Spe(E)c(k)hless: Evanghelia autosugestiei şi autohipnozei predicată de „elevul” Demeter, de la Chris inspirată şi înapoi la Iosif Ton „asociată” (aderată?)

Zilele trecute cineva mi-a trimis acest fisier. Este un seminar ţinut participanţilor, un fel de workshop (din aprilie 2010) al unuia dintre ucenicii pseudo-pastorului, pseudo-profetului Chris din Africa, pastorul Helt.

Învăţătura acestui Chris, supranumit „omul lui Dumnezeu” se transmite de la ucenic la ucenic în mod absolut magic, parcă şi vocea şi inflexiunile … vorba pseudo-vindecătorului Demeter. Aici este altă aberaţie pe care o spune teologul-elev al lui Iosif Ţon, Demeter, pastorul Chris are abilitatea de a vorbi prin gura altor oameni aşa cum face Duhul Sfînt, pentru că dînsul are un fel de monopol al „sfîntului gost”.

iată şi un fişier de rezervă, dacă primul expiră sau este atacat informatic.

(Astăzi cineva mi-a transmis o mărturie a unuia dintre participanţii de la Johannesburg care pretinde că tace pentru că a fost ameninţat cu moartea. Deci… dacă moare blogul zilele astea să ştiţi de unde vine… 🙂 . Nu ştiu dacă mărturia este adevărată sau este doar o isterizare a persoanei respective… dar… )

Cel care se aude la final este pseudo-pastorul şi pseudo-profetul Demeter, care confirmă că aceasta este pseudo-evanghelia pe care o vesteşte, esenţa mesajului Străjerilor de atîţia ani, minciună pentru care a fost considerat „nebun” (sic!) de cei de la Oradea.

Face aluzie la o scrisoare-reclamaţie trimisă de un pastor penticostal, scrisoare din cauza căreia a fost tras la răspundere de comunitatea baptistă de Oradea şi Satu-Mare pentru mai multe fapte. În aceeaşi întîlnire i s-a adus aminte că n-a fost ordinat niciodată şi că nu se poate recomanda drept pastor, că a săvîrşit un „transfer ilegal” de clădire de la cult pe propria fundaţie şi altele. Despre „isprăvile” demeteriene s-ar putea scrie un foileton, dar eu nu fac jurnalism de investigaţie şi nici nu vreau să iau locul gărzii financiare sau altor organe care ar trebui să se ocupe de acest fel de oameni, lupi răpitori îmbrăcaţi în piele de oaie şi de bundă de păstor peste cuţitele de jupuit miori.

Cred că această înregistrare este absolut devastatoare pentru cei care mai doresc să apere cumva „Evanghelia curată” şi „obiceiurile bune” ale străjerilor.

– „Ne cheamă la post şi rugăciune, ce-i rău în asta, frate pastor?”…

– „Pentru că vă cheamă numai la atît şi nu vă cheamă şi la Cuvînt… trezirea… deşi acest concept şi model nu este în Noul Testament… pocăinţa poporului s-a petrecut în primul rînd PRIN CUVÎNT, prin lectura Scripturilor, prin reîntoarcerea la Cuvîntul lui Dumnezeu…. Postul şi rugăciunea fără Cuvînt este soluţia ideală pentru înşelare… şi yoghinii postesc şi budiştii au viziuni … ţi-arăt cum să respiri ca să începi să vezi stele verzi şi să crezi că vezi îngeraşi…. îţi pot produce tot felul de senzaţii, dacă vrei numai prin retenţia şi expirarea aerului cum se cuvine, ce să mai spun de puţină înfometare…. Cuvînt şi rugăciune, nu numai rugăciune!”

Voi pune la dispoziţie şi o transcripţie realizată de un absolvent de teologie a mesajului în limba engleză. Cel care traduce ezită să traducă fidel în anumite pasaje pentru a nu-i speria pe participanţi chiar de la prima încercare de spălare a creierului.

Oare acum sînt de înţeles pentru virulenţa articolelor mele împotriva acestei megaînşelătorii?

De ce am fost „dezamăgit”, afirmaţie pentru care am fost taxat dur? Pentru că am ştiut aceste lucruri şi mi s-a părut absolut aiuritor ca Iosif Ţon să se alăture cu bună ştiinţă la aşa ceva. Şi puteţi presupune că mai ştiu cîteva lucruri pe care le voi rosti în public la vremea cuvenită.

Vă rog să citiţi, să ascultaţi şi să vă luminaţi!

Iosif Ţon pare să fi făcut acest pas în „deplinătatea cunoştinţelor mentale”. Spune că îl cunoaşte bine pe Demeter, că i-a fost „elev” (declaraţie făcută la biserica Betania din Timişoara, există fişier video). A ştiut foarte bine tendinţele, direcţiile şi intenţiile acestui grup. Dar, repet, s-a lăsat fascinat de mulţimi, popularitate şi resursele (de tot felul) pe care liderii străjerilor au dat de înţeles că sînt sub administrarea şi autoritatea lor.

S-a înşelat şi va înşela în continuare pe alţii, dacă nu se delimitează urgent şi public de aceste erezii. Nu ştiu de ce am o vagă intuiţie că nu o va face…. scuza, adică… retragerea.

Am sperat totuşi ca toată istoria asta isterică să fie o eroare din lipsă de informare. Revizitînd „Cursurile de viaţă spirituală” am avut flash-back-uri cu vremea de pe cînd făceam yoga. Autosugestie, puterea noastră de schimbare etc.

Nelu Peia, la rîndul lui, ca fost yoghin (după cum mărturisea la o întîlnire de tineret la Iaşi în anii 85-86) nu este străin de practicile yoga şi ştie foarte bine cum funcţionează sistemul. Repetăm mantre diferite, dar efectul este cam acelaşi.

Dar despre Yoga şi creştinism într-un cu totul alt context.

Iată AICI fişierul în PDF.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, dulce Românie, Fabrica de barbati, Perplexităţi, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

151 de răspunsuri la Spe(E)c(k)hless: Evanghelia autosugestiei şi autohipnozei predicată de „elevul” Demeter, de la Chris inspirată şi înapoi la Iosif Ton „asociată” (aderată?)

 1. Andrei C. zice:

  Afirmațiile făcute la începuturile controversei trebuiau susține tot atunci de aceste informații. Reacțiile oamenilor și ale „apărătorilor” au fost justificate într-o oarecare măsură. Mi-e greu să cred că toți cei care v-au citit v-au și crezut pur și simplu „pe cuvânt”.

  • Marius David zice:

   Am crezut, Andrei, că există totuşi mai mult discernămînt spiritual între noi.
   Dacă numai la dovezi „zdrobitoare” cedează oamenii…
   vorba cîntării

   „Duhul Sfînt lucrează
   inima-ţi cedează”…

   ce să mai spun!!
   Nu a fost o chestie de crezut pe Cuvînt. Ştiai şi tu ca şi alţii cu care am discutat foarte bine ce şi cum cu străjerii. Au fost în zona voastră. Oamenii au vorbit, au comentat.

   Dacă la acele semnale nu s-au sesizat …

   • Marina zice:

    Unii oameni nu mai au senzori fini, devin insensibli, mereu in cautare senzatii tari.Daca esti mereu in partasie cu Domnul sesizezi imediat ce e pe langa, chiar si daca nu e vorba de strajeri.

   • Andrei C. zice:

    cu mult timp înainte de discuția noastră depistasem, destul de târziu, anumite „abateri” și am refuzat să mai particip la aceste întâlniri – motiv pentru care am și discutat cu dvs.

    În primele întâlniri ale lor nimeni nu pica pe spate, erau rare menționările cu iz de „prosperitate” și manifestările erau destul de bine ținute sub control iar cele tip carismatic (multe din ele) erau inexistente. totul are un început.

    multe lucruri nu au fost atât de evidente așa cum apar atunci când sunt puse toate la grămadă. Pentru unii care au prins vremurile de început – le este greu să creadă ceea ce se întâmplă acum. Multe din conferințe nu sunt organizate cu acordul nici unei biserici așa că prezbiterii sau pastorii au puține lucruri de spus membrilor care le frecventează – probabil că acest lucru ține mult și de legătura dintre biserică și păstor.

    • Marius David zice:

     Andrei, stai un pic, lucrurile au involuat…
     ce se întîmplă mai nou este grotesc,
     s-a întîmplat ce am spus…
     1. unii, care au venit pentru circul cu repetarea… sînge, sînge, sînge … la studiul şi mărturia lui Iosif Ton s-au retras discret. Erau prin parcare: „Plictisitor, domle… ”
     2. unii care au venit de curiozitate să îl vadă pe Iosif Ton vindecînd sau să îl vadă cu ochii lor în postura de carismatic… au început să se gîndească la plecat acasă, Iosif Ton se potriveşte între străjeriţi ca nuca în perete, ca un cucui în frunte.

     Fază:
     – Fraţilor, Dumnezeu are putere să vindece, slăvit să fie Domnul (asta se repetă cam tot timpul) dar voi nu credeţi
     uite, un frate cu un picior mai scur şi unul mai lung a venit în faţă
     ne-am rugat.. i-a crescut piciorul la loc la aceeaşi lungime, fraţilor, slavit să fie Domnul,
     fraţilor, slăvit să fie Domnul, dar … el a spus…. „nu pot să cred” şi ce credeţi fraţilor.. i s-a scurtat piciorul la loc… a plecat cum a venit, slăvit să fie Domnul… etc.

     Rîdeţi? Nu trebuie!

     Exact asta spuneam, mulţi dintre străjerii dela început nu mai merg acum cu ei, mai ales după ce toată povestea asta a degenerat în uns bilete cu rugăcuni pentru căsătorie şi vindecare de impotenţă cu ulei.

     • Andrei C. zice:

      nu mă consider teolog și sunt departe de a fi ceea ce trebuia să fiu până acum dar cel puțin mesajul de aseară a fr. Țon a confirmat faptul că e serios în clarificările pe care le-a scris pe blog.

      Nimic despre jertfa lui Hristos, nimic despre pocăință (ci „eliberarea” duhului din spatele păcatului, nimic despre jertfa lui Hristos prin care suntem regenerați, sfințiți, etc.

      Este o profanare să numești acea teologie „Evangheie”

      Nu mă deranjează atât de mult „noncesaționismul” lui sau manifestările pe care le înghite cât învățăturile eretice ale prosperității, ale vindecării depline și mai nou, (nici nu știu cum să le numesc), erorile pe care fratele Radu Gheorghiță le articulează foarte bine.

   • Marius, vorba orbului din Ioan: daca omul acesta este un pacatos, nu stiu… tot ce stiu este ca eram orb, iar acuma vad…noi stim ca un pactos nu este ascultat de Dzeu facand minuni… ceva de genul.

    Poti insira inca 1000 de teologii si argumente, dar toate la un loc nu pot face mai nimic impotriva miilor de marturii a oamenilor vindecati… iti pierzi timpul… mai bine te-ai alatura Strajerilor… sau macar lasa-i in pace si fa tu ceva mai tare si mai sfant.

    • Marius David zice:

     draga Adevarata… fără Dumnezeu se pot scoate şi draci şi chiar lucrări mai mari..
     1. de aceea nu mă impresionează EXPERIENŢA. Dacă Experinţa şi Adevărul intră în conflict, rămîn lîngă Adevăr.
     2. numele Dumnezeului meu se scrie Dumnezeu, nu Dzeu. Tu scrie numele D-zeului tău cum vrei. Poate că acela face chiar şi minuni şi dă şi experienţe.
     3. ceva mai tare şi mai sfîtnt decît vindecările de chisturi şi ciuperci … vestirea Cuvîntului să spunem!
     Dar cine a pornit concursul totuşi… concursul cine face ceva mai mare şi mai sfînt… nu ştiam că ne aflăm într-o competiţie..
     însuşi acest mod de a gîndi mi se pare toxic.

     • asa au raspuns si fariseii… nu ne pasa de lucrarile acestui om….Isus a spus sa credem macar din pricina lucrarilor pe cale Le facea…
      asta e, unii nu vor crede nici daca va invia cineva din morti…
      ma intreb totusi, cum l-ai fii sfatuit pe IT daca venea la tine sa-ti spuna de experienta din 68 si de vindecarea fiicei sale… sau ce ai face daca copilul tau s-ar fii vindecat miraculos prin Demeter!

     • aici am si vrut sa ajung pt ca acolo a fost IT…intelege-l: a inabusit 42 de ani un adevar, acum nu a mai putut probabil…nu cred ca te-ai fii suparat daca Demeter s-ar fii rugat pt ea si se vindeca…ca doar Demeter nu este Islamist sau mai stiu ce… perfect nu e, dar e crestin. binecuvantari Marius si chiar apreciez in unele chestii felul tau de a fii .

      • Marius David zice:

       draga A.R. nu, nu-l înţeleg, asta înseamnă că ne-a minţit. Uită-te cît s-a comentat pe chestiunea minciunii.
       Să apărăm evrei cu minciuna nu putem, dar să-l înţelegem pe Ton că predica cesationism prin 1996 şi era în adîncul lui necesationist.. asta să înţelegem.
       Bun!

       Mulţumesc că apreciezi în „unele chestii” felul meu de a fi 🙂

     • putem sa-i aparam pe evrei si cu „minciuna”…Biblia e plina de „minciuni” de felul asta. pe comentatori lasa-i sa-si dea aere pe blog macar :).
      chiar te apreciez in multe desi sunt carismatic pana in maduva, desi ‘tonist’ nici un pic. Numai bine…!

 2. Teofil S zice:

  „Revizitînd “Cursurile de viaţă spirituală” am avut flash-back-uri cu vremea de pe cînd făceam yoga. Autosugestie, puterea noastră de schimbare etc.”

  Puteți fi mai specific? Nu de alta, dar și Richard Foster a fost acuzat de ceva similar pentru că îndemna la meditație (în Disciplinele spirituale). Și ar mai trebui adăugat că creștinismul (chiar și cel evanghelic – a se vedea Frank Laubach) are și o latură mistică ce nu poate fi neglijată, nici expediată ca „eretică” doar pentru că nu satisface matricea… stilistică a unei facțiuni creștine.
  Ceea ce am spus nu invoc ca argument în apărarea cuiva, ci ca argument în favoarea necesității unor dovezi care să sprijine afirmațiile dvs. Nefiind atras de mișcarea în discuție, subiectul nu mă arde, însă cred că merită să fie tratat corect astfel încât să cei care n-au acces la toate informațiile în mod direct, să-și poată forma o opinie nemanipulată.

  • Overseas zice:

   Am luat cartea lui Foster deoarece era foarte laudata, dar am aruncat-o ulterior dupa ce m-am lamurit ce erezii propaga.

  • Vasilis zice:

   din amintiri si sper sa nu gresesc ca am citit-o cu mult timp in urma… Foster parca indemna sa-l vizualizam pe Isus
   asta nu-i meditatie ci autosugestie

  • Marius David zice:

   draga Teofil,

   da, se poate şi mai specific.
   Nu, cu Richard Foster şi meditaţiile lui este cu totul altceva.
   Eu însumi am vorbit despre necesitatea meditaţiei creştine, problema cursului de viaţă spirituală a lui Iosif Ton este ca pune accentul pe autoperfectionare, pe dezvoltare de sine sărind peste faptul că natura umană este cu totul coruptă şi de neîmbunătăţit prin propria voinţă.
   Aici nu discutăm despre stilistică sau retorică a unei facţiuni sau a alteia, discutăm despre tensiunea dintre fapte (proprii) şi harul (Domnului).

