Vasile Ernu – „Da, sînt un om de stînga” sau la stînga-dreapta împrejur!

Vasile, într-o scrisoare adresată domnului Patapievici spune:

lamunte.jpg

Da, sînt un om de stînga cu o profundă educaţie creştină. Cred că stînga, ca şi dreapta nu sînt boli mentale, ci moduri de reflecţie politică. Nu văd de ce a fi de dreapta este onorabil şi a fi de stînga este damnabil? Nu înţeleg, de exemplu, cum poţi să fii creştin şi să fii de dreapta, dar e loc de dialog şi discuţii. Încerc să înţeleg. Povestea cu libertarianismul creştin-ortodox chiar mă depăşeşte. Dar eu respect poziţiile oamenilor. Şi încerc să le zic pe nume aşa cum îşi zic şi ei: Horia – dreapta, Vasile – stînga şi nu Horia – fascist, Vasile – comunist sau mai ştiu eu ce bazaconii. E atît de simplu. Sper că e prima şi ultima oară cînd trebuie să apelez la biografie şi justificări de acest tip. E timpul să începem să polemizăm pe idei şi practici politice mai puţin personalizate.

sursa AICI.

Ce părere aveţi?

Sper că Vasile nu se va supăra daca voi presăra mai mult puţin decît este permis din textul articolului lui de dragul multicolorei lui biografii.

Provin dintr-o familie care nu a avut în cele 3 generaţii trăite în comunism (URSS) nici un membru în Partidul Comunist. Nu numai că nu a avut nici un membru PC, dar nici măcar un membru în Komsomol/UTC. Nici bunicii, nici părinţii şi nici fraţii mei nu s-au jurat în ipostaza de matur vreunei organizaţii pe filieră de partid. De ce? Pentru că în educaţia noastră protestantă de sorginte iudaică se spune clar: a nu se face nici un jurămînt (decît un legămînt la maturitate în faţa Celui de sus, cum scrie la Scripturi… excepţie făcînd jurămîntul militar şi medical). Punct. Nu are rost să discutăm conceptul de jurămînt, însă pentru mine şi familia mea, a depune un jurămînt e o chestiune fundamentală. Nu e cazul nici să vă spun despre consecinţele neaderării la UTC/Komsomol. ….. Conform educaţiei primite, pentru mine a jura însemna a te lega, deci a deveni dependent de cel căruia i-ai jurat, iar oricine intra în UTC sau PC depunea un jurămînt la maturitate, aşa cum au făcut-o mai toţi, după ritual. Această masă de oameni care a depus jurăminte a fost elementul cheie al comunismului. Din acest punct de vedere, cei care încalcă jurămîntul, cum sînt mai toţi anticomuniştii postcomunişti, sînt nişte trădători: prea mulţi membri din fostul PC se declară duşmani ai acestuia sau au intrat în alte partide. Nu te joci cu jurămintele, nu schimbi stăpînii aşa uşor. Pot să continui tema, dar e prea dureroasă sau prea persiflată pe meleagurile acestea. Eu însă nu dau niciodată justificări şi nu primesc lecţii de morală de la nimeni care a depus jurăminte false. Totuşi, pot înţelege, dialoga şi accepta. Cred în reconciliere. Nu ştiu dacă dumneavoastră aţi făcut sau nu un astfel de jurămînt, nu mă interesează, nu judec pe nimeni. „Eu şi familia mea”, cum spune la Scripturi, nu. Nu provin nici dintr-o familie de nomenclaturişti, dar nici de dizidenţi. Nu ne-alegem părinţii, ne sînt daţi. Vin dintr-un mediu care a avut de îndurat o triplă formă de represiune: comunistă, majoritar-ortodoxă şi laică. Ştiu ce înseamnă să fii oaia neagră a tuturor comunităţilor majoritare. De ce m-aş înălbi artificial acum?

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Întrebările lui Ghiţă, Dezbatere, dulce Românie, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Vasile Ernu – „Da, sînt un om de stînga” sau la stînga-dreapta împrejur!

