Astorgoii… (P)

Astorgoii sînt o specie pe cale de apariţie, astorgoii sînt nişte mutanţi … Astorgoii sînt printre noi! E plină ţara! Plină lumea! Cum îi recunoaşteţi? Au ochii roşii, privesc în gol, gesturile puţin întîrziate….sînt „oamenii vremurilor din urmă, cărora le lipsesc ……. Astorgoii sunt oamenii care capătă privirile sticloase împrumutate de pe ecranele televizoarelor. ”

Apatie şi entuziasm sunt două cuvinte greceşti care numeau stări de spirit ideale, promovate de diferite şcoli antice de gîndire:

1. La sceptici, aphateia însemna lipsa de suferinţă, stare ideală care se poate obţine atunci cînd nu te ataşezi de lucruri, pentru că lucrurile oricum nu sunt reale, iar dacă sunt, totuşi, reale, ele sunt incognoscibile. Dacă nu te ataşezi de aceste lucruri, răsplata este ataraxia, netulburarea, apatheia, lipsa de pătimire şi suferinţă. A ajuns astăzi ca apatia să însemne nepăsare, o amorţeală vizavi de orice se întîmplă în jur, dar nu numai. Propunem aici ideea că apatia înseamnă şi o nepăsare faţă de ceea ce se întîmplă în interior.

2. La Platon, în dialogul Ion, Socrate vorbeşte despre Ion ca de un entheosiasmos, antrenat fiind de o putere divină care te pune în mişcare la fel ca piatra magneziană, adică magnetul care atrage inelele de fier şi le dă puterea de a face ele însele acelaşi lucru faţă de altele, întocmai ca piatra magnetică faţă de primul inel. Entuziastul este cel care este „insuflat de zei”, purtătorul unei puteri – puterea inspiraţiei.[1] Astăzi termenul a ajuns să însemne entuziasmul romantic, elanul vital al eroului gata de acţiune şi sacrificiu.

Aşadar, apatia, stare de desprindere de cele lumeşti şi văzute, nu însemna deloc stare de nepăsare, iar entuziasmul vechilor greci era mult mai aproape de definiţiile pe care apostolul Pavel le dă bucuriei inspirate de Duhul decît de entuziasmul eroului din epoca romantică.


[1] Platon, Dialoguri, Editura Cultura Naţională, Bucureşti, 1922, p. 231.
Am scris acest text în urmă cu vreo 3 ani… că tot am discutat despre tembelizor şi televiziune…

Avertizare: este un text religios 🙂 , dar s-ar putea să vă intereseze pe unii, este despre nesimţire şi entuziasm…

Iată continuarea AICI.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Periegeza, Perplexităţi, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Astorgoii… (P)

 1. Paul Pantea zice:

  As fi vrut sa scriu un comentariu lung, dar mi-a venit o idee. Frate Cruceru, ca de la un clarinetist la altul: o data pe saptamana, sunt concerte la Filarmonica! Sa mearga omul sa asculte. Apoi sa mearga acasa, sa puna mana pe un instrument, si sa invete. Daca stie deja, sa cante. Sau sa invete la altul 🙂

  • Marius David zice:

   Aşa, aşa!
   eu cred că fiecare om ar trebui să încerce să scoată sunete dintr-un instrument. Să cînte? Poate că aştept prea mult, dar este o experienţă absolut necesară ca să înţelegem mai apoi muzica.

 2. angela zice:

  Am citit cu mare folos.Va multumesc pentru postare.

 3. Estera zice:

  Nu cred ca sunt adevarate intre pocaiti lucrurile acestea!
  Ce ziceti?

 4. Pingback: Blog

  • Marius David zice:

   draga Blog, chestiunea tăiatului cablluui cu patentul (de fapt a fost puţin altfel) are raţiuni „filozofice” mai complicate.
   acum, după atîţiea ani, revenind şi evaluînd gestul acela, mă felicit zilnic, în fiecare zi de cîte trei ori… cînd am timp să cînt cu Naum la vioară, el, la violocnel, eu, cînd am timp cu Neriah, la harfă, ea, la lăută, eu, cînd avem timp să mergem împreună la sală cu Naum, ca bărbaţii, cînd avem timp cu toţii de citirea Bibliei şi rugăciune.
   Mă bucur de acest timp şi după ce se vor căsători ei… poate că voi renunţa la starea legalistă de a nu mai avea tembelizor.
   La pensie, ca empty-nesters sau … mai rău, Dumnezeu ştie…

 5. calin zice:

  discutam cu cine mai in urma cu ceva vreme despre ce vremuri traim si unde se va opri ceasul. miscarea hipi toti o cunosc ca o miscare impotriva razboiului din vietnam, dar ea a avut de fapt alt scop, distrugerea familiei ca unitate de baza a formarii unui om pentru viitor. si viitorul a fost afectat prin atatia drogati, homosexuali etc. TV a avut ca scop in prima faza transmiterea de stiri din razboi, dar mai tarziu s-a descoperit divertismentul. sa-i facem pe oamenisa se simta bine stand pe scaun. acum este netul. Tv merge in spate sa auzi stirile, mainile scriu pe mes la cati mai multi, mai deschizi un facebook ca sa nu ratezi un prieten si nu mai ai timp de sa te bucuri de revelatia DS pentru ca trebuie sa mergi la servici unde te enerveaza sefu, uneori colegu, esti nemultumit de salariul mic aducandu-ti aminte de ratele de la banca – nimeni nu te-a pus sa iei credit – si ajungi acasa din nou si o iei de la inceput fara nici o tragere de inima pentru ca tot din jurul tau nu mai merge bine, altii sunt de vina si uiti ca de fapt tu ca si crestin nu faci parte din aceasta lume, ca avem o alta imparatie mult mai motivanta. cred ca Pavel inlantuit cand se bucura se gandea sa nu piarda aceasta imparatia de care vorbea Isus. Sa nu vi se tulbure inima… Bucurati-va …

 6. Paul Dan zice:

  „astorgoii sînt nişte mutanţi”…este o definitie f. buna a apostaziei in termeni contemporani. Astorgoii se afla in biserici. Acesta este contextul in 2Tim 3:1-5. Ei au o forma de evlavie dar ii tagaduiesc puterea, adica stiu sa „play christianity” dar nu au putere in a se opune pacatului. Sfintenia practica este complet straina de ei, si le repugna. Pentru ei sfintenia este “legalism” sau “old time Christianity”. Majoritatea nu vor fi mantuiti. 80% din tineretul crestin din vest nu se mai intoarce in biserica dupa ce au plecat la college. Cel mult vor face parte din emergent churches. Cind tinerii spun ca nu isi mai gasesc locul in bisericile actuale din Romania (asa cum sunt ele cu lipsurile de rigoare) de fapt avem de a face cu astorgoii…Nu este solutie pentru ei, nici Scriptura nu ofera nimica.
  Paul Dan

 7. naomi zice:

  „Astorgoii sunt oamenii care capătă privirile sticloase împrumutate de pe ecranele televizoarelor. “ – conteaza oglinda in care te „arangezi”

 8. Pingback: Cum m-am vindecat în mod miraculos? « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.