   Nu ştiu dacă vreodată se va face vreo teză de masterat sau de licenţă pe acest subiect sau pe „opera” lui Iosif Ton, dar îţi garantez că este interesant subiectul.
   Dacă, după ce trece valul, că acum nu se cade să pun o recenzie de tipul ăsta în acest context, dacă voi găsi timpul, voi începe cu teza de doctorat a lui Iosif Ton, care are un fundament metodologic foarte subţire. Încă de la scrierea tezei din anii 95-96 i-am sesizat acest lucru împreună cu anumite chestiuni pe care le spunea studenţilor la Cursul de viaţă spirituală (anumite elemente au fost transferate în cursul de care discutăm). Mi-am tăiat punţile chiar în acel moment.
   Asta este!

   Dar, vorba ta, se merită o revenire.

   • Teofil S zice:

    Da, ce voiam să zic când invocam toate chestiunile cred că ar putea fi rezumat mai bine astfel: erezia nu se poate defini decât în raport cu dogma fundamentală a creștinismului, părerea mea. Altfel nu avem de-a face decât cu o variantă de creștinism care, exagerând anumite chestiuni, își păstrează totuși linia doctrinară fundamentală intactă (Sf. Treime, dubla natură a lui Christos, mântuirea prin har și prin credință, credința în învierea morților etc.).
    Știu că s-ar putea ca mutarea lui Iosif Țon ar putea să smintească pe unii, însă tocmai de aceea mi s-ar părea necesar ca lucrurile să fie lămurite în profunzimea lor. Am văzut că scandalagii sunt destui și iubitori de can-canuri confesionale. Iar aceștia tranșează disputele teologice în stil „Libertatea” sau „ProTV”. De aceea pledez eu pentru o abordare mai temenincă.

    @overseas: Îmi spuneți și mie care sunt ereziile pe care le propagă Foster? Sunt curios să am niște elemente concrete, nu doar o afirmație ce poate fi lipită oriunde oricând.

    • Andra zice:

     Daca vreti sa intelegeti mai bine „spiritualitatea” lui Richard Foster, va recomand cateva link-uri:

     http://www.crossroad.to/Excerpts/biblical-teaching/DeWaay/spiritual-formation.htm – „The Dangers of ‘Spiritual Formation’ and ‘Spiritual Disciplines’ ”

     http://www.crossroad.to/articles2/006/ingrid/evangelical-comtemplative.htm – „Emerging Apostasy”

     http://www.crossroad.to/articles2/006/silva/emergent-one.htm – „The Emergent One”

     http://www.crossroad.to/Quotes/spirituality/lighthousetrails/09/11-yungen-merton.htm „Merton and Nouwen: Sacrificing Truth for Mystical Experiences”

     http://www.crossroad.to/Quotes/spirituality/lighthousetrails/rethink-conference.htm – „The Re-Think Conference”.

     Roger Oakland, cel care scrie despre „Re-Think Conference”, este autorul cartii „Faith Undone” – gasiti aici un rezumat: http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=2683 . Oakland trage acelasi semnal de alarma ca si Paul Dan in lucrarea „From Mysticism to the Gospel …. Why Contemplative prayer is a sign of apostasy among evangelicals”: apostazia a luat proportii alarmante in biserici care isi zic evanghelice.

     Cred ca trebuie sa facem ce ne indeamna Biblia: sa ne ferim si de ceea ce pare rau, nu doar de ceea ce a fost deja dovedit „in the open” ca este rau.

     • Paul Dan zice:

      Great job Andra!!

      Paul Dan

     • Dyo zice:

      Nu am gasit ceva convingator in acele materiale; retorica anti-mistica, indeosebi anti-Estica si nimic mai mult. Rasaritul combate rationalismul excesiv al vestului, vestul combate contemplatia rasariteana … chiar nu e nimic nou sub soare …

     • Ma bucur sa vad ca mai sint si altii care vad lucrurile asa despre Foster, Willard, Peterson. Am crezut ca am luat-o eu razna. Disciplinele spirituale si „spiritual formation” sint bine mersi printre evanghelici, iar Renovare ia avint. Si mie imi place ce scrie Bob de Waay, a scris mult si despre „purpose-driven”. Am si eu un website, http://www.apprising.org. Nu e al meu, desigur, vine vorba numai…

     • Teofil S zice:

      N-am apucat să citesc tot ce îmi oferiți. Însă, din cât am văzut mă tem că doar mi se confirmă temerile: bisericile evanghelice (în special cele extrem de… raționale) sunt într-o criză destul de accentuată.

      În general, nu prea pot pleca urechea la ceea ce scriu occidentalii despre Răsărit (cu multă aroganță și fără să se documenteze).
      Într-adevăr, se poate să existe similarități între mistica ortodoxă și misticismul oriental. Dar există similarități și între mituri indiene și Biblie. Asta înseamnă că repudiem Biblia?
      E ridicol (dacă nu stupid) să pretinzi creștinismului să fie „pur” și „original”, mai ales când o faci de la 2.000 de ani distanță. Fiindcă nu prea ai acces la atmosfera culturală a vremii și nici la sensurile imediate ale textelor sacre.
      Creștinismul nu a apărut într-un vid existențial și nu e bulă plutitoare prin univers care nu se „întinează” de cele pământești.

      Faptul că biserica ortodoxă validează rugăciunea meditativă mie îmi dă mult mai multă încredere decât faptul că un nene sau o tante din America, stând ei la biroul lor de lucru, au constatat că această modalitate de închinare este „nebiblică”. De parcă vânzarea cărților lor în biserici este profund spirituală, și nici nu seamănă deloc cu ce se întâmpla în Templu atunci când Isus a scos comercianții cu biciul afară.
      Am așa: un călugăr care, în secolul nu știu care stă câteva ore pe zi în rugăciune și meditează „oriental” (cu rugăciunea lui Isus sau alte rugăciuni) și niște contemporani ai mei din SUA care contestă contemplația.
      Pe călugărul respectiv îl suspectez cel mult că voia cu orice chip să se mântuiască și să se „îndumnezeiască”. Pe contemporanii mei, pragmatici încă din stadiul de morulă, îi suspectez că ar putea avea oarece de câștigat din asta: fie ca imagine (că doar e bine să te iei de cei celebri, ca să devii celebru), fie la capital de încredere, fie ca poziție într-o ierarhie instituțională, fie, pur și simplu (grotesc de simplu) financiar.
      Câți dintre „liderii de opinie” actuali ai creștinătății sunt completamente liberi de orice dependențe financiare? Câți sunt dispuși să spună adevăruri atât de costisitoare încât de a doua zi să își caute altă slujbă?

      • Marius David zice:

       corect,
       am lăsat articole care acoperă tot spectrul, cred. de la cei care nu înţeleg complexul fenomen al misticismului (genul cărţii fratelui Timotei Pop) şi care îl combate cu argumente greşite pe Iosif Ton pînă la articole echilibrate.
       Cineva care citeşte Pelerinul Rus, spre exemplu, trebuie să fie foarte atent la tot ce se petrece în acestă naraţiune. TEologii ortodocşi între ei au dezbateri legate de această temă.
       Tocmai termin postarealegată de criza teologică în care ne aflăm.

    • Marius David zice:

     Corect, în raport cu o dogmă fundamentală. Să spunem faţă de Persoana şi Lucrarea Duhului Sfînt şi faţă de Cristologie.
     Exagerări?
     Ai ascultat predica lui Helt?
     Da, eu cred că articolele lui Otniel şi ale lui Ionut au fost o încercare, atît cît se poate la nivelul uniui blog, care nu este nici biserică, nici sesiune de comunicări ştiinţifice, să lămurească ce-i problema.
     Mîine va veni o serie de link-omandări.
     Atît se poate face pe un blog, care are limitările lui.
     Eşti invitat la viitoare sesiune de comnunicări ştiinţifice a UEO, care .. probabil va fi pe tema asta.
     Acolo este un alt nivel. Aici este un alt nivel.

     • Andra zice:

      @Dyo
      Intr-un anumit sens este adevarat ca nu e nimic nou sub soare. De aceea autorii din link-urile date mai sus vorbesc despre „Neo-paganism” = paganismul care exista deja pe vremea bisericii primare si lua diverse forme (gnosticism, misticism, etc.), este acum „reloaded” sub infatisare contemporana. Nu este nou sub soare nici faptul ca Satan a avut o „veste buna” inca din gradina Eden si o vinde cu mare succes si in prezent: SPIRITUALITATE FARA MORALITATE. Cine nu-si doreste sa fie „spiritual” (sa experimenteze „divinitatea” la nivel emotional) insa fara pocainta de pacate, fara indreptarea vietii, fara nastere din nou. Multa lume isi doreste exact asa ceva (inaltarea sinelui). Asta propaga in prezent curentul New Age, care sub diverse forme subtile (misticism, gandirea pozitiva etc.) se strecoara in bisericile evanghelice. Insa, asa cum spune autorul articolului „Re-Think Conference”: „What is really taking place at the Rethink Conference is the reality of Schuller’s dream that there be a global unity among all religions and beliefs and that all these paths lead to the same God (i.e., „we’re all doing God’s work” and all these paths can „bring peace and prosperity and hope to the world.”). THE GLUE IS MYSTICISM.” (sublienierea imi apartine).

      Ceea ce este cu adevarat nou este unitatea pe care vrea s-o creeze diavolul (inselatorul sufletelor) prin ceva care are mare trecere acum si in biserica evanghelica. Pana acum doar bisericile ortodoxa si catolica imbratisau misticismul ca si cale spre uniunea cu Dumnezeu. Acum si evanghelicii au apucat-o in aceeasi directie. Apreciez efortul fr. Paul Dan de a avertiza asupra pericolului pe care il constituie misticismul in bisericile evanghelice.

      Autorii articolelor citate mai sus atrag atentia exact asupra acestui pericol: apostazia in bisericile evanghelice creste sub ochii nostri si totusi multi nu o vad. Daca nu e nimic nou sub soare, cum se explica ca nu o vedem ? Simplu, multi evanghelici au fost deja conditionati sa „inghita” tot si sa nu mai verifice cu scripturile.

      Inselarea fara precedent a celor care isi spun evanghelici dar nu mai au discernamant biblic este intr-adevar ceva nou sub soare (nu a mai avut loc pana acum). Din pacate, inselarea va creste in mod exponential: atat Domnul Isus cat si Pavel ne atrag atentia ca va exista o mare cadere de la credinta (apostazie) in vremurile din urma.

      Trebuie deci sa ne ferim si de ceea ce pare rau, desi acest rau nu este nou sub soare.

     • Dyo zice:

      @Andra
      Constatarea mea avea in vedere in primul rand metodologia de argumentare care opune unei abordari rationaliste a Scripturii o mistica Rasariteana (gnostica, pagana etc) destul de influenta in ortodoxie.
      „Nimic nu e nou sub soare” se referea strict la acest dialog al surzilor intre exponenti a doua curente epistemologice crestine; personal cred ca ambele sunt periculoase, atat fundamentalismul rigid al literei, monergist in esenta (oare de ce?), cat si misticismul alegoric cu tendinte mai degraba sinergice, adesea impins inspre pelagianism prost inteles etc, etc.
      Subiect bun pentru o dezbatere in vremuri mai linistite …

     • Teofil S zice:

      Văd că e foarte greu să dăm sensurile dorite cuvintelor noastre prin aceste medii de comunicare filtrată.

      Așadar, nu contest că pastorii Chris și ceilalți ar avea erezii. Dimpotrivă, tocmai asta spun, ca ereziile să fie înfățișate nepătimaș, în raport cu fundamentele credinței creștine. Iar asta, și normal, nu se face pe blog. În plus, se facă de către persoane cu autoritate și credibilitate.

      Repet într-o altă formă: nu pledez pentru exonerarea străjerilor, dar nici pentru cauționarea detractorilor doar pentru că se iau de un „inamic” la modă. Pledez pentru tratarea chestiunii cu temeinicie și nuanțat. Blogul limitează doar amploarea și nivelul de abordare, însă nu impune lătrătura, calomnia, dejecția, minciuna și atacul gratuit ca matrice obligatorie de limbaj. Nici atacurile la persoană nu mi se pare mai breze ca metode de lucru.
      La urma urmei, mult mai important mi se pare nu ca lumea să se ferească de străjeri, ci să capete discernământ, iar acest discernământ să fie consecința înțelepciunii creștine (care e curată, pașnică, blândă etc.).
      Dacă blogurile i-ar putea ajuta pe oameni să-și sporească luciditatea și discernământul (nu să-și perfecționeze tehnicile de manipulare, nici să-și ascută limba) cred că ar fi suficient. Nu e nevoie de dezbateri high-level, nici de explicații laborioase.
      Altfel, riscul e ca următoarea dată când se descoperă o grupare „suspectă”, lumea să se panicheze iar și iar să sară la beregata nu știu cui și iar să invoce Biblia ca să-și justifice dizenteria verbală, mârlănia caracterului sau trivialitatea limbajului. Totul pentru că, se scuză ei, luptă pentru o cauză justă, nobilă…

  • Poti citi despre „spriritualitatea” lui Richard Foster the quaker la

   Dă clic pentru a accesa from-mysticism-to-the-gospel3.pdf

   Paul Dan

 3. Doru Radu zice:

  Exista pastori baptisti seriosi care spun ca ei cunosc oameni care s-au vindecat la strajerii romani. N-or fi toti strajerii la fel. Acum, daca vindecarea a ramas, e reala, si s-a facut in Numele Domnului Isus prin rugaciunea unui grup de frati -cazul relatat de pastori- asta nu mai e hipnoza. Cele relatate mai sus sunt evident de speriat. Dar daca sunt si pocainte/vindeari reale ar trebui sa ne faca sa nu punem totul intr-o oala.

  • Otniel Veres zice:

   sint si oameni care s-au lasat de droguri sau alcool prin diferite tehnici sau grupuri de genul Alcoolicii anonimi. pe deasupra mai sint si atei.

   mai sint si atei care s-au vindecat in mod real de diferite boli sub diverse moduri.
   ce facem cu ei?
   iar ne luptam in exemple.

   • Doru Radu zice:

    Daca nu ne luam dupa exemple, ce rost au cele scrise de Marius? Tot exemple sunt atita doar ca sunt negative.