 1. adrian zice:

  Un text reconfortant, din punctul meu de vedere. De apreciat tonul delicat, chiar destins, al domnului Ernu.
  Nici eu nu pricep de ce a fi de stanga a devenit echivalent cu a fi comunist, a fi marxist.
  Iar chestia cu „nu poti sa fii crestin si de stanga” am auzit-o de sute de ori. Am citit-o si pe aici, daca nu ma insel. Nu vad de ce dreapta democrata ar fi mai crestina decat stanga democrata. Cred ca nu trebuie sa extragem o doctrina politica din Scripturi, asa cum nu trebuie sa cautam fizica cuantica sau relativitatea in versetele Bibliei (din pacate, unii o fac).
  Nazistii si comunistii au avut drept doctrina exterminarea, nu au nicio legatura cu miscarile de dreapta, respectiv de stanga. Mi se pare injust sa-i pomenesti unui social-democrat (vreau sa spun unui om cu principii social-democrate, nu ma refer la un psd-ist!), cu degetul ridicat acuzator, despre crimele comunistilor, cand, de fapt, comunistii i-au exterminat pe toti pe social-democratii cu coloana. Titel Petrescu a cunoscut, ca si Maniu, teroarea de la Sighet. Asta in timp ce un democrat cu state vechi, prim ministru in perioada interbelica (Tatarascu), a acceptat sa fie martor al acuzarii la procesul lui Patrascanu si ministru de externe in guvernul lui Groza.
  O alta prejudecata (la unii e vorba chiar de prostie) este sa fii considerat prosovietic daca admiri anumite aspecte care tin de viata culturala sau stiintifica ruseasca contemporana. Eu indraznesc sa afirm ca scoaterea totala a limbii ruse din scoli este o mare greseala si o miscare total neinteligenta tocmai din perspectiva capitalismului globaliza(n)t care sta sa vina peste noi. Este bine sa stii limba unui potential partener de afaceri (pe deasupra, detinator de resurse impresionante). Din aceasta perspectiva, n-ar strica sa avem niste clase de rusa pe la liceele umaniste.

  Din pacate, in acest moment, se pare ca noi nu avem in Romania nicio o miscare veritabila de stanga sau dreapta. Politica romaneasca se face, in buna parte, dupa interese, nu dupa principii.
  In acest moment, mi se pare ridicol sa spui ca partidul XX este de stanga sau ca partidul YY este de dreapta. Politicienii nostri actuali sunt de dreapta cand dorm pe partea dreapta si de stanga atunci cand dorm pe partea stanga.

  Poate domnul Ernu intemeiaza o miscare onesta de stanga. Astfel as avea si eu cui sa-i dau votul. De ce nu?
  Oceni spasibo, gospodin Ernu! Ia jelaiu vas uspeh!

  • calin zice:

   apropo de apropierea de rusia.
   in 1994 am facut cunostinta cu un danez cu care suntem foarte buni prieteni. de pe atunci el spunea ca Romania face o mare greseala prin aliantele nato si europene pentru ca noi ca tara nu ne ridicam la aceasi inaltime. cu rusia eram la fel, doua tari postcomuniste, cu o piata comuna de desfacere, cam aceasi calitate, cam aceasi coruptie si multe altele. si s-a adeverit spusele lui Michael. am primit libertatea de a ne exprima ofurile si plangerile, dar sa prea ridicam sus capul.
   poate era mai bine cu rusia …

   • Marius David zice:

    hmm, mă îndoi că era mai bine cu Rusia,
    un consilier de la apărare m-a convins că sîntem în cea mai bună structură de alianţe posibilă.
    tind să cred că este adevărat.

    • calin zice:

     Cu rusia sau fara america si invers si toate alte aliante , sunt sub mana lui Dumnezeu. asa ca nu ma tem de nimic nici de clipa ce va sa vina. frica de domnul ramane.

  • Marius David zice:

   Marea miză a discuţiei, Adrian, cred că este ideea asocierii laturilor (lăturilor, citeşte şi cu accent schimbat) politice (stînga dreapta) cu creştinismul.
   Mi se pare periculos.

   Păcatul este risipit democratic de la dreapta la stînga. Prostia, la fel.
   Chiar azi m-am întîlit cu un vorbitor bilingv (rusă-română), este moldovean, l-am sfătuit să foloseasca darul extraordinar pe care îl are, accesul la marea cultură rusă, la teologia scrisă şi netradusă din limba rusă.

