcan de vreo trei ori la tineret.
   Avea mare încredere în Danut.
   şi Danut nu din cauza lui a plecat atunci de la tineret, aşa cum Morcan n-a plecat din laşitate de la Iaşi.
   oamenii pe care i-a format sînt acum pastori prin ţară, dar niciunul n-a mai îndrăznit să vină la Iaşi.

   • Eduard Orasanu zice:

    Ciao! Marturisesc ca nu as fi scris daca nu as fi vazut, in fotografia postata de tine, baptistierul care nu mai exista de pe o Sararie care nu mai exista. Ca lucrurile, situatiile si oamenii sunt in schimbare nu e cel mai rau dintre rele. Da, la lasarea la vatra biserica era diferita. La biserica plina de studenti si tineri (ma intorc la postarea ta) eu as adauga pe un om ca Cristi Tepes si un cor, cel al fetelor.
    Aici cred ca Iosif Morcan a fost foarte bun stiind sa administreze valorile si darurile de pe acea strada si dintre acele ziduri. Spre diferenta de precedesorul lui Iosif, ajuns in 94 – 95 pe Sararie, care printre primele lucruri pierdute si gresit gestionate a fost desfiintarea corului de fete. In rest sanatate si virtute!

 2. Ligia zice:

  Imi aduc aminte cu multa placere de anii de studentie de la Iasi si de fratele Iosif Morcan ca pastor. Intr-adevar un om deosebit si el si sotia lui. Dumnezeu sa ii binecuvanteze! Multumesc Marius pentru acest articol!

 3. cocorici zice:

  Ce frumos… si eu il iubesc mult pe fratele Morcan, e o scumpete de om .
  Domnul sa-l tina in mana Lui si sa se foloseca de el inca multi ani. L-am reintalnit toamna trecuta dupa multi ani, chiar in ziua logodnei mele( dubla fericire pentru mine).

 4. naomi zice:

  Tatal lui Dani este crestin baptist?

  Este tare frumos ca ne povestiti si noua cum a fost la „vecernie” 🙂 Va multumim. Am tot respectul pentru frati batrani care au un trecut luminos. Domnul sa-i binecuvinteze.

  • Marius David zice:

   da, voi încerca să mă ţin de acest ritm şi să povestesc fiecare vesperă.
   „povesperă!”
   Tatăl lui Dani şi-a predat viaţa Domnului în zilee care au urmat morţii lui Dani.
   „Vreau să urmez şi eu calea pe care voia să o urmeze Dani”. Să ne bucurăm cu îngerii!

 5. Radu zice:

  Eu sunt unul dintre cei peste care fratele Iosif si-a pus mainile la casatorie in Biserica din Baia Mare. Un om minunat, un predicator care totdeauna are un mesaj clar din partea Domnului si plin de emotie. Domnul sa il binecuvanteze si pe el si pe tine, Marius.

 6. ACIDUZZU zice:

  …Promotia 1976-1980… STOP ! Decanul de varsta al promotiei. STOP !
  Mot de…24 de carate! Native !
  Om dintr-o bucata, adica dupa cum spune si proverbul romanesc: „Calul motului si inima drumului !”
  Morcan Iosif, omul care in fiecare dimineata la orele 05,30 AM, era in curtea Seminarului Teologic Baptist pentru inviorarea de dimineata caci: „ceasul de dimineata aur aduce !” spune un proverb batranesc. Stop !
  Dar predispus nu numai pentru inviorarea fizica!
  Inviorarea fizica o facea DUPA inviorarea duhovniceasca din Cuvantul Sfant ! (Doamne, oare cand mai avea timp sa si doarma Iosif Morcan ?) Spre exasperarea noastra in general si spre exasperarea fratelui Istoc Traian colegul nostru din anul III, in special, care traversand curtea interioara spre a merge in corpul cladirii afectat de cutremur…, intr-un semiintuneric confuz, i s-a parut „ca vede o naluca”…In maieu si in pantalonii de la pijamale !STOP !
  Era fratele Iosif Morcan, la inviorarea de la ora 05,3o ! L-am admirat mult atat ca si coleg cat si ca prieten, avand radacini „perene”, stramosesti si din Muntii Apuseni…STOP !
  Era omul cumpatat care nu se amesteca nici in discutii ieftine, nici in…activitati sportive ocazionale si nici in plimbari de…agrement prin Cismigiu. Noi il aveam pe fratele Iosif Morcan, iar „cei din anul III”(promotia lui Daniel Branzei) il aveau pe fratele David Nicola…Oameni care „Rascumparau vremea !”

  • ACIDUZZU zice:

   PS.
   Pentru a nu starni nedumeriri cu modul telegrafic de pionierat „STOP”, in care am relatat despre amintiri scumpe mie si, nu numai mie, ci tuturor celor ce-l cunosc pe fratele Iosif Morcan, am incercat sa subliniez nevoia de astfel de oameni care pretuiesc ceasul inviorarii de dimineata si nu numai…
   Inviorarea de dimineata te fereste de lenevie in general si de cea spirituala in special…

  • Marius David zice:

   draga Aciduzzu, cred că l-ai descris bine 🙂
   Mulţumim de telegramă!
   Dau o cafea făcută în stilul meu dacă îmi scrii pe privat şi te deconspiri 🙂

 7. Ionut zice:

  Da vremuri frumoase. Bunica mea Florica de la hala centrala ma aducea mereu pe Sararie si era o placere sa-l asculti pe fratele Morcan. Si Corul de fete cu Tudorica Sfatcu. A fost o generatie de „Aur”. Fratele Victor Tarniceriu, Silvia Tarniceriu eu eram mic un pusti dar era o delectare sa stai intre asa oameni.

 8. Pingback: Down, Hans Kung despre abuzurile minorilor, despre trei lumi, România mică « La patratosu

 9. Paul zice:

  Ce intamplare care nu a fost la intamplare:) Fratele Morcan…. Am crescut in Baia-Mare unde mi-a fost pastor multi ani, m-am pocait la predicile lui si tot el m-a si botezat. Fiul lui a murit in ziua cand eu m-am insurat(la civil). Tragic eveniment…si totusi, prin puterea data de Dumnezeu, a trecut si peste aceasta tragedie. Si eu ma bucur mult cand il revad prin Cluj-Napoca la sedintele de la Uniune. Om frumos. Dumnezeu sa-L insoteasca in continuare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.