    • Otniel Veres zice:

     nu incercati sa duceti discutia unde nu e locul.
     de trei saptamini incoace pe blogul lui Marius s-a discutat si teologia din spatele acestor exemple si cauzele care au dus aici.
     fr. Marius nu s-a rezumat la exemple

     • Doru Radu zice:

      Nu, nu s-a rezumat la exemple. Dar contra-exemplul dvs cu atei ce se lasa de pacate e nepotrivit. Exemplul pe care l-am dat eu e de strajeri ce se rugau in Numele Domnului Isus pt o necredincioasa disperata si care, potrivit pastorului baptist SC, s-a vindecat. Efortul dvs (al multora), altfel bine intentionat de-a ne educa, poate fi complet contraproductiv daca nu admiteti faptul ca nu toti strajerii au de-a face cu invataturile lui Chris, sau cu ale altcuiva. Acest lucru e valabil si pt carismatici in general. Va trebui sa admiteti ca-n interiorul acestor miscari pot sa existe credinciosi/biserici care sa se manifeste independednt de aburelile initiatorilor. Dar doctrina? Nu stiu bine cu sunt strajerii, dar de obicei carsimaticii nu se omoara dupa doctine; in consecinta sunt o miscare si nu o confesiune. Per a contrario, noi baptistii, avem o doctrina buna; asta nu-n seamna ca toti sunt o propaganda buna pt confesiunea noastra.

      • Marius David zice:

       am admis asta, că nu toţi străjerii au de-a face cu Chris, ba chiar unii s-au trezit cu adevărat acum cînd am făcut legăturile, nici n-au ştiut înspre ce îi duc fraţii lor „mai mari”.
       toată tevatura asta a fost cea mai benefică tocmai pentru nedumiriţii din interiorul mişcării,
       cei care au ajuns la gradul III de spălare pe neuron nu mai au nicio şansă, se vor duce ca pe topogan.
       Dar mai sînt totuşi oameni care au nimerit acolo cu bună intenţie, vînaţi de prin biserici cu vicleşug şiretlicesc.

       Da, există credincioşi, dar aburiţi.

     • @Doru Radu

      Este problema fiecaruia cu cine se insoteste. Strajerul de pe zid, cand vede o armata urcand pe dealul din fata cetatii pe care o pazeste, dimineata, cand ziua incepe sa castige batalia cu intunericul, nu se apuca sa numere posibilii oameni care nu ar fi inamici de fapt, ci se grabeste sa anunte pericolul. Pur si simplu nu este problema lui.

      Nu vad rostul celor scrise de dvs. Trebuie sa admit ca in paharul cu otrava este foarte multa apa, dar nu o voi bea si, daca am cunostinta despre aceasta bautura otravita care sta inaintea cuiva, pe masa, voi face tot posibilul sa-l avertizez pe cel gata sa o bea (fie ca stie, fie ca nu stie ce e acolo – aceasta, din nou, nu e problema mea).

   • eLioR. zice:

    Daca se vindeca si la alcoolicii anonimi ce? Inseamna ca Dumnezeu nu poate vindeca? La alcoolicii anonimi dureaza pana te vindeci, pe cand Dumnezeu elibereaza pe loc. Este o mica mare diferenta. De ce sa nu dam exemple? Daca eu spun ca m-am vindecat de cancer (dau exemplu), vii tu si-mi spui ca si altii s-au vindecat? Stiu. Si ce daca? Ca nu pricep. Nu mai crezi nimic pt ca aceste minuni se fac si in alte locuri si prin alte metode si ca nu e neaparat necesara interventia lui Dumnezeu?
    Nu ma refer anume la minunile facute la strajeri.
    Am impresia ca tu nu mai crezi nimic si pe nimeni.

    • Ideea era ca, fiind o asemenea plaja de posibilitati trebuie sa existe o cale de a determina ce e de la Dumnezeu. Modelul biblic ne invata ca o asemenea cale exista in istorie si ca e necesara in ochii lui Dumnezeu, Caruia Ii pasa de oamenii sai.

     Asadar, trebuie sa trecem de la a da exemple la a le judeca intr-un sistem biblic corect. Asa facem si cand discutam, folosim logica. Altfel vorbim cuvinte.

  • Marina zice:

   Scopul nu scuza mijloacele.

  • Marius David zice:

   Nu toţi străjerii sînt la fel, uniii, foarte puţini sînt şmecheri, alţii … înşelaţi, dar sincer înşelaţi.
   REpet, nu străjerii vindecă, Domnul vindecă.

   Da, sigur sînt şi vindecări… Eu unul am fost vindecat,
   sînt şi pocăinţe… şi tu te-ai pocăit şi pe cine are Dumnezeu de pocăit şi vindecat o face şi fără circ.

   Eu cu învăţătura proastă, stricare a Cuvîjntului, cu asta am problemă.

 4. natanm zice:

  Strigător la cer! Totuşi, se pare că nu e o “predică” a lui Chris, ci a unuia Helt. Există totuşi referiri la Chris şi reiese că există o clară continuitate şi concordanţă teologică întrei cei doi eretici.

  • Traducătorul este Răzvan Mihăilescu dacă nu mă înşel, păstorul de la Râul Vieţii.

   • Cam greu si cu engleza… Avem pretentia ca vorbim in limbi si nu putem macar corect din engleza sa traducem… Discutand doar aspectele mentionate in discursul din articol, era mai simplu sa pronunte fiecare „eu inteleg ce se spune” si nu mai era nevoie de translator.

    Apropos, am observat ca initial, cand traducea, incerca sa mai dreaga putin ce se zicea in engleza, tragea spre o interpretare naturala a pasajelor, dedea si ceva versete in plus, sa explice putin ce vrea sa zica predicatorul (desi acesta vroia sa zica altceva, de fapt). Incet, incet, i-a convins.

    In rest toate cele bune si atentie la scrisori sa nu va fie interceptate.

    • L-am auzit odată pe Răzvan Mihăilescu vorbind la o conferință unde a fost invitat de un baptist conservator aș zice eu (puțin cam ciudat totuși) unde tot a vorbit la un moment dat despre duhurile de tot soiul: de boala cutare, duhul diverselor păcate etc. (că tot a scris vaisamar zilele astea despre folosirea „duhului” în traducerea Cornilescu).
     Părerea mea este că vor doar o parte din gălușcă, adică minunile, dar n-au ce face pentru că li se bagă toată gălușca pe gât, adică doctrina eretică. Asta nu e o scuză cu siguranță.

   • Marius David zice:

    aşa cum spui, dar n-am vrut să îl mai bag pe Bodo în chestia asta, aşa cum mi s-a împuiat în cap.
    Cînd am scris scrisoarea către Bodo nici habar nu aveam că Rîul Vieţii are un aşa sens de curgere.
    A fost o pură coincidenţă scrisoarea către Bodo cu Dezamăgirea faţă de Iosif Ton.

  • Marius David zice:

   da, am intervenit în text.

 5. cosmin zice:

  Jur ca sunteti ca niste lupi turbati, ati ajuns sa va mancati intre voi…de invidie sau Dumnezeu stie de ce oare…

  • Nu e nevoie sa jurati, e suficient sa ziceti. Deci, sincer acum, stiti sau nu, pentru ca daca nu stiti… de ce va mai jurati?

  • Marius David zice:

   draga Cosmin,
   1. nu jura.
   2. lupii sînt cei care atacă turma.
   3. nu… şi noi ştim de ce sîntem mînioşi. Dumnezeu ne-a arătat.

   Invidie, pe ce?
   este ca şi cum ai fi invidios pe cineva care este are rîie.
   Da şi în scărpinat poate fi uneori o satisfacţie… dar nu sînt invidios pe o asemenea plăcere.

 6. Pingback: Străjerii, Helt, Chris, erezia grosolană şi evanghelia autosugestiei « "în" şi "sub" GÂNDURAR-ul lui natan

 7. Un pacatos zice:

  Domnilor, desi, poate ca nu e treaba mea ca eu sunt crestin ortodox, am vazut citat undeva aici pe forum vorbele lui Gamaliel din Fapte 5: 35-39 referitoare la lucrarea Strajerilor.
  Trebuie insa spuse cateva lucruri (pastrate in traditia Bisericii):
  – ce a spus Gamaliel era un siretlic ca sa-i scape pe apostoli de Sinedriu;
  – dealtfel, noi vedem ca islamul, budismul, confucianismul sunt lucrari omenesti, dar nu sunt nimicite;
  – Gamaliel i-a aparat pe apostoli pentru ca, pe ascuns ca si Nicodim, el era crestin;
  – ca Gamaliel I , zis „cel Batran” a fost crestin ne-o arata Clement , vezi de ex. Catholic Encycopedia, la articolul „Gamaliel”.
  – IN CONCLUZIE: ceea ce a spus, printr-un siretlic, Gamaliel nu se potriveste Strajerilor.

  • De ce ati crede ca tocmai acest pasaj ar fi citat intr-un context corect, pe cand atat de multe altele nu?

   • Un pacatos zice:

    Ideea e ca unii cam forteaza versetele in apararea Strajerilor. Eu sunt neutru, ca nu sunt neoprotestant, dar, il sustin pe domnul Cruceru, pentru ca e mai rational, ca in Scriptura zice: ” Iubitilor, nu dati crezare oricarui duh, ci cercati duhurile daca sunt de la Dumnezeu, fiindca multi prooroci mincinosi au iesit in lume.” ( I Ioan 4: 1).

    • Va inteleg dorinta de a ramane obiectiv, dar sunteti oare neutru? Cine e neutru, la urma urmelor? Suntem intr-un razboi spiritual care admite pozitionarea in una din doar doua parti posibile pentru fiecare dintre noi.

     Ce am vrut sa sugerez este ca, printre atat de multe situatii in care versetele sunt amestecate cu lingura de lemn (fac aluzie la limbaj, atitudine si cunoasterea Cuvantului), greu se strecoara si o referire cat de cat ordonata, coerenta, corecta la un pasaj cum e acesta. De aceea sunt de acord cu dvs cu privire la fortarea versetelor (sa sara din context si logica).

     Da, Scriptura spune ca au iesit multi proroci in lume si noi ne trezim sa promovam o pseudo-impacare si o falsa linistire, rezultand exact zero proroci falsi, toti sunt buni, noi nu ne intelegem fiindca suntem diferiti si tre’ sa ne acceptam, dar, de fapt, nu e nimeni gresit, toti suntem buni.

     Aveti dreptate – trebuie sa ramanem la Scripturi!

     • Un pacatos zice:

      Aici e problema, cum interpretam Scripturile? Ca stiti avertismentul lui Pavel: ” litera ucide, iar duhul face viu.” ( II Corinteni 3: 6).

     • De aceea avem si Duhul si Scriptura. E buna si litera, dar fara Duhul omul nu stie sa o inteleaga si sa o aplice.

      Noi nu putem, prin capacitatea noastra, sa intelegem lucrurile lui Dumnezeu (Scriptura ne descopera aceste lucruri), dar Duhul lui Dumnezeu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu si El ni le face de cunoscut (la fel cum, prin comparatie, duhul omului cunoaste lucrurile omului – explicatie paulina, vezi 1 Corinteni). Acestea sunt lucrurile mari si minunate ale lui Dumnezeu, care la mintea omului nu s-au suit!

     • Un pacatos zice:

      Ciudat, doi oameni normali, chiar din culte diferite, reusesc sa se inteleaga ( ma refer la noi), dar intre strajeri si pastorii conservatori nu e intelegere. Cum ar veni: un nebun ( strajerii) arunca o piatra si zece intelepti nu o pot scoate!

     • Sunteti sigur ca eu sunt normal? 🙂

      Sunteti sigur ca toti zece sunt intelepti?

     • Un pacatos zice:

      Domnule ” ascultareacredintei”, m-ai facut sa ma sparg de ras. Si sunteti sigur normal, ca nebunii nu au simtul umorului ( citisem intr-o carte de psihologie asta).

  • Marius David zice:

   Interesant raţionament …. ce să spun?

 8. elisa zice:

  Fratele Marius invata atitia studenti Adevarul;
  numai Adevarul!
  Pastoreste o turma ,unde face acelas lucru; in misiune predica acelas lucru.
  Prin grija lui Dumnezeu ni se arata si noua ce este bine si ce nu.
  Apostolii Il ascultau direct pe Domnul Isus.
  Noi nu avem acest Har, dar avem discipolii Sai.
  Poate sta cineva impotriva invataturii data de fratele Marius in toata activitatea sa
  ?NU!
  Atunci de ce nu o primiti? Eu nu inteleg de ce>
  Se deviaza discutiile, tocmai ca sa nu se lege nimci, daca se poate;
  ca deobicei.
  Cereti de la Domnul sa vedeti de ce ne-a dat aceste invataturi.
  Frate Marius, stiind ca in vremurile din urma oamneii vor vrea invataturi care sa ne gidile urechile; rogu-va dati-ne hrana tare pe care Domnul v-a pus-o pe inima.
  El va va intari. in ciuda tuturor oprelistilor Celui Rau.

  • Ioan R zice:

   Dragá elisa,

   „Poate sta cineva impotriva invataturii data de fratele Marius in toata ativitatea sa? NU!”

   Tot respectul pt fr. Marius, dar totusi nu el este Cuvantul Intrupat. In fiecare vineri má bucur de mesajul dansului la RVE Oradea. Sunt convis de un lucru, ce e STRAMB, fr Marius nu va putea sá indrepte niciodatá. Domnul sá-i dea putere sá predice Cuvantul curat, iar Domnul sá-ndrepte!

  • George zice:

   Ha Ha Ha Ha
   Am ajuns sa divinizam oameni. Pai Marius Crucieru nu se ridica nici la 5% din nivelul teologic al lui Iosif Ton. Nu il cunosc personal dar am auzit de la el de la niste prieteni care au locuit in Alesd si care au emigrat in America. Am avut curiozitatea sa il ascult online si dintr-un alt motiv. L-am cunoscut personal pe tatal lui, un om sfat si de o blandete si o bunatate extraordinara. A fost omorat de securitate in 1974 pentru ca a refuzat sa colaboreze cu ei. Speram sa revad in Marius Crucieru ceva din felul tatalui lui. Am ramas foarte dezamagit sa vad ca Marius nu isi mosteneste tatal absolut deloc. Ironia si sarcasmul pe care MC le afiseaza de multe ori nu au nimic din dragostea lui Isus Hristos. Cand vorbesti cu ironie si sarcasm despre un om, il umilesti si te situezi pe tine mai presus de acel om. Ironia si sarcasmul nu au absolut nimic in comun cu smerenia. Marius Crucieru se crede buricul pamantului. Prima predica pe care am ascultat-o incepea cam asa: Se spune despre mine ca sunt cantaret. Sa nu credeti. Se spune despre mine ca …. sa nu credeti . bla bla bla. Mi-a fost foarte greu sa ascult toata predica. Atata mandrie si promovare de sine nu am mai vazut la nici un alt predicator. Domnul Isus spune ca putem sa cunoastem ‘pomul’ dupa roade. Aroganta, ironia, sarcasmul sunt trasaturile de caracted ale unui om mandru si plin de el

   • @”Am ajuns sa divinizam oameni. Pai Marius Crucieru nu se ridica nici la 5% din nivelul teologic al lui Iosif Ton”

    E: „ba, cica unu plus unu e trei”
    I: „ha, ha… ce aberatie. da, ba, E, am auzit ca trei minus unu e unu”

    @”Atata mandrie si promovare de sine nu am mai vazut la nici un alt predicator.”