   Mă îndoiesc că Vasile (îmi perimit să îi spun aşa, pentru că sîntem prieteni demult,dinaintea de a deveni cunoscuţi 🙂 mai mult el… .) mă îndoiesc că Vasile are stofă de politician. Este scriitor şi foarte foarte bun prieten. O desfătare să stai cu el la un pahar de ceai negru rusesc.

 2. freedfromthelaw zice:

  da, pai e usor sa fie stimabilul fratior de stanga cata vreme nu specifica in ce mod a fost persecutat, dansul si familia dansului, de socialisti sau comunisti. dincolo de asta, i-as servi fratelui o mostra de ideologie de stanga care se bate cap in cap cu invatatura Scripturii: impozitarea progresiva si redistribuirea bunastarii. Biblia zice clar „cine nu munceste, sa nu manance” si mai sunt versete care arata clar ca bunastarea este (sau trebuie sa fie) direct proportionala cu efortul depus. Apoi, sigur ca exista in Biblie incurajari ale unora sa fie generosi fata de cei in nevoi, dar nicaieri nu vedem pe Dumnezeu luand cu forta 60% din oile unuia ca sa dea de mancare unor puturosi (azi sunt numiti „asistati social”), iar altora, care au nesansa sa fie mai putin „burghezi”, sa li se impoziteze veniturile cu 10%, sub pretextul protectiei sociale. Si as spune acestui frate ca nu e nevoie sa depuna juramant de credinta catre PSD, PDL sau alti socialisti de astia (am descoperit ca in unele privinte PNL este mai socialist decat chiar fundamentalistii din PSD), e suficient sa puna stampila pe cine stie in cabina de vot. Nici unchiul meu n-a fost membru de partid, dar ii placeau paradele militare ale lui ceasca (si eu ma gandeam ca in 24 de ore, rusii ar fi defilat la Bucuresti cu ce armata aveam noi atunci; azi le-ar lua mai putin, oricat de prost ar sta dpv militar)…as putea continua exemplele comparative intre invataturile Bibliei si socialism

 3. freedfromthelaw zice:

  inteleg frate Marius ca sunteti mai degraba suporterul ideii ca biserica si statul trebuie sa fie antiparalele, pe motiv ca politica nu trebuie amestecata in crestinism si nici invers…asa se intelege, in fine…va respect opinia, dar, din considerente foarte practice (anume ca politica asta ajunge la un moment dat sa imi caute bine prin buzunare, copiilor mei sa le spele creierele si tot asa), m-as situa mai la „dreapta stangii”, plastic vorbind. Stiu ca in Romania nu e prea de ajutor sa promovezi ideea amestecului bisericii in guvernare, ca daca pun ortodocsii mana pe putere e vai si-amar, totusi a promova folosirea in actul guvernarii a unor principii care vin din Scriptura nu mi se pare deloc o idee rea. Ce ziceti?

 4. michael zice:

  excelent modul argumentativ promovat de V E!

  problema e ca nu poti fi de stanga intr`o tara ca Romania, daca ai fost dezgustat profund de tot ce implica comunismul la un moment dat…
  mai toti nostalgicii de stanga au fost pe undeva niste profitori ai acelor vremi.

 5. ela zice:

  nu sunt specialista in stiinte politice, am citit cateva carti si materiale despre dreapta conservatoare sa vad cu ce se mananca. prea putin despre stanga, asa ca o parere obiectiva nu stiu cat o am. dar am observat un lucru la intelectualii si politicenii de stanga si anume ca in general sunt anticlericali, marginalizeaza religia in viata publica, aproba casatoriile homosexuale si adoptia de copiiii de catre acestia . sunt cei mai mari aparatori ai drepturilor musulmanilor, dar nu ii intereseaza de marea majoritate crestina si nici de soarta crestinilor din tarile majoritar musulmane. mi se par prea agresivi pentru gusutul meu. nu ma deranjeaza sa mi se ia din venit pentru a se da la saraci, desi protectie sociala o poate face si dreapta, si mai ales bisericile, toti cei care se declara credinciosi, indiferent de religie. daca am gresit cu ceva sa fiu iertata, dar mi se pare incompatibila stanga cu crestinismul.

 6. ela zice:

  am uitat sa adaug sunt de acord ca biserica nu are ce cauta in biserica, dar trebuie sa fie o voce auzit in societate oricat de ostila i-ar fi o parte a ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.