    Presupun ca nici pe ceilalti nu-i cunoasteti personal… Apropos de ironie… cam cata mandrie are un pastor de rand, nu Marius Cruceru, asa, ma refer…, un pastor de rand?

   • Marius David zice:

    Draga George,
    bine ai venit
    1. nu…. nuuuu, sper că nu este cazul cu divinizarea.
    2. aveţi dreptate… nici la 5%.
    3. numele meu este Cruceru, nu Crucieru, dar se întîmplă tuturor, chiar şi mie … să stîlcesc numele altora.
    4. da, aşa a fost tatăl meu, era blînd şi de o bunătate extraordinară, un lucru v-a scăpat … a fost informator al Securităţii şi a făcut rău unor oameni. A plătit cu viaţa, dar în 1975, nu în 74.
    5. ba da, îl moştenesc pe tata în unele lucruri, nu în acelea în care aş fi dorit totdeauna.
    6. da, aţi intuit bine, nu sînt un om smerit, mă chinui cu asta.
    7. păcat că nu aţi ascultat predica pînă la capăt…. aceea era autoironie. Nu-i tratez pe alţii mai aspru decît mă tratez pe mine.
    Dovada este şi faptul că v-am dat comentariul biciuitor on line
    cine ar fi făcut asta?
    Puteam să vi-l sterg de la moderare imediat.

    Aşa cum spuneţi… fiecare ne chinuim cu crucea noastră în fiecare zi,
    eu mă chinui să mă suport pe mine „mîndru şi plin de mine”.
    dar mai există speranţă… luptăm şi mai există oameni ca dvs. care ne ajută!
    Slavă Domnului!

   • mihai h zice:

    Mai omule ,se vede ca nu-l cunosti pe Marius,
    Despre tine si despre Ton e scris in Cuvint, Un orb duce pe un alt
    orb ,, Sa stii ca si orbii scriu carti

 9. alterema zice:

  sa ne imaginam ca cele scrise documentul acela PDF ar fi fost rostit cu autoritate de Isus (de fapt, chiar asta e impresia lasata de autor – ca sunt Cuvantul lui Dumnezeu)..cum ar suna frazele alea in gura Mantuitorului? Ar suna ca un mare @$%&#$ si autocenzurat. Mi-e rusine ca astfel de oameni pretind ca sunt in serviciul Creatorului.
  Cat despre romanasii nostri care se asociaza partial sau total la astfel de invataturi, e pacat.
  Fr. Marius, ar fi totusi un prilej bun pentru a prezenta pro-activ, ceva de genul ASA-DA, nu doar ASA-NU, roadele si lucrarea Duhului in viata credinciosului baptist contemporan.
  Domnul sa ne dea lumina, ca tare multe lanterne inselatoare sunt…

  • Marius David zice:

   nu, nu sîntem la gazeta de perete, Alterema, am altă idee.. una trăznet, dar să văd întîi dacă sînt şi eu de acord cu ea.

  • teodor44 zice:

   Cele scrise in documentul PDF, mai precis cel ce vorbeste acolo e un fel de moara. E un fel de babilonie acolo, amestec. Vorbeste de o viata de consistenta si mesajul e incalcit si neadevarat in mare parte. Da (cum spune el), rostesc ce vreau eu si se face (o spun ironic). Vorba lui Grudem despre vointa, ca e relativ libera. Adica, eu voiesc sa calatoresc pe luna dar voi vedea ca nu pot. Sau vorba unui profesor de la Oradea (a carui nume nu/l dau ca sa nu sara multi): Multi oameni care nu trebuie circula in libertate (l/am parafrazat)

 10. Shifu zice:

  M-am lămurit; să fie ei botezați cu „hăuli spârât” după nașterea din nou…

 11. Vă rog să adăugați un ”e” la speechless (probabil ”e” de la erezie 🙂 , doar cu un e nu sunteți chiar așa convingător… ori un k pentru speckless, poate sunteți doar speckless /fără pai (în ochi?)/ nu și speechless, ceea ce ar fi surprinzător). Oricum, dacă ați rămas mut (speechless) vă poate vindeca Demeter, dacă vă credeți speckless (fără pai în ochi) rămâneți cu mine.
  Nu trebuie să-mi publicați această intervenție. Este în spirit privat, oarecum prietenesc (în ciuda neînțelegerilor noastre, într-un fel ciudat, aveți simpatia mea).
  Nu de alta, dar văzând eu cum ați scris cuvântul și, deja fiind noi într-un oarecare du-te vino, vă asigur că am verificat de câteva ori cum se scrie ”speechless” deși sunt de mult în America și vorbesc, scriu și citesc f. bine lb. engleză. Ce să-i faci, sunt terorizat de reputația de ”blameless” pe care o aveți 🙂 . Dar, nu m-am putut abține.

  • Marius David zice:

   da, frate Cristian Ionescu, de necrezut ….chiar un tip blameless ca mine poate greşi. Noroc să sînt smerit 🙂
   decît cu Demeter, rămîn cu dvs.

   Nu înţeleg despre ce neînţelegeri este vorba. Aşa cum eu v-am dat dreptate, îmi veţi da dreptate cînd evidenţele vor fi cu totul împotriva dvs.
   Fratele Iosif deja înghite greu ce se întîmplă. Sper ca Iosif Ton să îşi păstreze simţul raţiunii totuşi şi să îşi ceară scuze public pentru toată tevatura asta.

   Apreciez ironia de bun gust. 🙂

   • Frate Cruceru,
    mi se pare ironic faptul că ne potrivim extrem de bine pe traiectoria… ironiei.
    Poate și la capitolul smerenie 🙂 .
    Dacă ne mai rezolvăm și problema pocăinței, suntem gata.

    Aș dori să clarific încă odată faptul că din start, mi-am exprimat rezervele cu privire la unele manifestări carismatice extreme. Am cerut, nu acum, de la început, lămuriri cu privire la mișcarea străjerilor, nu de la alții ci de la ei.
    Ceea ce nu am putut să diger a fost metoda folosită. Atunci când este vorba de un act așa de grav, mă refer la o ”afurisenie” publică și finală împotriva unei persoane, sau mai multe, eu pretind câteva lucruri:
    1. TOTALĂ SOBRIETATE. Fără glume, ironii sau figuri de stil. E vorba de suflețelul cuiva și (în ciuda spiritului meu vesel și chiar înțepător) cu treburi de genul ăsta eu nu mă joc. Orice alte artificii, chiar dacă într-un context justificat, sună a vendete personale. Mă deranjează plescăielile omului care are dreptate…
    2. JUSTIFICĂRI TOTALE. Cazul trebuie prezentat complet odată cu titlul. Fără pretenția încrederii. Nu vreau detalii mai târziu. Dați-ne titlul doar atunci când sunt gata justificările. Dați credit integrității și inteligenței mele de cititor că am capacitatea de a macera conținutul ca și titlul. Nu uitați, detaliile trebuie să se asorteze cu titlul. Ori, la ce titluri s-au proferat, mă așteptam să apară un balaur.
    3. DOVEZI CLARE CĂ ORICE POSIBILITATE DE APLANARE A FOST EPUIZATĂ. TOTAL! Că s-a discutat subiectul cu persoana în cauză, că nu s-a putut face nimic. Că publicarea verdictului a fost ultimul resort.
    4. DACĂ SCOPUL FINAL ESTE RECUPERAREA PERSOANEI ÎN CAUZĂ, DUPĂ CUM VĂD CĂ PRONOSTICAȚI, NU-L EXECUTAȚI TOTAL. Cum să se întoarcă la dvs. Ca ce? Zdreanță?
    5. ÎN CONDAMNAREA UNEI MIȘCĂRI CARISMATICE, NU ÎMPINGEȚI DEZBATERILE LA NIVEL DE BATJOCURĂ TOTALĂ A MANIFESTĂRILOR. Va fi imposibil să nu ajungă gloanțe răzlețe pe teritoriul unora pe care, cel puțin sper, nu aveați intenția să-i ”treziți”.

    În ce mă privește, dacă fratele Iosif ”înghite” greu ce se întâmplă la străjeri, greșeli de asociere am făcut toți în viață. Dar convingerile exprimate de dânsul recent, sunt corecte (deși insuficiente) după doctrina penticostală și, deci a mea. Pentru mine dezamăgirea nu ar fi dezasocierea dânsului de vreo mișcare ci retractarea și lepădarea sa de vederile pe care și le-a expus cu privire la lucrarea Duhului Sfânt.
    Iar cât despre atitudinea fratelui Iosif în acest carusel al confuziei, consider că a dat dovadă de clasă.

    Cu respect,
    Cristian Ionescu

    • Marius David zice:

     Stimate frate,
     1. metoda afuriseniei publice n-am inventat-o eu. De la Pavel citire… „însemnaţi-vi-l”.
     2. Iertaţi-mă, poate că am călcat prea tare pe partea cu glume şi ironii, dar .. nuuuu se poate. Mai ales după ce am fost azi prin Felix şi am auzit ce s-a predicat. E prea de tot. Pur şi simplu nu mă pot abţine cînd văd faze cu clee 20 de fecioare, zidul berlinului sau constipaţia orezogenă a lui Colo, e prea de tot. Iertaţi-mă, firea pămîntească mă ispiteşte…. şi nu pot promite că la următoare alunecări străjereşti mă voi putea ţine cu amîndouă mîinile de burtă. Pentru plescăieli prea multe îmi cer scuze, pentru dreptate nu am de ce.
     3. Uneori am probleme la titluri, recunosc. Le pun foarte „jurnalistic”. E o chestiune de retorică. Mă voi gîndi la ce spuneţi.
     4. Da, în acest caz orice posiblitate de aplanare este epuizată. Povestea este de multă vreme. ĂÎncercări de reglementare a conflictului au ofst, sînt martori.
     Dovezile sînt foarte multe, scris, video, martori pe care i-am ascultat şi azi la comunitate.
     5. Sînt persoane care nu mai pot fi recunperate. Sună trist, dar cred că experienţa de pastor confimă ceea ce spun eu, nu-i aşa? Sper să nu am dreptate, dar respectivul a fost lăsat în voia minţii lui.
     6. Eu cred că merită să citiţi încă o dată declaraţiile lui Iosif Ton. Din cîte îmi dau seamanu se potrivesc cu nicio doctrină, nici cu cea penticostală, nici cu cea baptistă. Este o serie de articolaşe născute la repezeală. Este ca şi cum ai repara motorul în mers. Accidentarea este inevitabilă.

     dovadă de clasă? Care clasă? Aici aş dori detalii.

     cu prietenie,
     mc

     • Ramona zice:

      Oricat de mult ar gresi o persoana, e biblic oare sa fie denigrata astfel public, si intr-un astfel de stil? Daca Biblia nu e sufiecient de clara pentru unii cu privire la lucrarea Duhului Sfant, cred ca e destul de clara in ce priveste dragostea, lipsa de judecata si mai ales vorbirea. Personal, ma doare modul in care se trateaza lucrurile pe acest blog, si cred ca si pe Dumnezeu.

  • Highlander zice:

   Tu te faci mai Ionescu, sau chiar nu pricepi ca a fost scris asa cu intentie? „Daca taceai filosof ramaneai”. Foloseste-ti putin intelighentia (sau nu se scrie asa?!). Daca nici parantezele
   si literele mari nu te-au ajutat sa te prinzi, atunci… Chiar crezi ca toti is dobitoci si vine domnia ta, din America, sa ne invete engleza.

 12. ViorelC zice:

  E dificil uneori sa discerni adevarul…

  • Marius David zice:

   Nu, aceasta este cel mai uşor lucru dintre toată… să discerni adevărul, îţi sare singur în ochi.

   • George zice:

    Am impresie ca acest Cris care isi spune pastor incepe sa vina cu o alta enaghelie..si sa nege lucrarea Duhului sfint care vine de la D-zeu si nu de la” pastorul” Cris.
    Noi ne facem datoria sa semanam Cuvintul dar cel ce da plaoia este Domnul!!! si numai Domnul. A Lui sa fie slava in veci de veci.

   • Cornel zice:

    Ai dreptate adevarul sare singur in ochi…

    Referitor la ceea ce se intampla in zilele acestea ar trebui totusi sa ne aducem aminte ca, “carismatici” (cu sens peiorativ), nu au inceput asa cum vor uni sa credem in ani 60’ ci mult mai demult, chiar foarte demult. De aceea este bine cand vedem ceva “nou” sa ne reintoarcem la Istoria Biserici. Aceste manifestari gen a’la Chris sunt incercari ale Satanei de a rapi (highjack) lucrari legitime, harismatice (vindecare, binefacere, gazduire, etc) – pentru ca de la cuvantul “har” avem cuvintele care deriva, carisma, carismatic, etc. – si a le transforma in manifestari hollywoodiene in care nu Cel ce da Harul este apreciat, laudat ci cel ce foloseste harul.

    Cine a fost Montanus: (din lipsa de timp nu voi traduce ceea ce ne spune “Who’s Who?”)

    “MONTANUS (SECOND CENTURY)
    Promoter of a widespread early schism in Christianity occurring about the middle of the second century
    Montanus was a convert to Christianity … He and two prophetesses, Prisca (Priscilla) and Maximilla, began what is known as Montanism or the Phrygian heresy. Their emphasis was on the Paraclete’s continuing gift of prophecy, severe asceticism, a gradual restriction of the term church to a charismatic group of “spiritual” persons, and vibrant millenialism… Montanus introduced the practice of ecstatic utterances into their gatherings. His followers were often seized with mass hysteria evoked by millenarian hopes that the Asia Minor city of Pepuza would be the apocalyptic new Jerusalem and the site of Christ’s second coming. The prophetesses Prisca and Maximilla were looked upon as instruments of the Holy Spirit extending the process of revelation beyond the data of Scripture…
    Perhaps the most famous convert to Montanism was the eminent North African theologian Tertullian , whose later writings came from his Montanist period. The movement disintegrated not long after Tertullian’s death. In fact, his conversion to it culminated in a deviation within the movement, many of the Montanists following him into a sect named for Tertullian. Vestiges of it, however, lingered into the fifth and sixth centuries. (A. Cabaniss)”

    Observati cateva lucruri care se regasesc si la “montanisti” moderni:
    1. Ascetism sever – o dorinta iesita din comun dupa o spiritualitate profunda (ring a bell?) Cu mici exceptii excesele “pozitive” sunt produse de indivizi cu o viata ascunsa de pacatosenie, (turnare, deturnare, denaturare).
    2. Daruri manifestate prin oamenii nepotriviti – (profetese, oamenii cu debilitati mintale, ori un trecut funebru)
    3. Daruri manifestate in mod straniu – strigate histerice, latrat, ras necontrolat, “mantre”, etc.
    4. Daruri care scapa de sub control – ranesc partea fizica a trupului, distrug materia cenusie. Excese in: teologie (I am God ori god in functie de bunul simt), familie , social, intelectual.
    (Din lipsa de spatiu sar peste unele)
    5. Produc schisme: familie, societate, Biserica.

    Revenind la vremurile noastre, ma intreb in miscarea pe care o studiem/deplangem cine este Tertulian si cine sunt profetesele montaniste, cine sunt urmasi si cate miscari secundare vor produce pana cand apele Biserici se vor linisti si la propriu si la figurat? (in cazul montanistilor ele au durat din secolul 2 pana in secolele 5-6)

    • Marius David zice:

     sare singur în ochi pentru cine vrea să vadă,
     chiar şi azi, dupa atîtea dovezi, cineva spunea: tu tot nu pricep ce-i rău în toată povestea asta…
     Cu ce-a greşit fratele Ţon?

     – Cu nimic i-am răspuns, cu nimic….

 13. Mi-e greu să văd credincioșii din România, probabil plini de intenții și dorințe bune, căzând pradă unor „mișcări“ de mult compromise și condamnate în America. Mă bucur că niște români vor să dea la o parte noaptea și somnul, dar mă rog ca dorințele lor să meargă pe drumuri de adevărații catalizatori de treziri spirituale. Fascinatia ofertei strajerilor falsi (gen Benny Hinn si acest Chris negru, care este o imitatie a lui) consta și în oferta ei luciferica: sa fim niste „isusi“ in miniatura. „El a fost om simplu, dar a avut Duhul Sfant“, spune acest Chris. „Aceasta o putem face și noi. Ba încă putem face chiar lucrări mai mari decât a făcut El“.

  Despre aceasta ratacire avertizeaza Domnul Isus în Matei 24:24

  „Căci se vor scula Christoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi; vor face semne mari şi minuni, pînă acolo încît să înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi.“

  Numirea de „Christosi“ este strâns legată de Duhul Sfânt și lucrarea Împărăției. „Christos“ înseamnă „Unsul“ (Mesia), titlu legat de preot, profet și Împărat, oficii cu autoritate dată de „ungerea“ cu untdelemn, simbol al primirii Duhului Sfânt. Biblia ne spune că în acest domeniu se va face marea pervertire din vremurile de pe urmă. Vor veni oameni care se vor pretinde „unși“ cu Duhul Sfânt și „împuterniciți“ să facă lucrările Împărăției lui Dumnezeu.

  Astfel de oameni neaga unicitatea lui Christos. El nu a făcut minuni doar pentru că a avut Duhul Sfânt, ci pentru că a fost și este unicul Fiu al lui Dumnezeu, necreat, etern și de o natură cu Tatăl. Minunile lui au avut și scopul de a certifica dumnezeirea Lui. „Credeți măcar pentru lucrările acestea …“

  Numele de creștin vine de la identificarea noastră cu Christos, nu cu Duhul Sfânt. Cea de a treia persoană a Trinității este caracterizată de modestie și delicatețe. Duhul
  trimite toata slava și atenția în direcția Tatălui și a Fiului. Fixația bolnavicioasă
  asupra botezului cu Duhul Sfânt este de regulă doar un pretext pentru a te crede
  ceea ce nu poți fi, un instrument al Tatălui, ca și Isus Christos. Noi nu
  putem fi decât instrumente ale Fiului, mădulare ale trupului Său. Nimeni
  nu ajunge la Tatăl decât prin El.

  Gafa aceasta luciferică a superstarurilor gen Chris, produce detașarea de Christos pe care am observat-o cu toti (El nu mai este pomenit decât în treacăt în serviciile lor). La fel de mortale consecinte sunt si neglijarea pocaintei si a sfinteniei umile in „unirea cu Christos“. Inlocuirea lor cu „eliberarea de duhuri specializate in diferite pacate“ ii scuteste pe acesti smecheri de responsabilitatea vinovatiei personale pentru trairea in poftele firii pamantesti. Acum cativa ani, Jimmy Swagart a fost „eliberat“ de Oral Roberts de un duh de curvie (printr-o convorbire telefonica!) si s-a urcat la amvon ca un om nou, mai calificat prin „experienta“ lui sa dea lectii celorlalti sfinti din biserica crestina.

  Dumnezeu este pe tron, Isus Christos este asezat la dreapta Lui, Duhul face lucrarea lui pe pământ. Nazdravaniile noastre nu-i pot face nici un rau lui Dumnezeu. ne putem doar pacali singuri si ar fi … pacat.

  Pe de alta parte, mantuirea din veacul de acum nu este colectiva, cu neamul, cu denominatia, cu guparea sau cu miscarea. Ea se primeste individual si se traieste individual, chiar daca umblarea si marturia noastra se fac in colectiv. „Fiecare deci sa se cerceteze pe sine însusi“ și „feriti-va chiar si de ce se pare rău“.

  • Marius David zice:

   Foarte bună analiza!

   Draga frate Daniel, sînteţi mai în vîrstă, cu mai multă experienţă.
   Explicaţi-mi (ne) totuşi cum un om ca Iosif Ton se poate lăsa înşelat aşa?????

   Se va retrage din asta, Oare?
   dacă este onest, chiar în seara asta ar trebui să-şi pregătească declaraţiile de retragere din mijlocul celor asociaţi cu Chris şi Helt.

   Cum eeste posibil să fii înşelat cu atîtea rafturi de cărţi citite?

   • mihai h zice:

    Poate ti-ar raspunde Daniel daca in loc de Ton era alt nume, dar asa e tare greu.

    • Mihai, Mihai … Stii si tu ca mi-e tare greu …

     Cand este vorba de idei avem libertatea sa duelam dialectic cautand sa ramanem in sfera ideilor sau a doctrinelor, fara sa ranim pe nimeni.
     Cand este vorba de persoane si mai ales de prieteni, cautam ceea ce face bine din „interactiunea“ cu ei. Eu caut o „metoda“ prin care sa-i fac bine unui prieten. Uneori, aceasta metoda este tacerea, alteori este soapta duioasa. Nu sunt doua interactiuni identice.

     Uneori Dumnezeu ne incearca cunostinta, de cele mai multe ori insa ne pune la test credinta si ne formeaza caracterul.
     Prieteniile adevarate cresc sub incercari, cele mici sunt spulberate.
     M-am invatat sa nu am prea mare incredere in oameni, chiar daca imi sunt buni prieteni. Am insa o desavarsita incredere in Dumnezeul prietenilor mei.

     • Daniel Branzai zice:

      Stiu, stiu, te-am auzit in adancul duhului meu: „Ranile facute de un prieten dovedesc credinciosia lui”. Am lovit si eu de multe ori asa. Totusi, nu toate vanataile sunt dovezi de prietenie …

      Cine iubeste traieste intr-o lume de prieteni. Cine uraste, intr-una de dusmani. Ne hotaram singuri calitatea apei din acvariul in care ne inotam viata.

     • mihai h zice:

      Am inteles ca Dumnezeu judeca oameni ,mai putin
      sau chiar deloc idei. Cred ca si apostolul Pavel,spune ….Dati afara pe ….. acela sau lui Timotei parca i-i spune sa nu stea la masa cu anumiti oameni. Numai daca vrem sa fim polytical
      corect ,atunci ne rezumam la idei.

     • Marius David zice:

      frate Daniel,
      daca ati ascultat predica lui Doru Hnatiuc,
      cred că este o lecţie foarte dureroasă acolo despre mi-e prieteni Platon, dar mai prieten mi-e adevărul.
      Dacă prietenul tău, ruda ta, soţia care se odihneşte la sînul tău… etc. te fac să mergi după alt dumnezeu…

   • pety zice:

    Cand iti doresti foarte mult un lucru (care nu mai apare), incepi sa-l intrevezi aiurea (fata Morgana). O dorinta amanata imbolnaveste inima. Cum se vindeca inima? Apare „lucrul” (in plan real ori imaginar).

    Cand inima tanjeste ratiunea devine sclavul ei. Din inima ies gandurile si cred ca de aceea e necesar ca Scriptura sa judece simţirile şi gândurile inimii.

    • Ciprian Simut zice:

     Afirmatia asta:

     „Cand inima tanjeste ratiunea devine sclavul ei. Din inima ies gandurile si cred ca de aceea e necesar ca Scriptura sa judece simţirile şi gândurile inimii.”

     e niscaiva confuza.

     Daca din inima ies gandurile, ratiunea de unde iese? Nu mintea e locul din care iese ratiunea? Atunci care de unde? sau „care pe care”?

     • pety zice:

      A fost un timp si pentru mine. „Gandurile inimii” provine din Evrei 4:12 (si nu numai).

      In general, inima simbolizeaza sediul dorintelor, impulsurilor, afectelor (latura motivational-afectiva) etc. Ratiunea, latura cognitiva.

      Imi doresc foarte mult un fruct din gradina vecinului (ochii vad, inima cere). Vecinul nu este acasa ca sa-i cer si incep sa cercetez, sa analizez si sa elaborez diverse metode prin care sa intru in posesia fructului dorit. Analizez posibilitatea de a fi prins furand si consecintele. Intensitatea dorintei este atat de mare, incat imi impun sa nu tin atat de mult cont de pericol si sa gasesc o solutie cat mai usoara de a pune mana pe fruct. Ba chiar imi si imaginez cum este sa savurez fructul (imaginatie si amplificarea dorintei). Pana la urma sar gardul (sau ma strecor pe sub, ori pun o scara etc.), fur fructul si-l mananc.

      Ieremia 2:33  Ce bine ştii să-ţi întocmeşti căile când este vorba să cauţi ce iubeşti! Chiar şi la nelegiuire te deprinzi. => Ratiune, afectivitate, comportament imoral; generatorul actiunii este inima cu a ei iubire, ratiunea cu realizarea planului si produsul finit, un comportament imoral 🙂

  • George zice:

   Domnul sa va binecuvinteze frate Daniel.
   I-mi pare rau de Ton, stie mult cunoaste mult dar vorba lui Solomon, multa stiinta de multe nu face bine.Ingimfa , duce la erezii si la dorinta de Putere si dorinta de a conduce.
   Asta nu duce la umilinta, este Ton in stare sa spele picioarele celor de linga el????
   Sint eu gata sa fac asta???

 14. Shifu zice:

  Aveți dreptate, frate Dan, mărturia lăuntrică a Duhului, precum și Cuvântul lui Dumnezeu ne obligă să ne ferim de orice ni se pare rău. Fiecare vom da socoteală de binele și răul pe care îl vom fi făcut pe vremea când eram în trup, iar a te/ne lua după grosul oștirii numai pentru că mulți merg într-o direcție nu-i nici duhovnicește, nici înțelepțește.

 15. vesteabună zice:

  Am eu obsesia ecumenismului, judecați-mă dacă vreți, dar numai după ce priviți puțin acest film. Parcă a fost la același seminar cu Criss. E reînnoirea catolico-carismatică. Când o să îl vedem pe domnul Țon mărșăluind pe străzi cu statuia fecioarei? Oricum cu ”marșul pentru Isus” ecumenicii i-au prostit deja pe evanghelici cu destulă ușurință, iar cu străjerii continuă după regula deja consacrată: ”unde a intrat o cămilă, mai merge una”.

 16. Cristi L. zice:

  Dom’le Marius si nu numai,

  „Cum eeste posibil să fii înşelat cu atîtea rafturi de cărţi citite?”
  De unde stiti ca-i inselat sau ca-i de acord cu tot ce e acolo?! stiti cumva toate motivatile din lui?, si v-ati facut up-grade la nivelul de Dumnezeu sa stiti ce-i in inima lui Iosif Ton?!
  Ati inceput sa aruncati cu noroi catre cineva la care abia-i ajungeti la cureaua de la pantaloni si la propriu si la figurat, care denominatie i perfecta, cea baptista?! sau corect spus cea baptista din Oradea?!
  Il cunosc putin pe Iosif Ton si pe o buna parte dintre voi si este deajuns sa afirm ca diferenta o face faptul ca, chiar si daca ar fii in ratacire cum sustineti, Iosif Ton cand Duhul il va mustra si lumina, imediat isi v-a recunoaste public greseala sa stie tot si se va intoarce cu toata inima la D-zeu, asa cum a mai facut odata si cum a facut David in bibilie (omul dupa inima lui Dumnezeu) sau Petru care a trait langa Domnul Isus, insa voi NICIODATA nu o veti face ca sa nu vii se stirbeasca mandria!
  Domnul sa va mustre, si sa inceteze toate denigrarile la adresa lui Iosif Ton si circul care l-ai creat pentru ca faceti de rusine Trupul lui Hristos, si daca aveti cumva aveti impresia ca voi sunteti lumina trupului, aveti grija cu judecata ca sa nu va scuture Dumnezeu!

  • Marius David zice:

   bun! te-ai răcorit?
   Mă bucur! Cel puţin aşa pot sluji şi eu pe unii, devin încasator pentru diferiţi oameni cu diferite frustrări, care nu au unde se esprima altundeva.
   este şi asta o formă de spălarea picioarelor.

   • Cristi L. zice:

    Well nu poti numai sa dai si sa nu incasezi, daca e sa o luam asa pana si unii lideri din biserici is frustrati, si se descarca pe alti lideri….. (si nu scriam pe blog, daca nu erau lucruri publice scrise despre Iosif Ton care din fericire nici nu se oboseste sa-si ia aparearea asa cum si Domnul Isus a facut, ci iti trimiteam un mail personal)

 17. un oarecare zice:

  Voi va dati seam ce spune asta? Ati ascultat pina la capat?
  You are Christ (tu esti Hristos)
  You are savior (tu esti mantuitor)
  You are God (tu esti Dumnezeu)
  You are a life giving spirit (tu esti un duh dadator de viatza)
  Holy spirit recives from me in to you (Duhul Sfant se primeste din mine in tine)

  1Ioan 2:18-26
  18. Copilasilor, este ceasul cel de pe urma. Si, dupa cum ati auzit ca are sa vina Antihrist, sa stiti ca acum s-au ridicat multi antihristi: prin aceasta cunoastem ca este ceasul de pe urma.
  19. Ei au iesit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai nostri. Caci, daca ar fi fost dintre ai nostri, ar fi ramas cu noi; ci au iesit, ca sa se arate ca nu toti sunt dintre ai nostri.
  20. Dar voi ati primit ungerea din partea Celui Sfant si stiti orice lucru.
  21. V-am scris nu ca n-ati cunoaste adevarul, ci pentru ca il cunoasteti si stiti ca nicio minciuna nu vine din adevar.
  22. Cine este mincinosul, daca nu cel ce tagaduieste ca Isus este Hristosul? Acela este Antihristul, care tagaduieste pe Tatal si pe Fiul.
  23. Oricine tagaduieste pe Fiul n-are pe Tatal. Oricine marturiseste pe Fiul are si pe Tatal.
  24. Ce ati auzit de la inceput, aceea sa ramana in voi. Daca ramane in voi ce ati auzit de la inceput, si voi veti ramane in Fiul si in Tatal.
  25. Si fagaduinta pe care ne-a facut-o El este aceasta: viata vesnica.
  26. V-am scris aceste lucruri in vederea celor ce cauta sa va rataceasca.

  Ce vremuri traim…. dupa cum scrie: trebuie sa iasa din mijlocul nostru…..
  La sfarsit cel care vorbeste cred ca e liderul miscarii strjerii el zice:
  „Voi nu ati auzit ceva nou acum .De cand noi umblam aici voi tot asta auziti.Pentru mesaju asta acum 3 saptamani undeva in Maramuresul istoric in tara oasului am bulversat un pastor penticostal….. si ma cred chiar nebun pentru aceste afirmatii pe care le-a facut pastorul Helt”.
  Saracul pastor penticostal prin ce a trecut….,pein ce trcem si noi acum.
  Frate scump Marius Cruceru bunul Dumnezeu sa iti ajute sa ramai de partea adevarului toata viatza pentru ca numai adevarul ne face liberi… scriu asta cu lacrimi.
  Pe siteul lor apar mesaje: si eu sunt strajer, si eu sunt strajer, si eu sunt strajer……

  9. Aratarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne si puteri mincinoase
  10. si cu toate amagirile nelegiuirii, pentru cei ce sunt pe calea pierzarii, pentru ca n-au primit dragostea adevarului ca sa fie mantuiti.
  11. Din aceasta pricina, Dumnezeu le trimite o lucrare de ratacire, ca sa creada o minciuna,
  12. pentru ca toti cei ce n-au crezut adevarul, ci au gasit placere in nelegiuire, sa fie osanditi.

  Dumnezeu le trimite o lucrare de ratacire sa creada o minciuna? Asa scrie,asa cred.
  Oare stiu oamenii sinceri in ce se baga?
  Pe siteul lui Petru Lascau scrie ca una Laura di Viena care a fost in africa anul acesta si au declarat-o vindecata la scurt timp a murit.

  Fiti tari in Domnul! Intariti-va chemare si alegerea!

 18. Gabriel Băloi zice:

  Despre materialitatea şi realitatea binecuvîntării. Acţiunea intrinsecă a binecuvîntării, de necontrolat de către om.
  Şi un tip de „bine-cuvîntare” balaamică rostuită.

  Cuvîntul sau bine-cuvîntarea , în prima lor imagine , au o aparenţă şi o consistenţă nematerială , însă , în realitate , pe fondul lor , posedă o imensă chintesenţă spiritual-materială cerească , care germinează şi generează cel mai subtil ELEMENT materialo-spiritual al lumii , un element NOU în care se regăsesc contopite materia şi spiritul , care se ţese în puterea de Viaţă a Lui Dumnezeu , dar pe care lumea nici nu-l cunoaşte ( fiindcă nu-i în tabelul lui Mendeleev ) , nu-i poate sconta acţiunea materială şi spirituală , şi nici nu-l poate depista cu ştiinţa.
  Nu poate fi prins „în flagrant” cum lucrează.
  Dar el există , iar prin intermediul acelui element material ceresc : ţesutul mort pămîntesc se reface , celulele se leagă între ele , iar inima , sufletul şi trupul regenerează , înviorează , cu consecinţa finală a instalării unei stări generale de BINECUVÎNTARE.
  Binecuvîntarea e cea mai mare MINUNE pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu , fiindcă în binecuvîntare SE ÎNCRUCIŞEAZĂ şi SE CONTOPESC la un loc toată minunea trupească şi toată minunea spirituală a firii noastre , cu efecte directe asupra îmbunătăţirii condiţiei noastre generale de existenţă.

  Bine-cuvîntarea nu e vorbă sau cuvînt gol , ci e fapt palpabil , împlinit !
  Vorba e doar imaginea binecuvîntării palpabile , pe care aceasta din urmă o urmează şi o concretizează ( adică , îi alcătuieşte făptura bunei-cuvîntări).

  Binecuvîntarea are asemănarea şi acţiunea veritabilă a unei SEMINŢE sau BOB de grîu. Ea este , realmente , UN VERITABIL BOB DE GRÎU , adică O SĂMÎNŢĂ.
  Dacă o ţii în mînă şi n-o dai pămîntului , din ea nu va creşte un pom , dar dacă o arunci în locul potrivit vei obţine în mod miraculos ( greu de înţeles şi imposibil de explicat ) un falnic , puternic şi frumos stejar ; acesta este efectul binecuvîntării de VIAŢĂ aflate în chiar Elementul Acela Ceresc existent în sămînţa aceea.

  Fiindcă , în esenţă , ea conţine VIAŢĂ , cu binecuvîntarea nu te poţi juca. Ea este corelată adecvat doar în contextul RESPONSABILITĂŢII UMANE.
  Asta înseamnă că trebuie să fie ADMINISTRATĂ în raporturi sau relaţii sociale RESPONSABILE , prin oameni autorizaţi , care îi cunosc elementul sau reactivul ceresc ; fiindcă , în alte condiţii , poate fi aruncată şi greşit (adică , fie poate ajunge călcată în picioare de cel ce o primeşte , fie ajunge pe mîinile unui administrator periculos , adică pe mîinile cui nu trebuie – vezi cazul lui Balaam din Numeri cap.22 şi 23 , care , în cap.23:1-5, încearcă să negocieze cu Dumnezeu TIPUL DE CUVÎNTARE pe care avea să-l rostească : v.3 „poate că Domnul îmi va ieşi înainte , şi ce-mi va descoperi îţi voi spune”. Adică , asta însemna că Balaam se aştepta ca Dumnezeu , eventual , să-i permită chiar şi să blesteme pe poporul binecuvîntat de El). Vedeţi , ăsta e tupeul celui care crede că-i chemat să binecuvînteze pe alţii. Omul balaamic care negociază şi schimbă Cuvîntul Lui Dumnezeu !

  Bine-cuvîntarea sau reaua-cuvîntare se înstăpînesc , iar fiecare , după caz , ridică şi întăresc fie zidurile Cetăţii Sionului , fie vor fi ridicate întăriturile cele mai rele ale împărăţiei întunericului.( cetatea Sion este descrisă în Ps.87)

  RESPONSABILITATE în BINECUVÎNTARE ?
  Daaaaaaa !!!
  Păi , cum vine una ca asta , că doar porunca este să binecuvîntăm aleatoriu , pe oricine ne iese în cale : „binecuvîntaţi pe cei ce vă blestemă” (Matei 5:44 etc.). Adică , lumea , în genere , e IRESPONSABILĂ , iar cei ce te blestemă sunt iresponsabili. Atunci , cum să-i bine-cuvîntezi tu sau cum să-i binecuvinteze Domnul pe astfel de oameni ?
  Pentru astfel de oameni , care nu vor cunoaşte , dacă vreţi , „al 5-lea element” , al binecuvîntării , care e ceresc , ( pe lîngă cele 4 mari elemente materiale ale lumii , din filosofia antică : pămînt , aer , apă şi foc ), „binecuvîntarea negustată” , adică a omului care nu-L gustă pe Domnul , are doar valoarea de ARGUMENT al existenţei Lui Dumnezeu şi a Împărăţiei Lui compusă din copiii Săi mîntuiţi , dar , în nici un caz , NU putem vorbi de o STARE BINECUVÎNTATĂ , care să fie potrivită cu voia Domnului , în cazul iresponsabilului !
  Citiţi versetul 44 din Matei cap.5 – unde porunca este să-i binecuvîntăm pe cei ce ne blestemă , şi apoi urmăriţi versetele 45 pînă la 48 , în care se arată clar SENSUL şi interesul „binecuvîntării” iresponsabililor.
  Dumnezeu urmăreşte , în final , tot interesul şi binecuvîntarea noastră reală. ( v.45 : ca să fiţi fii ai Tatălui vostru , apoi v.46 – ca să primim răsplată , v.47 – ca să facem un lucru neobişnuit , v.48 – ca să fim desăvîrşiţi ). Niciunde nu spune că cei din-afara Împărăţiei devin şi rămîn cu statut de binecuvîntaţi prin buna-cuvîntare a noastră !
  Ceilalţi oameni potrivnici Lui Dumnezeu nu au cum să fie într-o stare binecuvîntată , după voia Lui Dumnezeu , oricît belşug ar avea.

  Optică greşită : momeala binecuvîntării folosită pentru „atragerea unora la Cristos”.
  Da , omul chemat în atari condiţii este posibil să se aleagă cu un anumit tip de beneficiu (de ex., cu o însănătoşire fizică ) , dar cu această optică are toate şansele să nu cunoască niciodată CRUCEA LUI CRISTOS ! pe cale de consecinţă , nici mîntuirea. Mulţi au fost vindecaţi , dar fără să mai fi cunoscut mîntuirea Lui Cristos.
  Binecuvîntarea institutivă statutar ( care are continuitate permanentă în caracterul său) e normală şi naturală în situaţia omului care , mai întîi , Îl cunoaşte pe Dumnezeu. Fiindcă , dac-o împrăştii oricui , le-ai creat acelor oameni toate şansele să nu-L mai cunoască pe Cel care e Izvorul binecuvîntării ; se vor mulţumi cu binecuvîntări , fără să mai simtă jertfa de pe cruce. Îţi faci propriul „magazin de binecuvîntări”.
  E o mare diferenţă între însănătoşit fizic , „dezlegat de păcate” şi mîntuit.
  Tipul acesta carismatic de „vindecare” (binecuvîntare) , anterior şi suprapus crucii Lui Cristos , se asociază , mai degrabă , cu „dezlegarea de păcate” , decît cu iertarea sau spălarea păcatelor în sîngele Domnului Isus , sau decît cu mîntuirea.

  Ce ciudăţenie , în aceste timpuri au apărut teorii care privesc DEZLEGĂRI de păcate; parcă ar fi dezlegări de farmece ! mai sunt şi dezlegări de blesteme !
  Aşadar , păcatele NU SE MAI IARTĂ şi NU SE MAI SPALĂ ÎN SÎNGELE Mîntuitorului , CI , în vremuri mai noi , SE DEZLEAGĂ prin intermediul unui MESERIAŞ BUN !
  Dacă eşti meseriaş bun şi ai De(me)-x-ter-itate , nu mai e nevoie nici de sînge răscumpărător !
  Atenţie ! trebuie să-ţi cauţi un meseriaş bun la dezlegări de păcate , fiindcă sînt atît de încîlcite că nici Dumnezeu nu le mai poate da de capăt prin oamenii Lui (adică , prin păstorii – lucrătorii Săi de rînd , de pînă acum ).

  A propos , Balaam era un tip foarte meseriaş ( însă , neautorizat ) , de care „se temea” şi Domnul , un tip care avea capacitatea şi de a binecuvînta şi de a proorocii !!!!!
  Haideţi să reproducem intitulările sale :
  Numeri 24 : 3-4 „Iată ce zice Balaam , fiul lui Beor ,
  a) Omul cu ochii deschişi,
  b) cel ce AUDE cuvintele lui Dumnezeu ,
  c) cel ce VEDE VEDENIA Celui Atotputernic ,
  d) cel ce CADE CU FAŢA LA PĂMÎNT , şi
  ai cărui ochi sunt deschişi.
  Şi iarăşi , se repetă aceleaşi intitulări de la vers.15 , inclusiv apare de mai multe ori expresia „Balaam şi-a rostit PROOROCIA şi a zis…..”.
  Ce ziceţi , era binecuvîntarea pe mîinile cui trebuie ?
  Trebuia sau nu stopat trendul acela balaamic , al cuvîntărilor ROSTUITE după nevoile unor oameni ? Păi , şi Balac era un om în mare nevoie de binecuvîntare , iar Balaam în nevoie de a o da ( pentru a mai ieşi un pic din anonimat ) , dar, oare , nevoia lui Balac de binecuvîntare l-a împăcat cu Dumnezeu ? sau urma să-l împrietenească cu Dumnezeu ?

  Parcă , a mai zis cineva , nu demult , că cade cu faţa la pămînt , nu ?! ( cacofonia e intenţionată ).

  Offf , în tot acest context actual , nu se întîmplă altceva decît CUVÎNTĂRI şi BINE-CUVÎNTĂRI ! Rostiri şi ROSTUIRI (adică, procurări de situaţii convenabile). Mulţi oameni (lideri) îşi caută acum , la vîrsta senectuţii , UN ROST ÎN VIAŢĂ.

  Da , există o putere intrinsecă şi o importanţă extrem de mare a CUVÎNTĂRII , de care „S-a temut” Însuşi Domnul în vremea lui Balaam.
  Îmi bazez afirmaţia pe următoarele argumente :
  1. Responsabilitatea bine-cuvîntării L-a făcut pe Mai Marele Cerurilor , adică pe Însuşi Dumnezeul Creator , să meargă noaptea ( de vreo 2 ori ) pînă la domiciliul domnului Balaam , din cartierul „Petor pe Rîu” , şi să-i spună aşa , ca de la Demnitar la demnitar , adică să poarte Domnul o discuţie diplomatică cu spurcatul de Balaam , că, astfel , doar doar va reuşi să-l determine pe marele Balaam să nu blesteme pe poporul Lui Dumnezeu , fiindcă , Îi zicea Domnul : poporul acesta este binecuvîntat de Mine ( Numeri cap.22 : v.12 şi v.30 ).
  2. E atît de importantă bine-CUVÎNTAREA încît O MĂGĂRIŢĂ proastă ( fără intelect ) cască gura şi VORBEŞTE mai bine decît stăpînul ei deştept şi clarvizionar , VEDE MAI BINE DECÎT Balaam , JUDECĂ MAI BINE decît Balaam şi IA O ATITUDINE MAI POTRIVITĂ decît stăpînul ei.
  3. E atît de importantă CUVÎNTAREA pe care o zice un om (în speţă Balaam), încît Domnul o face pe o măgăriţă unul dintre CEI MAI BUNI RETORI ai lumii , cînd aceasta îi pune lui Balaam un set de 3 întrebări , şi-l încuie la răspunsuri !
  Trebuie neapărat să reproduc dialogul (Numeri 22:28-30)

  – Măgăriţa : Ce ţi-am făcut , de m-ai bătut de 3 ori ?
  – Balaam : Pentru că ţi-ai bătut joc de mine; dacă aş avea o sabie în mînă , te-aş uci-
  -de pe loc.

  – Măgăriţa : Nu sunt eu , oare , măgăriţa ta , pe care ai călărit în tot timpul pînă în
  ziua de azi ?
  Am eu oare OBICEI să-ţi fac aşa ?

  Şi acum , fiţi atenţi la răspunsul „filosofic” şi „complex” pe care-l dă Balaam la ultimele două întrebări !

  – Balaam zice : Nu.

  Nu am văzut scenă mai comică decît aceasta în care , după atîta furie a lui Balaam , măgăriţa îl reduce la 0 (zero) , încît nu mai poate spune altceva decît „Nu” !

  Cam pînă aici , la acest nivel , a mers Dumnezeu în atenţia Sa cu privire la ceea ce urma să fie ROSTIT printr-o simplă gură omenească.

  Atitudinea Lui Dumnezeu parcă vine şi atestă că în bine-cuvîntare există o putere şi o acţiune necontrolată de oameni , că înaintea binecuvîntării trebuie să stea mai întîi cuvîntarea Adevărului Lui Cristos care , mai întîi , trebuie să se împlinească , iar NU ROSTUIREA Cuvîntului pe nevoile speciale ale unor oameni.

  Faptele extraordinare nu se petrec în mod perfect şi sănătos , fără ca în spatele lor să existe rostiri la fel de sănătoase ale Cuvîntului Lui Dumnezeu.

  De asemenea , după binecuvîntare TREBUIE SĂ AŞTEPŢI , uneori destul de mult timp. Nu o poţi fabrica tu , cînd vrei , la comandă.
  Trebuie să aştepte vremuri întregi atît cel ce o dă , cît şi cel ce urmează a o primi.
  Bătrînul Simeon a aşteptat mulţi ani în templu ca să rostească binecuvîntarea Pruncului Isus , pentru a cuvînta cine era Isus şi ce urma să facă El. Fără aceste ROSTIRI , aşteptate îndelung , „nu se putea” ( Luca 2 : 25 – 35 ).
  Atenţie ! creşterea Pruncului şi calitatea Sa de Mîntuitor nu stăteau în bine-cuvîntarea lui Simeon , dar fără rostirea anterioară , autentică şi autorizată a Cuvîntului Lui Dumnezeu „nu puteau” începe faptele miraculoase ale Celui ce urma să fie Binecuvîntatul Lui Dumnezeu ! ( cînd spun „nu puteau” am în vedere sensul bunului-simţ al binecuvîntării , după care trebuia să aştepte Însuşi Dumnezeu ! ).

  După binecuvîntare trebuie SĂ AŞTEPŢI , dar binecuvîntarea SE ŞI ACORDĂ GREU ( e mai greu de obţinut decît viza pentru SUA ! ). (vezi sit. lui Iacov şi Esau , din Genesa cap.25 : de la v.24 încontinuare ) cum s-au chinuit şi s-au bătut pt. binecuvîntare ca s-o primească.
  Deci , cu binecuvîntarea NU TE JOCI ÎN SPECTACOLE , fiindcă ea are un mare conţinut şi în ea se îmbracă Adevărul Lui Cristos , adică BINECUVÎNTAREA NU REPREZINTĂ SCOP ROSTUIT ÎN SINE , CI SCOPUL EI TREBUIE SĂ FIE CUNOAŞTEREA ADEVĂRULUI CUVÎNTULUI LUI DUMNEZEU.

  Tămăduirea fizică se face în aşteptare şi „LA MILOAGĂ” , iar NU LA CUMETRIA CU DUHUL SFÎNT ! nu credeţi ?
  Uitaţi-vă la slăbănogul de 38 de ani , care aştepta de multă vreme mişcarea apei ( Ioan capitolul 5 ). Ce ziceţi , atunci cînd venea îngerul să tulbure apa pentru vindecare , oare nu putea să-i vindece pe toţi bolnavii prezenţi în jurul scăldătorii ? !!!
  Nu , pentru că după binecuvîntare trebuie să aştepţi ! Nu poţi s-o dai , în aceşti termeni AI NEVOII , cum vrei tu , ci trebuie să aştepţi voia Lui Dumnezeu !

  Se pare că dracii aceia , pe care îi scot unii din oameni în Numele Lui Dumnezeu , nu ies cu Belzeebul din oamenii respectivi , ci tocmai cu ajutorul Numelui Lui Dumnezeu !
  Aşadar , întrebarea , ce I-o vor pune unii dintre „vindecători” , în ziua judecăţii , Lui Dumnezeu : „Nu am scos noi draci ÎN NUMELE TĂU…? ” , este o întrebare LEGITIMĂ pentru acei oameni , fiindcă atît ei cît şi Domnul ştiu că minunile nu s-au făcut cu puterea diavolului , ci cu Însăşi puterea Numelui Lui Dumnezeu !!!!!!!
  Numai că , acele minuni nu s-au făcut sub autorizaţia Lui Dumnezeu , ci în virtutea CUMETRIEI CU DUHUL SFÎNT. Vindecătorii nu i-au unit pe vindecaţi cu Cristos , prin Duhul Sfînt , ci Duhul Sfînt ( pe post de Naş sau Cumătru asistent la unire ) doar A ASISTAT la unirea nevoilor unor mulţimi de oameni cu nevoile personale ale unor aşa-zişi „vindecători”. Duhul Sfînt doar a participat la ospăţul lor!

  Deci , binecuvîntarea e sacră , solemnă , nu poate face obiect al spectacolului , fiindcă face parte din Viaţa Lui Dumnezeu , produce viaţă , şi nu poate produce viaţă rea. Adică , nici nu se acordă de către Balaam ( deşi el avea capacitatea s-o dea ) şi nici nu i se dă lui Balac ( deşi , acesta avea nevoie de ea) !!!

  Binecuvîntarea e unică , irepetabilă , nu se contopeşte cu o altă binecuvîntare , ci binecuvîntările , cîte sînt , produc fiecare efectele lor multiple , după numărul lor.

  Şi totuşi , deşi este atît de importantă , bine-cuvîntarea este cel mai banalizat lucru al lumii post-moderne.

  După gîndurile acestea , parcă îţi vine să spui „Bună Ziua !„ sau „La revedere!” , în loc de „Fii binecuvîntat !” !!! ( că , doar , cine ştie pe cine mai binecuvintezi ! ).

  După aproximativ un an de călătorie pe acest blog , abia în ziua de alaltăieri am primit o binecuvîntare de la sora Elisa. Ce ziceţi , ne iese greu pe gură binecuvîntarea, nu ?!
  Că doar ştim noi de ce !

 19. Observator zice:

  Din imnul se stat al Romaniei o strofa e deosebit de relevanta pentru toti credinciosii ADEVARATI nascuti din nou , care sa ne mobilizeze in aceste vremuri de pe urma :
  DESTEAPTA-TE ROMANE !!!
  strofa 10.
  Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
  Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri.
  Strigaţi în lumea largă că Dunărea-i furată ( aici sa spunem Credinta-i furata !!!)
  Prin intrigă şi silă, viclene uneltiri.

  Efeseni 6:12  „Cãci noi n-avem de luptat împotriva cãrnii si sângelui, ci împotriva cãpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stãpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor rãutãþii care Sunt în locurile ceresti.”

  Filipeni 1:27  „Numai, purtati-vã într-un chip vrednic de Evanghelia lui Hristos, pentruca, fie cã voi veni sã vã vãd, fie cã voi rãmânea departe de voi, sã aud despre voi cã rãmâneti tari în acelasi duh, si cã luptati cu un suflet pentru credinta Evangheliei …”

  Iuda 1:3  „… m-am vãzut silit sã vã scriu ca sã vã îndemn sã luptati pentru credinta, care a fost datã sfintilor odatã pentru totdeauna.”

  Doamne fereste-ne de orice amagire !!!
  Cu mare stima !

  • Gabriel Băloi zice:

   @ Observator
   Tocmai din acest motiv vin pe acest blog , pentru a sta pe lîngă fraţii mei şi pentru a mă întărîta şi mai tare în păstrarea credinţei !

 20. JTP zice:

  Frate Marius, există cumva un site de pe care a fost luată această înregistrare? Nu de alta, dar e atât de aberantă încât mi-e imposibil să cred că poate fi reală… Doar azi am reușit să o ascult, urmărind în același timp transcript-ul și trebuie să recunosc că „it made my day” in a bad way… nu știu alții cum sunt, dar eu personal am avut nevoie să mă curățesc mental și spiritual și cum mai doriți dv. Am mai auzit eu grozăvii predicate, dar mai rar așa ceva care să mă „împăroșeze” ca ceea ce am auzit acolo…

  Nu critic, nu dau cu bota-n nimeni că am rămas fără suflu… nu mai pot…

  • Marius David zice:

   e autentică, a fost salvată cu greu din Africa, pentruc ă acolo se fac nişte verificări mai dihai decît la aeroport.
   Omul este gata să dea socoteală oricui pentru această înregistrare.

   Imaginează-ţi că, după ce pastorii Peia şi Ilie Popa au promis la Bucureşti că îşi vor reevalua învăţăturile şi vor lua un tmp de meditaţie… acum fac circ în Felix. acilea lîngă noi,m numaă că talanca internetului le sună la orice pas…

 21. Manuel zice:

  Pentru fratele Marius Cruceru.
  Va dau putin de lucru, dar ce sa facem, toti trebuie sa muncim.

  Daca mesajul de la Betania, Timisoara deja l-ati ascultat, inseamna ca pe astea de la Apele Vii din saptamana premergatoare nu l-ati prins. Aici sunt descoperiri incendiare (pentru dumneavoastra in premiera, pentru altii deja vechi) pe care le puteti comenta pe blog. http://apelevii.ourhost.ro/show/10/ -> este download la toate. (Daca nu le ascultati o sa pierdeti ceva foarte „tare” care nu am vazut pe bloguri pana acum (va dau un hint – este vorba de membralitatea fr. Iosif; cred ca este in mesajul de sambata seara ca sa nu il ascultati prea mult pe fratele Iosif ca nu va prea place de dansul, totusi vorbeste din Cuvant, chiar la finalul serii)

  Apropo mai sunt si la Betel, Timisoara (acolo am fost prezent in carne si oase) in saptamana de dupa, dar nimic interesant pentru dumneavoastra acolo, doar invatatura din Cuvantului Domnului.

  Eu personal cred ca ar trebui sa lasam, putin la o parte persoana si sa ne concentram putin pe mesajul pe care il transmite. Din tot ceea ce am citit si ascultat pana acum de la fratele Iosif nu am gasit inca nimic care sa nu fie 100% din Cuvantul Domnului. Aici nu inteleg eu care este problema si inversunarea impotriva sa. Daca tot vrem sa dezbatem ceva, haideti sa dezbatem ce spune, sa dezbatem invatatura care a dat-o si poate care o mai da, si daca este dupa Cuvant atunci sa acceptam lucrul acesta si daca nu este dupa Cuvant, haideti sa fim obiectivi si sa o combatem cu Biblia.

  Ma uit aici pe raft in mica biblioteca si vad urmatoarele titluri (Credinta Adevarata, Confruntari, Sa ne cunoastem crezul, Alege viata, Oameni mari din Vechiul Testament, Umblarea cu Dumnezeu in unire cu Domnul Isus Cristos, sub calauzirea Duhului Sfant, cam pe astea le am, „deocamdata” dar o sa mai urmeze si altele) si va rog sa imi spuneti care au probleme, ce probleme au, si unde anume.
  Iar daca nu au iesit cu nimic de pe calea Adevarului atunci care este toata problema?. Oare nu este una legata de persoana si de orgolii personale.

  Cartile acestea vor ramane si la copii mei si poate la copii dumneavoastra si la multi altii, daca nu va veni sfarsitul, iar unii dintre noi incearca sa le distruga mesajul, distrugand mesagerul.

  Va doresc tuturor binecuvantarea Domnului, si sper ca mesajul sa fie postat. Multumesc.

  • Marius David zice:

   şi care este partea de lucru?

  • George zice:

   Pana la urma ceea ce ramane din lucrarea fratelui Ton si ceea ce are valoare vesnica sunt sufletele oamenilor care s-au intors la Dumnezeu prin predicile, cartile, studiile lui. Si nu sunt putini oameni a caror viata a fost influientata in bine si pentru eternitate de lucrarea fratelui Ton. Dumnezeu este singurul care poate si care evalueaza lucrarea fratelui Ton si ii va da o rasplatire sau o pedeapsa pentru asta, noi nu stim, doar Dumnezeu stie.
   Acuma ca exista controverse teologice referitoare la anumite invataturi ale lui asta nu mi se pare atat de important atat timp cat ele nu se refera la fundamentul credintei crestine.
   Pe de alta parte insa nu pot sa nu imi ridic mari semne de intrebare vis a vis de aderarea la miscarea Strajerii, miscare asociata la randul ei cu acel pastor din Africa pe nume Chris. Acuma romanii trebuie sa nu fie lenesi si sa inghita tot ce vine de afara fara sa discearna. Astazi exista foarte multa informatie pe net si in 5 minute poti sa gasesti o gramada de informatii. Se pare ca acest ‘pastorul Chris’ a fraudat biserica lui cu 35 de milioane ori un om ca asta nu are nimic in comun cu Duhul Sfant. Televiziunile americane colcaie de acest fel de sarlatani, cel mai mare din ei fiind Benny Hinn. La biserica „Palace Prayer” din Toronto, pastorul de acolo de asemenea a fraudat biserica si a fost in cercetari si e vorba de milioane de dolari. Si tot pe spate cad enoriasii si la biserica asta. Asa ca nu putem sa ne facem ca nu stim lucrurile astea.
   Asocierea lui Ton cu niste oameni care din cate am vazut pe net cad pe spate si la propriu si la figurat in fata acestui Chris nu mi se pare curata.Ton nu poate sa o faca pe naivul pentru ca a trait in America atata timp si stie bine ce putere se afla in spatele acestor manifestari. Eu am fost gata sa ii dau mare credit lui Demeter in pofida tuturor criticilor dar am ramas uimit sa il vad cat de ‘cazut pe spate’ e in fata acestui Chris. Nu poti sa fii naiv, sa vezi pe net ca omul asta e un hot si totusi sa sustii ca ce se intampla acolo e lucrarea Duhului Sfant.
   Semne si minuni poate sa faca si Diavolul. Aduceti-va aminte ca in Egipt, vrajitorii lui Faraon au facut, pana la un anumit moment, aceleasi semne pe care le-a facut si Moise.

   • un oarecare zice:

    Cineva din apropierea lui Cris scrie urmatoarele:

    PST CHRIS Oyakhilome AND T.B JOSHUA ARE SECRET AGENT OF THE DEVIL

    Whether you believe it or not, this is not one of those criticisms of men of God going on everywhere. I wish it were but unfortunately it is the truth. I worked with Christ Embassy for some time to the extent I almost became a pastor then I left.

    THESE WERE WHAT I FOUND OUT THAT MADE ME LEAVE

    With due respect pastor Chris was called by God but unfortunately he missed it with his quest for power and influence which brought him in contact with T.B Joshua. No doubt Pastor Chris knows the word like I said He was called but he is one of Satan’s prominent agents gathering people to hell.
    I am not saying this because of the miracles, the devil can also perform miracles.

    PASTOR CHRIS IS OPERATING WITH THE TSUMANEE SPIRIT. This spirit is able to deceive even the elect, i.e. believers. Matthew 24 vs.24. T b Joshua is operating with the jumani spirit. The jumani spirit is stronger and more suspicious and easily decerned than the tsumanee spirit.

    This is what the tsumanee spirit does; it is powerful but can only be conquered by the blood of Jesus, the anointing oil and through deliverance. You can play with the name of Jesus but you cannot play with the blood of Jesus.
    So PST Chris preaches against the blood as not being very useful now. He also preaches against deliverance and the use of the anointing oil.

    He preaches that once you are saved you are good to go to heaven. So take a look at Christ embassy members most of them are still wallowing in sin. The few that are not involved in it stay a while in the church, then they become uncomfortable and leave. Speaking in tongues does not mean you are heaven bound. In case you don’t know there are demonic tongues also.

    His church is the most sinful, some of his members cut corners to get money and use that money to sow seeds. Without Holiness you cannot see God. We are all working towards perfection but Pastor Chris is not preaching the whole truth. All this is a cover up.

    The CEC members know the secret that is why they are occupying influential position in the church. It would also shock you to know that many Christ Embassy members don’t read their bibles they read rhapsody and speak in tongues.

    PASTOR CHRIS DOES NOT ASSOCIATE WITH OTHER CHURCHES HE IS ON HIS OWN TOGETHER WITH T B JOSHUA. He is supposed to be a member of the PFN I.E the Pentecostal fellowship of Nigeria. But He distant Himself to prevent interference because of the skeletons in His cup board.

    So He started to preach against the name PENTECOSTAL. He is just using psychology but His end is near. Does He know more than Bishop Oyedepo, pastor Ayo, Pastor Adeboye and many pastors in the PFN. He is on His own because of His evil.

    No other Pastor mounts Christ Embassy pulpit other than a Christ Embassy member because if that happens the Tsumanee spirit will be exposed. He is not free because He is not genuine. Flee from Christ Embassy it is actually Satan’s embassy.

    This is a candid advice because I was once a member but I ran away when I saw things for my self. The tsumanee spirit is even stronger than the Anti Christ.

    In Christ Embassy you are compelled to give, and made to go the extra mile to cut corners or even borrow just to meet up to the standard. Not knowing that we are not all on the same capacity. The bible said a widow gave 2 mites and Jesus said she gave the greatest.

    You might think you are getting blessed but you are actually miles away from God if you are living in sin and don’t see any thing wrong in that. The bible said He that doeth righteousness is Righteous.1st John 2 vs.29.

    I did not write this to discredit Christianity I can’t do that. But thank God for people like Pastor ADEBOYE, BISHOP OYEDEPO, PASTOR AYO ORITSEJAFOR, PASTOR SAM ADEYEMI, PASTOR PAUL ENENCHE, Arc bishop BENSON IDAHOSA OF BLESSED MEMORY AND COUNTLESS OTHERS.

    +2348034868232

 22. Andra zice:

  @Dyo
  Nu am putut raspunde mai sus (lipseste butonul „Raspunde”) la comentariul dv. pe care il reiau aici ca sa stie cititorii la ce raspund: „Constatarea mea avea in vedere in primul rand metodologia de argumentare care opune unei abordari rationaliste a Scripturii o mistica Rasariteana (gnostica, pagana etc) destul de influenta in ortodoxie.
  “Nimic nu e nou sub soare” se referea strict la acest dialog al surzilor intre exponenti a doua curente epistemologice crestine; personal cred ca ambele sunt periculoase, atat fundamentalismul rigid al literei, monergist in esenta (oare de ce?), cat si misticismul alegoric cu tendinte mai degraba sinergice, adesea impins inspre pelagianism prost inteles etc, etc. Subiect bun pentru o dezbatere in vremuri mai linistite …”

  Nu contest faptul ca exista „pe piata” o astfel de metodologie si un astfel de dialog al surzilor. Consider insa ca in cazul de fata (articolele de pe http://www.crossroad.to si cartea fr. Paul Dan “From Mysticism to the Gospel …. Why Contemplative prayer is a sign of apostasy among evangelicals”) nu avem de-a face cu asa ceva. Nu cred ca este o metodologie gresita sau un dialog al surzilor sa folosim ratiunea data de Dumnezeu tocmai pentru a discerne adevarul si a identifica ereziile. Nu am deloc impresia ca acesti autori scriu cu scopul de a-si promova propriul sistem epistemologic. Am mai degraba convingerea ca ei scriu pentru a avertiza turma. Nu gasesc in avertismente lor nici un „fundamentalism rigid al literei”. Gasesc un discernamant dat de Domnul pentru a vedea tendintele actuale in lumina invataturii imuabile a Cuvantului lui Dumnezeu. Slava Domnului ca exista astfel de oameni care stau pe ziduri si avertizeaza turma.

  Parerea mea este ca la momentul actual evanghelicii nu gresesc prin prea multa folosire a ratiunii, ci tocmai prin „demisia ratiunii”: cedarea in fata fenomenelor irationale si acceptarea lor fara trecerea prin filtrul ratiunii instruite de Scriptura.

  • Dyo zice:

   Imi pare ca iesim din topic; nu trebuie sa ne convingem unul pe celalalt de ceva care oricum am impresia ca ne depaseste pe amandoi …
   Mi se pare ca raspunsul lui Teofil de mai sus, la care subscriu in mare masura, reflecta destul de bine starea actuala a unui conflict inutil, in care se folosesc termeni insuficient (sau prost) definiti, dintr-o pudibonda dorinta de a pastra crestinismul neintinat nici macar de atingerea unei flori – Oare aparam noi crestinismul sau ne apara el pe noi, ce zici?

 23. anamaria zice:

  frate Marius, vroiam sa intreb trezirea de la Toflea are vreo legatura cu aceasta miscare? Stiti ceva despre asta? Intreb pt ca l-am vazut pe Sami Caba si Florin Dan ( apare si el in video cu vizitatorii romani la scoala de spalat creiere) la o emisiune Alfa Omega (vanduti „trezirii”) in calitate de reprezentanti ai Rugul-ui Aprins.

 24. Unul care iubeste Scriptura zice:

  MESAJ CATRE STRAJERII DIN ROMANIA!
  Pacat ca in loc sa il cautati pe Cristos si Cuvantul lui, alergati dupa senzatii, minuni si experiente emotionale straine de Duhul lui Cristos.
  Este de plans sa-i vad pe „strajeri” batandu-se in piept ca ei aduc trezire spirituala in Romania (de undeva de prin Africa de Sud de la multi-milionarul Cris).
  Daca s-ar duce fiecare credincios evanghelic nu pana in Africa, nu este nevoie sa meraga atat de departe, ci doar sa se aseze pe genunchi in camaruta lui si sa stea acolo de straja in rugaciune, lacrimi, smerenie si pocainta inaintea Domnului, atunci am avea cu toti parte de o trezire spirituala autentica in tara noastra.
  Ma intreb de ce va atrage dragi strajeri mai degraba minunile lui Cris si ale discipolilor lui romani, decat minunile pe care le face Dumnezeu in mijlocul nostru? Sau pe acelea nu le mai puteti vedea? Faptul ca un alcoolic, un ateu, o prostituata, un drogat, un pacatos este nascut din nou si primeste darul mantuirii nu este o minune suficienta?
  Pentru voi dragi strajeri se pare ca nu.
  Cu mentorii pe care vi i-ati ales, bagati de seama dragi strajeri ca nu cumva in loc de trezire spirituala sa aduceti ratacire si erezie pentru credinciosii imaturi din Romaniua iar pentru cei necredinciosi sa deveniti o pricina de poticnire.
  Concluzia pentru noi ceilalti:
  Vremuri apocaliptice. Cristosi mincinosi. Invataturi dupa poftele inimii.
  Sa ne pazeasca Dumnezeu de invataturile false. De aceea rugaciune, post si studiul serios si profund al Scripturii sub lumina calauzitoare a Duhului Sfant.
  Nu este loc de biserici caldicele ci in clocot pentru Domnul.

  • Unul care iubeste Scriptura zice:

   Am scris mesajul asta aici pentru ca strajerii nu mi l-au publicat pe pagina lor. Filtreaza bine ce mesaje accepta.
   Scuzati ca am iesit din topic.

   • George zice:

    Pt „Unul care iubeste Scriptura”

    D-l sa te binecuvinteze, ai dreptate si D-l Dumnezeu sa ne intareasca in credinta. A Lui sa fie slave in veci de veci Amin!

  • doar_eu zice:

   hm … nu stiu daca este chiar asa cum zici

   Eu personal nu sunt prea incantat de Chris ca si persoana si daca lucreaza cu puterea Domnului, spun Amin!!

   Strajerii poate ca nu sunt multumiti pentru ca vor mai mult… si intrebarea este : E gresit sa iti doresti sa vezi mai mult de cat un alcoolic sau drogat „vindecat” si mantuit??

   Din cate stiu Isus a zis ca se vor face lucrari mai mari decat cele ce le-a facut El. Legat de strajeri daca cauta slava lor sau a pastorului Chris cum am inteles din ce am citit de pe blog, Domnul sa aiba mila de ei. Dar daca gresiti si nu e asa ?? Daca ii judecati gresit??
   Eu nu judec nici pe Chris nici pe strajeri, desi sunt 100% sigur ca si Chris si strajeri gresesc undeva pentru ca sunt oameni dar nu cred ca o dintr-o greseala ii putem defini ca eretici si daca da … atunci cati din noi nu suntem ca ei??
   Si as putea spune si eu ca Gamaliel din Fapte 5, daca ceea ce aduc ei nu vine de la Dumnezeu va pieri cu siguranta dar daca vine de la Dumnezeu si va luptati impotriva Lui ???
   Si pe langa lucrurile acestea … din cate stiu, lucrurile au inceput sa scoata scantei de cand fratele Ton „s-a dat” cu strajerii .. e asa??
   Daca da, de ce numai acum se vorbeste rau de strajeri si nu a fost si inainte ca fratele Ton sa se alieze cu strajerii.
   Oricum, ultimele mele cuvinte sunt : „Nu judeca”. Ori cat de multa revelatie am avea, nu vom putea judeca corect pe nimeni pentru ca nu suntem chemati la asa ceva.
   Doar Dumnezeu va judeca cu dreptate si ori cat de mult am vrea sa judecam corect, nimeni nu poate sa sustina ca judecat 100% corect.
   Domnul stie tot ce misca in Romania si sper ca la urma sa mergem toti inspre partea corecta : Dumnezeu!!
   Indiferent ce cautam cred ca toti vrem sa ajungem la Dumnezu si singurul loc in care il gasim e: Cuvant, rugaciune si post !!!
   Daca e ceva cu care am ofensat pe cineva imi cer scuze, nu asta e ceea ce vreau, vreau doar sa aud ca suntem toti una cautand un singur lucru (daca il pot numi asa) sau mai bine zis pe Acel cineva care ne-a creat, adica Domnul nostru !!!

   Har si pace
   Fi-ti binecuvantati!!

 25. multumim ca ne-ati pus la dispozitie transcriptia mesajului (pdf)

 26. un oarecare zice:

  Referitor la ioan 10:35 (text indicat de fr. Demeter in fisierul audio) ii f f important ce scrie in -Biblia de studiu pentru o viata deplina- in josul paginii iar apoi trimiterea de la vremea lui anticrist.

 27. Damaris zice:

  Nu am avut ocazia sa vad in bisericile baptiste mijlocire pentru vindecare, ungerea cu ulei… practici care sunt scrise in Noul Testament. Acest lucru nu ridica semne de intrebare asupra aplicarii Cuvintului atat de prezent in Biserica Baptista?
  Cat despre toata dezbaterea aceasta cu privire la miscarea strajerilor … si eu am fost prezenta adesea la Conferintele lor… insa nu mi-am permis sa blamez modul lor de manifestare. Domnul Isus le spune ucenicilor .. de acum incolo, veti face lucruri mult mai mari…. si eu ma intreb… care sunt acele lucruri din zilele noastre la care Domnul Isus se refera?

 28. Damaris zice:

  Imi cer scuze pentru mesajul meu neclar. Eu ma intrebam care sunt acele lucruri mari pe care le-ati vazut, palpabile, mai mari decat ungerea cu ulei, care aduce satatate in trup, cum au fost intalnite in cadrul conferintelor strajerilor… si cred eu, la care Domnul Isus se refera cand spune.. de acum INCOLO veti face lucruri mai mare decat am facut Eu. Stiu ca vindecarea sufletului aduce sanatate in trup, cei mai multi care primesc vindecare si sanatate sunt cei care stiu Cuvintul Lui Dumnezeu, insa aceea stiinta nu a deschis zagazurile Cerului pentru ei.. pana la un moment dat. Ceva face diferenta!

  • Marius David zice:

   nu uleiul aduce vindecarea, ci puterea Domnului, aşa cum nu pîinea şi vinul, aşa cum nu apa botezului… şi nici măcar acestea nu pot fi puse în aceeaşi categorie cu ungerea cu undelemn sau spălarea picioarelor.

   Cred că nu sîntem pregătiţi cu aparatul conceptual şi termenii tehnici pentru o asemenea discuţie, Damaris.
   Ultimele săptămîni mi-au dovedit-o din plin.
   teologia evanghelică încă nu şi-a terminat copilăria.

 29. Ted Lucas zice:

  Deschizand pdf, nu am putut sa citesc mai mult de doua pagini, datorita prostiilor care le debiteaza.

  Nu ma mira ca aceste invataturi sunt propovaduite, cat ma mira incultura, prostia si analfabetismul biblic si de bun simt al anumitor pocaiti. Oamenii nu cunosc CUVANTUL!!!

  Cum sa crezi ca poti fi dumnezeu??? Asta e teologia mormona, pe fata, fara ocolisuri.

  Nu se sesizeaza minciuna lui Satan din gradina Eden, „veti fi ca Dumnezeu”?

  Dar cand prostia, incultura si fudulia te caracterizeaza, incepi sa crezi si ca „plopul face mere si rachita pere”…

 30. Adi Adriana zice:

  Am citit pe blogul dumneavoastra un topic mai vechi in care se dezbatea problema strajerilor si ideile pe care ei le promoveaza dar postarile erau cam din 2010. Daca cumva mai aveti ceva informatii mai actuale despre manifestarile lor si legaturile cu figuranti facatori de minuni din strainatate v-as ruga sa mai deschideti un topic deoarece sunt siderata si total revoltata cum acesti oameni spala creiere incontinuu..Mentionez ca sunt din familie de oameni ortodocsi dar se pare ca pe mama au pacalit o cu ineptiile lor, merge la fiecare intalnire si face continuu tot ceea ce zice acel Demeter. Mi se pare ca e un duh necurat deoarece cand i am aratat topicul de mai sus si dovezile aferente tot ceea ce am reusit a fost sa rupa orice legatura cu mine si sa mi zica ca se va ruga cu strajerii ca sa nu mai fac lucrarea lui Satan, sa ma elibereze de ea. Nu inteleg de ce se comporta asa cand aude un lucru nu tocmai perfect despre strajeri ..ce se intampla ii hipnotizeaza? le spala creierul cu propagarea unei prosperitati inexistente?Nu inteleg de ce i a cautat ca nu am avut probleme gen boli sau stiu si eu alte lucruri grave …vreau doar sa obtin mai multe informatii ceva mai actuale si respectiv pareri despre acestia poate voi reusi intr un final sa o fac sa constientizeze ca sunt doar niste impostori.

 31. Confuzie zice:

  Sunt de acord cu fratele Marius Cruceru legat de miscarea Strajerii. Eu cred ca este toxica, la fel cu multe alte miscari care pleaca din lumea evanghelica. Sincer, uneori, ma gandesc cum ar fi fost sa fiu catolic… Poti compara un aburit de Demeter cu Fulton Sheen? Sau un smecheras de Iosif Ton cu Benedicat al XVI-lea? In urma cu 20-30 de ani miscarea evanghelica era unita, avea un contur clar… acum se sparge. Imi amintesc ce a spus un mare catolic francez: protestantismul are in natura lui fragmentarea continua. Sola Scriptura practic inseamna ce intelege fiecare… Cea mai mare problema a evanghelicilor si a altor miscari care se nasc de aici este urmatoarea: cine are autoritatea finala? Nu spuneti sec ca Scriptura ca asta doar ne tot imparte intr-o sumedenie de grupulete si opinii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.